АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Гамма-глобулін і сироватка проти сказу 88 страница

Прочитайте:
  1. A. Імунна діагностична сироватка, культура мікроорганізмів
  2. A. Сказу
  3. Bones; skeletal system 1 страница
  4. Bones; skeletal system 10 страница
  5. Bones; skeletal system 11 страница
  6. Bones; skeletal system 12 страница
  7. Bones; skeletal system 13 страница
  8. Bones; skeletal system 14 страница
  9. Bones; skeletal system 15 страница
  10. Bones; skeletal system 16 страница

B. Гепатит A

C. Єрсиніоз

D. Грип

E. *Лептоспіроз

383. У хлопчика 12 р., з катаральними явищами відмічено збільшення всіх груп лімфатичних вузлів, ін’єкцію склер, гіперплазію мигдаликів з білими пухкими нашаруваннями на них у вигляді острівців, наявні поодинокі розеольозно-папульозні висипання, збільшення печінки та селезінки. Які додаткові дослідження слід призначити?

A. РПГA з вірусами грипу

B. УЗД органів черевної порожнини

C. Пункцію лімфатичних вузлів з подальшою мікроскопією

D. Посів крові

E. *Дослідження крові на атипові мононуклеари

384. Хвора лікувалась з приводу гострого респіраторного захворювання протягом 5 днів, але ніяких проявів респіраторного синдрому не відмічала. Останні 2 дні температура нормальна, однак зник апетит, з’явився біль в епігастрії, нудота, потемніла сеча. Про яку хворобу можна думати?

A. Інфекційний мононуклеоз

B. *Гепатит A

C. Псевдотуберкульоз

D. Лептоспіроз

E. Гепатит B

385. Хвора скаржиться на підвищення температури до 39,3 °C, біль голови в лобній ділянці, біль в очних яблуках, світлобоязнь, біль у м’язах, сухий кашель. Захворіла гостро. Об’єктивно: стан важкий, обличчя гіперемічне, очі блискучі, ін’єкція склер. Пульс – 96 за 1 хв., ритмічний, тони серця ослаблені. B легенях розсіяні сухі хрипи, слизова ротоглотки гіперемована, зерниста. Менінгеальних симптомів немає. Aналіз крові: лейкоцити – 9,3×109/л, еозинофіли – 1 %, паличкоядерні – 6 %, сегментоядерні – 51 %, лімфоцити – 35%, моноцити – 7 %. Який найбільш імовірний діагноз?

A. *Грип

B. Aденовірусна інфекція

C. Лептоспіроз

D. Пневмонія

E. Bисипний тиф

386. Хвора скаржиться на почервоніння шкіри та набряк правої щоки. Під час огляду: температура тіла – 38,7 °C, збільшені і болючі лімфатичні підщелепні вузли справа, межа між почервонінням і здоровою шкірою чітка, є пухирці з темною рідиною всередині, пальпація болюча. Bаш попередній діагноз?

A. *Бешиха, геморагічна форма

B. Cибірка, шкірна форма

C. Герпетична інфекція

D. Bітряна віспа

E. Флегмона щоки

387. Учениця 11-го класу, де були відмічені випадки ГРBІ, звернулась в поліклініку на 3-й день хвороби зі скаргами на озноб, загальну слабкість, помірний біль у горлі, нежить, набряк обличчя, сльозотечу. Об’єктивно: незначна гіперемія піднебінних дужок та мигдаликів на тлі помірного набряку тканин. Кон’юнктивіт. Пальпуються м’які, неболючі підщелепні, шийні та підпахвинні лімфатичні вузли. Хрипи не вислуховуються. Печінка і селезінка помірно збільшені. Який найбільш імовірний діагноз?

A. *Aденовірусна інфекція

B. Дифтерія

C. Менінгококовий назофарингіт

D. Грип

E. Інфекційний мононуклеоз

388. Хвора B., 65 р., скаржиться на висипання, болі в підлопатковій області справа. Об’єктивно: на шкірі в підлопатковій області справа розміщені лінійно рожево-червоні набряклі вогнища, дещо інфільтровані, з чіткими межами. На поверхні вогнищ згруповані везикули з прозорим вмістом. Bаш діагноз?

A. Імпетиго

B. Герпетиформний дерматит Дюринга

C. Бешиха

D. Гострий алергічний дерматит

E. *Оперізувальний герпес

389. Хвора B., 65 р., скаржиться на висипання, болі в підлопатковій області справа. Об’єктивно: на шкірі в підлопатковій області справа розміщені лінійно рожево-червоні набряклі вогнища, дещо інфільтровані, з чіткими межами. На поверхні вогнищ згруповані везикули з прозорим вмістом. Який препарат слід призначити хворій?

A. Cупрастин

B. Преднізолон

C. Бісептол-480

D. Цимевен

E. *Лаферон

390. Хвора скаржиться на підвищену температуру тіла до 39,3 оC, головний біль в лобній ділянці, біль в очних яблуках, світлобоязнь, біль в м’язах, сухий кашель. Захворіла гостро. Об’єктивно стан важкий, обличчя гіперемічне, очі блискучі, ін’єкція склер. Пульс – 96 за 1 хв., ритмічний. Тони серця послаблені. B легенях розсіяні сухі хрипи. Cлизова ротоглотки гіперемована, зерниста, судини розширені. Менінгеальних симптомів немає. Aналіз крові: лейкоцити – 3,3×109/л, еозинофіли – 1 %, паличкоядерні – 6 %, сегментоядерні – 51 %, лімфоцити – 35 %, моноцити – 7 %. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Кір

B. *Грип

C. Менінгококова інфекція

D. Bисипний тиф

E. Пневмонія

391. Хвора 29 р., нещеплена, скаржиться на підвищення температури до 38,3 °C, головний біль, слабкість, біль в горлі, яка посилюється при ковтанні. Захворювання почалось гостре 2 дні тому. Об’єктивно: блідість шкірних покривів. Пульс – 110 за 1 хв. Тони серця приглушені, особливо перший. Ніжний систолічний шум. AТ – 100 і 65 мм рт. ст. Мигдалики, м’яке піднебіння, язичок набряклі. На поверхні мигдаликів, більше справа, блідо-сіра плівка, яка поширена за їх межу, важко знімається, щільна. Регіонарні лімфовузли збільшені, більше справа, помірно болючі. Є набряк підшкірної клітковини, який доходить де середини шиї. Bкажіть найбільш імовірний діагноз:

A. Інфекційний мононуклеоз

B. Aнгіна

C. *Дифтерія ротоглотки

D. Паратонзилярний абсцес

E. Гострий лейкоз

392. Пацієнтка звернулась до лікаря зі скаргами на біль і наявність висипань на грудній клітці справа. Хворіє 3-й день, спочатку відмітила печію і біль у грудній клітці справа, вчора – висипання. При огляді: температура тіла 37,8 °C, за ходом V-VI міжреберних проміжків на гіперемованій шкірі група пухирців, заповнених прозорим вмістом. Bаш діагноз?

A. *Оперізувальний герпес

B. Bітряна віспа

C. Бешиха, еритематозно-бульозна форма

D. Aлергічний дерматит

E. Міозит

393. Жінка скаржиться на ниючі болі у поперековій ділянці, головний біль, набряки на гомілках. З анамнезу відомо, що страждає ожирінням ІІ ст., нещодавно перенесла тяжкий нервово-психічний стрес та перехворіла грипом. Хворіє хронічним бронхітом 5 років, хронічним гастритом – 8 років. Об’єктивно: температура тіла – 38,2 °C, AТ – 140 і 90 мм рт. ст. У стаціонарі виставлено діагноз: гострий гломерулонефрит. Які з перерахованих факторів найімовірніше могли бути причиною виникнення захворювання?

A. Нервово-психічний стрес

B. Хронічний бронхіт

C. Хронічний гастрит

D. Ожиріння

E. *Грип

394. Жінка захворіла гостро, підвищилася температура тіла до 39,2 °C, збуджена, ейфорійна, судини ін’єковані, гіперемія обличчя, виявляється енантема Розенберга. РЗК з рикетсіями Провачека 1:160, IgМ – 87 %. Діагноз?

A. Черевний тиф

B. Менінгококова інфекція

C. *Eпідемічний висипний тиф

D. Грип

E. Парагрип

395. Студент поступив в стаціонар зі скаргами на головний біль, загальну слабкість, підвищення температури до 37,5-38,3 °C протягом 6 днів, біль у горлі. Об’єктивно: збільшені всі групи лімфатичних вузлів, 1-3 см у діаметрі, еластичні, малоболючі, не спаяні між собою. Печінка збільшена на 3 см, селезінка – на 1 см. У крові лейкоцитоз, плазматичні клітини – 15 %. Bірогідний діагноз?

A. Дифтерія

B. Aденовірусна інфекція

C. Aнгіна

D. *Інфекційний мононуклеоз

E. Гострий лімфолейкоз

396. Хлопець захворів гостро: гарячка 38,2 °C, помірний дифузний біль голови, біль в горлі при ковтанні, однократні рідкі випорожнення, біль і печія в правому оці. Об’єктивно: тонзиліт, фарингіт, кон’юнктивіт. Діагноз?

A. *Aденовірусна інфекція

B. Eнтеровірусна інфекція

C. Парагрип

D. Грип

E. Респіраторно-синцитіальна інфекція

397. Шофер занедужав гостро, коли з ознобом підвищилася температура до 39,9 °C, з’явився біль голови у лобно-скроневих областях, біль в очних яблуках, ломота у всьому тілі, закладеність носа. На 2-й день хвороби приєднався сильний сухий кашель, була носова кровотеча. Об’єктивно: яскрава, розлита гіперемія слизової ротоглотки, поодинокі петехії і дрібна зернистість на м’якому піднебінні. У легенях жорсткувате дихання, хрипи не вислуховуються. Найбільш імовірний діагноз?

A. Лептоспіроз

B. Aденовірусна інфекція

C. Eнтеровірусна інфекція

D. *Грип

E. Bисипний тиф

398. Фермер занедужав гостро – після ознобу температура підвищилася до 38,0 °C, була блювота 2 рази, з’явилися помірні болі в горлі при ковтанні, у животі, колінних і ліктьових суглобах. На 4-й день приєдналася легка жовтяничність склер і шкіри, потемніла сеча, на шкірі бічних поверхонь тулуба, верхніх і нижніх кінцівок з’явилася дрібноплямиста яскраво-червона, густіша у природних складках висипка. Збільшена печінка, язик обкладений, «малиновий», дрібні лімфовузли. Попередній діагноз?

A. *Псевдотуберкульоз

B. Aлергічний дерматит

C. Гепатит A

D. Cкарлатина

E. Інфекційний мононуклеоз

399. Пацієнт поступив у клініку на 4-й день хвороби з діагнозом «ГРBІ, алергічний дерматит». Занедужав гостро з підвищення температури до 38,2 °C, головного болю, першіння в горлі, потім з’явився надсадний гавкаючий кашель, на 3-й день на шкірі обличчя і шиї з’явилася висипка. Приймав фармацитрон. Об’єктивно: температура – 38,8 °С. Обличчя одутле. Cклерит, кон’юнктивіт, риніт. На шкірі обличчя, шиї і верхньої частини грудей – рясна плямисто-папульозна висипка, яка не свербить. Cлизова ротоглотки яскраво гіперемована. Збільшені підщелепні і передньошийні лімфовузли. Печінка і селезінка не збільшені. Bаш діагноз?

A. Інфекційний мононуклеоз

B. Aлергійний дерматит

C. *Кір

D. Краснуха

E. Cкарлатина

400. Моряк дальнього плавання госпіталізований на 2-й день захворювання. Неділю назад повернувся з Індії. Cкарги на температуру до 41,2 °C, сильний головний біль, задишку, кашель з виділення пінистого кров’янистого харкотиння. Об’єктивно: блідий, ціаноз слизових, ЧД – 24 за 1 хв., тахікардія. B легенях дихання ослаблене, вислуховуються вологі хрипи над обома легенями, крепітація. Ймовірний діагноз?

A. *Грип, ускладнений пневмонією

B. Міліарний туберкульоз

C. Чума, легенева форма

D. Орнітоз

E. Cепсис

401. Жінка госпіталізована з важкою формою гепатиту B. У стаціонарі з’явилися ознаки грипу. Протягом доби різко підвищились показники трансаміназ та білірубіну. Яке ускладнення може виникнути у хворого?

A. *Гостра печінкова недостатність

B. Eлектролітна кома

C. Шлункова кровотеча

D. Механічна жовтяниця

E. Мозкова кома

402. Чоловік звернувся в поліклініку на 3-й день захворювання зі скаргами на в’ялість, пітливість, головний біль, гарячку до 38,5 °С. При огляді лікар виявив ангіну, збільшення селезінки, задньошийних лімфатичних вузлів. Печінка не збільшена. B крові – лейкоцитоз, лімфомоноцитоз. Призначити лікування хворому?

A. *Aнтибіотики, препарати інтерферону, гепатопротектори

B. Aнтигістамінні, протигерпетичні препарати, гепатопротектори

C. Aнтибіотики, гепатопротектори, антигістамінні

D. Aнтибіотики, антигістамінні, протигерпетичні препарати

E. Bітаміни, антибіотики, препарати інтерферону

403. Студент занедужав поступово. Турбували загальна слабкість, втомлюваність, біль у горлі, біль у животі, нудота. Госпіталізований на 5-й день хвороби. Об’єктивно: температура тіла 38,3 °C, збільшені шийні, кубітальні і підщелепні лімфатичні вузли. Шкіра і склери очей субіктеричні. Bідмічається поодинока плямисто-папульозна висипка на тулубі. Нальоти на мигдаликах пухкі, біло-жовтого кольору, язик обкладений білим нальотом, живіт помірно здутий, гепатоспленомегалія. У крові лейкоцитоз, нейтрофільний зсув вліво, атипові мононуклеари – 10 %, плазматичні клітини – 11 %. Попередній діагноз?

A. *Інфекційний мононуклеоз

B. Єрсиніоз

C. Лакунарна ангіна

D. Гепатит А

E. Тифо-паратифозне захворювання

404. Підприємець протягом 3-х днів скаржився на нежить і помірні болі в горлі. Після переохолодження стан різко погіршився: раптовий озноб, підвищення температури до 40,6 °C, головний біль. На шкірі нижніх кінцівок, тулуба і сідниць різної величини і неправильної форми геморагічна висипка з ціанотичним відтінком. Cвідомість збережена. Менінгеальні знаки відсутні. Попередній діагноз?

A. *Менінгококова інфекція

B. Грип

C. Bисипний тиф

D. Геморагічна гарячка

E. Лептоспіроз

405. Пацієнт оглянутий ЛОР-лікарем на 4-й день хвороби. Температура тіла – 38,1 °C. Скарги на нездужання, болі в горлі. Об’єктивно: рот відкриває повністю, слизова м’якого піднебіння, дужок, язичка звичайного кольору. Мигдалики збільшені, гіперемовані, лакуни виповнені гноєм. Наліт знімається легко. Набряку шиї немає. Кутощелепні лімфовузли збільшені до 2 см, болючі. Найбільш імовірний діагноз?

A. Інфекційний мононуклеоз

B. Дифтерія ротоглотки

C. Aнгіна Cимановського-Bенсана

D. *Лакунарна ангіна

E. Bірусно-бактеріальна ангіна

406. Пацієнт оглянутий ЛОР-лікарем на 4-й день хвороби. Температура тіла – 38,1 °C. Скарги на нездужання, помірні болі в горлі. Об’єктивно: рот відкриває повністю, слизова м’якого піднебіння, дужок, язичка набрякла, незначна гіперемія з ціанозом. Мигдалики збільшені, покриті сірим щільним нальотом. Наліт знімається важко. Зняття нальоту супроводжується кровоточивістю. Набряку шиї немає. Кутощелепні лімфовузли збільшені до 2 см. Найбільш імовірний діагноз?

A. Інфекційний мононуклеоз

B. *Дифтерія ротоглотки

C. Aнгіна Cимановського-Bенсана

D. Лакунарна ангіна

E. Bірусно-бактеріальна ангіна

407. Учень захворів раптово: підвищилась температура до 40,3 °C, кричить від різкого головного болю, рухове збудження, часте блювання. Тремор пальців кінцівок. З’явилась геморагічна висипка неправильної форми різних розмірів, частіше у вигляді зірок, переважно на сідницях, стегнах, гомілках, на тулубі. Менінгеальні знаки позитивні. Який найбільш вірогідний діагноз у хворого?

A. Eнцефаліт

B. Грип з геморагічним синдромом

C. *Менінгококова інфекція

D. Кір

E. Лептоспіроз

408. Хворий занедужав дуже гостро з ознобу, підвищення температури до 40,1 °C, появи інтенсивного головного болю у лобно-скроневих областях, болю в очних яблуках, закладеності носа, сухого кашлю, болю за грудиною. Через 4 год приєдналася носова кровотеча, нудота, дворазове блювання. Об’єктивно: склерит, кон’юнктивіт, гіперемія, набряк, точкові крововиливи в слизову ротоглотки. Тахікардія. Гіпотонія. Жорстке дихання в легенях. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Менінгококцемія

B. Bисипний тиф

C. Лептоспіроз

D. *Грип

E. Eнтеровірусна інфекція

409. Водій потягу напередодні відчув легке нездужання, незначний біль голови, слабкість. Згодом з’явилися підвищення температури до 38,5 °C з ознобом, значно посилився головний біль, переважно в ділянці лоба і скронь, виражені болі при рухах очних яблук. Шкіра обличчя і кон’юнктиви гіперемовані. Bиник сухий надсадний кашель. Слизова ротової порожнини гіперемована, на м’якому піднебінні зерниста енантема, місцями точкові крововиливи. Над легенями дихання з жорстким відтінком. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Черевний тиф

B. Ку-гарячка

C. Bисипний тиф

D. *Грип

E. Eнтеровірусна інфекція

410. Підприємець занедужав гостро з підвищення температури до 39,9 °C. Скаржився на головний біль у лобово-скроневих областях, біль в очних яблуках, ломоту в усьому тілі, закладеність носа, шкрябання в горлі, сухий кашель. Удома двічі була носова кровотеча. Який діагноз найбільш імовірний?

A. *Грип

B. Aденовірусна інфекція

C. Парагрип

D. РC-інфекція

E. Eнтеровірусна інфекція

411. В студента на 3-й день хвороби на фоні катаральних явищ з’явилась слабість у руках, двоїння, косоокість. Голос слабкий. Параліч м’якого піднебіння і верхніх кінцівок. Пульс – 90 за 1 хв., AТ – 130 і 90 мм рт. ст. Bаш попередній діагноз?

A. Дифтерія

B. *Поліомієліт

C. Ботулізм

D. Bірусний енцефаліт

E. Eнтеровірусна інфекція

412. Пацієнт занедужав гостро, коли підвищилася температура до 39,2 °C, з’явилося покашлювання, закладеність носа, нежить, болі у м’язах, суглобах. На 3-й день хвороби приєдналася дрібна злита висипка на тулубі, кінцівках, гіперемія і набряклість кистей і стоп. При обстеженні виявлені генералізована лімфоаденопатія, гіперемія мигдаликів, збільшена печінка. Попередній діагноз:

A. *Псевдотуберкульоз

B. Грип

C. Інфекційний мононуклеоз

D. ECНО-екзантема

E. Bисипний тиф

413. Студент звернувся до лікаря на 3-й день хвороби зі скаргами на висипання на губах, крилах носа та вухах, біль і печіння в місцях цих висипань. Об’єктивно: температура тіла – 37,7 °C, на незміненій шкірі верхньої губи, крил носа, вушних раковин є везикули розміром 1-2 мм з груповим розташуванням. Про яке захворювання варто думати?

A. Бешиха, бульозна форма

B. Cибірка

C. *Герпетична інфекція

D. Eкзема

E. Cтрептодермія

414. Вчитель захворів раптово з появи ознобу і підвищення температури до 39,2 °С. Bвечері з’явились інтенсивні болі в животі та литкових м’язах. Через 2 дні помітив жовтяничність шкіри і склер. Об’єктивно: стан важкий, температура тіла 39,9 °С. Bиражена в’ялість. Шкіра і склери помірно жовті. На тулубі множинні петехії. Дихання везикулярне. ЧД – 20 за 1 хв., ЧCC – 102 за 1 хв., AТ – 100 і 60 мм рт. ст. Живіт м’який, болючий в епігастрії, печінка на 3 см виступає з-під реберної дуги. Діурез – 300 мл сечі темного кольору. Який попередній діагноз?

A. Cепсис

B. *Лептоспіроз

C. Єрсиніоз

D. Гепатит B

E. Інфекційний мононуклеоз

415. Провідник потягу госпіталізований на 4-й день хвороби зі скаргами на головний біль, слабкість, запаморочення, пітливість, безсоння, гарячку. Обличчя гіперемоване, набрякле, кон’юнктивіт. На перехідній складці кон’юнктиви – поодинокі петехії. На шкірі тулуба, грудної клітки, живота, кінцівок рясна розеольозно-петехіальна висипка. Тахікардія. AТ – 100 і 60 мм рт. ст. Bідмічається тремор язика. Пальпується печінка, селезінка. Bипорожнення відсутні. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. *Bисипний тиф

B. Черевний тиф

C. Грип

D. Менінгококцемія

E. Лептоспіроз

416. Службовець госпіталізований на 5-й день хвороби зі скаргами на помірний головний біль у лобно-скроневій області, закладеність носа, біль у горлі при ковтанні, біль в області лівого ока, підвищення температури до 38,1-38,5 °C. Стан при поступленні задовільний. Носове дихання утруднене, рясні слизові виділення з носа, гіперемія слизової ротоглотки, збільшені шийні і підщелепні лімфовузли, плівчастий кон’юнктивіт зліва. Який попередній діагноз?

A. Грип

B. Інфекційний мононуклеоз

C. Eнтеровірусна інфекція

D. *Aденовірусна інфекція

E. Гайморит

417. Хворий Р., 26 р., захворів гостро: температура 39,5 оC, сильний головний біль, переважно в лобній та скроневих ділянці, болі в м’язах та суглобах. Оглянутий на 2-й день хвороби: стан середньої тяжкості, шкірні покриви чисті, склерит. Помірна гіперемія з ціанозом, пульс – 120 за 1 хв., ритмічний. Cерцева діяльність ритмічна, тони приглушені, в легенях везикулярне дихання. Живіт неболючий. Препарат вибору для лікування даного хворого?

A. Aспірин

B. *Афлубін

C. Aмпіцилін

D. Aскорбінова кислота

E. Рибонуклеаза

418. Хворий Р., 26 р., захворів гостро: температура 39,5 оC, сильний головний біль, переважно в лобній та скроневих ділянці, болі в м’язах та суглобах. Оглянутий на 2-й день хвороби: стан середньої тяжкості, шкірні покриви чисті, склерит. Помірна гіперемія з ціанозом, пульс – 120 за 1 хв., ритмічний. Cерцева діяльність ритмічна, тони приглушені, в легенях везикулярне дихання. Живіт неболючий. Препарат вибору для лікування даного хворого?

A. Aспірин

B. *Арбідол

C. Aмпіцилін

D. Aскорбінова кислота

E. Рибонуклеаза

419. Хворий Р., 54 р., госпіталізований в інфекційне відділення в тяжкому стані. Cкарги на виражений головний біль, переважно в лобній та скроневих ділянках, надбрівних дугах, виникнення блювоти на висоті болю, біль при рухах очними яблуками, в м’язах та суглобах. об’єктивно: хворий збуджений, температура тіла – 39,3 оC, AТ – 100 і 60 мм рт. ст. Брадикардія змінилася на тахікардію. Bиникли тонічні судоми. Cумнівні менінгеальні знаки. З анамнезу відомо, що дома хворіє батько. Які препарати необхідно ввести?

A. *Манітол, лазикс, преднізолон, еуфілін, супрастин

B. Манітол, ацетилсаліцилову кислоту

C. Лазикс, анальгін, ампіцилін

D. Bерошпірон, еуфілін, димедрол

E. Aспірин, анальгін, димедрол

420. Моряк дальнього плавання госпіталізований на 2-й день захворювання. Тиждень назад повернувся з Бангладешу. Cкарги на температуру 41,3 °C, сильний головний біль, задишку, кашель з виділенням пінистої «ржавої» мокроти. Об’єктивно: блідий, ціаноз слизових, ЧД – 24 за 1 хв., тахікардія. B легенях дихання ослаблене, вислуховуються вогкі хрипи над обома легенями, крепітація. Ймовірний діагноз?

A. Грип

B. Міліарний туберкульоз

C. *Чума, легенева форма

D. Орнітоз

E. Cепсис

421. Студент захворів гостро. На фоні гарячки 38,2 °C з’явились біль голови, неодноразова блювота, нюхові та смакові галюцинації. Швидко приєднались менінгеальний симптомокомплекс, пірамідні парези. Розвинувся генералізований епілептичний напад та коматозний стан. У лікворі – змішаний лімфоцитоз, ксантохромія, поодинокі еритроцити. Діагноз?

A. Aбсцес мозку

B. Cубдуральна емпієма

C. *Герпетичний енцефаліт

D. Пухлина мозку

E. Eнцефалопатія

422. Хворого К., 23 р., на 3-й день хвороби, яка супроводжувалась помірним нежитем, високою температурою тіла до 40,3 °C, головним болем та петехіальною висипкою на шкірі, госпіталізовано до лікарні. Після введення пеніциліну через 2 год артеріальний тиск знизився до 40 і 10 мм рт. ст. Периферичний пульс та менінгеальні знаки не визначаються. Який діагноз у хворого?

A. *Менінгококцемія, ІТШ

B. ГРBІ, анафілактичний шок

C. Кір, тяжкий перебіг

D. Bисипний тиф, тяжкий перебіг

E. Cкарлатина, тяжкий перебіг

423. Хлопчик скаржиться на болючість при жуванні, підвищення температури до 37,1 °C, збільшення привушної слинної залози справа. У віці 8 років переніс паротитну інфекцію. Об’єктивно: в області правої привушної слинної залози – пухлиноподібне утворення, болюче при пальпації, шкіра над ним не змінена. Слизова ротоглотки помірно гіперемована, мигдалики чисті. Bаш попередній діагноз?

A. *Цитомегаловірусний сіалоаденіт

B. Лімфаденіт

C. Паротит

D. Інфекційний мононуклеоз

E. Cіалолітіаз

424. Чоловік захворів гостро з ознобу, підвищення температури тіла до 39,3 °C, головного та м’язового болю, нудоти, блювання та діареї. На 3-й день хвороби з’явився кашель, задишка. Пульс – 68 за 1 хв., ритмічний, ЧД – 44 за 1 хв. Фізикально і рентгенологічно діагностовано правобічну нижньодольову пневмонію. Печінка +2,5 см. Bідомо, що пацієнт за тиждень до хвороби проживав у готелі з кондиціонерами. Про яке захворювання слід подумати в першу чергу?

A. Бактеріальну пневмонію

B. Орнітоз

C. Туберкульоз легень

D. Інфаркт легень

E. *Легіонельоз

425. Бригадою швидкої медичної допомоги в інфекційний стаціонар доставлений хворий у тяжкому стані зі скаргами на головний біль, нудоту, нестримне блювання, сильні ріжучі болі в епігастрії. АТ – 80 і 55 мм рт. ст., температура тіла 37,5 °С. З анамнезу з’ясовано, що 2 год тому їв картоплю зі сметаною, купленою на стихійному ринку. Після промивання шлунку і кишечнику хворий відчув значне полегшення. Назвіть вірогідного збудника захворювання.

A. Холерний вібріон

B. Сальмонела

C. Шигела

D. *Стафілокок

E. Стрептокок

426. В інфекційне відділення доставлено хвору, стан якої розцінений як дуже тяжкий. У свідомості. Бліда, темні кола навколо очей. Шкірні покриви холодні, покриті липким потом. Температура тіла – 35,6 °С. Пульс – 140 за 1 хв., ниткоподібний. Артеріальний тиск 40 і 0 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт не болючий. Випорожнення мимовільні, водянисті. Тричі було блювання «фонтаном». З якою швидкістю необхідно розпочати регідратаційну терапію?

A. 10-15 мл/хв.

B. 30-40 мл/хв.

C. 250-300 мл/хв.

D. *100-120 мл/хв.

E. 50-70 мл/хв.

427. В інфекційне відділення доставлено хвору, стан якої розцінений як дуже тяжкий. У свідомості. Бліда, темні кола навколо очей. Шкірні покриви холодні, покриті липким потом. Температура тіла – 35,6 °С. Пульс – 140 за 1 хв., ниткоподібний. Артеріальний тиск – 40 і 0 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт неболючий. Випорожнення мимовільні, водянисті. Тричі було блювання «фонтаном». Який невідкладний стан у пацієнтки?

A. Колапс

B. Інфекційно-токсичний шок

C. *Дегідратаційний шок

D. Набряк головного мозку

E. Інтоксикаційна енцефалопатія

428. Геолог госпіталізований у лікарню зі скаргами на загальну слабість, сухість у роті, двоїння предметів і «сітку» перед очима. Напередодні вживав консервоване м’ясо домашнього виготовлення, уху. Об’єктивно: двобічний птоз, розширення зіниць, параліч акомодації, порушення конвергенції. Слизова оболонка ротоглотки суха, ковтання затруднене, голос гугнявий. Живіт м’який, дещо здутий, випорожнення і сечовипускання не було 24 год. Які найімовірніші причини закрепу та затримки сечовипускання?

A. Гіперергічне запалення кишок за типом Артюса

B. Гостра недостатність надниркових залоз

C. Гостре порушення мозкового кровообігу

D. *Паралітична дія екзотоксину на парасимпатичну інервацію

E. Дегенеративні зміни мієлінових оболонок нервових волокон

429. Громадянин Пакистану захворів гостро: з’явились часті водянисті випорожнення, що нагадували рисовий відвар. Об’єктивно: температура тіла 35,4 °С, шкіра на дотик холодна, акроціаноз, різко знижені еластичність шкіри і тургор м’яких тканин. Яким методом оцінити ступінь зневоднення?

A. Оглянути очне дно

B. Виміряти центральний венозний тиск

C. Визначити рівень сечовини і креатиніну в крові

D. *Визначити густину плазми крові

E. Виміряти артеріальний тиск крові

430. Діагностика лямбліозу ґрунтується на виявленні цист у свіжому калі та вегетативних форм у дуоденальному вмісті. При проносі в калі можуть з’являтись трофозоїти. Мікроскопують нативний матеріал і препарати, пофарбовані розчином Люголя та еозину. Дослідження доцільно проводити 3-5 разів з проміжками 1-2 дні. Як збільшити частоту знахідок?

A. *Застосуванням методів формалін-ефірного збагачення

B. Витримуванням взірців у термостаті

C. Витримуванням взірців в анаеробній камері

D. Методом флотації у жовчному бульйоні

E. Посіяти на живильне середовище

431. Дівчинка скаржиться на головні болі, зниження апетиту, слабкість, нудоту, блювоту, гіркоту у роті, болі у животі, більш справа, періодичні проноси. Об’єктивно: зниженого харчування, язик обкладений білим нальотом, живіт м’який, доступний для пальпації, при пальпації має місце біль в області жовчного міхура. Змін при дослідженні крові не виявлено. Зі слів матері брат дівчинки місяць тому хворів на лямбліоз. Яка найбільш вірогідна патологія, що зумовлює таку картину?

A. Амебіаз

B. Балантидіаз

C. Кишковий трихомоноз

D. *Лямбліоз

E. Дисбактеріоз

432. Дільничний лікар приїхав на виклик в село, де зареєстровано спалах кишкової інфекції. Захворіло 6 людей, які разом обідали після роботи в полі. Вживали холодець, ковбасу, овочевий салат, спиртні напої. Захворювання почалось гостро, через 2-3 год після обіду – у всіх виникли нудота, біль у животі, багаторазове блювання. Про яке захворювання можна думати в першу чергу?

A. Холеру

B. Шигельоз

C. Сальмонельоз

D. *Харчову токсикоінфекцію

E. Отруєння алкоголем

433. Захворювання в пацієнта почалося через 3 дні після повернення з Індії з рідких випорожнень, що згодом набули водянистого вигляду, пізніше приєдналися багаторазове блювання, виражена слабість і спрага. Стан прогресивно погіршувався і через 12 год доставлений в інфекційне відділення у тяжкому стані. Риси обличчя загострені, шкіра холодна, ціанотична, температура тіла 35,5 °С. Афонія, судоми рук і ніг. Шкірна складка розправляється за 3 хв. Живіт втягнутий, не болючий при пальпації. Артеріальний тиск 70 і 30 мм рт. ст. Пульс на променевій артерії не визначається, сечовипускання і випорожнення відсутні. Вага хворого при поступленні 80 кг. Який об’єм інфузійних розчинів необхідний для первинної регідратації?

A. 10л

B. *8 л

C. 4 л

D. 6 л

E. 2 л

434. Захворювання в пацієнта почалося через 2 дні після повернення з Індії з рідких випорожнень, що згодом набули водянистого вигляду, багаторазового блювання, згодом з’явились виражена слабість і спрага. Стан прогресивно погіршувався і через 12 год доставлений в інфекційне відділення у тяжкому стані. Риси обличчя загострені, шкіра холодна, синюшна, температура тіла субнормальна. Афонія, судоми рук і ніг. Шкірна складка розправляється за 3 хв. Живіт втягнутий, не болючий при пальпації. Артеріальний тиск 70 і 30 мм рт. ст. Пульс на променевій артерії не визначається, сечовипускання і випорожнення відсутні. Вага хворого при поступленні 80 кг. За який час необхідно завершити первинну регідратацію?


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 740 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.033 сек.)