АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Та вироби медичного призначення

Прочитайте:
  1. E. до призначення багатої залізом дієти
  2. E. до призначення багатої залізом дієти
  3. Будівельні конструкції та вироби.
  4. Будівельні конструкції та вироби.
  5. Вимоги, які пред'являються до зберігання різних груп лікарських засобів та виробів медичного призначення
  6. Гума і гумові технічні вироби
  7. Для медичного застосування препарату
  8. Для студентів V курсу медичного факультету
  9. для студентів V курсу медичного факультету
  10. Е. Призначення гепарину

 

Затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України від 30 червня 1994 р. за № 117

 

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

28 липня 1994 р. за № 171/380

 

1. Лікарі лікувально-профілактичних закладів, у т. ч. клінік науково-дослідних інститутів, медичних навчальних закладів, юридичні та фізичні особи, які займаються медичною практикою на підприємницьких заса­дах, інші лікарі чи уповноважені медичні працівники у порядку, передба­ченому цими Правилами, за наявності відповідних показань зобов'язані виписувати хворим рецепти на лікарські засоби та вироби медичного при­значення (надалі рецепти, якщо не обумовлюється інше), завірені своїм підписом і особистою печаткою. Рецепти слід виписувати латинською мовою із зазначенням віку хворого, порядку оплати лікарських засобів та виробів медичного призначення, форми, застосування на бланках, від­друкованих у друкарні відповідно до форм, затверджених наказом Мініс­терства охорони здоров'я України від 30.06.94 р. за № 117. В окремих ви­падках рецепт завіряється печаткою лікувально-профілактичного закладу, науково-дослідного інституту, медичних навчальних закладів.

2. Бланк рецепта форми № 2 передбачений для виписування лікарсь­ких засобів і виробів медичного призначення безкоштовно чи на пільго­вих умовах та лікарських засобів, що мають одурманюючу властивість, за переліком, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 30.06.94 за № 117.

3. Бланк рецепта форми № 3 передбачений для виписування наркоти­чних лікарських засобів у чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами за переліком, що затверджується Міністерством охорони здо­ров'я України.

4. Усі інші лікарські засоби, в тому числі спирт етиловий, виписують­ся на рецептурному бланку форми № 1.

5. Рецепти для отримання лікарських засобів, виробів медичного при­значення на пільгових умовах чи безкоштовно дозволяється виписувати лікарям державних закладів охорони здоров'я, лікарям інших закладів, підприємств, організацій, котрі мають відповідні кошти на оплату рецеп­тів, а також завідувачам фельдшерських, фельдшерсько-акушерських пунктів, перелік яких визначається органами охорони здоров'я місцевих держадміністрацій. Рецепти виписуються в одному примірнику. У разі ви­писування безкоштовно чи на пільгових умовах наркотичних лікарських засобів поряд з виписуванням рецепта на бланку форми № 3 виписується додатково рецепт на бланку форми № 2.

6. Лікар виписує рецепти, як правило, з оглядом хворого та обов'язко­вим записом про призначення лікарських засобів чи виробів медичного призначення в медичній документації (медична картка амбулаторного хворого чи медична картка стаціонарного хворого).

Забороняється виписувати рецепти на лікарські засоби, що не дозво­лені для медичного застосування в Україні.

Наркотичні лікарські засоби і такі, що мають одурманюючу властивість, у чистому вигляді або з індиферентними речовинами дозволяється випису­вати тільки лікарям, які працюють у державних закладах охорони здоров'я.

7. Рецепти слід виписувати чітко і розбірливо чорнилом або кулько­вою ручкою з обов'язковим заповненням необхідних реквізитів у бланку. Виправлення в рецепті не дозволяються.

8. На рецептурному бланку форми № 2 і форми № 3 дозволяється ви­писувати тільки одне найменування лікарського засобу, на бланку форми № 1 — не більше 3 найменувань.

9. Склад лікарського засобу, визначення лікарської форми, звернення лікаря до фармацевтичного працівника про виготовлення та видачу лікар­ських засобів пишуть латинською мовою. Використання латинських ско­рочень при цьому дозволяється тільки відповідно до прийнятих у медич­ній та фармацевтичній практиці (додається). Забороняється скорочення близьких за найменуванням інгредієнтів, що не дає змогу встановити, який лікарський засіб приписано.

10. Назви отруйних (перелік яких затверджується МОЗ України) і наркотичних лікарських засобів пишуть на початку рецепта, далі — всі інші.

Спосіб застосування лікарських засобів пишеться державною чи ін­шими мовами відповідно до Закону України «Про мови в Україні» із за­значенням дози, частоти, часу приймання (до чи після їди) та його трива­лості. Забороняється обмежуватись загальними вказівками типу «Зовніш­нє», «Відомо» тощо.

11. За потреби негайного відпуску хворому лікарських засобів у верх­ній частині рецепта проставляють позначку «Cito» (Швидко) або «Statum» (Негайно).

12. При виписуванні рецепта кількість рідких лікарських засобів вка­зують у мілілітрах, краплях, усі інші — в грамах.

13. У разі необхідності дозволяється виписувати в рецепті лікарські засоби в кількості, що потрібна для продовження або повторення курсу лікування, за винятком лікарських засобів, для яких встановлені норми відпуску (п. 20). На рецепті при цьому робиться відповідний запис ліка­рем, який додатково завіряється його підписом і особистою печаткою.

14. Наркотичні лікарські засоби — етилморфіну гідрохлорид, кодеїн, кодеїну фосфат, етамінал-натрій, барбаміл, естоцин у таблетках, фепра-нон та пахікарпіну гідройодид у чистому вигляді або в суміші з індиферен­тними речовинами виписують на рецептурних бланках форми N° 3. Ре­цепт № 3 додатково підписує керівник закладу охорони здоров'я або його заступник з питань медицини і завіряється печаткою закладу охорони здоров'я.

15.Рецепти на таблетки кодтерпін, алнагон і таблетки від кашлю, до складу яких входять трава термопсису 0,02 г, кодеїн 0,01 г, натрію гідро-генкарбонат 0,2 г, корінь солодки в порошку 0,2 г, та лікарські препарати, до складу яких входять отруйні лікарські засоби списку А, кодеїн, кодеїну фосфат, етилморфіну гідрохлорид, етамінал-натрій, барбаміл, ефедрину гідрохлорид у суміші з іншими лікарськими речовинами, снодійні невро-лептичні, антидепресивні засоби, стероїдні гормони, транквілізатори, клофелін, препарати, що містять похідні 8-оксихіноліну, настойка заманихи, виписують" на рецептурних бланках форми № 1, додатково завіря­ють печаткою закладу охорони здоров'я «Для рецептів».

16. Рецепти на лікарські засоби, що виписують на рецептурних блан­ках форми № 2, додатково завіряють печаткою закладу охорони здоров'я «Для рецептів».

17. Виписуючи отруйні чи сильнодіючі лікарські засоби, які віднесені до списку А чи Б, у дозах, що перевищують вищий одноразовий прийом, лікар зобов'язаний написати дозу цього засобу прописом і поставити знак оклику.

18. За медичними показаннями лікарі мають право виписувати рецеп­ти на етиловий спирт у суміші з іншими лікарськими речовинами або в чистому вигляді в кількості до 150 г. Хворим на цукровий діабет та онко­логічним хворим, що самостійно проводять ін'єкції, виписується до 100 г етилового спирту на місяць безкоштовно. Понад цю норму хворим на цу­кровий діабет, онкологічним хворим рецепти на етиловий спирт випису­ють за повну вартість.

19. Забороняється виписувати амбулаторним хворим рецепти на ефір медичний та для наркозу (в чистому вигляді), хлоретил, каліпсол та інші лікарські засоби для наркозу.

20. Не дозволяється виписувати в одному рецепті наведені нижче лікарські засоби в більшій кількості, ніж та, що вказана в таблиці.

В очних краплях і мазях етилморфіну гідрохлорид можна виписувати в кількості до 1 г з обов'язковою вказівкою лікаря на рецепті «За спеціаль­ним призначенням», завіреною підписом та особистою печаткою лікаря і печаткою закладу охорони здоров'я «Для рецептів».

 

Назва лікарського препарату Гранично допустима для відпуску кількість препарату на один рецепт
Алнагон Барбаміл Кодеїн Таблетки «Кодтерпін» Таблетки від кашлю складу: трави термопсису 0,02 г кодеїну 0,01 г натрію гідроген- карбонату 0,2 г кореня солодки в порошку 0,2 г Пахікарпіну гідройодид Снодійні засоби* Фепранон 0,025 г Ефедрину гідрохлорид Естоцин, таблетки Етамінал-натрій Етилморфіну гідрохлорид 20 таблеток 2,0 г 0,2 г 20 таблеток     20 таблеток 1,2 г 10-12 таблеток 50 драже 0,6 г 12 таблеток 1,0 г 0,2 г

* У разі надходження цих препаратів в оригінальних упаковках, що містять більшу кількість таблеток від вказаної норми відпуску, дозволяється виписувати в рецепті 1 упаковку, але не більше 50 таблеток.

 

21. Рецепти на лікарські засоби, що містять фенобарбітал, етамінал-натрій, натрію барбітал в суміші з іншими лікарськими речовинами, для хворих із затяжними і хронічними захворюваннями можна виписувати на рецептурному бланку форми № 2 на курс лікування до одного місяця з обов'язковою вказівкою лікаря «За спеціальним призначенням», завіре­ною підписом та особистою печаткою лікаря і печаткою закладу охорони здоров'я «Для рецептів».

22. При виписуванні хронічним хворим рецептів на лікарські засоби дозволяється встановлювати термін дії рецепта до одного року, за винят­ком:

а) лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку;

б) лікарських засобів, що відпускаються безкоштовно та на пільгових умовах;

в) анаболічних стероїдів, лікарських засобів, що містять отруйні речовини списку А (крім тих, що застосовуються для лікування при глаукомі і катаракті).

При виписуванні таких рецептів лікар зобов'язаний зробити вказівку «Хронічно хворому», зазначити термін дії рецепта та періодичність відпу­ску за ним лікарських засобів (щотижня, щомісяця), завірити вказівки своїм підписом та особистою печаткою.

23. Дозволяється виписувати рецепти на очні краплі та інші препарати з коротким терміном зберігання, що застосовуються протягом тривалого періоду, окремим категоріям хворих, яким передбачено безкоштовний чи пільговий відпуск одномоментно в кількості, потрібній для лікування протягом одного місяця, за винятком наркотичних лікарських засобів, анаболічних стероїдів і таких, що мають одурманюючу властивість.

24. Дозволяється лікарям виписувати лікарські засоби в рецептах хво­рим на цукровий діабет, бронхіальну астму, онкологічні та гематологічні захворювання, туберкульоз, тяжкі захворювання шкіри та інші за потреби (відрядження, відпустка тощо) у кількості, передбаченій для двомісячного курсу лікування, враховуючи норми відпуску лікарських засобів, у тому числі спирту етилового, за одним рецептом.

При виписуванні таких рецептів лікар повинен зробити вказівку «Хронічно хворому», вказати термін дії рецептів, додатково завірити своїм підписом та особистою печаткою.

25. Зубні лікарі, фельдшери, акушерки можуть виписувати хворим ре­цепти на лікарські засоби для надання екстреної медичної допомоги, за винятком наркотичних, зазначивши свою медичну посаду, завіривши ре­цепт своїм підписом та печаткою закладу охорони здоров'я.

26.Фельдшери — завідувачі фельдшерсько-акушерських пунктів, здоровпунктів, медичних пунктів мають право виписувати рецепти хворим на лікарські засоби, за винятком отруйних (крім таких, що випускаються промисловістю в терапевтичних дозах), наркотичних, у чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами, таких, що мають одурманю­ючу властивість, та анаболічних стероїдів.

У випадках, коли завідувач фельдшерсько-акушерського пункту реа­лізує лікарські засоби населенню через аптечний пункт II категорії, рецепти виписуються тільки у разі відпуску хворим лікарських засобів на піль­гових умовах або безкоштовно.

Призначення лікарських засобів відображаються в медичній докумен­тації (медична картка амбулаторного хворого).

27. Рецепт, що виписаний з порушенням вимог даних Правил або міс­тить несумісні лікарські засоби, вважається недійсним, і лікарські засоби за ним відпуску не підлягають. Рецепт погашається штампом «Рецепт не­дійсний» і повертається хворому.

28. Лікарі та інші медичні працівники, які виписують рецепти, несуть відповідальність у встановленому порядку за призначення хворому лікар­ських засобів та дотримання правил виписування рецептів.

29. Забороняється завіряти печаткою закладу охорони здоров'я незаповнені та не підписані медичним працівником рецептурні бланки.

30. Лікарські засоби і вироби медичного призначення для потреб ліку­вально-профілактичних закладів виписують на формах вимог, що затвер­джуються наказом МОЗ України за наявністю штампа, печатки і підпису керівника закладу або його заступника з питань медицини. На отруйні, наркотичні лікарські засоби, етиловий спирт вимоги виписуються окремо від інших лікарських засобів. У вимогах обов'язково повинно бути вказа­но: найменування відділення (кабінету), дозування лікарських засобів, концентрація етилового спирту, а також призначення лікарського засобу (для ін'єкції, зовнішнього призначення, внутрішнього вживання, очні краплі тощо).

Зубні лікарі можуть виписувати вимоги тільки на наведені нижче от­руйні і сильнодіючі речовини, що застосовуються у стоматологічному ка­бінеті (без права видачі їх пацієнтам на руки):

адреналіну гідрохлорид (розчин 0,1 % в оригінальній упаковці, в ам­пулах);

азотна кислота (у чистому вигляді);

амілнітрит (в ампулах);

йодоформ (у порошку, пастах, емульсіях);

кофеїн-бензоат натрію (в ампулах);

кокаїну гідрохлорид (в пастах);

миш'яковистий ангідрид (в пастах з умістом до 50 %);

новокаїн (у чистому вигляді, розчин до 4 %, в ампулах);

срібла нітрат (у кристалах і розчинах);

фенол (у чистому вигляді і в суміші з іншими речовинами);

хлороформ;

хлоретил (в ампулах);

ефір медичний.

Вимоги на кокаїну гідрохлорид (у пастах) і миш'яковистий ангідрид (у пастах з вмістом його до 50 %), срібла нітрат (у кристалах і розчинах) крім підпису зубного лікаря повинні бути завірені підписом керівника закладу або його заступника з питань медицини.

 

 

Додаток 5


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 668 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.007 сек.)