АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ

 

1. Породілля В., 26 років, переведена з відділення фізіологічного післяпологового в обсерваційне на 4-й день після пологів. Данні анамнезу: роди другі, перебіг І та ІІ періодів не ускладнений. Розрив промежини ІІ ступеня зашитий кетгутом та шовком. Післяпологовий період протягом перших двох діб перебігав без ускладнень. На кінець третього дня піднялась температура тіла – 37,3С, з”явилось загальне недомагання, головний біль, печія та біль в ділянці промежини та піхви. Об-но: температура тіла 37,3° С, АТ 120/60 мм рт.ст., пульс ритмічний, задовільного наповнення, частота 80 в 1хв. З боку внутрішніх статевих органів патологічних змін не виявлено. Молочні залози не напружені, гіперемії немає, соски в задовільному стану. Живіт м”який, безболісний, дно матки на 3 поперечних пальці нижче пупка, матка щільна, безболісна. Лохії в незначній кількості з домішками сукровиці. Шви на раньовій поверхні промежини покриті гнійним нашаруванням, навколишні тканини гіперемовані, набряклі, болючі при пальпації. Попередній діагноз?

*А.Післяпологовий період 4 доба. Післяпологова септична виразка. І етап розповсюдження інфекції

В. Післяпологовий ендометрит

С. Субінволюція матки, ІІ етап розповсюдження інфекції

Д. Післяпологовий сальпінгоофорит

2. Роди відбулися три дні тому, ускладнені кровотечею в третьому періоді родів, в зв’язку з чим виконана операція ручного обстеження матки, видалена часточка плаценти. Загальна крововтрата склала 400 мл. На третій день підвищилась температура тіла до 38С, матка болюча при пальпації, дно її на 4 см нижче пупка, виділення гнійні. Попередній діагноз:

*А. Післяпологовий період, 3 доба, метроендометрит

В. Післяпологовий перитоніт

С. Лохіометра, 3 доба післяпологового періоду

Д. Метротромбофлебіт

3. Породілля Г., 5 доба післяпологового періоду. Роди перші, в строк. В зв’язку з клінічною невідповідністю в родах між голівкою плоду та тазом матері проведена операція кесарського розтину. При обстеженні роділлі: язик сухий, пульс 120/хв, температура 38,5С, лихоманка. Живіт здутий, болючий, виражені симптоми подразнення очеревини, блювота, гази не відходять, виділення з піхви гнійні з непримним запахом. Ваш Діагноз? Подальша тактика.

*А. Післяпологовий період, 5 доба після кесарського розтину, перитоніт. Оперативне втручання – видалення матки, дренування черевної порожнини.

В. Післяпологовий період, 5 доба, прогресуючий тромбофлебіт, оперативне втручання

С. Септичний шок. Екстирпація матки з додатками

Д. Ендометрит після кесарського розтину, дренування черевної порожнини на фоні дезінтоксикаційної терапії.

4. У породіллі 24 роки, на 5 добу раптово підвищилась температура тіла до 38.7ºС. Скаржиться на слабкість, головний біль, біль по низу живота, олздратованість. Об’єктивно: АТ 120/70 мм рт.ст., пульс 92 уд./хв., температура 38,7ºС. Бімануально: матка збільшена до 12 тижнів вагітності, щільна, дещо болюча при пальпації, цервікальний канал пропускає 2 п/п, виділення помірні,мутні, з неприємним запахом. Загальний аналіз крові – лейкоцитоз із зсувам вліво, лімфопенія, ШОЄ 30 мм/год.

*А. Ендометрит

В. Параметрит

С. Пельвіоперитоніт

Д. Лохіометра

5. Породілля на 5 добу після ускладнених пологів поскаржилась на лихоманку, підвищення температури до 38,5ºС, болі внизу живота. Пульс 94 за хвилину, АТ 120/70 мм рт.ст.. Молочні залози м’які. Живіт м’який, болючий в нижніх відділах. Матка збільшена до 14 тижнів вагітності, м’якуватої консистенції, болюча. Виділення мутні з неприємним запахом. Яке ускладнення післяпологового періоду виникло у жінки?

*А.Метроендометрит

В. Лохіометра

С. Субінволюція матки

Д. Лактостаз

6. Роділля поступила в 2 періоді пологів зі скаргами на головний біль, лихоманку, підвищення температури тіла до 38,9ºС, вилив навколоплідних вод 30 годин тому. Води каламутні, з неприємним запахом. Через 10 хвилин дитина в стані асфіксії. Після видалення посліду за методом Абуладзе стан жінки погіршився. Температура 40ºС, АТ 60/00 мм рт.ст. Пульс ниткоподібний, свідомість відсутня. Яке ускладнення післяпологового періоду виникло?

*А. Метро ендометрит. Септичний шок

В. Хоріонамніоніт

С.Напад еклампсії

Д.Геморагічний шок

7. Породілля, на 11 добу після пологів поскаржилась на різкі болі в лівій молочній залозі, підвищення температури тіла до 39ºС. Патології з боку внутрішніх статевих органів не виявлено. Ліва молочна залоза гаряча на дотик, болюча. У верхньозовнішньому квадранті шкіра гіперемована, дещо цианотична, набрякла. При пальпації визначається інфільтрат 6*8 см з флуктуацією посередині. Ваша тактика?

*А. Хірургічне лікування маститк

В. Призначення антибіотиків

С. Зціжування молока

Д. Припинення лактації

8. Породілля 28 років переведена в обсерваційне відділення на 7 добу після пологів із скаргами на лихоманку, підвищення температури до 39ºС. Пологи ускладнились тривалим безводним періодом – 18 годин, дефектом плаценти, ручним обстеженням порожнини матки. Об’єктивно пульс 100 за 1 хвилину, АТ 110/60 мм рт.ст., язик сухий, живіт помірно вздутий, болючий в епігастральній області. Дно матки на 6 см вище лона. Вагінально матка збільшена до 15 тижнів вагітності, м’яка, болюча. Який діагноз найбільш імовірний?

*А. Метроендометрит післяпологовий

В. Пельвіоперитоніт

С. Розлитий перитоніт

Д. Лохіометра

9. На 2 добу після операції кесарського розтину стан жінки різко погіршився. З’явився різкий біль в животі, нудота, блювання, пронос, підвищення температури до 39-40ºС, тахікардія, сухість слизових оболонок, тахіпное, виражений парез кишківника, позитивні ознаки подразнення очеревини. В аналізі крові лейкоцитоз, зсув формули вліво. Про розвиток якої патології слід думати?

*А. Перитоніт після кесарського розтину

В. Післяпологовий ендометрит

С. Післяпологовий парамерит

Д. Тубооваріальний абсцес малого тазу

10. Породілля 30 років на 4 день після операції кесарського розтину в зв’язку з передлежанням плаценти скаржиться на загальну слабкість, періодичне підвищення температури тіла до 39ºС, лихоманку, вздуття живота, затримку газів та стула. Бліда, пульс 120 за хвилину, м’який. Живіт вздутий, болючий на всьому протязі, відмічається позитивна ознака Боткіна –Блюмберга. Дно матки на рівні пупка, матка болюча, тістовидної консистенції. виділення з піхви гноєвидні. Ваш діагноз?

*А. Перитоніт

В. Ендометрит

С. Непрохідність кишківника

Д. Постгеморагічна анемія

11. На 14 добу після пологів до лікаря звернулась жінка із скаргами на раптовий біль, гіперемію та ущільнення в молочній залозі зліва, підвищення температури до 39ºС, головний біль, загальну слабкість. Об’єктивно відмічається тріщина в ділянці соска, збільшення в об’ємі молочної залози, збільшення болючості при пальпації. Про яку патологію слід думати в даному випадку?

*А. Лактаційний мастит

В. Рак молочної залози

С. Флегмона молочної залози

Д. Фіброаденома молочної залози

12. У породіллі 29 років на 2 добу після операції кесарського розтину з’явились різкий біль внизу живота, блювання, розповсюдження болі по всьому животу, затримку стула та газів. Шкіряні покрови бліді, губи та язик сухі. Температура 39º. Живіт вздутий, болючий. Перистальтика кишківника різко послаблена, матка збільшена, болюча. Про яку патологію слід думати в даному випадку?

*А. Розлитий перитоніт

В. Кишкова непрохідність

С. Гнійний параметрит

Д. Пельвіоперитоніт

13. Породілля 23 роки, переведена в обсерваційне відділення на 4 добу після пологів в зв’язку з підвищенням температури тіла до 38,8 ºС. Пологи ускладнились слабкістю пологової діяльності, довготривалим безводним проміжком, післяпологовою гіпотонічною кровотечею, ручним обстеженням порожнини матки. Об’єктивно температура тіла 38,8ºС, лихоманка, пульс 100 за 1 хвилину. Живіт болючий в гіпогастрії дно матки на 4 см нижче пупка. Вагінально матка збільшена до 18 тижнів вагітності, м’яка, болюча. Виділення бурі, з неприємним запахом. Чим ускладнився післяпологовий період у даної жінки?

*А. Післяпологовий ендометрит

В.Субінволюція матки

С.Післяпологовий ендометрит

Д. Лохіометра

14. У породіллі 30 років пологи ускладнились слабкістю пологової діяльності, безводний період склав 14 годин. На 3 добу після пологів стан жінки значно погіршився. З’явились болі внизу живота, підвищення температури тіла до 39,5 ºС. Пульс 120 за 1 хвилину. АТ 100/60 мм рт.ст. Загальний стан важкий, шкіра бліда, язик сухий. Живіт вздутий, відмічається позитивна ознака Щоткіна-Блюмберга. Перистальтика різко знижена. Яка подальша тактика ведення даної породілля?

*А. Екстирпація матки з додатками, дренування черевної порожнини

В. Консервативне лікування

С. Стимуляція кишківника з антибактеріальною терапією

Д. Надпіхвова ампутація матки

15. У жінки 27 років пологи ускладнилися розривом шийки матки І ступеня. На 4 добу післяпологового періоду стан породілля погіршився. Відмічається підвищення температури до 38ºС, загальна слабкість, живіт м’який, безболісний при пальпації. При вагінальному дослідженні визначається різка болючість в лівому параметріі з його інфільтрацією та локальною флуктуацією у центрі. Виділення з матки сукровинні. Про яке ускладнення післяпологового періоду можна думати?

*А. Параметрит післяпологовий

В. Тромбофлебіт вен малого тазу

С. Ендометрит

Д. Післяпологовий сальпінгоофорит

16. Породілля 26 років на 3 добу переведена в обсерваційне відділення. Пологи другі перебіг без ускладнень. Розрив промежини ІІ ступеня ушитий кетгутовими та шовковими швами. На 3 добу післяпологового періоду піднялась температура тіла до 37,5ºС, загальна слабкість, з’явились болі в ділянці промежини та піхви. Матка на 3 поперечних пальці нижче пупка. Лохії в невеликій кількості, серозно-кров’яні. Шви на промежиниі з гнійним нашаруванням, навколишні тканини гіперемовані, набряклі. Який найбільш імовірний попередній діагноз?

*А. Післяпологова виразка

В. Ендометрит

С. Метро ендометрит

Д. Параметрит

17. Пологи відбулись 3 дні тому і ускладнились кровотечею в ІІІ періоді пологів, в зв’язку з чим виконана операція ручного обстеження порожнини матки з видаленням частки плаценти. Загальна крововтрата 400 мл. На 3 день підвищилась температура до 38ºС, матка болюча при пальпації, дно її на 4 см нижче пупка, виділення гнійні. Попередній діагноз?

*А.Післяпологовий метро ендометрит

В. Пельвіоперитоніт

С. Тромбофлебіт вен тазу

Д. Післяпологова виразка

18. Породілля 32 років 5 доба післяпологового періоду. Пологи перші, термінові. В зв’язку з клінічною невідповідністю в пологах між головкою плода та тазом матері, проведена операція кесарського розтину. При обстеженні породіллі: язик сухий, пульс 120 за хвилину, температура 38,5ºС, лихоманка. Живіт вздутий, болючий, виражені ознаки подразнення очеревини, блювання, гази не відходять, виділення з піхви гнійні з неприємним запахом. Ваш попередній діагноз?

*А. Розлитий перитоніт після кесарського розтину

В. Післяпологовий ендометрит

С. Пельвіоперитоніт

Д. Тромбофлебіт вен тазу

19. В жінки 23 років 5 доба післяпологового періоду. Скарги на гіперемію шкіри на лівій гомілці, набряк оточуючих тканин, ущільнення по ходу вени. При пальпації відмічається болючість вен лівої гомілки. Попередній діагноз?

*А. Тромбофлебіт поверхневих вен лівої нижньої кінцівки

В. Тромбофлебіт вен тазу

С. Метротромбофлебіт

Д. Тромбофлебіт глибоких вен нижньої кінцівки

20. У жінки через 2 тижні після пологів виник різкий біль в лівій кінцівці, значне підвищення температури тіла. Через 2 дні з’явився набряк ноги, похолодання ноги, зниження шкіряної температури на пальцях стоп, відчуття повзання мурашок (парестезії). Попередній діагноз?

*А. Тромбофлебіт глибоких вен лівої кінцівки

В. Трофічна виразка лівої кінцівки

С. Лівосторонній парез

Д. Порушення периферійного кровообігу

21. В жінки через 5 днів після пологів був виставлений діагноз катаральний пельвіоперитоніт. Яка має бути подальша тактика ведення даної породіллі:

*А. Комбінована консервативна терапія з застосуванням антибіотиків, протизапальних, дезінтоксикаційних препаратів

В. Лапаротомія з видаленням матки та додатків

С. Призначення ліжкового режиму з припіднятим ножним кінцем

Д. Екстирпація матки з додатками

22. На 5 добу післяпологового періоду у жінки з’явились ознаки запального процесу (загальна слабкість, субфібрілетет, болі внизу жівота більше зліва, зсув формули вліво). При вагінальному дослідженні виявлено, що матка відповідає добі післяпологового періоду, м’яка, чутлива при пальпації. Додатки зправа не визначаються, неболючі. Зліва від матки визначається ковбосоподібне утворення розмірами 5 см на 2,5 см м’якої консистенції, болюче при пальпації. Про яку ускладнення післяпологового періоду слід думати:

*А. Післяпологовий сальпінгоофорит ускладнений гідро або піасальпінгсом

В. Післяпологовий пельвіоперитоніт

С. Анаеробна газова інфекція

Д. Розлитий перитоніт

Контрольні питання

1. Які збудники сприяють виникненню післяпологових септичних захворювань.

2. Фактори ризику для виникнення післяпологових септичних захворювань

3. Шляхи розповсюдження інфекції

4. Класифікація післяпологових септичних захворювань за Сазоновим-Бартельсом

5. Варіанти генералізованої інфекції

6. Патологічні стани, які відносяться до І етапу розповсюдження інфекції після пологів

7. Лохіо та гематометра, тактика при їх виникненні

8. Клінічні ознаки та діагностика післяпологового ендометриту

9. Принципи лікування післяпологового ендометрита

10. Які стани відносять до ІІ етапу розповсюдження інфекції після пологів

11. Фактори ризику для виникнення параметрита

12. Причини виникнення післяпологового параметриту

13. Клінічні ознаки та діагностика параметрита

14. Покази до хірургічного лікування параметриту

15. Етіологія та патогенез виникненя непрогресуючого тромбофлебіту

16. Основні принципи лікування непрогресуючого тромбофлебіту

17. Діагностика та тактика при післяпологовому сальпінгоофориті

18. Можливі ускладнення на фоні післяпологового сальпінгоофориту

19. Визначення пельвіоперитоніту

20. Клінічні ознаки та діагностика пельвіоперитоніта

21. Основні принципи лікування пельвіоперитоніта

22. Які стани відносять до ІІІ етапу поширення інфекції

23. Механізми виникнення перитоніту

24. Клінічні стадії перитоніту

25. Варіанти перитоніту після операції кесарського розтину

26. Тактика при перитоніті в залежності від причини, яка до нього призвела

27. Особливості хірургічного лікування при перитоніті

28. Що є збудником анаеробної газової інфекції

29. Триада симптомів, характерних для анаеробної газової інфекції

30. Клініка та діагностика прогресуючого тромбофлебіту

31. Можливі ускладнення прогресуючого тромбофлебіту

32. Причини виникнення септичного шоку

33. Стадії септичного шоку

34. Діагностика та тактика при септичному шоці

35. Можливі ускладнення септичного шока

36. Що відносять до ІVетапу інфекції в післяпологовому періоді

37. Як ви розумієте поняття SIRS синдром

38. Визначення сепсису

39. Варіанти генералізованої інфекції

40. Етіологія та патогенез виникнення післяпологового лактаційного маститу

41. Принципи лікування лактаційного маститу

42. Покази до хірургічного лікування лактаційного маститу

43. Методи пригнічення лактації

44. Покази до пригнічення лактації

 


Дата добавления: 2016-06-05 | Просмотры: 1109 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.013 сек.)