АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Через який проміжок часу оцінюється результат проби на резус-сумісність?

A. * Через 10 хв

B. Через 3 хв

C. Через 7 хв

D. Через 5 хв

E. Через 1 хв

 

Хворий, 50 р. скаржиться на біль у правій здухвинній ділянці, нудоту, одноразове блювання. Т- 37,5єС, Рs – 100 уд /хв. При пальпації виражена болісність та напруження м’язів у правій здухвинній ділянці. Позитивний симптом Ровзінга, Ситковського, Воскресенського. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. * Гострий апендицит

B. Перфоративна виразка шлунку

C. Гострий панкреатит

D. Гострий холецистит

E. Кишкова непрохідність

 

За допомогою чого проводять активно-пасивну профілактику правця за наявності ран у нещепленого пацієнта?

A. * ППС 3000 МО+ 1,0 ПА

B. ППС 3000 МО

C. ПА 1,0

D. ППС 1: 100 МО+ПА

E. ПА – 0,5 мл

 

48.В лікарню після аварії в шахті доставлений шахтар зі скаргами на біль, наявність гематоми, порушення функції кінцівки, набряк м’яких тканин, патологічну рухливість в зоні перелому. Вкажіть абсолютну ознаку перелому:

A. * Патологічна рухливість в зоні перелому

B. Біль

C. Наявність гематоми

D. Набряк м’яких тканин в зоні перелому

E. Порушення функції кінцівки

 

У хворого 40 років, який хворіє на виразкову хворобу шлунку, після фізичного напруження раптово з’явився “кинджальний” біль у верхніх відділах живота, що розповсюджується по всьому його просторі, напруження м’язів передньої черевної стінки, притуплення перкуторного звуку у бокових фланках живота, швидке погіршення загального стану, позитивний симптом Щоткина-Блюмберга. Яке ускладнення виразкової хвороби шлунку найбільш вірогідне?

A. * Перфорація

B. Шлункова кровотеча

C. Перитоніт

D. Евентрація

E. Пенетрація

 

У хворого 50 років після накладання трахеостоми навкруги трубки з’явились почервоніння шкіри, припухлість, болючість, місцями ерозії з незначними прозорими виділеннями. Який догляд за трахеостомою є найбільш доцільним в даному випадку?

A. * Пухирі обробити 1 % розчином діамантового зеленого, накласти суху асептичну пов’язку

B. Під щиток трубки підкласти марлеву серветку

C. Протерти шкіру камфорним спиртом

D. Нанести пасту Лассара на шкіру

E. Шкіру протерти 70 % етиловим спиртом

 

На прийом звернулася жінка зі скаргами на переймоподібні болі в попереку зліва, які віддають в статеві органи, часте сечовипускання. При огляді: пацієнтка неспокійна, часто міняє положення внаслідок нестерпного болю. Який симптом найбільш інформативний для уточнення діагнозу?

A. * Симптом Пастернацького

B. Симптом Щоткіна-Блюмберга

C. Симптом Ровзінга

D. Симптом Ситковського

E. Симптом Воскресенського

 

До поліклініки звернулась пацієнтка 30 років, яку покусала собака 30 хвилин назад. При огляді: в ділянці правого ліктя кілька ран з нерівними краями, незначна кровотеча. Які першочергові незалежні сестринські втручання?

A. * Промити рани мильним розчином

B. Накласти суху асептичну пов’язку

C. Промити рани розчином йодонату

D. Промити рани розчином перекису водню

E. Промити рани гіпертонічним розчином

 

53.В приймальне відділення доставлений хворий зі скаргами на біль в правому підребір’ї, нудоту, блювання, відчуття гіркоти в роті. При обстеженні виражена іктеричність склер. Живіт болісний в правому підребір’ї, позитивний симптом Ортнера, симптом Щоткіна-Блюмберга. Вкажіть який попередній діагноз:

A. * Гострий холецистит

B. Кишкова непрохідність

C. Проривна виразка шлунку

D. Гострий панкреатит

E. Шлункова кровотеча

 

У пацієнта І., 31 р., після проведення біологічної проби при переливанні крові з’явилися занепокоєння, загрудинний стискаючий біль, страх, холодний піт, блідість шкірних покривів та оперізуючий біль в поперековій ділянці. Незалежні втручання фельдшера?

A. * Негайно припинити переливання крові та викликати лікаря

B. Негайно ввести серцево-судинні засоби

C. Негайно ввести протишокові препарати

D. Ввести хворому антигістамінні препарати

E. Дати зволожений кисень пацієнту

 

В хірургічне відділення доставлений хворий, який скаржиться на біль і випинання в правій паховій ділянці, нудоту, блювання. При обстеженні в правій паховій ділянці болісне випинання, яке не піддається вправленню. З чим пов'язані проблеми пацієнта?

A. * Защемлена пахвинна грижа

B. Гострий лімфаденіт

C. Туберкульоз лімфатичних вузлів

D. Абсцес правої пахвинної ділянки

E. Ниркова колька

 

Хворий, 43 роки, поступив в хірургічне відділення зі скаргами на сильний біль, почервоніння та набряк шкіри в ділянці лівої гомілки. Захворювання почалось гостро. t0 тіла 39,5оС. Локально: в ділянці середньої третини лівої гомілки відмічається набряклість, почервоніння шкіри з чіткими фестончатими краями, місцями пухирі різної величини, заповнені серозно-геморагічним ексудатом. З чим пов'язані проблеми пацієнта?

A. * Бешиха

B. Гострий тромбофлебіт

C. Лімфангоїт

D. Фурункульоз

E. Флегмона

 

В приймальне відділення звернувся хворий зі скаргами на головний біль, втрату апетиту, запаморочення, підвищення t тіла до 39оС, біль в ділянці лівого стегна. Хворіє близько 10 днів. Об'єктивно: в середній третині лівого стегна відмічається набряк м'яких тканин, почервоніння шкіри, місцеве підвищення температури. При пальпації – болючість, флюктуація. При ренгенологічному дослідженні виявлено відшарування окістя. З чим пов'язані проблеми пацієнта?

A. * Остеомієліт

B. Забій м’яких тканин лівого стегна

C. Флегмона

D. Бешиха

E. Панарицій

 


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 1336 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)