АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Задачі для самостійного розв'язання. 1) У певних сортів томатів червоне забарвлення плодів спостерігається за наявності в генотипі двох домінантних незчеплених генів (R і С)

1) У певних сортів томатів червоне забарвлення плодів спостерігається за наявності в генотипі двох домінантних незчеплених генів (R і С). Ген R визначає оранжеве забарвлення плодів, ген С – жовте забарвлення плодів. Рецесивна дигомозигота має проміжне (жовто-оранжеве) забарвлення плодів. Визначити фенотип потомства, одержаного від схрещування дигібридних рослин між собою.

2) У мушки дрозофіли можливі чотири варіанти кольору очей, що обумовлено взаємодією двох пар незчеплених генів. Ген А визначає коричневий колір очей, ген В визначає яскраво-червоний колір очей. При спільному перебуванні в одному генотипі генів А і В у мушок спостерігається червоний колір очей. Сукупність лише рецесивних алелів цих генів визначає білоокість мушок. Від схрещування червонооких самок з такими ж самцями в потомстві одержали 729 мушок з червоними очима, 240 мушок з яскраво-червоними очима, 245 мушок з коричневими очима і 80 мушок з білими очима. Встановити генотипи батьківських форм. Відповідь підтвердити відповідною схемою схрещування.

3) У певних порід свиней спостерігається різне забарвлення щетини: пісочне, червоне і біле. Пісочне забарвлення щетини є рецесивною ознакою по відношенню до червоного забарвлення щетини. Від схрещування свиней, у яких пісочна щетина, з такими ж кнурами з’явились гібриди з червоною щетиною (АаВв). У потомстві від цих гібридів нараховано 216 поросят з червоною щетиною, 144 поросяти з пісочною щетиною і 24 поросят з білою щетиною. Записати схему схрещування, встановити генотипи вихідних батьківських форм і гібридів другого покоління відповідно до вказаних фенотипів. Зазначені гени незчеплені.

4) У запашного горошку червоний колір віночка квітки визначається наявністю в одному генотипі двох домінантних незчеплених генів (В і D), при відсутності будь-якого із них – віночки білі. Від схрещування рослин з білими віночками, генотип яких BBdd і bbDD, усе потомство мало червоні віночки. Яка ймовірність появи в потомстві від цих гібридів рослин з білими віночками?

5) У запашного горошку червоний колір віночка квітки визначається наявністю в одному генотипі двох незчеплених домінантних генів (В і D), при відсутності будь-якого із них – віночки білі. Яке потомство слід очікувати від схрещування дигетерозиготних рослин з червоними віночками з рослинами, що мають такий генотип: a) Bвdd; б) ВВDD; в) ввdd?

6) У собак кокер-спанієль ген А визначає руду масть, ген В – коричневу. Спільна дія цих незчеплених генів (А і В) обумовлює чорну масть. Дигомозиготи за рецесивними алелями мають світло-жовту масть. Від схрещування чорних дигетерозиготних самок з такими ж псами одержали 64 цуценяти. Визначити (теоретично) кількісне співвідношення цуценят за мастю.

7) У кролів домінантний ген А визначає пігментацію шерсті, його рецесивний алель (а) – альбінізм. Алелі В і в визначають розподіл пігменту вздовж волосини: В – нерівномірний (зонарний) розподіл пігмента, внаслідок чого кожна шерстинка посередині має жовте кільце, а в основі і на кінці – чорний пігмент; в – рівномірний розподіл пігменту вздовж волосини (пігментація однорідна чорна). Дигетерозиготи мають забарвлення агуті (рудувато-сіре, характерне для диких тварин). а)Указати фенотип кролів, які мають такі генотипи: ааВв, ААВВ, аавв, АаВВ, ААвв. б)Визначити фенотип потомства, одержаного від схрещування дигібридних кролів з такими ж кролицями.

8) У деяких видів папуг забарвлення пір’я визначається двома парами неалельних генів. Сполучення двох домінантних генів (А і D) визначає зелене забарвлення, наявність одного з домінантних генів – жовте (А) або блакитне (D) забарвлення. Птахи з генотипом ааdd мають біле пір’я. При схрещуванні гетерозиготних жовтих папуг з гетерозиготними блакитними папугами одержано 36 папужок. Скільки серед них (теоретично) зелених папужок?

9) У людини одна із форм спадкової глухоти визначається двома рецесивними алелями різних генів р і d. Нормальний слух визначається наявністю двох домінантних алелів Р і D. Ген Р визначає розвиток завитки, а ген D – розвиток слухового нерва. У сім’ї глухих батьків є троє дітей з нормальним слухом. Встановити генотипи батьків.

10) У людини одна із форм спадкової глухоти визначається двома рецесивними алелями різних генів р і d. Нормальний слух визначається наявністю двох домінантних алелів Р і D. Ген Р визначає розвиток завитки, а ген D – розвиток слухового нерва. Чоловік з нормальним слухом одружився з глухою жінкою. Аналіз родоводу жінки дозволив установити її генотип – ррDd. У їхній сім’ї двоє дітей: одна дитина глуха, а друга має нормальний слух. Жінка знову чекає на дитину. Яка ймовірність, що дитина матиме нормальний слух?

11) У людини існує кілька форм спадкової короткозорості. Помірна форма (від -2,0 до -4,0 діоптрій) і висока форма (більше -5,0 діоптрій) короткозорості успадковується як аутосомні домінантні незчеплені між собою ознаки (А.А.Малиновський, 1970). У людей, які мають гени обох форм короткозорості, проявляється тільки одна - висока форма. А)До шлюбу вступили дигетерозиготні чоловік і жінка з високою формою короткозорості. Яка ймовірність народження у цьому шлюбі дитини з нормальним зором або хоч із помірною формою короткозорості? Б)У одного подружжя є двоє дітей з високою формою короткозорості. Яка ймовірність, що і третя їхня дитина теж матиме таку ваду, якщо у жінки нормальний зір, а у чоловіка висока форма короткозорості? Аналіз родоводу чоловіка свідчить, що його батько був домінантною дигомозиготою, а мати мала нормальний зір.

12) Інтерферон є гуморальним фактором неспецифічного захисту і становить собою білок із противірусною, протипухлинною та імуно-модулюючою дією. Його синтез у клітинах організму людини визначається комплементарною взаємодією двох домінантних аутосомних генів А і В. Ген А локалізований у другій хромосомі, а ген В – у п’ятій. При відсутності в генотипі одного із них спостерігається пригнічення синтезу інтерферону, а)У жінки пригнічений синтез інтерферону зумовлений рецесивним станом гена другої хромосоми, а у чоловіка – рецесивним станом гена п'ятої хромосоми. Яка ймовірність народження в цій сім'ї здорових у цьому відношенні дітей? Установлено, що подружжя по одній парі алелів є гетерозиготами. б) До шлюбу вступають здорові (відносно синтезу інтерферону) чоловік і жінка, які є дигетерозиготами. Визначити можливі фенотипи їхніх дітей.

 

РОЗДІЛ IX


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 627 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)