АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Та виробів медичного призначення з аптек

Прочитайте:
  1. E. до призначення багатої залізом дієти
  2. E. до призначення багатої залізом дієти
  3. Билет №56. рецепт, его структура, формы рецепта.общие правила составления рецепта. аптека и функции,хранение и отпуск лекарственных средств списка А и Б.
  4. В больничной аптеке изготовляют изотонический раствор натрия хлорида для
  5. Вимоги, які пред'являються до зберігання різних груп лікарських засобів та виробів медичного призначення
  6. Вы провизор межбольничной аптеки. Проконсультируйте медицинскую сестру, что обозначает термин “пристрастие”?
  7. Гигиенические требования к водоснабжению аптек.
  8. Для медичного застосування препарату
  9. для студентів V курсу медичного факультету
  10. Для студентів V курсу медичного факультету

 

Затверджено наказом Міністерства охорони здоров'я України від 30 червня 1994 р. за № 117

 

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28 липня 1994 р. за № 175/384

 

1. Усі лікарські засоби, за винятком наведених у «Переліку лікарських засобів, що дозволені до відпуску без рецепта лікаря», затвердженому на­казом МОЗ України від 30.06.1994 р. за № 117, повинні відпускатись із ап­тек тільки за рецептами встановлених форм.

2. Забороняється відпускати приписані в рецепті отруйні, наркотичні та сильнодіючі лікарські засоби не у складі виготовленої лікарської форми.

3. У разі виписування лікарем отруйного, наркотичного чи сильно­діючого лікарського засобу в дозі, яка перевищує вищу одноразову дозу без відповідного оформлення рецепта, фармацевтичний працівник пови­нен відпускати виписаний лікарський засіб у кількості 50 % тієї дози, що встановлена як вища разова.

4. Наркотичні лікарські засоби, що виписуються на спеціальних рецептурних бланках ф-3, відпускаються тільки з аптеки, прикріпленої з цією метою до територіальних лікувально-профілактичних закладів.

Етилморфіну гідрохлорид, кодеїн, кодеїну фосфат, етамінал-натрій, барбаміл у суміші з іншими лікарськими засобами відпускаються аптека­ми в межах міста, сільського адміністративного району за рецептами ліку­вально-профілактичних закладів, розміщених на їх території.

5. Забороняється відпускати з аптек за рецептами ветеринарних ліку­вальних закладів лікарські засоби, що вказані в пп. 14, 15 Правил випису­вання рецептів на лікарські засоби (надалі — Правил).

6. Рецепти на лікарські засоби, виписані на спеціальних рецептурних бланках ф-3, дійсні протягом 5 днів, перераховані в п. 15 Правил — 10 днів, а всі інші — протягом двох місяців з дня виписування рецепта.

7. Залишаються і зберігаються в аптеці рецепти на наркотичні лікар­ські засоби, що підлягають предметно-кількісному обліку, перераховані в п. 15 Правил, та ті, за якими лікарські засоби відпущені безкоштовно чи на пільгових умовах.

Рецепти на всі інші лікарські засоби повертаються хворим.

8. Рецепти на очні краплі, мазь пілокарпінову повертаються хворому, і за ними можна відпускати лікарські засоби протягом одного року.

9. Рецепти на відпущені лікарські засоби зберігаються в аптеках, не враховуючи поточного року, протягом: 5 років — на наркотичні лікарські засоби, що виписані на спеціальних рецептурних бланках ф-3; 3 років — на лікарські засоби, відпущені безкоштовно чи на пільгових умовах; одно­го року — на препарати, які підлягають предметно-кількісному обліку (за винятком наркотичних), анаболічні стероїди; одного місяця — на всі інші препарати.

По закінченні терміну зберігання всі рецепти підлягають знищенню у встановленому порядку.

10. Лікарські засоби, в т. ч. лікарські рослини, дозволені до відпуску без рецепта лікаря, відпускаються з аптек у кількості не більше 2 упако­вок.

11. Відпуск з аптек лікарських засобів, що перелічені в п. 15 Правил, здійснюється в кількості, яка не перевищує гранично допустимих норм відпуску п. 20 Правил. Усі інші лікарські засоби відпускаються з аптек у зазначеній у рецепті кількості. За потреби допускається порушення ори­гінальної упаковки з обов'язковою вказівкою на аптечній упаковці серії й терміну придатності препарату.

12. Дозволяється відпускати етиловий спирт амбулаторним хворим за рецептами лікарів: у чистому вигляді і в суміші з іншими лікарськими ре­човинами в кількості до 150 г. Хворим на цукровий діабет, онкологічним хворим, які самостійно проводять ін'єкції, відпускається спирт етиловий безкоштовно не більше 100 г на місяць за рецептами лікарів лікувально-профілактичних закладів, розташованих на території міста, сільського ад­міністративного району, де розташована аптека. Понад цю норму етило­вий спирт за рецептами відпускається за повну вартість.

13. При відпуску лікарських засобів за рецептами довгострокової дії рецепт повертається хворому. На звороті рецепта проставляється кіль­кість, дата відпуску та підпис того, хто відпустив. При черговому звернен­ні хворого до аптеки враховується попереднє отримання ліків.

14. Відпуск лікарських засобів безкоштовно чи на пільгових умовах за рецептами лікарів або завідувачів фельдшерсько-акушерських пунктів мо­же здійснюватися як з аптек, так і їх філій, аптечних пунктів.

Безкоштовно та пільгові рецепти, що надійшли до аптечних пунктів, здаються разом з виторгом в аптеки для їх оплати відповідними лікуваль­но-профілактичними закладами.

15. Оплата ліків, виданих аптекою на пільгових умовах або безкошто­вно, здійснюється місцевими органами або закладами охорони здоров'я на підставі зведених реєстрів. Другий примірник реєстру разом з рецепта­ми залишається в аптеці або централізованій бухгалтерії аптек.

16. Забороняється аптечним закладам приймати лікарські засоби і ви­роби медичного призначення для їх подальшої реалізації від приватних осіб, які не є суб'єктами підприємницької діяльності і не мають спеціаль­ного дозволу на реалізацію лікарських засобів.

17. Забороняється в аптечних закладах рекламування наркотичних, отруйних, а також лікарських засобів, які відпускаються з аптек за рецеп­тами лікарів. Інформацію про ці лікарські засоби дозволяється поширю­вати тільки серед медичних і фармацевтичних працівників.


Додаток 6

 


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 428 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)