АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

E. Скополамін

247. У хворого гостра судинна недостатність, викликана передозуваням резерпіну. Яка з пропонованих речовин придатною для її ліквідації?

a. *Норадреналін

B. Кофеїн

C. Кордіамін

D. Ефедрин

E. Дофамін

248. Хворому для лікування кишкової кольки призначений атропіну сульфат. Яке з названих захворювань може бути протипоказанням в цьому випадку?

a. *Глаукома

B. Бронхіальна астма

C. Синусова брадикардія

D. Гіпотонія

E. Запаморочення

249. Хворому для лікування ішемічної хвороби серця призначений анаприлін. Яке з наявних супутніх захворювань може бути протипоказом?

a. * Бронхіальна астма

B. Глаукома

C. Тахіаритмія

D. Гіпертонічна хвороба

E. Хронічний закреп

250. Хворому з гіпертонічним кризом був введений гангліоблокатор - бензогексоній. Яких явищ треба остерігатись після введення препарату?

a. *Ортостатичної гіпотензії

B. Синдрому відміни

C. Пригнічуючої дії на центральну нервову систему.

D. Порушення смакових відчуттів

E. Діареї

251. Яка речовина, що викликає міоз, збереже свою дію у тварини з повністю денервованими гладкими м'язами райдужної оболонки ока?

A. Пілокарпін

B. Празозин

C. Резерпін

D. Прозерин

E. Галантамін

 

252. Для полегшення вправлення вивиху в плечовому суглобі з метою розслаблення скелетних м'язів хворому був введений міореалаксант. При цьому наступило "апное". Хворому ввели прозерин, проте дихання не відновилося. Що необхідно ввести хворому?

a. *Свіжу цитратну кров

B. Галантаміну гідробромід

C. Діпіроксим

D. Ізонітрозин

E. Атропін

253. З метою розслаблення скелетних м'язів і зіставлення відламків при переломі стегнової кістки, хворому був введений міореалаксант. При цьому настала зупинка дихання. Після введення свіжої цитратної крові дихання відновилося. Який міореалаксант застосували хворому?

a. *Дитилін

B. Диплацин

C. Тубокурарину хлорид

D. Піпекуронію бромід

E. Панкуронію бромід

254. В лікарню поступив пацієнт з вивихом в плечовому суглобі. З метою розслаблення скелетних м'язів йому ввели міореалаксант дитилін, що діє в нормі 5-7 хвилин. Проте у даного пацієнта він діяв до 8 годин. Яка вірогідна причина такої дії дитиліну у хворого

a. *Генетична недостатність холінестерази крові.

B. Зниження активності мікросомальних ферментів печінки

C. Зниження екскреції лікарської речовини.

D. Матеріальна кумуляція лікарської речовини.

E. Потенціювання іншими ліками

255. На ізольоване серце жаби впливали речовинами нейротропів. Яка з названих викличе збільшення частоти серцевих скорочень в цих умовах?

a. *Адреналін

B. Мезатон

C. Атропін

D. Метацин

 

 

E. Ефедрин

256. В результаті необережного поводження з фосфорорганічним інсектицидом у робітника виник бронхоспазм. Який з пропонованих бронхолітиків показаний в цій ситуації?

a. *Атропін

B. Беротек

C. Еуфілін

D. Адреналін

E. Ефедрин

257. Для проведення оперативного втручання використовували препарат з групи антидеполяризуючих міореалаксантів. Які лікарські засоби можна використовувати у разі його передозувати?

a. антихолінестеразні засоби

b. солі калію

c. солі натрію

d. гангліоблокатори

e. М-холіноміметіки

258. Для розслаблення скелетної мускулатури під час оперативного втручання використовували тубокурарину-хлорид. Які препарати можуть посилити нервово-м'язову блокаду?

a. етиловий ефір

b. ефедрин

c. мезатон

d. кофеїн

e. атропіну сульфат

259. При декарбоксилюванні амінокислот утворюється ряд біологічно активних речовин. Вкажіть одну з них.

a. ГАМК.

b. Оксалоацетат.

c. Глутамін.

d. Глутатіон.

e. Кето-глутарат.

260. Допоможіть студенту медичного вузу вибрати адренергічний препарат для лікування анафілактичного шоку.

a. Адреналіну гідрохлорид

b. Клофелін

c. Галазолін

d. Фенотерол

e. Ізадрин

261. В результаті необережного поводження з фосфорорганічним інсектицидом у робітника виник бронхоспазм. Який з пропонованих бронхолітиків показаний в цій ситуації?

a. *Атропін

b. Беротек

c. Еуфілін

d. Адреналін

e. Ефедрин

262. Хворому з гіпетронічною хворобоюпризначили гангліоблокатори як гіпотензивні засоби. Які ефекти лежать в основі зниження АТ?

a. блокада симпатичних гангліїв

b. блокада парасимпатичних гангліїв

c. блокада коркового шару надниркових залоз

d. блокада каротидних синапсів

e. блокада судиннорухового центру

263. У хворого з нирковою колькою почалося пригнічення дихання. Який з рекомендованих препаратів знижує біль і підвищує тонус дихального центру?

a. атропіну сульфат

b. скополаміну гідробромід

c. морфін

d. платифіліну гідротартрат

e. метацин

264. У хворого з хронічною серцевою недостатністю під впливом лікарської терапії розвинулася брадикардія. Яку мінімальну дозу атропіну сульфату необхідно призначити для почащення скорочень міокарда?

a. 0,002

b. 0,001

c. 0,003

d. 0,004

e. 0,005

 

265. Системне введення речовини тварині викликало мідріаз, зниження функції залоз зовнішньої секреції, тахікардію, розширення бронхів. Яка це речовина, якщо відомо, що вона не проникає через гемато-енцефалічний бар'єр?

a. *Метацин

b. Атропін

c. Адреналін

d. Ізадрин

e. Гастроцепін

266. Хворому для ліквідації кишкової кольки призначений атропіну сульфат. Яке з названих захворювань може служити протипоказанням в цьому випадку?

a. *Глаукома

b. Бронхіальна астма

c. Синусова брадикардія

d. Гіпотонія

e. Запаморочення

267. У речовини в експерименті виявлена дофаміноміметична активність. Яку дію на рівні цілісного організму можна очікувати в цьому випадку?

a. *Блювотну

b. Бронходилятуючу

c. Атарактичну

d. Анксиолітичну

e. Гіпотензивну

268. При системному введенні щуру речовина викликає збудження вегетативних гангліїв і посилює секрецію адреналіну хромафінною тканиною в кров. Попереднє перерізання черевного нерва усуває цей ефект речовини. Знайдіть його в наведеному переліку.

a. *Піридостигмін

b. Лобелін

c. Пілокарпін

d. Ацетилхолін

e. Ацеклідин

269. Основна мета в патогенетичному лікуванні гіпертонічного кризу— швидке і значне зниження судинного опору. Ін'єкційні препарати якої групи засобів придатні для цього?

a. *Альфа-адреноблокатори

b. Неселективні бета-адреноблокатори

c. Кардіоселектівні бета-адреноблокатори

d. Симпатолітіки

e. -

270. Хворому для розслаблення скелетної мускулатури перед операцією був введений дитилін, що викликав тривалу міорелаксацію на терміном 6 год. замість 5-7 хвилин Це може бути пов'язано з генетичною недостатністю:

a. *Холінестерази плазми крові

b. Ацетилювання

c. Окислювальних процесів

d. Метилювання

e. Карбоксилювання

271. Вибрати препарат для хворого на глаукому:

a. *Пілокарпіну гідрохлорид

b. Атропіну сульфат

c. Нафтизин

d. Кокаїну гідрохлорид

e. Дікаїн

272. До офтальмолога звернулися чоловік 47 років з скаргами на болі в правому оці, погіршення зору. Дослідження показало, що внутрішньоочний тиск в цьому оку значно підвищений. Який препарат потрібно призначити хворому у вигляді очних крапель?

a. пілокарпін*

B. коларгол


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 664 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.009 сек.)