АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Задачі для самостійного розв'язання

1. Жінка IV групи крові вийшла заміж за чоловіка ІІІ групи крові. Батько чоловіка мав І групу крові. Які групи крові ймовірні у їхніх дітей?

2. У жінки II група крові, у чоловіка IV. Мати жінки мала І групу крові. Яка група крові виключається у їхніх дітей?

3. Чоловік II групи крові одружився з жінкою III групи крові. Від їх шлюбу народилась дитина І групи крові. Чим можна це пояснити?

4. У дівчинки IV група крові, а у її братика І група крові. Визначити групи крові їхніх батьків.

5. Чоловік І групи крові одружився з жінкою IV групи крові. Яка ймовірність, що діти від цього шлюбу успадкують групу крові матері?

6. У суді слухається справа про стягнення аліментів. У дитини III група крові, у матері дитини І група крові. Чи може бути батьком дитини чоловік із II групою крові? Яка група крові можлива у батька дитини?

7. У сім’ї дітей, які відповідно мають І, ІІ і ІІІ групи крові. Встановити групи крові їхніх батьків.

8. До шлюбу вступили резус-позитивна жінка з II групою крові і резус-негативний чоловік з IV групою крові. Визначити можливий фенотип їхніх дітей відносно зазначених ознак, якщо відомо, що батько дівчини мав І групу крові, а мати була резус-негативною.

9. Резус-позитивний чоловік І групи крові, мати якого була резус-негативною, одружився з резус-негативною жінкою IV групи крові. Яка ймовірність, що дитина успадкує обидві ознаки матері?

10. У сім’ї резус-позитивного чоловіка III групи крові і резус-негативної жінки IV групи крові є четверо дітей: резус-негативна дитина II групи крові, резус-позитивна дитина І групи крові, резус-негативна дитина IV групи крові і резус-позитивна дитина теж IV групи крові. Одна дитина позашлюбна. За якою ознзкою виключається батьківство? Відомо, що батько чоловіка мав резус-негативну кров І групи.

11. У резус-позитивних батьків з II і III групами крові народилась резус-негативна дитина І групи крові. Визначити генотипи батьків.

12. Гомозиготний резус-позитивний чоловік І групи крові одружився з резус-негативною жінкою IV групи крові. Якими за фенотипом можуть бути їхні діти?

13. Дигетерозиготна резус-позитивна жінка III групи крові вийшла заміж за резус-позитивного чоловіка І групи крові. Яка ймовірність, що їхні діти можуть успадкувати генотип і фенотип батька? Відомо, що батько чоловіка мав резус-негативну кров.

14. 3 метою вирішення питання про виховання в сім'ї рідної чи прийомної доньки, було проведено судово-медичну експертизу. Дослідження крові членів цієї сімї показали, що у жінки резус-позитивна кров І групи, у чоловіка резус-негативна кров IV групи, у дівчини резус-негативна кров IIIгрупи. Який висновок дасть експерт? Відповідь аргументувати відповідним розв’язком.

15. До шлюбу вступили дигетерозиготні чоловік і жінка, у яких резус-позитивна кров IIIгрупи. Яка ймовірність, що діти від цього шлюбу генотипно і фенотипно будуть подібні до своїх батьків?

РОЗДІЛ VI

ГЕНЕТИКА СТАТІ.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 495 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)