АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Фармакодинаміка місцевих анестетиків

Назва препарату Фізико-хімічні властивості Область застосування у медицині Характеристика препарату
Кокаїн   складний ефір бензойної кислоти, білий кристалічний порошок гіркого смаку, без запаху, добре розчинний у воді і спирті   анестезія слизових оболонок у стоматології, отоляренгології, офтальмонології й урології у вигляді 2-5% розчину перша у світі анестезуюча речовина, що застосовується для місцевої анестезії, анестезуюча дія в 3 рази вища, ніж у новокаїну, але кокаїн у 16 разів токсичніше. Максимальна добова доза 0,03 г. Анестезія настає через 3-6 хвилин, триває 40 хвилин.
  Новокаїн (Синоніми: алокаїн, амбокаїн, анестокаїн, ксерокаїн, мерокаїн, неокаїн, панкаїн, прокаїн, севикаїн, цитокаїн, хемокаїн і ін.) складний ефір пара-амінобензойної кислоти, білий кристалічний порошок гіркий на смак, без запаху, добре розчинний у воді і спирті. Для розведення порошку новокаїну найбільше часто використовують гіпотонічний розчин електролітів. Розчини стерилізуються при температурі 100°С протягом 30 хвилин. Розчини новокаїну легко гідролізується в лужному середовищі, тому для їхньої стабілізації додають 0,1% р-н хлористо-водної кислоти. Для пролонгації дії до розчину новокаїну додають гідрохлорид адреналіну з розрахунку 1 крапля 0,2% р-ну на 5-10 мг новокаїну. У крові, біологічних середовищах, у присутності свіжої сироватки крові новокаїн гідролізується на пара-амінобензойну кислоту і діетил-аміноетанол з вираженим місцевим знеболюючим ефектом. Мала токсичність новокаїну пов'язана з нестійкістю його молекул.   селективно поглинається нервовою тканиною, особливо чуттєві до нього клітини і волокна СНС. Під впливом новокаїну виключаються різні види чутливості: спочатку - відчуття холоду, потім тепла, болю, тиску. При використанні 0,25% р-ну новокаїну для інфільтраційної анестезії максимальна разова доза складає 500 мл (1,25 г). Через годину її можна повторити (вища загальна доза 2,5 г). Перша разова доза 0,5% р-ну новокаїну складає 200 мл, а загальна 400 мл (2 г). В загалі, протягом кожної години операції, можна вводити не більш 2,5 г (100 мл) новокаїну - 0,25% р-ну і 2 г (400 мл) – 0,5% р-ну. Для провідникової і регіонарної анестезії використовують до 60 мл 1% р-нучи до 25 мл 2% р-ну, для спинальної анестезії вводять до 5,0 мл 2% р-нучи 2,0 мл 5% р-ну.Новокаїн необхідно вводити повільно, не більш 250,0 мл – 0,25% р-ну, 75 мл – 1-2% р-ну. Ефект місцевої анестезії продовжується 40-60 хвилин. При в/в введенні токсичність новокаїну більша в 10 разів порівняно з введенням у тканини.
  Дикаїн     поверхнева анестезіїя в отолярингології й офтальмонології до 5 мл – 3% р-ну, для спинальної анестезії – до 1,5 мл 1% р-ну, для епідуральної – 10-20 мл – 0,3% р-ну.   анестезуючий ефект у 15 разів більше новокаїну. Дикаїн у 10 разів токсичніше новокаїну й у 2 рази кокаїну, тому його не використовують для інфільтраційної анестезії. Максимальна разова доза при поверхневій анестезії верхніх дихальних шляхів 0,09 г (3 мл – 3% р-ну), при перидуральній – 0,075 г.
Лідокаїн     використовують при особливих методах м/а (стоматології й ін.), придатний для поверхневої анестезії в офтальмонології й отолярингології (2 мл – 10% р-ну). Має селективну антиаритмичну дію, у зв¢язку з чим використовується в кардіології.   анестезуючий ефект у 4 рази більше новокаїну, токсичність у 2 рази більше. Володіє великою тривалістю анестезуючої дії – до 1,5 години. Для інфільтраційної анестезії вводять до 100 мл 0,25% р-ну, а для регіонарної і при блокадах до 50 мл 1-2% р-ну.

 

 

Nota bene!!! Усі розчини місцевих анестетиків повинні бути прозорими. При перевищенні максимальної дози може розвитися отруєння. З'являються запаморочення, нудота, слабість, холодний піт, частий пульс, падає АТ, слабшає пульс. У більш важких випадках приєднується порушення дихання, почуття страху, галюцинації, блювота, судоми, розширюються зіниці, при важкому отруєнні зіниці максимально розширені, спостерігається тахи- чи брадикардія, порушення функції дихання може перейти в апное. Свідомість втрачається і може відбутися зупинка серця.

 

 

У випадку легкого передозування необхідно ввести серцеві засоби, глюкозу, поліглюкін, зробити інгаляцію О2 для усунення судом і галюцинацій в/в уводять барбітурати, седуксен. Може виникнути необхідність у проведенні ШВЛ і масажу серця. Ускладнення місцевої анестезії виникають рідко і їх можна уникнути правильно дозуючи препарати і проводячи проби на чутливість.


Дата добавления: 2015-02-06 | Просмотры: 653 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)