АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Отруєння снодійними

1. БАРБІБУРАТИ. Складають основну групу снодійних препаратів, які викликають найбільшу кількість отруєнь. До цієї групи відносяться: фенобарбітал, барбітал, мединал, етамінал-натрій, бромі тал, тар діл, белласпон та ін..

Симптоми: Гостре отруєння барбітуратами перш за все супроводжується пригніченням функції центральної нервової системи. Летальна доза 4-8 г (залежно від токсичності препарату та індивідуального сприйняття). Головним симптомом є порушення дихання прогресуючий розвиток кисневого голодування. Дихання стає рідким, переривчастим. Зіниці спочатку звужуються та реагують на світло, а потім розширюються й перестають реагувати на світло. Різко пригнічується функція нирок. Смерть зазвичай настає від паралічу дихання.

Спостерігають 4 клінічні стадії інтоксикації барбітуратами:

1. Засинання. Характерна сонливість, апатія, уповільнення реакції на зовнішні подразники, однак контакт із хворим ще можна встановити.

2. Поверхнева кома. Відмічають втрату свідомості. На больові подразники хворі можуть реагувати слабкою руховою реакцією, короткочасним розширенням зіниць. Порушується ковтання та слабшає кашльовий рефлекс, порушується дихання внаслідок западання язика. Характерним є підвищення температури до 39-40°С.

3. Глибока кома. Характерна відсутність усіх рефлексів, спостерігаються загрозливі ознаки порушення життєво важливих функцій організму. На перший план виступають порушення дихання – від поверхневого, аритмічного до повного його паралічу.

4. Посткоматозний стан. Поступово відновлюється свідомість. В першу добу після пробудження у більшості хворих спостерігають плаксивість, психомоторне збудження, порушення сну.

Допомога: - терміново викликати «швидку» допомогу;

- максимально швидко викликати блювоту та промити шлунок 10-12 л теплої води;

- доцільно провести повторне промивання за допомогою шлункового зонду;

- для зв’язування отрути шлунку використають активоване вугілля, 20-50 г якого у вигляді водної емульсії вводять в шлунок. Через 10-15 хвилин його необхідно видалити, тому що може спостерігатися зворотне всмоктування;

- вживання сольових послаблюючих препаратів – для виведення отрути, яка вийшла з шлунка в тонкий кишечник.

- вживання великої кількості рідини та сечогінних засобів для прискореного виведення продуктів отруєння нирками;

- при порушенні дихання й зупинці серця проводять серцево-легеневу реанімацію.

 

Отруєння фосфорорганічними сполуками

 

Отруєння рослинами

Отруєння рослинами частіше зустрічається у дітей, коли вони беруть до рота або з»їдають апетитні на вигляд ягоди, стеблі, насіння або листя таких рослин. Найбільш небезпечним є цикута або вєх отруйний – багаторічна рослина. Вона має стебло до 1,5 м висоти, дрібні білі квіти, які зібрані у парасольку, за зовнішнім виглядом та запахом нагадує сельдерей та петрушку. Росте він уздовж берегів річок та каналів. Особливо отруйним є кореневище рослини, яке приймають за моркву, чи буряк. Він солодкий на смак та має запах сушених яблук. П ри отруєнні швидко розвивається важкий стан: біль в шлунку, головокружіння, слинотечя, блювота, утруднене дихання, судоми. Смерть може настати в найближчі 1-2 години після появи перших ознак отруєння.

Боліголов плямистий – рослина завдовжки 1 м з характерними темно-червоними плямами на нижній частині стебля. Його листя дещо нагадує листя петрушки, тому може помилково викотистовуватись в їжу. Якщо листя розтерти в руці можна почути характерний неприємний запах. Корінь боліголова – блідо-жовтого кольору, нагадує корінь петрушки. Ортуєння супроводжується судомами, швидко розвивається загальна слабкість та смерть від паралічу дихання.

 

Чорна блекота – рослина вкрита дрібними клейкими ворсинками, квіти- брудного жовтого кольору з неприємним запахом, корінь – м»який, соковитий, на смак – кисло-солодкий. Всі частки рослини є отруйними. Листя блекоти помилково приймають за листя щавелю, а коріння – за клубні петрушки. Увагу дітей привертають коробочки з насінням, які нагадують макові зернята.

Через 10-15 хвилин, а іноді декілька годин після вживання насіння з»являються характерні ознаки отруєння: зіниці розширюються та не реагують на світло, пересихає в роті, наростає збудження, починаються зорові галюцинції від яких хворий намагається втекти. Саме такий стан сильного збудження та потьмарення свідомості називають в народі «блекоти наївся» (російською – «белены объелся”. Після стану збудження виникає стійке бажання спати.

 

Красавка (беладонна) –бур”ян, росте уздовж доріг, полів, запущених ділянках землі. Високий стебель та широке пухнасте листя. Плоди – чорні ягоди, які нагадують дрібні вишні, солодкі на смак. Симптоми отруєння: сильне збудження, маячіння, потьмарення свідомості з”явлються через декілька хвилин після вживання ягод. Характерною ознакою є розширення зіниць та розлади зору. Для того, щоб отруїтись, достатньо з”їсти 3-4 ягоди.

 

Дурман – насіння цієї рослини викликають стан, схожий з отруєнням при вживанні блекоти та красавки. Рослина, висотою до 1,5 м має велике овальне листя та білі квіти, які за формою нагадують дзвіночок. Плоди дурману – яйцеподібні корбочки з великою кількістю колючок на верхівці – містять до 500 дуже отруйних зернят.

 

Вовче лико - його кущі ростуть в лісі. Він має яйцеподібне листя, темно-розові квіти та дуже отруйні ягоди. Навіть 10-12 ягід можуть викликати: запалення слизових оболонок рота, шлунка, кишечника, сечовивідних шляхів, згодом з”являється кривавий пронос, кров в сечі, судоми. Смерть настає в результаті ослаблення серцевої діяльності.

Також отруйними можуть бути: темно-червоного кольору соковиті ягоди декоративної рослини жимолость (козолист); круглі жовтогарячого кольору плоди конвалії; насіння рицини, яке нагадує боби чи фасоль; ягоди чорної бузини; кісточки калини; фіолетово-чорні ягоди крушини (жостер); смертельно небезпечне для життя листя та насіння кустарника тиса.


Дата добавления: 2016-03-26 | Просмотры: 280 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)