АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Допомога реагентів для очищення стічних вод

 

4.1.Коагулянти

Кожен тип коагулянту по-різному поводиться в тій чи іншій очищуваній воді. До числа факторів, що впливають на процес коагулювання як у відношенні ефективності очищення води, так і у відношенні властивостей осаду, що утворюється, відносяться також рН розчину і солевміст оброблюваної води, доза коагулянту, склад домішок, що видаляються, а також температура води. Правильний вибір реагентів і процесу значною мірою може інтенсифікувати процес коагуляційного очищення природних і стічних вод і підвищити його ефективність.

Коагулянти представляють собою хімічні сполуки, здатні гідролізуватися у воді з утворенням різних коагуляційних структур, що володіють високими адсорбційними й адгезійними властивостями. Колоїдні частинки забруднень, зіштовхуючись із лапатим осадом гідролізованого коагулянту, прилипають до них чи механічно захоплюються розрихленими агрегатами осаду.

Освітлення та знебарвлення води коагулюванням звичайно включає приготування розчину коагулянту і його дозування, змішування дозованого розчину з водою, гідроліз коагулянту з утворенням золю й адсорбцією на ньому забруднень води, коагуляцію золю, відстоювання і фільтрування води. Технологічне оформлення цих процесів повинно забезпечувати максимально точне дозування реагентів, гарне змішування, оптимальні умови гідролізу, утворення лапатих частинок і звільнення води від суспензій.

Солі багатовалентних металів - сульфати та хлориди алюмінію, заліза (II), заліза (ІІІ) - використовують як коагулянти, які допомагають осіданню завислих у воді забруднень завдяки їх злипанні з молекулами або іонами коагулянта. Процес, в основі якого знаходиться таке явище називається коагуляцією. Правильне використання коагулянтів, дозування та сама технологія процесу коагуляції забезпечують ефективність водоочистки.

Флокулянти

В останні 20 років в якості реагентів все більшого поширення набувають водорозчинні високомолекулярні речовини - флокулянти. Їх використання дозволяє поліпшити якість очищення, підвищити продуктивність очисних споруд, а деякі технологічні методи, наприклад центрифугування, взагалі неможливо здійснити без застосування флокулянтів.

Це в свою чергу стимулює дослідження в області синтезу нових синтетичних високомолекулярних флокулянтів. Особливе місце серед флокулянтів займають похідні поліакриламіду. Перспективними хімічними структурами для отримання нових похідних поліакриламіду є гуанідінсодержащіе з'єднання. Присутність в елементарному ланці полімерів гуанідинових групи повинно надавати їм високу біоцидних активність, так як добре відомо, що сполуки, що містять у своєму складі гуанідинових груп, володіють широким спектром бактерицидної дії і використовуються в якості лікарських препаратів, у тому числі антибіотиків.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 248 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)