АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Причини і наслідки недокрів'я. Профілактика та лікування.

Анемія, Недокрів'я, Малокрів'я (від грец. ἀναιμία (anaimia) — «відсутність крові») — зменшення кількості червоних кров'яних тілець (еритроцитів) або нижча від нормальної кількість гемоглобіну в крові. Тим не менш, вона викликає зниженння рівня кисню, пов'язане із здатнісю кожної молекули гемоглобіну, через деформацію або відсутність чисельного розвитку, як в деяких інших типів дефіциту гемоглобіну. Гемоглобін (знаходиться всередині еритроцитів) зазвичай переносить кисень з легень у тканини, анемія призводить до гіпоксії (недостатність кисню) в органах. Оскільки всі клітини людини потребують кисень для життя, різні ступені анемії можуть мати широкий діапазон клінічних наслідків.

Анемія є найпоширенішим захворюванням крові. Є кілька видів анемії, що спричиняються різними причинами. Анемія може бути класифікована в різних формах. Три основні класи анемії включають надмірну втрату крові (гостра, така як кровотеча або хронічна за рахунок низьких обсягів втрат), надмірне руйнування клітин крові (гемоліз) або брак червоних кров'яних тілець (неефективне кровоутворення). Існують два основних підходи: «кінетичний» підхід, що включає в себе оцінку розвинення, руйнування і втрати, і «морфологічний» підхід, який групує анемії за розміром червоних клітин у крові. Морфологічний підхід використовує швидкий доступ і низьку вартість тестування у лабораторії.

Причини [ред.]

В цілому, причинами анемії можуть бути класифіковані, як порушення виробництва червоних клітин крові (еритроцитів), підвищення РБК руйнування (гемолітична анемія), втрата крові і рідини, перевантаження (гіперволемія). Дійсно, найпоширенішою причиною анемії є втрата крові, але це звичайно не викликає стійких симптомів, якщо після порушення РБК виробництво розвивається, причиною найчастіше є дефіцит заліза. Може бути складовою паранеопластичного синдрому при різноманітних злоякісних новоутвореннях.

Найчастіше, люди з анемією розповідають про неспецифічні симптоми: відчуття слабкості, або втому, загальне нездужання, а іноді і погану концентрацію. Вони можуть також повідомити про задишку (утруднене дихання) при фізичному навантаженні. При дуже важкій анемії, організм може компенсувати недостатність кисню за рахунок збільшення частоти серцевих скорочень. Пацієнт може мати симптоми, пов'язані з цим, такі як серцебиття, стенокардія (у випадку наявності захворювання серця), переміжна кульгавість на ногах, і симптоми серцевої недостатності.

При огляді ознаки можуть включати блідність (блідність шкірних покривів, слизових оболонок і нігтів), але це не є надійною ознакою. Це може бути ознакою конкретної причини анемії, наприклад, койлоніхія (на дефіцит заліза), жовтяниця (при анемії результатом знищення червоних кров'яних тілець — при гемолітичній анемії), деформація кісток (відбувається при таласемії) або вирази на ногах (буває при серповидно-клітинній анемії). При важкій анемії, можуть бути ознаки гіпердинамічного кровообігу: тахікардія (збільшення частоти роботи серця), що збільшує пульс, відчуття шумів, і серцева гіпертрофії лівого шлуночка (збільшення). Також можуть бути ознаки серцевої недостатності.


Дата добавления: 2015-12-15 | Просмотры: 504 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)