АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ІІ. Навчальні цілі заняття

Методична розробка для практичного заняття

Модуль №1

Змістовий модуль №4.

Практичне заняття №19

Тема: Опіки. Опікова хвороба.

I. Актуальність теми

Термічні ураження займають друге місце серед всіх видів травм. Це пояснюється енергомісткістю виробництва, широким використанням агресивних рідин, струму високої напруги, а також нехтуванням правилами безпеки в побуті і на виробництві. Лікування опікової хвороби є важливою проблемою хірургії. Зростання випадків опікової травми, комбінація її з іншими видами пошкоджень вимагає від лікаря хорошого знання особливостей цього виду ушкодження, способів надання першої допомоги і сучасних методів лікування. Опікова хвороба приводить до важких порушень функції органів і систем організму внаслідок надмірного роздратування периферичних нервових закінчень, втрати організмом білка, рідини, солей. Своєчасна і грамотно надана перша допомога дозволяє зменшити шкідливий вплив опікової травми на організм. Вивчення теми важливо для всіх лікарських спеціальностей в плані надання першою медичної допомоги..

Загальна відповідь організму на опікову травму залежить від глибини та площі опіку і досягає максимуму у потерпілих із опіковими ураженнями, які мають площу понад 15%. Увесь комплекс клінічних, анатомо-морфологічних, біохімічних, імунологічних, обмінних та інших розладів, змін і порушень, які виникають в організмі постраждалого з опіком, починаючи від моменту його виникнення і до фінального завершення (видужання чи смерті), носить назву “опікова хвороба”.

Для лікарів дуже важливим є знання фазності опікової хвороби, вміння прогнозувати можливість її розвитку. Різні стадії цієї хвороби потребують різних тактичних підходів до лікування. Правильне і вчасно розпочате лікування опікової хвороби може значно покращити наслідки лікування опікового ураження і навіть врятувати життя постраждалим.

 

ІІ. Навчальні цілі заняття

1. Знати визначення і класифікацію опіків (α=ІІ).

2. Знати методи визначення площі опіку (α=ІІ).

3. Знати способи прогнозування перебігу опіків (α=ІІ).

4. Знати місцеві і загальні зміни в організмі при опіках (α=ІІ).

5. Знати визначення опікової хвороби, етіопатогенез і клінічну картину кожної стадії (α=ІІ).

6. Вміти надати першу медичну допомогу при термічному та хімічному опіках (α=ІІІ).

7. Вміти оцінювати глибину опіку, визначати площу опіку, оцінювати важкість опіку (α=ІІІ).

8. Вміти проводити первинну обробку опікової поверхні (α=ІІІ).

9. Вміти проводити місцеве лікування опіків (α=ІІІ).

10. Оволодіти методикою складання інфузійної програми постраждалим з опіковим шоком (α=ІІІ).

11. Вміти складати комплекс лікувальних заходів при різних стадіях опікової хвороби (α=ІІІ).



Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 268 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)