АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

I. Дайте англійські еквіваленти з наступних слів і словосполучень.

Атеросклероз

Артерісклероз є загальний термін для позначення ряду захворювань, в яких стінки артерій стають товщі і менш еластичні. Найбільш важливим і найбільш поширеним з цих захворювань є атеросклероз, при якому жирні матеріали накопичуються під внутрішньою оболонкою стінки артерій.

Атеросклероз може вплинути на артерії мозку, серця, нирок, інших життєво важливих органів, а також руки і ноги. Коли атеросклероз розвивається в артеріях, які постачають мозок (сонній артерії), може статися інсульт, коли він розвивається в артеріях, що постачають кров'ю серце (коронарні артерії), може статися серцевий напад.

Причини. Атеросклероз починається з того що моноцити мігрують з крові в стінку артерій і перетворюються на клітини, які накопичуються в жирній тканині. З часом, ці наповнені жиром моноцити накопичуються, що призводить до неоднорідного потовщення внутрішньої оболонки артерії. Кожна область потовщення (так звана атеросклеротична бляшка або атерома) заповнена м'якою cheeselike речовиною, що складається з різних жирних матеріалів, головним чином холестерин, гладкі м'язові клітини, і клітини сполучної тканини. Атероми можуть бути розкидані по всіх середніх і великих артеріях що відгалужуються - мабуть, тому що постійна турбуленість в цих областях ушкоджує артеріальну стінку, роблячи її більш сприйнятливою до формування атероми.

Артерії, уражені атеросклерозом втрачають свою еластичність, і оскільки атероми ростуть, артерії звужуються. З часом, в атеромах накопичується кальцій, вони стають крихкими, і можуть розірватися. Кров може потім входити в розірвану атерому, що робить її більшою, так що вона звужує артерію ще більше. Розрив атероми також може поширитися до жирних тканин і викликати утворення згустку крові (тромбу). Тромб може ще більше звузити або навіть закупорити артерію, або вона може від'єднатися і плести за течією, де вона викликає оклюзію (емболію).

Симптоми. Як правило, атеросклероз не дає симптомів, поки він сильно не звужить артерії, або поки не призведе до різкого утруднення. Симптоми залежать від того, де розвивається атеросклероз, таким чином, вони можуть відображати проблеми в серці, мозоку, ногах, або майже в будь-якій частині тіла.

Оскільки атеросклероз сильно звужує артерії, області тіла де він знаходиться не отримують достатню кількість крові, що переносить кисень до тканин. Першими симптомами звуження артерії може бути біль або судоми в період, коли потік крові не може встигнути за потребами організму в кисні. Як правило, ці симптоми розвиваються поступово, оскільки атерома повільно звужуює артерії. Проте коли утруднення відбувається раптово - наприклад, коли згусток крові застрягне в артерії - симптоми виникають раптово.

Фактори ризику. Ризик розвитку атеросклерозу зростає при гіпертонії, високому рівні холестерину в крові, палінні, цукровому діабеті, ожирінні, малорухливому способі життя, і з віком. Наявність близького родича, який мав розвиток атеросклерозу в ранньому віці, також ставить людину в небезпеку. Чоловіки мають більш вищий ризик, ніж жінки, хоча і після клімактеричного періоду, ризик у жінок збільшується і в кінцевому рахунку дорівнює чоловікам.

Профілактика і лікування. Щоб запобігти атеросклерозу, людина повинна ліквідувати контрольовані фактори ризику. На щастя, вживаючи заходи для досягнення деяких з таких цілей це сприяє досягненню інших. Наприклад, починаючи програму вправ яка допомагає людині скинути вагу, яка у свою чергу допомагає знизити рівень холестерину і кров'яний тиск. Відмова від куріння допомагає знизити рівень холестерину і кров'яний тиск.

Одним словом, краще лікування атеросклерозу є профілактика. Коли атеросклерозі стає досить серйозним, щоб викликати ускладнення, лікар повинен лікувати безпосередньо ускладнення – грудна жаба, інфаркт, неправильні серцеві ритми, серцева недостатність, ниркова недостатність, інсульт, або утруднення периферійних артерій.

Дайте відповідь на наступні питання по тексту.


1. Що таке артерісклероз?

2. Які хвороби ми називаємо атеросклероз?

3. Що може вплинути атеросклероз?

4. Коли атеросклероз почати?

5. Що таке атеросклеротичної бляшки або атероми?

6. Постраждалі з атеросклерозом артерій втрачають еластичність, чи не так?

7. Те, що може викликати утворення тромбів?

8. Що симптомів атеросклерозу залежить?

9. Які основні ознаки атеросклерозу?

10. Які основні фактори ризику атеросклерозу?

11. Є чоловіки або жінки на більш високий ризик розвитку атеросклерозу?

12. Які основні заходи профілактики і лікування атеросклерозу?


I. Дайте англійські еквіваленти з наступних слів і словосполучень.

Wall artery, accumulate; affect the brain, heart, kidneys and other vital organs, heart attack, monocytes, soft cheesy substance, cells of connective tissue elasticity; narrow, brittle, diabetes, high blood pressure, reduce weight, blockage peripheral arteries.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 274 | Нарушение авторских прав



1 | 2 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)