АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лікування нестабільної стенокардії

Прочитайте:
  1. Алгоритм лікування аналогами соматостатину
  2. Алгоритм лікування атопічного дерматиту у дітей.
  3. АЛГОРИТМ ЛІКУВАННЯ БА
  4. Алгоритм лікування ДН
  5. Анатомо-фізіологічні особливості кісткової системи. Профілактика і лікування хворих на рахіт.
  6. Аномалії конституції. Лімфатико-гіпопластичний і нервово-артритичний діатез. Етіологія. Клінічні прояви. Лікування. Профілактика. Догляд.
  7. Аскаридоз. Клінічні ознаки. Лікування. Профілактика.
  8. ВИБІР МЕТОДУ ЛІКУВАННЯ
  9. Визначення гострої дихальної недостатності. Класифікація за ступенями тяжкості. Мед сестринське обстеження та мед сестринська діагностика. Загальні принципи лікування.
  10. Відділення відновлювального лікування

Лікування нестабільної стенокардії проводять у блоці інтенсивної терапії. Основними препаратами є антикоагулянти, антиагреганти, БАБ, нітрати.

Антикоагулянти. Останні РКД з доказової медицини дали змогу зробити висновок, що при нестабільній стенокардії найбільш ефективним є антикоа­гулянт прямої дії еноксапарин (клексан), який рекомендований для лікування гострого коронарного синдрому Американською та Європейською асоціація­ми кардіологів [2002]. Можна використовувати також нефракціонований гепа­рин, але він менш ефективний.

Стосовно антиагрегантів слід відзначити, що блокатори Пв-Ша рецепторів тром­боцитів — ептифібатид чи тирофібан — при нестабільній стенокардії признача­ються як додаток до аспірину, нефракціонованого гепарину та низькомолекуляр­ного гепарину пацієнтам з пролонгованою ішемією, підвищеним рівнем тропоніну чи іншими високими факторами ризику, коли інвазивна стратегія не планується. Однак щодо аспірину, як і до нітратів, теж розвивається рефрактерність (резистент­ність), яка характеризується нездатністю аспірину запобігати розвитку тромбоемболічних ускладнень, а також адекватно прогнозувати синтез тромбоксану А2. Ре­фрактерність до аспірину виявляється у 5-14% серед хворих і здорових осіб.

Причини рефрактерності до аспірину: поліморфізм або мутація гена циклооксигенази-1, можливість утворення тромбоксану А2 в маркерах та ендо-теліальних клітинах, поліморфізм Ив-Ша рецепторів тромбоцитів, активація тромбоцитів через інші шляхи, які не блокуються аспірином. Однак профілак­тика рефрактерності до аспірину не розроблена.

Клопідогрель ліпше тиклопідину, оскільки починає діяти швидше, його приймають один раз на день, у нього менше побічних реакцій. Якщо коронарне шунтування не планується, то клопідогрель приймають одночасно з аспірином.

Бета-адреноблокатори — це ефективні засоби, яким властива антиангінальна, антигіпертен-зивна, антиаритмічна, антифібриляторна та антиадренергічна дія.

Нітрати. При нестабільній стенокардії вводять нітрогліцерин і його анало­ги внутрішньовенно (краще водний розчин 10-20-50 мг/добу). Його признача­ють хворим з рецидивуючим больовим синдромом. Для тривалої інфузії най­більш доцільне використання ізосорбіду динітрату у зв'язку з меншою часто­тою виникнення толерантності, меншою взаємодією з гепарином та меншим впливом на AT. Особливо цей препарат показаний хворим з лівошлуночковою недостатністю. Планове призначення нітратів у середніх дозах є частиною комплексної терапії таких пацієнтів, хоч ефективність їх в РКД не доведена.

Антагоністи кальцію при нестабільній стенокардії не застосовують. Згідно з рекомендація­ми доказової медицини, короткотривалі дигідропіридини (ніфедипін та його аналоги) здатні збільшувати розвиток ЇМ, РСС і кардіальної смерті, тому вони протипоказані.

Тромболітики при нестабільній стенокардії без підйому сегмента ST не призначаються, оскільки вони погіршують прогноз (збільшують розвиток ЇМ і смертність) внаслідок підвищеної схильності до тромбоутворення, активації агрегації тромбоцитів.


Дата добавления: 2015-05-19 | Просмотры: 407 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)