АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Б. Задачі для самоконтролю.

Прочитайте:
  1. Б. Ситуаційні задачі.
  2. Б. Ситуаційні задачі.
  3. Б. Ситуаційні задачі.
  4. Б. Ситуаційні задачі.
  5. Б. Ситуаційні задачі.
  6. Б. Ситуаційні задачі.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.

У дитини 7 років після тривалої засмаги на сонці відзначається почервоніння шкірних покривів обличчя, тулуба і кінцівок. При пальпації інфільтрація вогнищ ураження шкіри не відзначається. Міхурцеві елементи відсутні. При діаскопії висипка зникає. Яким первинним морфологічним елементом шкірної висипки представлено вогнище ураження шкіри?

А. Розеола.

Б. Еритема.

В. Еритродермія.

Г. Петехія.

Д. Пухир.

 

У чоловіка 34 років через 3 місяці після випадкового статевого контакту на шкірі бокових поверхонь тулуба і внутрішніх поверхнях плечей з’явилася чисельна висипка у вигляді рожевих плям округлої форми діаметром до 1 см. При діаскопії висипка зникає. При пальпації висипки інфільтрація не визначається. Яким первинним морфологічним елементом представлена шкірна висипка у хворого?

А. Розеола.

Б. Еритема.

В. Еритродермія.

Г. Петехія.

Д. Пурпура.

 

У хлопчика 12 років в ділянці згинальної поверхні ліктьових та колінних суглобів відзначаються вогнища ураження шкіри, розміром з долоню. Шкіра у вогнищах потовщена, суха, гіперпігментована, на поверхні відзначається підсилення шкірного малюнку. Яким морфологічним елементом шкірної висипки представлені вогнища ураження шкіри?

А. Горбик.

Б. Бляшка.

В. Ліхеніфікація.

Г. Вегетація.

Д. Екскоріація.

 

У дівчинки 4 років після травмування шкіри обличчя відзначаються плоскі порожнинні елементи величиною з горошину з тоненькою покришкою, заповнені серозно-гнійним вмістом. Яким первинним морфологічним елементом представлена шкірна висипка у дитини?

А. Пухир (уртика).

Б. Міхурець (везикула).

В. Міхур (булла).

Г. Власне пустула.

Д. Фліктена.

 

У жінки 47 років в періанальній ділянці відзначається висипка рожевого кольору у вигляді розростань по типу “кольорової капусти”. Розростання мають м’яку консистенцію, розташовані на тоненькій ножці. Яким морфологічним елементом представлена шкірна висипка у хворої?

А. Ліхеніфікація.

Б. Вегетація.

В. Бляшка.

Г. Горбик.

Д. Екскоріація.

 

У хворого на шкірі тулуба і стегон відзначаються 6 запальних інфільтрованих елементів у вигляді різко болючих вузлів. При огляді дерматолог виставив діагноз: Множинні фурункули. Які можливі шляхи вирішення даної висипки на шкірі?

А. Ерозія, вторинна пляма.

Б..Ерозія, атрофія.

В. Виразка, ліхеніфікація.

Г. Виразка, рубець

Д. Атрофія, пігментація.

 

У дитини 15 років на шкірі тулуба і кінцівок відзначаються множинні вузликові елементи, розташовані ізольовано без тенденції до злиття. Який характер взаєморозташування елементів у даного пацієнта?

А. Дифузний.

Б. Дисемінований.

В. Згрупований.

Г. Зоспериформний.

Д. Серпігенуючий.

 

У чоловіка 58 років в ділянці гомілки відзначається вогнище ураження шкіри величиною з долоню з фестончастими обрисами. У центрі вогнища елементи висипки в стадії вирішення, а по периферії відзначаються свіжі горбикові елементи. Який характер взаєморозташування елементів у даного пацієнта?

А. Дифузний.

Б. Дисемінований.

В. Згрупований.

Г. Зоспериформний.

Д. Серпігенуючий.

 

У жінки 43 років на шкірі гомілки відзначається запальний інфільтрат величиною з голубине яйце червоно-синюшного кольору з ознаками виразкування в центрі. Хворій було проведено біопсію вогнища ураження з патогістологічним дослідженням, яке виявило специфічний інфільтрат на рівні гіподерми. Яким первинним морфологічним елементом представлено вогнище ураження шкіри у хворої?

А. Папула.

Б. Горбик.

В. Вузол.

Г. Пухир.

Д. Пустула.

 

Література:

Основна:

1. Кравченко В.Г. Шкірні та венеричні хвороби. - Київ: Здоров’я, 1995. – С. 12-46.

2. Скрипкин Ю.К. и соавт. Кожные и венерические болезни. - М.:Триада-Х, 2000. – С. 12-80.

3. Павлов С.Т. и соавт. Кожные и венерические болезни. - М.: Медицина, 1985. – С. 9-52.

4. Владимиров В.В., Зудин Б.И. Кожные и венерические болезни (атлас). - М.: Медицина, 1980. – С. 8-37.

5. Шкірні та венеричні хвороби. Навчальний посібник з тем, які передбачені для самостійного опанування / М.О.Дудченко, О.І. Денисенко, М.П. Перепічка та ін.-Чернівці, 2004. – С. 5-10.

6. Коляденко В.Г., Бухарович А.М., Федоренко О.Є. Методичні вказівки по підготовці до лекцій з курсу шкірних та венеричних захворювань. - Київ, Чернівці, 1992. – С. 5-9.

7. Бухарович А.М. и соавт. Методические рекомендации по овладению практическими навыками по дерматовенерологии. - Полтава, 1985. – С. 5-9.

8. Дудченко М.О., Соловйова Н.М., Денисенко О.І., Трутяк Л.М., Трефаненко С.П., Семісюк А.М., Перепічка М.П., Гаєвська М.Ю., Кекух В.М. Російсько - українсько - латинсько - німецький словник дермато-венерологічних термінів. - Чернівці: Прут, 1998. – 135 с.

Додаткова:

1. Айзятулов Р.Ф. Клиническая дерматология (этиология, патогенез, клиника, диагностика, лечение): иллюстрированное руков. – Донецк: Донеччина, 2002. – С.24-59.

2. Кожные и венерические болезни: Руководство для врачей / Под ред. Ю.К.Скрипкина. В 4-х томах. - М.: Медицина, 1995.

3. Коляденко В.Г., Федоренко А.Е., Головченко Д.Я. Медицинская деонтология в дерматологии и венерологии. - Киев: Здоровье, 1989.

4. Кормейн Р.Х., Асгар С.С. Иммунология и болезни кожи: Пер. с англ. - М.: Медицина, 1983.

5. Носатенко В.Е, Гуцу Н.В. Цветной атлас кожных болезней. – Харьков, 2002.

6. Патоморфология болезней кожи: руководство для врачей / Г.М. Цветкова, В.В.Мордовцева, А.М.Вавилов, В.Н.Мордовцев. - М.: Медицина, 2003.

7. Савчак В., Галникіна С. Практична дерматологія. - Укрмедкнига, 1998.- С.13-39.

8. Сан Э.Е. Дерматология. – Москва, Санкт-Петербург, 2001.

9. Шкірні та венеричні хвороби: Підручник / М. Дудченко, В. Коляденко, І. Бариляк та ін. – К., Полтава, 2004.

10. Atlas of dermatology and venerology / B. Hratch, A.Samir, D. Anwar et al., – Acadimic Year, 1998-1999.

11. Hratch B., A.Samir A., Anwar D., Mustafa J., Silva I. Atlas of dermatology and venerology. – Acadimic Year, 1998-1999. –С. 13-25.

12. Pasricha J.S., Ramji Gupta. Illustrated textbook of dermatology. – Medical Pablishers, 1999.

13. Schaller K.F. Color Atlas of Tropical Dermatology and Venerology. – Springer-Verlag, 1994.

14. Wolff K., Johnson R.A., Suurmond D. Fitzpatrick’s. Color atlas & Synopsis of Clinical Dermatology. - McGraw-Hill, 2005.

 

 

Методичні вказівки підготувала

асистент ______________


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 1012 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)