АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

B. Уридіндифосфоглюкуронової трансферази

c. Глюкозо-6-фосфатдегідногенази

d. Метгемоглобінредуктази

e. N-ацетилтрансферази

281. Жінка 63 років одержувала ін’єкції галантаміну для відновлення функцій ЦНС після ішемічного інсульту мозку. Стан хворої значно покращився. Який механізм дії цього засобу?

a. *Блокада ацетилхолінестерази

b. Блокада холінацетилази

c. Блокада катехол-орто-метилтрансферази

d. Блокада дофамін-?-гідроксилази

e. Блокада моноамінооксидази

282. Хворому бронхіальною астмою призначили інгаляції 0,5\% розчину ізадрину. Бронхоспазм був усунутий, але пацієнт почав скаржитись на болі в серці та серцебиття. З чим це пов’язано?

a. Стимуляцією бета-1-адренорецепторів

b. Стимуляцією бета-2-адренорецепторів

c. Активацією альфа-1-адренорецепторів

d. Активацією М-холінорецепторів

e. Пригніченням синтезу ацетилхоліну

283. При комбінованому наркозі у хворого, якому проведено резек_цію шлунку, як міорелаксант застосовано тубокурарину хлорид. Який засіб-антагоніст слід ввести хворому для відновлення його самостій_ного дихання?

a. *Прозерин

b. Дитилін

c. Цитітон

d. Етимізол

e. Бензогексоній

284. Чоловік 50 років був прооперований з приводу раку шлунку. В комплексній анестезіологічній допомозі був застосований дитилін. Після закінчення операції дія дитиліну продовжувалась. Чому прозерин протипоказаний при передозуванні дитиліну?

a. Посилює деполяризацію синантичних мембран

b. Викликає кишкову коліку.

c. Може викликати бронхоспазм.

d. Зменшує вплив ацетилхоліну.

e. Реактивує ацетилхолінестеразу.

285. У жінки 42 років, яка перенесла операцію на нирці, після наркозу розвинулися явища рекураризації і припинилося дихання. Як міорелаксант був застосований дитилін. Який засіб найбільш доцільно застосовувати для відновлення тонусу м'язів?

a. Плазму крові

b. Прозерин

c. Стрихніну нітрат

d. Кофеїн

e. Галантаміну гідробромід

 

286. Офтальмолог з діагностичною метою (розширення зіниць для огляду очного дна) використав 1 % розчин мезатону. Мідріаз, викликаний препаратом, обумовлений:

a. *Актвація альфа-1 адренорецепторів.

b. активація альфа-2 адренорецепторів.

c. Блокада альфа-1 адренореципторів.

d. Активацією бета-1 адренорецепторів

e. Активацією М-холінорецепторів.

287. У хворого напади бронхіальної астми виникають звичайно вночі, супроводжуються брадикардією, спастичними болями в кишечнику, поносом. Препарати якої групи можуть усунути ці симптоми?

a. * М-холіноблокатори

b. Н-холіноблокатори

c. Салуретики

d. бета-адреноблокатори

e. Симпатолітики

288. Хвора на бронхіальну астму для лікування захворювання щодня 3 рази в день приймала таблетки під язик. Через деякий час вона стала скаржитися на тахікардію, болі в області серця, запаморочення, зниження AT, швидку стомлюваність. Який препарат приймала хвора9

a. Ізадрин

b. Салбутамол

c. Ефедрин

d. Адреналін

e. Анаприлін

289. Хворому, що знаходиться у ліжку з гіпертонічним кризом, внутрішньовенно ввели препарат, після чого він відчув полегшення і встав з ліжка. Відбулося виражене різке зниження AT із втратою свідомості. Який препарат міг викликати такі

a. Пентамін

b. Резерпін

c. Анаприлін

d. Дихлотіазид

e. Дибазол

290. Препарати з цієї групи лі карі-стоматологи використовують при операціях для зниження секреції слинних залоз, запобігання ларингоспазму, нудоти, брадикардії. Назвіть групу препаратів.

a. * М-холіноблокатори

b. антихолінестеразні засоби

c. міорелаксанти

d. М-холіноміметики

e. реактиватори холінестерази

291. Через декілька днів після постійного застосування препарату для профілактики нападів бронхіальної астми у пацієнта порушився сон. Який з препаратів є вірогідною причиною цього

a. * Ефедрин

b. Еуфілін

c. Платифілін

d. Адреналін

e. Сальбутамол

292. Який адреноміметичний препарат треба використати, якщо під час фторотанового наркозу різко знизився тиск?

Мезатон

Адреналіну гідрохлорид

Ефедрин

Норадреналін

Дофамін

293. Відмітити засіб, який здатен провокувати бронхоспазм і тому протипоказаний в хворих на бронхіальну астму

a. Анаприлін

b. Сальбутамол

c. Ізадрин

d. Ефедрин

e. Еуфілін

294. Який з перерахованих препаратів є препаратом вибору при анафілактичному шоку?

a. Адреналіну гідрохлорид

b. Димедрол

c. Анальгін

d. Кромолін-натрій

e. Індометацин

295. Який шлях введення норадреналіну?

a. Внутрішньовенний

b. Внутрішньом’язовий

c. Пероральний

d. Підшкірний

e. Внутрішньошкірний

194. У хворого після введення засобу для лікування гіпертонічного кризу з’явилась тахікардія, сухість у роті, трохи розширились зіниці, при переході у вертикальне положення розвинулась ортостатична гіпотонія. Який препарат був введений хворому?

a. Бензогексоній

b. Клофелін

c. Магнію сульфат

d. Дібазол

e. Верепаміл

195. Хворому на алергічний реніт призначили ефидрин в краплях для носа. Закапування препарату в ніс значно покрашило стан хворого, що спонукало його до астосування цього засобу кожні 2 години, але судинозвужуючий ефект був відсутнім. Поясніть лікарю-інтерну, що сприяло неефективності ефедрину.

a. Тахіфілаксія

b. Залежність

c. Ідиосинкразія

d. Алергія

e. Кумуляція

196. Для допомоги хворому з приступом бронхіальної астми зроблена інгаляція препаратом, який швидко полегшив дихання, але викликав тахікардію. Який з перерахованих засобів може привести до такого ускладнення?

a. *Ізадрин

b. Атенолол

c. Кромолін-натрій

d. Беротек

e. Салбутамол

197. При закапуванні в ніс хворому з гострим ринітом розчину ефедрину гідрохлориду розвинулося явище тахіфілаксії. Чим характеризується дана реакція?

a. Швидким звиканням

b. Повільним звиканням

c. Фізичною залежністю

d. Послабленням процесу всмоктування

e. Психічною залежністю

198. Хворий з гострим ринітом придбав в аптеці 5 \% розчину ефедрину гідрохлориду, який провізо рекомендував закапувати вніс по 2-3 краплі 3 рази на добу. Проте хворий застосовував краплі кожні 20-30 хвилин. В результаті ефект препарату різко ослабився, що зумовлено розвитком тахіфілаксії. Який механізм лежить в основі розвитку цього явища?

a. *Виснаження депо медіатора в пресинаптичних закінченнях

b. Блокада адренорецепторів

c. Активація адренорецепторів

d. Матеріальна кумуляція препарату

e. Індукція мікросомальних ферментів печінки

199. Який препарат із групи адреноблокаторів має виключно альфа1-адреноблокуючу активність, є простатоспецифічним препаратом і практично не змінює рівень артеріального тиску?

a. *Тамсулозин

b. Празозин

c. Піроксан

d. Фентоламін

e. Дигідроерготоксин

200. Для зупинки кровотечі внаслідок післяпологової атонії матки хворій ввели препарат який викликав інтенсивне слиновиділення, міоз, брадикардію, пониження артеріального тиску. Який препарат був застосований?

a. Ацеклідин

b. Пахікарпін

c. Ерготамін

d. Пітуїтрин

e. Котарнін

201. Хворий з гострим ринітом придбав у аптеці нафтизин у вигляді крапель для носа. Проінформуйте пацієнта про можливі побічні ефекти препарату.

a. *Підвищення артеріального тиску

b. Брадикардія

c. Гіпотонія

d. Пригнічення ЦНС

e. Залежність

202. В приймальне відділення лікарні було доставлено чоловіка 25 років з ознаками отруєння дихлофосом. Вкажіть лікарський засіб, який застосовується при отруєнні фосфорорганічними сполуками:

a. *атропіну сульфат

b. піридостигміну гідробромід

c. ацеклідин

d. анаприлін

e. фентоламін

203. До лікарні доставлено дитину 6 років із отруєнням алкалоїдами беладони. Який препарат треба застосувати в якості антидоту?

a. прозерін

b. магнію сульфат

c. платифіліну гідротартрат

d. тубокурарину хлорид

e. анаприлін

204. Офтальмолог з діагностичною метою (розширення зіниць для огляду очного дна) використав 1\% розчин мезатону. Мідріаз, викликаний препаратом, обумовлений:

a. *Підвищенням вмісту ІТФ та ДАГ.

b. Зниженням вмісту цАМФ.

c. Підвищенням вмісту цАМФ.

d. Активацією ГАМК-системи.

e. Активацією холінергічних структур.

205. У хворого Н. визначено стійке підвищення артеріального тиску. При обстеженні хворого був встановлений діагноз – феохромоцитома. Який з препаратів буде ефективним при даній патології?

a. фентоламін

b. кислота ацетилсаліцилова

c. дімедрол

d. новокаїнамід

e. новокаїн

206. У приймальне відділення було доставлено хворий з насупною симптоматикою: міоз, гіперсалівація, пітливість, спазм бронхів, блювота і діарея. Було встановлено діагноз: отруєння фосфорорганічними сполуками. Які препарати доцільно включити в комплексну терапію?

a. Атропіну сульфат і дипіроксим

b. Тіосульфат натрію і бемегрид

c. Налорфіну гідрохлорид і бемегрид

d. Глюкоза і бемегрид

e. Панангін і унітіол

207. Хворий на бронхіальну астму не повідомив лікаря, що у нього бувають напади стенокардії. Лікар призначив препарат, після прийому якого напади бронхіальної астми стали рідшими, однак почастішали напади стенокардії. Вкажіть, який препарат був призначений.

a. Ізадрин

b. Сальбутамол

c. Еуфілін

d. Кромолін-натрій

e. Фенотерол

208. Хворому (в анамнезі цукровий діабет) лікар діагностував гіпоглікемічну кому і призначив розчин глюкози в/в. Стан хворого не покращився. Що необхідно ввести ще хворому?

a. Адреналін

b. Добута мін

c. Інсулін

d. Ізадрин

e. Дофамін

209. Хвора на бронхіальну астму для лікування захворювання щодня 3 рази в день приймала таблетки під язик. Через деякий час вона стала скаржитися на тахікардію, болі в області серця, запаморочення, зниження АТ, швидку стомлюваність. Який препарат приймала хвора?

a. Ізадрин

b. Салбутамол

c. Ефедрин

d. Адреналін

e. Анаприлін

210. Хворому, що знаходиться у ліжку з гіпертонічним кризом, внутрішньовенно ввели препарат, після чого він відчув полегшення і встав з ліжка. Відбулося виражене різке зниження АТ із втратою свідомості. Який препарат міг викликати такі ускладнення?

a. Пентамін

b. Резерпін

c. Анаприлін

d. Дихлотіазид

e. Дибазол

211. Хворому була проведена операція з приводу поранення в живіт із застосуванням тубокурарину. В кінці операції, коли дихання відновилось, хворому ввели гентаміцин. Несподівано настала зупинка дихання і довгочасне розслаблення скелетних м`язів. Який ефект лежить в основі цього явища?

a. Потенціювання

b. Кумуляція

c. Антагонізм

d. Звикання

e. Сенсибілізація

212. Хворий, який страждає на гіпертонічну хворобу І стадії, приймав препарат у таблетках всередину. Через кілька тижнів він став помічати болі у шлунку, нудоту, апатію, сонливість, зниження інтересу до життя. Який препарат міг викликати такі ускладнення?

a. Резерпін

b. Дихлотіазид

c. Октадин

d. Фенігідин

e. Каптоприл

213. У хворого після короткочасного оперативного втручання проведеного з застосування дитиліну понад 30 хвилин відмічалось пригнічення дихання не відновився попередній тонус м’язів. Яку допомогу необхідно надати хворому?

a. *Переливання крові

b. Гемодіаліз

c. Гемосорбція

d. Форсований діурез

e. Перитонеальний діаліз

214. До урологічного відділення надійшов чоловік 48 років з симптомами ниркової коліки. Який препарат найбільш доцільно використати при цьому стані?

a. * Атропін

B. Морфін.

C. Анальгін.

D. Промедол.

E. Фентаніл

 

215. Хворий на бронхіальну астму не повідомив лікаря, що у нього бувають напади стенокардії. Лікар призначив препарат, після прийому якого напади бронхіальної астми стали рідшими, однак почастішали напади стенокардії. Вкажіть, який препарат був призначений.

a. Ізадрин

b. Сальбутамол

c. Еуфілін

d. Кромолін-натрій

e. Фенотерол

216. Хворому, що знаходиться у ліжку з гіпертонічним кризом, внутрішньовенно ввели препарат, після чого він відчув полегшення і встав з ліжка. Відбулося виражене різке зниження АТ із втратою свідомості. Який препарат міг викликати такі ускладнення?

a. Пентамін

b. Резерпін

c. Анаприлін

d. Дихлотіазид

e. Дибазол

217. Хворому була проведена операція з приводу поранення в живіт із застосуванням тубокурарину. В кінці операції, коли дихання відновилось, хворому ввели гентаміцин. Несподівано настала зупинка дихання і довгочасне розслаблення скелетних м`язів. Який ефект лежить в основі цього явища?

a. Потенціювання

b. Кумуляція

c. Антагонізм

d. Звикання

e. Сенсибілізація

218. У хворого після короткочасного оперативного втручання проведеного з застосування дитиліну понад 30 хвилин відмічалось пригнічення дихання не відновився попередній тонус м’язів. Яку допомогу необхідно надати хворому?

a. *Переливання крові

b. Гемодіаліз

c. Гемосорбція

d. Форсований діурез

e. Перитонеальний діаліз

219. Дитина випадково випила із флакона розчин, який її бабуся використовувала для лікування глаукоми. Виявилось, що це був пілокарпіну гідрохлорид. Лікар призначив дитині атропіну сульфат. Який механізм лежить в основі антидотної дії атропіну.

a. *Рецепторний

b. Взаємодія з клітинними метаболітами

c. Фізико-хімічний

d. Антиферментний

e. Ферментний

220. Хворому з післяопераційною атонією кишечника ввели прозерин. Який механізм лежить в основі дії даного препарату.

a. *Антиферментний

b. Рецепторний

c. Фізико-хімічна взаємодія

d. Вплив на іонні канали клітинних мембран

e. Вплив на транспортні системи клітинних мембран

221. Хворий із обструктивним бронхітом тривалий час без контролю лікаря приймає ефедрин. Які побічні ефекти можуть спостерігатися у пацієнта?

a. Збудження ЦНС

b. Брадикардія

c. Гіпотонія

d. Пригнічення ЦНС

e. Залежність

 

222. До лікаря звернувся хворий за консультацією відносно дії нового препарату. Лікар ознайомився із структурою бісчетвертинного похідного і сказав, що це міорелаксант. Яка характерна риса структури міорелаксантів?

a. *Відстань між атомами азоту більше 6 атомів вуглецю

b. Відстань між атомами азоту менше 6 атомів вуглецю

c. Відстань між атомами азоту - 4 атоми вуглецю

d. До молекули входять 3 гідроксили

e. Молекула нового препарата має ефірний зв’язок

223. У хворого під фторотановим наркозом різко знизився арте_ріальний тиск. Який препарат слід застосувати для відновлення рівня артеріального тиску?

a. *Мезатон

b. Норадреналін

c. Ефедрину гідрохлорид

d. Адреналін

e. Ізопропілнорадреналін

224. У дитини 5 років лікарем встановлено такі симптоми: силь_не рухове збудження, марення, хриплий голос, розширені зіниці, які не реагують на світло, суху, гарячу, гіперемовану шкіру, тахікар_дію, тахіпное. Вказані симптоми виникли після споживання дитиною ягід красавки. Препарат якої з представлених фармакологічних груп ліків потрібно призначити?

a. *Антихолінестеразні засоби

b. Н-холінолітики

c. Н-холіноміметики

d. М-холіноміметики

e. Реактиватори холінестерази

225. Після споживання страви з грибів мухомора у дорослої люди_ни через 15-20 хв. почалось збудження, різко посилилось потовиділен_ня, виникли явища гострого гастроентериту, зіниці різко звузились. Згодом виникли судоми, брадикардія, значна загальна слабість, сонливість, розвинувся колапс. Викликаний лікар негайно ввів хворому антидот з групи:


Дата добавления: 2015-12-16 | Просмотры: 557 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.019 сек.)