АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вашу бригаду швидкої допомоги викликали до хворої 64 років, яка скаржиться на здуття живота, нудоту, блювання, затримку газів, закреп. Яку допомогу необхідно надати?

A. *Холод на живіт, термінова госпіталізація

B. Зробити очисну клізму, ввести спазмолітики

C. Ввести контрикал, зробити сифонну клізму

D. Ввести прозерин, зробити очисну клізму

E. Ввести знеболювальні і проносні

 

До Вас на ФАП звернувся хворий 50 років з пупковою грижею. Скаржиться на біль, який виник в ділянці випинання після фізичного навантаження, збільшення об’єму і напруження грижі, неможливість вправити грижовий вміст у черевну порожнину. Яка допомога є найбільш доцільною в даному випадку?

A. *Терміново госпіталізувати в хірургічне відділення

B. Обмеження прийому їжі

C. Спокій

D. Міхур з льодом на місце випинання

E. Надання лежачого положення

 

Ваша бригада ШМД надає допомогу на місці зіткнення автомобілів. Постраждалий 31 року був затиснутий в машині. В свідомості. Скаржиться на сильний біль в ділянці тазу, відсутність виділення сечі. При огляді: в ділянці тазу деформація. В якому положенні слід транспортувати пацієнта в медичний заклад?

A. *В положенні "жаби"

B. Лежачи на спині

C. Напівсидячи

D. Лежачи на животі

E. Сидячи

До Вас у медпункт заводу звернувся чоловік 32 років, який кілька хвилин тому, працюючи в коморі, перекинув пляшку з азотною кислотою. При огляді: в ділянці гомілки жовтий струп, болючість. Який нейтралізуючий засіб слід застосувати?

A. *2% розчин гідрокарбонату натрію

B. Вапняне молоко

C. Гліцерин

D. 5% розчин натрію тіосульфату

E. 5% розчин міді сульфату

До Вас на ФАП звернулася жінка 30 років, яку 30 хв. тому покусав собака. При огляді: в ділянці правої гомілки кілька ран з нерівними краями, незначна кровотеча. Яку допомогу слід надати?

A. *Промити рани мильним розчином

B. Промити рани розчином йодонату

C. Промити рани гіпертонічним розчином

D. Промити рани розчином перекису водню

E. Накласти суху асептичну пов’язку

 

Ви фельдшер ФАПу. Вас викликали на місце пожежі, де потерпілий отримав опік полум’ям передньої поверхні обох ніг, грудей і живота. Визначте площу опікової поверхні?

A. *36%

B. 56%

C. 42%

D. 25%

E. 18%

 

Пацієнт 27 років поступив до приймального відділення. З анамнезу відомо, що 7 днів тому під час роботи на городі пошкодив сапою ногу. За допомогою не звертався. Об’єктивно: стан важкий, визначається тризм, ригідність потиличних м’язів. В яке відділення медична сестра повинна транспортувати пацієнта для подальшого лікування?

A. *Реанімаційне

B. Терапевтичне

C. Інфекційне

D. Неврологічне

E. Хірургічне

 

До Вас на ФАП звернулася жінка 60 років. Скаржиться на наявність виразки на шкірі лівої молочної залози, яка з’явилася два місяці тому. Об’єктивно: на лівій молочній залозі є виразка 1 см в діаметрі з сірим дном. Шкіра навколо неї набрякла, дещо гіперемована. Навколо пальпується щільний безболісний інфільтрат. Підпахвинні лімфовузли зліва збільшені. Вкажіть імовірний діагноз.

A. *Злоякісне новоутворення молочної залози

B. Первинний сифіліс

C. Трофічна виразка молочної залози

D. Туберкульоз шкіри молочної залози

E. Карбункул молочної залози

 

Хворому 60 років 2 тижні тому в урологічному відділенні накладена епіцистостома. Був виписаний за місцем проживання під Ваш нагляд. На 4 день під час перев'язки хворого Ви виявили почервоніння та подразнення шкіри навколо гумового дренажу. Чим необхідно обробити краї рани?

A. *Нанести пасту Лассара

B. Обробити етиловим спиртом

C. Обмити водою

D. Видалити дренаж

E. Обробити діамантовим зеленим

 

Після лижної прогулянки до Вас на ФАП звернувся чоловік 25 років, який скаржиться на біль в ділянках носа, щік та чола. При огляді шкіра набрякла, холодна на дотик. Вкажіть імовірний діагноз.

A. *Дореактивний період відмороження

B. Загальне переохолодження

C. Відмороження ІІ ступеня

D. Початкова стадія загального відмороження

E. Загальне замерзання

 

До Вас на ФАП звернулася жінка 27 років з скаргами на наявність ущільнення в лівій молочній залозі. При огляді Ви виявили в лівій молочній залозі щільне утворення з горіх, має чіткі контури, безболісне. Лімфовузли не збільшені. Що Ви повинні зробити в цьому випадку?

A. *Направити жінку до хірурга

B. Накласти спиртовий компрес

C. Спостерігати

D. Зробити йодну сітку

E. Накласти пов’язку з маззю Вишневського

 

Ваша бригада ШМД надає допомогу на місці події постраждалому з різаною раною підборіддя. За призначенням лікаря Ви провели туалет рани. Якою пов'язкою Ви зафіксуєте перев'язувальний матеріал?

A. *Пращоподібною

B. Косинковою

C. Спіральною

D. Коловою

E. Т-подібною

 

До Вас на ФАП звернувся хворий, якому вчора в травмпункті ЦРЛ була накладена гіпсова пов’язка з приводу перелому правої променевої кістки. Скаржиться на посилення болю в кінцівці, заніміння пальців, набряк. Яку допомогу необхідно надати?

A. *Послабити гіпсову пов’язку

B. Створити підвищене положення кінцівки

C. Порадити терпіти до ранку

D. Дати знеболюючі

E. Зняти гіпсову пов’язку

 

125.До Вас на ФАП звернувся хворий, 30 років зі скаргами на біль у ділянці рани, посмикування м'язів, набряк кінцівки, біль у горлі, головний біль, підвищення температури тіла до 39°С, серцебиття. З рани виділяються пухирці газу з невеликою кількістю сукровичної рідини. Шкіра кінцівки холодна на дотик, з темно-червоними плямами. Під час пальпації кінцівки чути крепітацію. Вкажіть імовірний діагноз.

A. *Газова гангрена

B. Бешиха

C. Правець

D. Флегмона

E. Ангіна

 

126. До Вас на ФАП хвернувся чоловік 43 років, зі скаргами на сильний біль, почервоніння та набряк шкіри лівої гомілки. Захворювання почалось гостро. t° тіла 39,5°С. Обєктивно: в середній третини лівої гомілки відмічається набряклість, почервоніння шкіри з чіткими фестончатими краями, місцями пухирі різних розмірів, заповнені серозно-геморагічним ексудатом. Вкажіть імовірний діагноз.

A. *Бешиха

B. Флегмона

C. Лімфангоїт

D. Гострий тромбофлебіт

E. Фурункульоз

 

127.До Вас на ФАП звернувся хворий зі скаргами на головний біль, втрату апетиту, запаморочення, підвищення t° тіла до 39°С, біль в ділянці правої гомілки. Хворіє близько 10 днів. Об'єктивно: в середній третині правої гомілки відмічається набряк м'яких тканин, почервоніння шкіри, місцеве підвищення температури, болючість при пальпації. Вкажіть імовірний діагноз.

A. *Остеомієліт

B. Забій м’яких тканин лівого стегна

C. Флегмона

D. Бешиха

E. Панарицій

До Вас на ФАП доставили учня 10 років, який впав на уроці фізкультури. Скаржиться на біль у правому плечовому суглобі. Об’єктивно: праве плече відведене від тулуба, правий плечовий суглоб деформований і сплющений, пасивні рухи різко болючі. З чого необхідно почати надання допомоги?

A. *Іммобілізувати кінцівку

B. Зробити масаж

C. Ввести антибіотики

D. Вправити вивих

E. Накласти джгут

 

До Вас у медпункт заводу доставили потерпілого, який необережно повівся з фосфорорганічною сполукою, внаслідок чого вона попала йому в очі. Ви провели промивання очей водою. Чим необхідно закапати очі після промивання?

A. *30% розчином сульфацил-натрію

B. 0,5% розчином фурациліну

C. 2% розчином натрію гідрокарбонату

D. 5% розчином аміаку

E. 1% розчином хлораміну

 

До Вас на ФАП звернулася жінка 34 років, яка поскаржилась, що їй важко дихати носом, і вона змушена дихати через рот, змінився голос. До якого спеціаліста слід направити таку пацієнтку?

A. *До ЛОР-лікаря

B. До терапевта

C. До хірурга

D. До пульмонолога

E. До ревматолога

 


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 613 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)