АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Види місцевої анестезії

Прочитайте:
  1. Компоненти анестезії
  2. Протипоказання до місцевій анестезії
  3. Ускладнення місцевої анестезії.

1. Поверхнева(контактна, термінальна) – застосовують тільки для знеболювання слизових оболонок, частіше усього в ЛОР клініках, офтальмонології, а також при проведенні ендоскопічних досліджень. Слизові покривають анестезуючим препаратом шляхом змазування чи обприскування розчином анестетиків. Найбільше придатні для цього 1-3% р-н кокаїну, 0,25-3% р-н дикаїну чи 5-10% р-н лідокаїну. Малоефективний р-н новокаїну (чи необхідний 5-10% р-н). Приймаючи до уваги високі концентрації м/а, не можна допускати їхнього передозування.

 

2.Інфільтраційна анестезія - у зону запланованого розрізу вводять 0,25 - 0,5% р-н анестетику, що перериває сприйняття больової чутливості. Проводять інфільтрацію всіх шарів тканин ділянки, що оперують. Спочатку тонкою голкою інфільтрують шкіру, що трохи піднімається, стає блідою, утворює “лимонну кірку”. Потім замінивши більш товстою голкою і просуваючи її глибше, продовжують пошарову інфільтрацію тканин розчином. У випадку порожнинних операцій додатково анестезують очеревину, плевру, місця нервових сплетень. Інфільтраційну анестезію проводять лінеарно, тобто дотримуючись напрямку шкірного розрізу у вигляді ромба. Анестезія настає через 5-10 хвилин після введення м/а.

 

 

3.Провідникова (регіонарна) анестезія - грунтується на принципі переривання проведення імпульсів по нервовим закінченням на деякому віддаленні від місця операції. Звичайно використовують концентровані розчини анестетиків (1-2% р-н новокаїну). Для досягнення знеболювання використовуютьдва методи:

· ендоневральний - анестетики вводять безпосередньо в тканини нерва

· периневральний - анестетики вводять довкола нерва

 

4.Метод Оберста-Лукашевича - найбільше часто використовують в амбулаторній практиці при операціях на пальцях кисті. Анестезію проводять по боковій поверхні пальця, під джгутом. Через 5 хвилин настає анестезія всього пальця. Для обох сторін звичайно використовують всього 5-10 мл 1% р-ну новокаїну. У наш час застосовують модифікацію методу, коли 3 мл 1% р-ну вводять у міжпальцеві проміжки.

 

5.Анестезія плечового сплетення по Куленкампфу (при операціях на верхніх кінцівках) - хворого кладуть на спину, голову повертають у протилежну сторону, над ключицею в області її середини пальпацією визначають пульсацію артерії. Назовні і позаду від неї розташовані гілки плечового сплетіння. Голку без шприця вводять назовні від пульсуючої артерії в напрямку остистих відростків І-ІІ групи хребців. При зустрічі кінця голки з нервовим стовбуром хворий має неприємні відчуття у вигляді стріляючої болю по ходу руки. Переконавшись, що з голки не витікає кров уводять до 20-50 мл 1% р-ну новокаїну чи 30-40 мл 1% р-ну лідокаїну. Серед ускладнень відзначені ушкодження голкою судин чи нервів, пневмоторакс, тривалі рухові паралічі. Небезпека збільшується при вроджених і травматичних анатомічних змінах тканин. Ускладнення, пов'язані з технікою регіонарної анестезії можуть бути механічні, токсичні й інфільтраційні. Некроз шкірних покривів унаслідок застосування високих концентрацій розчинів анестетиків і судинних звужуючих засобів. Передозування, інтравазальне введення їх викликають явища інтоксикації.

 

6.Блокада сідничного нерва по Войно-Ясинецькому. Хворого кладуть на живіт, голку вколюють трохи нижче і назовні від сідничного бугра, де проходить сідничний нерв. Анестезія шкіри, підлеглі тканини, упритул до кістки інфільтрують 0,5% р-ном новокаїну, забезпечуючи периневральну блокаду сідничного нерва.

 

7.Блокада міжреберних нервів - положення хворого сидячи. Анестезію міжреберних нервів здійснюють зі сторони спини по лінії, розташованої на середині відстані від остистих грудних хребців до внутрішнього краю грудини. Уводять по 10 - 15 мл 1% р-ну новокаїну під нижній край ребра.

 

8.Паравертебральна блокада -при цьому блокується чутливість міжреберних і поперекових нервів у місці їхнього виходу з міжпозвоночних отворів. Використовується порівняно рідко. Паравертебральна блокада в поперековій області здійснюється наступним чином: хворий сидить з нахиленим уперед тулубом. Визначається IV поясничний хребець, його остистий відросток проектується на середині лінії, що з'єднує вершини гребенів повздовжніх кісток (лінія Якобі). Відрахувавши догори відростки вводять голку, відступивши на 3 см вправо чи вліво від середини лінії, голку вводять під кутом 20° до площини. Просунувши голку на 0,5 см на неї насаджують шприц і переконавшись у відсутності крові вводять 5-10 мл 0,5% р-ну новокаїну. Таким же чином здійснюється блокада і на інших рівнях. Голку варто вводити без шприця зі знеболюючим розчином, щоб уникнути попадання його в судинне русло. Необхідно пам'ятати про наступні можливі ускладнення:

· прокол голкою плеври з розвитком пневмотораксу, при цьому виникає кашель, дісапное;

· проникнення голки в черевну порожнину, що небезпечно проколом кишечнику, ушкодженням великої судини, селезінки;

· попадання голки в міжпозвоночний простір, із проколом твердої мозкової оболонки і введенням у субдуральний простір анестетика, що може привести до тяжких ускладнень.

 

9. Внутрішньокісткова анестезія застосовуються на кінцівках наступним чином. Кінцівці надають підвищене положення, після чого накладають джгут. Після анестезії шкіри в епіфізарному відділі однієї з кіст спеціальною голкою проколюють круговими рухами кортикальний шар кістки на 1-2 см губчасту речовину, вводячи 50-150 мл 0,25% р-ну новокаїну. Для анестезії стопи джгут накладають на нижню частину кінцівки, голку вколюють у п'яткову кістку. Для анестезії гомілки джгут накладають на нижню третину стегна, голку вколюють у щиколотку. Звичайно до зняття джгута зберігається повноцінна анестезія.

 

10. Спиномозкова (інтрадуральна) анестезія – введення анестетика в субарахнодальний простір спиномозкового каналу. Застосовуються при операціях на органах малого таза і кінцівках, уводять 5 мл 2% р-ну чи 2 мл 5% р-ну новокаїну чи 0,5-1 мл 1% р-ну совкаїну. Надзвичайно важливо, щоб анестетик не поширювався вище місця введення, тому варто правильно укладати хворого, враховуючи, що совкаїн легше спиномозкової рідини. Частина операційного стола, де знаходяться ноги, повинна бути вище головного кінця (щільність ліквору 1007). Щільність новокаїну вище щільності ліквору, тому при його використанні піднімають головний кінець. При недотриманні цих заходів виникають найтяжчі ускладнення, анестетик викликає бульбарний параліч, апное і смерть. ( Допомога: хворого переводять у положення Тренделенбурга, дають О2, при бульбарних розладах – ШВЛ)

Підготовка хворого – за 30-40 хвилин додатково до премедикації вводять 1 мл 5% р-ну ефідрину.

Після спиномозкової анестезії – можливі сильні головні болі, причина яких – надмірне відсмоктування ліквору, мікрочастинки анестетичних речовин, що потрапили при пункції і руйнують оболонки (до початку пункції необхідно зняти антисептик спиртом і просушити шкіру). Порушення асептики загрожує розвитком гнійного менінгіту.

 

11. Перидуральна анестезія – метод полягає у введенні анестетика в перидуральний простір – вузьку до 3-6 мм щілину та між твердою мозковою оболонкою і внутрішньою поверхнею хребців, що оточує спинний мозок по всій довжині від великого потиличного отвору до куприка, заповненого пухкою клітковиною і не з'єднується ні із субарахноїдальним простором, ні зі шлуночками мозку. Через нього проходять задній і передній корінці спинного мозку. Для анестезії використовують 20-25 мл 0,3% р-ну дикану, чи 10-30 мл 2-3% р-н лідокаїну. Знеболювання настає через 20-25 хвилин і триває 2-4 години. Виконується на будь-якому рівні хребта. Можлива фракційна методика.

 

12. Внутрішньотазова болокада по Школьнікову-Селіванову -показана при переломі кісток таза. У положенні хворого на спині голку вводять у м'які тканини черевної стінки в місце, яке розташоване на 1 см медіальніше від передньої верхньої ості повздовжньої кістки. Після їхньої анестезії кінець голки направляється вниз і голка просувається по внутрішній поверхні повздовжньої кістки. У цей момент вводиться 100 - 200 мл - 0,5% р-ну новокаїну. Може бути виконана і з двох сторін.

 

13. Шийна ваго-симпатична блокада застосовується при травмі грудної клітки з ушкодженням органів грудної клітки. Введення розчину новокаїну робиться через точку, розташовану на зовнішньому краю середини грудного ключичного м'яза. Кінець голки повинен проникнути до бічної поверхні шийного хребця. Ефект настає після введення 50 - 70 мл 0,25% р-ну новокаїну. При цьому на стороні введення з'являється позитивний симптом Горнера - розширення зіниці на стороні блокади (птоз, міоз, енафтальм).


Дата добавления: 2015-02-06 | Просмотры: 1919 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)