АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лікування. 1. При легких та середньо-тяжких формах вітряної віспи в імунокомпетентних пацієнтів терапія спрямована на профілактику вторинних бактеріальних ускладнень

Прочитайте:
  1. Лікування.
  2. Лікування.
  3. Лікування.
  4. Лікування.
  5. Лікування.
  6. Лікування.
  7. Лікування.
  8. Лікування.
  9. Лікування.
  10. Лікування.

1. При легких та середньо-тяжких формах вітряної віспи в імунокомпетентних пацієнтів терапія спрямована на профілактику вторинних бактеріальних ускладнень. Для цього щоденно змінюють одяг, постільну білизну, змащують везикули 1% розчином діамантового зеленого або 1-2% розчином калію перманганату, після їжі полощуть рот розчинами антисептиків.

2. Етіотропна терапія - ацикловір. Показаннями до застосування ацикловіру є:

- пацієнти з онкогематологічними захворюваннями;

- реципієнти органів, кісткового мозку;

- хворі, які отримують кортикостероїдні препарати;

- діти з вродженими імунодефіцитами;

- діти з ВІЛ-інфекцією;

- вроджена вітряна віспа;

- вітряна віспа, яка ускладнена ураженнями нервової системи, гепатитом, тромбоцитопенією, пневмонією;

- тяжкі форми вітряної віспи.

Крім ацикловіру при вітряній віспі ефективними є такі препарати, як валацикловір, фамцикловір, ганцикловір.

Противірусну терапію призначають з першого дня захворювання.

Ацикловір вводять внутрішньовенно по 10 мг/кг маси тіла 3 рази на добу. Курс триває 7 діб чи 48 годин після появи останніх елементів висипу.

Імунокомпетентним дітям старше 2 років та підліткам при тяжких формах хвороби ацикловір можна призначати всередину в дозі 80 мг/кг на добу.

3. При тяжких, генералізованих формах вітряної віспи, особливо у новонароджених та дітей першого року життя, можливе використання специфічного варицело-зостерного імуноглобуліну у дозі 0,2 мл/кг маси тіла.

Профілактика. Хворого на вітряну віспу ізолюють до 5-го дня з моменту появи останніх елементів висипу. У дитячих колективах карантин при вітряній віспі накладається з 11-го по 21-й день від моменту контакту.

На сьогодні розроблена жива вакцина проти вітряної віспи, яку використовують у 80 країнах світу.

ПАРОТИТНА ІНФЕКЦІЯ

Шифр МКХ -10 – В-26

Паротитна інфекція гостре інфекційне захворювання вірусної етіології з повітряно-краплинним механізмом передачі та переважним ураженням залозистих органів та нервової системи.

Етіологія. Збудником інфекції є РНК-вмісний вірус, який належить до роди­ни Paramyxoviridae.

Епідеміологія. Джерелом інфекції є тільки хвора людина, яка стає заразною з останніх 2 діб інкубаційного періоду. Найвищий ризик заразитися на 3-5-й день від початку захворювання, вірусовиділення припиняється на 9-й день захворювання.

Механізм передачі повітряно-краплин­ний. Вірус потрапляє за межі організму людини з крапельками сли­ни. Допускається трансплацентарний механізм передачі вірусу з наступним формуванням у плода фіброеластозу ендокарда.

Сприйнятливість - висока, індекс контагіозності - 70-85%. Частіше хво­ріють діти 7—15 років.

Після перенесеної інфекції імунітет стійкий, збері­гається протягом життя людини.

Патогенез. Вхідними воротами збудника є слизова оболонка рота, носа, глотки. Після первинної фіксації та накопичення віру­су в ділянці вхідних воріт вірус через кров, лімфатичну систему про­никає у залозисті органи, в першу чергу слинні залози, рідше — у нервову систему. В органах-мішенях він активно розмножується та накопичується. В подальшому здійснюється по­вторний вихід вірусу у кров. Під час вторинної вірусемії можливість проникнення вірусу у ЦНС та ураження інших залозистих органів значно збільшується.

Клінічні критерії. Інкубаційний період – 11-21 (23-25) день, найчастіше — 16-20 днів. В останні 2 дні інкубаційного періоду можуть виникати продромальні явиша — загальна слабість, головний біль, міалгії, артралгії, блювання, сухість в роті, біль під час ковтання, за мочкою вуха з'яв­ляється болючість під час пальпації (симптом Філатова). У дітей ран­нього віку можуть бути судоми, менінгеальні симптоми. Продро­мальний період буває частіше при тяжких формах паротитної інфекції.

1. Початок гострий з підвищення температури тіла.

2. Припухлість привушної слинної залози в перший день хвороби. В наступні дні з׳являється припухлість інших слинних залоз. Припухлість тістуватої консистенції, щільна при пальпації (особливо при відкриванні рота), шкіра над нею незмінена. У ділянці ураженої слинної залози відзначається біль, вираженість якого збільшується при відкриванні рота, ковтанні, по­зіханні, розмові. Біль може іррадіювати у вуха чи шию. Збільшення слинних залоз може зберігатися протягом 5-10 днів.

3. Больові точки Філатова: болючість при натисканні на козелок, соскоподібний відросток та в ділянці ретромандибулярної ямки.

4. Слабість, головний біль, шум, біль у вухах, зниження слу­ху, сухість в роті, зниження апетиту, нудота.

5. Збільшення та інфільтрація вихідного отвору протоку привушної залози з вінчиком гіперемії – симптом Мурсона.

6. Слабкість, головний біль, шум, біль у вухах, зниження слуху, сухість в роті.

Інші прояви паротитної інфекції:

- Панкреатит: на фоні підвищення температури з׳являється постійний біль у животі, інколи в спині. Біль частіше локалізується в епігастральній, пахвинній ділянках, в лівій половині живота, навколо пуп­ка і має постійний характер. Відзначають зниження апетиту, блю­вання, нудоту, рідкі випорожнення, у дітей старшого віку — інко­ли запор, що тривають 3-7 днів. Паротитний панкреатит інколи призводить до виникнення в подальшому хро­нічного панкреатиту, цукрового діабету, ожиріння.

- Орхіт: виникає на 5 – 8 день хвороби, гостро, з підвищення температури до 38-40ºС, симптомів інтоксикації. Скарги на набряк та різкий біль в яєчках, що посилюється під час руху, відчуття важкості внизу живота, шкіра на мошонці гіперемірована, натягнута, блищить. Тривалість ураження - 1 -2 тиж. У 70-75% хворих через 2 міс. — 5 років розвивається атрофія яєчка.

- Менінгіт: розвивається на 3–6 день захворювання, гостро з підвищення температури до 38 – 39 ºС, головного болю, запаморочен­ня, блювоти, сонливості, адинамії, менінгеальних симптомів. Менінгеальні симптоми утримуються протягом 3—5 днів. У спинномозковій рідині визначається лімфоцитарний плеоцитоз, незначне підвищення вмісту білка. Санація спинномозкової рідини відбувається не раніше 3-5-го тижня.

- Оофорит, струміт, бартолініт, мастит.

Інколи при паротитній інфекції через 5 днів захворювання ви­никає енце­фаліт імунного характеру: в'ялість, сонливість, порушення свідо­мості, марення, клоніко-тонічні судоми, ураження черепних нервів, мозочкова атаксія. Вогнищеві симптоми при паротитному енце­фаліті характеризуються поліморфізмом, нестійкістю і, як прави­ло, сприятливим перебігом.

Через 14-44 дня від початку паротитної інфекції можуть розви­нутися енцефаломієліт та полірадикулоневрит: порушення сечовиділення, чутливості, м'язова гіпотонія у верхніх кінцівках та гіпертонія — у нижніх, зниження сухо­жильних рефлексів, біль вздовж нервових стовбурів. У більшості дітей після захворювання формуються церебрастенічний синдром, мала мозкова дисфункція, синдром вегетативних дисфункцій, синдром лікворної гіпертензії.

Крім зазначених проявів при паротитній інфекції можливі: міокардит, вогнищевий не­фрит, уретрит, геморагічний цистит, ураження слухового нерву, кон'юнктивіт, дакреоцистит, увеїт, кератит, неврит очного нерва, тиреоїдит, артрит, гепатолієнальний синдром.

У разі захворювання паротитною інфекцією жінок у період вагіт­ності може виникнути самовільний викидень, у новонароджених можна діагностувати первинний фіброеластоз ендокарда, гідроце­фалію.

Критерії тяжкості:

- ступінь виявлення уражених залоз – припухлість, набряк, болючість;

- ураження ЦНС, інших залоз;

- ступінь загальної інтоксикації – температура тіла, порушення загального стану.


Дата добавления: 2015-08-26 | Просмотры: 608 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.011 сек.)