АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Гамма-глобулін і сироватка проти сказу 89 страница

Прочитайте:
  1. A. Імунна діагностична сироватка, культура мікроорганізмів
  2. A. Сказу
  3. Bones; skeletal system 1 страница
  4. Bones; skeletal system 10 страница
  5. Bones; skeletal system 11 страница
  6. Bones; skeletal system 12 страница
  7. Bones; skeletal system 13 страница
  8. Bones; skeletal system 14 страница
  9. Bones; skeletal system 15 страница
  10. Bones; skeletal system 16 страница

A. 3 год

B. 4 год

C. 6 год

D. *1 год

E. 2 год

435. Зоотехнік 57 р., на 3-й день хвороби звернувся до лікаря зі скаргами на головний біль, високу температуру, біль у литкових м’язах, попереку, жовтяницю, темну сечу та зменшення її кількості. Об’єктивно: температура тіла – 38,3 °С, ін’єкція склер, петехіальна висипка на верхній частині грудної клітки, гепатоспленомегалія. Найбільш вірогідний попередній діагноз?

A. *Лептоспіроз

B. Бруцельоз

C. Вірусний гепатит

D. Псевдотуберкульоз

E. Трихінельоз

436. Пацієнт захворів гостро, коли з’явились часті водянисті випорожнення, потім рясне блювання без нудоти, спрага. Об’єктивно: температура тіла 35,4 °С. Стан тяжкий, шкіра холодна. Тургор тканин та еластичність шкіри значно знижені. Риси обличчя загострені. Голос хрипкий, акроціаноз. Пульс – 130 за 1 хв., ниткоподібний. АТ – 60 і 30 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт запалий, не болючий, при пальпації виражене буркотіння в кишках. Анурія. Найбільш імовірний діагноз?

A. Сальмонельоз

B. *Холера

C. Дизентерія

D. Ротавірусний гастроентерит

E. ХТІ

437. Пацієнт захворів через 4 дні після повернення з Єгипту. Захворювання почалося з проносу, випорожнення згодом набули водянистого вигляду, пізніше приєдналися багаторазове блювання, виражена слабість і спрага. Стан прогресивно погіршувався і через 18 год доставлений в інфекційне відділення у дуже тяжкому стані. Риси обличчя загострені, шкіра холодна, ціанотична, температура тіла 35,5 °С. Афонія, судоми рук і ніг. Шкірна складка розправляється за 3 хв. Живіт втягнутий, не болючий при пальпації. Артеріальний тиск 70 і 30 мм рт. ст. Пульс на променевій артерії не визначається, сечовипускання і випорожнення відсутні. Вага хворого при поступленні 60 кг. Який ступінь зневоднення у хворого?

A. І

B. II

C. *IV

D. ІІІ

E. Немає

438. Пацієнтка звернулася до лікаря зі скаргами на підвищення температури тіла, болі у животі, суглобах, рідкі випорожнення. При огляді шкіра звичайного кольору, є розеольозно-папульозна висипка на кінцівках, живіт болючий в ілеоцекальній ділянці, симптоми подразнення очеревини сумнівні, суглоби не змінені. Випорожнення рідкі з домішками слизу. Ваш попередній діагноз?

A. Дизентерія

B. Сальмонельоз

C. *Кишковий єрсиніоз

D. Гострий апендицит

E. Черевний тиф

439. Робітник овочевої бази захворів гостро 2 дні тому. Захворювання пов’язує з вживанням брудних коренеплодів. Захворювання почалось з ознобу, підвищення температури тіла до 38,1 °С, головного болю, болю в м’язах усіх груп і суглобах, слабкості, нудоти, переймоподібного болю в животі навколо пупка, епігастрії, а також послаблення випорожнень до 5 разів. Випорожнення рідкі, в’язкі, з різким запахом, звичайного кольору. При огляді: склерит, кон’юнктивіт, гіперемія м’якого піднебіння, «малиновий» язик. При пальпації живота – помірна болючість в епігастрії та в навколопупковій області. Ймовірний діагноз?

A. Кампілобактеріоз

B. Шигельоз

C. Сальмонельоз

D. ХТІ

E. *Єрсиніоз

440. У хворого скарги на мерзлякуватість, нудоту, блювання, переймоподібний біль в епігастрії і навколо пупка, блювання. Температура тіла різко підвищилася до високих цифр. Шкіра бліда, суха. Язик покритий білим нальотом. Пульс частий, артеріальний тиск низький. За 2 год до виникнення симптомів харчувався в їдальні. Найвірогідніший діагноз?

A. Холера

B. Шигельоз

C. *ХТІ

D. Cальмонельоз

E. Менінгіт

441. Студент хворіє 3 тиж., занедужав через місяць після повернення з Ефіопії: з’явилися нерізкі болі в животі, часті випорожнення рідкої консистенції. Згодом випорожнення рясні, до 10 разів за добу, у вигляді «малинового желе», приєдналися переймоподібні болі в животі, більше справа, що посилюються при дефекації. За час хвороби втратив 6 кг ваги тіла. Ваш діагноз?

A. *Кишковий амебіаз

B. Шигельоз

C. Сальмонельоз

D. Пухлина кишечника

E. Кишковий єрсиніоз

442. У відділення реанімації доставлений хворий, стан якого розцінений як дуже тяжкий. У свідомості. Блідий, темні кола навколо очей. Шкірні покриви холодні, покриті липким потом. Температура тіла – 35,6 °С. Пульс – 140 за 1 хв., ниткоподібний. Артеріальний тиск – 40 і 0 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт неболючий. Випорожнення мимовільні, водянисті. Двічі було блювання. Інтенсивну терапію хворому необхідно проводить шляхом інфузії:

A. Альбуміну

B. Реополіглюкіну

C. 5 % розчину глюкози

D. *Полііонних сольових розчинів

E. Поліглюкіну

443. У лікарню госпіталізована хвора з порушенням ковтання, прогресуючою м’язовою слабкістю, зору (перед очима з’явилась «сітка», яка заважає бачити предмети). Птоз, очна щілина звужена. В анамнезі вживання овочевих консервів, м’ясного салату, заливного язика. Який діагноз найбільш імовірний?

A. Міастенія

B. Поліомієліт

C. Пароксизмальна міоплегія

D. *Ботулізм

E. Сальмонельоз

444. У новонародженого на 5 день розвинувся септичний стан, що супроводжувався підвищенням температури до 40,3 °C, з явищами вираженої інтоксикації: блідість, блювання, задишка, занепокоєння, судоми. Bиник дисемінований висип (пухирці з геморагічним вмістом) на шкірі, слизових оболонках ротової порожнини, глотки, кон’юнктиви. Мати дитини страждає на генітальний герпес. B легенях жорстке дихання та дрібнопухирцеві хрипи. Bідмічається збільшення печінки. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. *Герпетична інфекція, генералізована форма

B. Цитомегаловірусна інфекція

C. Bітряна віспа

D. Bроджена краснуха

E. CНІД

445. У пацієнта захворювання почалося гостро 6 год назад – на тлі нормальної температури тіла з’явились часті рідкі випорожнення, потім приєдналося блювання. При обстеженні: афонія, очі запалі, пульс частий, ниткоподібний, артеріальний тиск низький, сечі немає, з’явилися судоми в нижніх кінцівках. З боку легенів без особливостей. Печінка і селезінка не збільшені. Виберіть препарати для стартової етіотропної терапії.

A. Тетрациклін, еритроміцин, левоміцетин, ципрофлоксацин чи імодіум

B. Еритроміцин, левоміцетин, бензилпеніцилін чи імодіум

C. Тетрациклін, еритроміцин, левоміцетин, бензилпеніцилін чи офлоксацин

D. Тетрациклін, еритроміцин, левоміцетин чи біфі-форм

E. *Левоміцетин, еритроміцин чи ципрофлоксацин

446. У пацієнта захворювання почалося з проносу, дефекація не супроводжується болем у животі і підвищенням температури тіла. Блювання виникло пізніше, без нудоти і не принесло полегшення. Швидко розвинулося зневоднення організму. З подібною симптоматикою поступила вчора дружина. Найбільш імовірний діагноз?

A. *Холера

B. Шигельоз

C. ХТІ

D. Сальмонельоз

E. Менінгіт

447. У підлітка після 3-х діб гарячки і помірних симптомів інтоксикації раптово з’явились ознаки периферичного паралічу лівої ноги без порушення чутливості. Яке захворювання потрібно запідозрити?

A. Менінгококова інфекція

B. *Поліомієліт

C. Лайм-бореліоз

D. Псевдотуберкульоз

E. Ботулізм

448. У приймальне відділення доставлений хворий з діагнозом гострої кишкової інфекції. Захворювання виникло гостро на тлі нормальної температури, коли з’явилися часті, рідкі, рясні без патологічних домішок випорожнення. Пронос не супроводжувався болем у животі. Через 12 год приєдналось повторне рясне блювання. Швидко розвинулось зневоднення. Який найімовірніший діагноз?

A. *Холера

B. Шигельоз

C. Стафілококовий токсикоз

D. Сальмонельоз

E. Кампілобактеріоз

449. У стаціонар поступила свинарка зі скаргами на біль у животі, підвищення температури тіла, пронос. Випорожнення рясні, рідкі, смердючі, з домішками гною і крові. Про яке захворювання необхідно думати в першу чергу?

A. *Балантидіаз

B. Ротавірусний гастроентерит

C. Харчова токсикоінфекція

D. Амебіаз

E. Лямбліоз

450. У стаціонар протягом 15 год було доставлено 5 хворих, в яких після короткочасної діареї і блювання виникли диплопія, порушення ковтання, сухість у роті, в одного – розлади дихання. Усі хворі брали участь у застіллі. Вживали різні страви, у тому числі салат з крабів, консервовані гриби домашнього приготування, холодець, спиртні напої, торт. Найбільш імовірний діагноз?

A. Сальмонельоз

B. Отруєння сурогатами алкоголю

C. Отруєння грибами

D. *Ботулізм

E. Харчова токсикоінфекція

451. У студента з Індії через місяць після повернення з дому з’явилися рідкі випорожнення, слабкі болі в животі. За час хвороби втратив 6 кг маси. В подальші дні випорожнення рясний 10 разів на добу, кал має вид «малинового желе», приєдналися переймоподібні болі в животі, більше справа, що посилюються при дефекації. Найбільш ймовірний діагноз?

A. Пухлина кишечника

B. Сальмонельоз

C. Шигельоз

D. *Амебіаз

E. ВІЛ/СНІД

452. У хворого через добу після вживання в їжу консервованого паштету з’явилася нудота, «сітка» перед очима, птоз повік, мідріаз, розлади акту ковтання, температура тіла залишалася нормальною. Яку дозу протиботулінічних сироваток необхідно ввести?

A. *Суміш сироваток типів А та Е по 10 тис. МО і типу В 5 тис. МО

B. Суміш сироваток типів А, В та Е по 10 тис. МО

C. Суміш сироваток типів А, В та Е по 5 тис. МО

D. Суміш сироваток типів А та Е по 5 тис. МО і типу В 10 тис. МО

E. Суміш сироваток типів А та В по 10 тис. МО і типу Е 5 тис. МО

453. У двірника хвороба почалась бурхливо з ознобу, підвищення температури до 39,3 °С, блювання, болю в епігастрії, проносу з водянистими смердючими випорожненнями. За 8 год до захворювання з’їв сире яйце, смажену картоплю з сметаною, випив кисле молоко. Який збудник скоріш за все викликав подібний стан?

A. Шигела

B. Кишкова паличка

C. Кампілобактер

D. *Сальмонела

E. Цитробактер

454. У хворого були часті водянисті випорожнення, потім рясне блювання без нудоти, спрага. Об’єктивно: стан дуже тяжкий, температура тіла 35,4 °C, шкіра холодна, тургор тканин та еластичність шкіри значно знижені. Риси обличчя загострені. Акроціаноз. Пульс – 130 за 1 хв., ниткоподібний. АТ – 60 і 30 мм рт. ст. Язик сухий. Живіт запалий, не болючий. Анурія. Який препарат не можна вводити хворому?

A. *Реополіглюкін

B. Трисіль

C. Квартасіль

D. Ацесіль

E. Хлосіль

455. У хворого, який повернувся з Миколаїва, вранці почався пронос. Випорожнення кожні годину, рясні, водянисті, без слизу і крові, надалі – безкалові. Через 12 год з’явилось водянисте, рясне блювання. Температура тіла спочатку підвищилася до 37,3 °С, далі – нормальна, болі в животі відсутні. Оглянутий лікарем швидкої допомоги, доставлений в інфекційне відділення з діагнозом гострої кишкової інфекції. Яке захворювання найімовірніше у пацієнта?

A. Кишковий єрсиніоз

B. Сальмонельоз

C. Ешерихіоз

D. Харчова токсикоінфекція

E. *Холера

456. У чоловіка через 3 год після вживання в їжу олів’є і грибів виникли біль у животі, блювання, з’явилися слабість, водянисті випорожнення, сухість у роті, запаморочення. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Ботулізм

B. *Харчова токсикоінфекція

C. Стафілококовий токсикоз

D. Опісторхоз

E. Отруєння грибами

457. Фермер госпіталізований у тяжкому стані зі скаргами на сухість у роті, багаторазове блювання, болі в епігастрії, часті водянисті випорожнення. Невідкладна допомога хворому?

A. Гіпербарична оксигенація

B. Переливання свіжозамороженої плазми

C. Призначення тетрацикліну в добовій дозі 1,5 г

D. *Внутрішньовенне введення сольових розчинів

E. Введення поліглюкіну

458. Фермер звернувся на 3-й день хвороби зі скаргами на підвищення температури тіла і висипку. З анамнезу: скарлатиною хворів у 5 років. Об’єктивно: на тлі нормальної шкіри папульозна висипка, яка значно густіша в природних складках і навколо суглобів, на голові відсутня. Язик з гіпертрофованими сосочками, «малиновий». Який найбільш імовірний діагноз?

A. Кір

B. *Псевдотуберкульоз

C. Ротавірусний гастроентерит

D. Краснуха

E. Скарлатина

459. Хвора поступила до терапевтичного відділення зі скаргами на сверблячку шкіри, слабкість, рідкі випорожнення, проноси 1-2 рази на добу. Об’єктивно: достатнього харчування, на шкірі висипання червоного кольору у вигляді «кропивниці», яка має лінійний характер. В крові еозинофільна реакція крові – 28 %. Мешкає у сільській місцевості. Яка найбільш вірогідна патологія?

A. Сальмонельоз

B. *Стронгілоїдоз

C. Харчова токсикоінфекція

D. Лямбліоз

E. Трихоцефальоз

460. Студентка захворіла через 3 дні після повернення з Пакистану. Захворювання почалося з рідких випорожнень, що згодом набули водянистого вигляду, пізніше приєдналися багаторазове блювання, виражена слабість і спрага. Стан прогресивно погіршувався і через 12 год доставлена в інфекційне відділення у тяжкому стані. Риси обличчя загострені, шкіра холодна, ціанотична, температура тіла 35,5 °С. Афонія, судоми рук і ніг. Складка шкіри розправляється через 3 хв. Живіт втягнутий, не болючий при пальпації. Артеріальний тиск 70 і 30 мм рт. ст. Пульс на променевій артерії не визначається, сечовипускання і випорожнення відсутні. Який ймовірний діагноз?

A. Кишковий єрсиніоз

B. Сальмонельоз

C. Ентерогеморагічний ешерихіоз

D. *Холера

E. Амебіаз, кишкова форма

461. Хвора госпіталізована зі скаргами на нудоту, переймоподібний біль у животі, випорожнення рідкої консистенції без патологічних домішок з неприємним запахом 6 разів за добу. Напередодні вечеряла м’ясним салатом. Яка перша допомога?

A. Оральна регідратація глюкозо-сольовими розчинами і ентеросорбенти.

B. *Промити шлунок і кишки розчином гідрокарбонату натрію до чистих промивних вод.

C. Антибактерійні препарати широкого спектру дії.

D. Відновлення нормальної мікрофлори кишечника.

E. Ввести протиботулінічну сироватку.

462. Хвора доставлена в стаціонар зі скаргами на підвищення температури тіла до 38,5 °С, болі в животі, блювання. Хворіє 4 дні. Шкіра обличчя гіперемована, обличчя одутле. На шкірі тулуба, кінцівок дрібно-плямиста висипка. Слизова оболонка задньої стінки глотки набрякла, язик «малиновий». Шийні лімфовузли збільшені в розмірах, не болючі при пальпації. Дихання жорстке. Тони серця ослаблені, ритмічні. Живіт при пальпації болючий. Печінка +2 см, край її м’який, заокруглений. Випорожнення рідкої консистенції, буро-зеленого кольору. Діурез достатній. У гемограмі помірний лейкоцитоз зі зсувом формули вліво, висока ШОЕ. Який найімовірніший діагноз?

A. Сальмонельоз

B. Кампілобактеріоз

C. *Єрсиніоз

D. Ешерихіоз

E. Стафілококовий ентероколіт

463. Жінку протягом місяця непокоїть кашель, підвищення температури до 38,2 °С. В анамнезі – аскаридоз. На рентгенограмі виявлено окремий гомогенний інфільтрат без чітких контурів. В аналізі крові – еозінофіли до 55 %. Який найбільш вирогідний діагноз?

A. *Еозинофільний інфільтрат (синдром Лефлера)

B. Туберкульоз легенів

C. Хронічний бронхіт, загострення

D. Вогнищева пневмонія

E. Пухлина легенів

464. Студентка повернулася з відпочинку в Єгипті. Вранці почався пронос. Випорожнення кожні 1,5 год, рясні, водянисті, без слизу і крові, надалі – безкалові. Через 14 год з’явилось водянисте, рясне блювання. Температура тіла спочатку підвищилася до 37,3 °С, згодом стала – 35,5 °С, болі в животі відсутні. Доставлена в інфекційне відділення. Невідкладна допомога?

A. Проведення гемосорбції

B. Внутрішньовенне введення поліглюкіну

C. Внутрішньовенне введення 5 % розчину глюкози

D. Внутрішньовенне введення свіжозамороженої плазми

E. *Внутрішньовенне введення сольових розчинів

465. Хвора поступила у клініку зі скаргами на диплопію, затруднене ковтання, слабкість у правій руці, нестійкість при ходьбі. Скарги виникли через 12 днів після перенесеної ангіни, що супроводжувалася підвищенням температури до фебрильних цифр, незначними болями в горлі і змінами конфігурації шиї. Ймовірний діагноз:

A. *Дифтерійна полінейропатія

B. Поліомієліт

C. Вірусний енцефаліт

D. Ботулізм

E. Порушення мозкового кровообігу

466. Хвора переведена з очного відділення в інфекційне на 5-й день хвороби зі скаргами на загальне нездужання, нудоту, порушення ковтання і зору, закреп. Яке дослідження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

A. *Біологічна проба на білих мишах

B. Посів калу

C. РПГА

D. ІФА

E. Посів крові

467. Хвора поступила в інфекційну лікарню на 2-му тижні хвороби. Скарги на тривалу гарячку до 39,3 °С, загальну слабість, нудоту, блювання. Була короткочасна дисфункція кишечнику. 3 дні тому помітила потемніння сечі, а через день пожовкла. Об’єктивно: температура тіла 38,6 °С, іктеричність склер і шкіри, на тулубі крупно-плямиста висипка, брадикардія, печінка +2 см, пальпується край селезінки. Сеча кольору пива, кал світлий. Слідів розчухів нема. Попередній діагноз?

A. Малярія

B. *Псевдотуберкульоз

C. Вірусний гепатит

D. Сепсис

E. Лептоспіроз

468. Хвора поступила в клініку на 2-й день хвороби зі скаргами на слабість, поганий зір, сухість у роті, закреп. 3 дні тому їла м’ясний салат, копчену свинину домашнього приготування, сметанний торт. При огляді шкіра бліда, свідомість ясна. Температура тіла – 37,2 °С, пульс – 68 за 1 хв., АТ – 120 і 80 мм рт. ст., зіниці розширені, реакція на світло млява, птоз, горизонтальний ністагм. Парез м’якого піднебіння. Менінгеальних знаків нема. Найбільш ефективним у лікуванні буде:

A. Реосорбілакт

B. Левоміцетин

C. Трисіль

D. Ентеросорбент

E. *Протиботулінічна антитоксична сироватка

469. Хвора поступила зі скаргами на двоїння, сухість у роті. Напередодні захворювання вживала гриби домашнього консервування. Об’єктивно: блідість шкіри, широкі зіниці з млявою реакцією на світло, язик сухий, вкритий брудно-сірим нальотом, метеоризм. Яка перша допомога?

A. Пероральна регідратація глюкозо-електролітними розчинами

B. Антибактерійні препарати широкого спектру дії

C. *Промити шлунок через назогастральний зонд, висока очисна содова клізма

D. Введення протибутулінічних сироваток

E. Промити шлунок і кишечник до чистих промивних вод

470. Хвора страждає на гіпертонічну хворобу II ст. Занедужала гостро. Турбує запаморочення, слабість, помірні болі в епігастрії, одноразове блювання, двічі були рідкі випорожнення, потім приєдналася сухість у роті, двоїння в очах. Об’єктивно: притомна, порушене ковтання, дихання з участю допоміжних м’язів, птоз, анізокорія, парез м’якого піднебіння. АТ – 140 і 80 мм рт. ст. Напередодні захворювання їла рибний балик, мариновані гриби, пила вино. Який попередній діагноз?

A. Отруєння метанолом

B. Порушення мозкового кровообігу

C. Отруєння грибами

D. *Ботулізм

E. Отруєння сурогатами алкоголю

471. Доярка поступила на стаціонарне лікування зі скаргами на погане самопочуття, головний біль, підвищення температури до 39,5 °С, набряк повік та обличчя, болі в м’язах (очних, жувальних, язика, нижніх кінцівок), пітливість. За 2 тижні до початку захворювання вживала сире свине сало з прожилками м’яса. Об’єктивно: набряк обличчя, особливо повік. С-м Пастернацького негативний з обох сторін. В аналізі крові: лейк. – 18,5×109/л, еозинофіли – 22 %, паличкоядерні – 2 %, сегментоядерні – 56 %, лімфоцити – 6 %, моноцити – 4 %. При дослідженнях сечі патологічних змін не виявлено. Який найбільш імовірний діагноз?

A. *Трихінельоз

B. Лептоспіроз

C. Гострий нефрит

D. Набряк Квінке

E. Дерматоміозит

472. Працівниця овочевого складу скаржиться на біль у животі, підвищення температури тіла. Об’єктивно: жовтяниця, гіперемія і припухлість дрібних і великих суглобів, обмеження рухів у них. Слизова оболонка ротоглотки гіперемована, спостерігаються явища тонзиліту з підщелепним лімфаденітом. Язик вкритий білим нальотом. На шкірі у місцях згинання висипка – дрібноплямиста, розеольозна, розташована на фоні гіперемічної шкіри. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Черевний тиф

B. Бруцельоз

C. Ротавірусний гастроентерит

D. *Псевдотуберкульоз

E. Скарлатина

473. Студент скаржиться на слабкість, нудоту, періодичне самостійне виділення члеників гельмінта. Вживав шашлик з напівсирого м’яса. При дослідженні члеників встановлено, що вид ціп’яка – бичачий. Який з запропонованих препаратів ви оберете для лікування?

A. *Більтрицид

B. Пірантел

C. Піперазин

D. Декарис

E. Фазижин

474. Студентка скаржиться на підвищений апетит, слабкість, зниження працездатності, болі в животі, відходження стрічок гельмінта. Об’єктивно: бліда, живіт здутий, має місце глосит. В крові зменшена кількість еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів. Гіпохромна анемія. З епіданамнезу встановлено, що хвора протягом 4-х місяців знаходилась у рідних на Волзі і вживала малосолену щучу ікру. Яка найбільш вірогідна патологія, яка зумовлює таку картину?

A. Теніїдоз

B. Анемія

C. *Дифілоботріоз

D. Опісторхоз

E. Гіменолепідоз

475. Столяр поступив у клініку зі скаргами на бурчання в животі, схильність до проносів, що відмічає вже протягом 2-ох місяців. За останні два тижні при акті дефекації і поза ним помітив відходження обривків плоских червів, які рухалися. Має звичку вживати у їжу сирий фарш з м’яса свійських тварин зі спеціями. При мікроскопії їх виділено матку з численними бічними розгалуженнями, які заповнили майже весь членик. Препарат вибору для лікування?

A. Мебендазол

B. Комбантрин

C. Альбендазол

D. *Фенасал

E. Медамін

476. Студент звернувся зі скаргами на головний біль, нудоту, підвищену стомлюваність, незначний біль у животі, іноді пронос. Хворіє чотири місяці. За день до звернення до лікарні у калі помітив круглого черв’яка довжиною до 15 см. Що доцільно використовувати для лікування цієї хвороби?

A. Левоміцетин

B. *Декарис

C. Акрихін

D. Фталазол

E. Фуразолідон

477. Спортсмен звернувся зі скаргами на зниження апетиту, нудоту, блювання, біль у животі, пронос, біль голови, слабість, запаморочення, порушення сну. Виявлено гіпохромну анемію. Періодично вживав сиру і напівсиру свинину. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Теніаринхоз

B. Дифілоботріоз

C. *Теніоз

D. Трихінельоз

E. Цистицеркоз

478. Службовець періодично їздить у відрядження в Сирію, захворів гостро. Скарги на підвищення температури тіла до 39,4 °С з ознобами і пітливістю, біль у правому підребер’ї, схуднення. Незначна жовтяниця. Печінка збільшена, дещо ущільнена, болюча. У крові – нейтрофільний лейкоцитоз, збільшена ШОЕ. При УЗД виявлено множинні абсцеси печінки. Про яке захворювання потрібно думати?

A. Легіонельоз

B. Ехінококоз

C. Аскаридоз

D. Рак печінки з метастазами

E. *Амебіаз

479. Хворий відзначив підвищення температури тіла до 39,2 °С, слабість, головний біль, біль у горлі, м’язах, суглобах і животі, нудоту, було одноразове блювання. На 3-й день біль у животі посилився і став чітко локалізуватися у правій клубовій ділянці. З діагнозом апендициту доставлений у хірургічне відділення. При огляді: гіперемія слизової оболонки ротоглотки, субіктеричність склер, печінка +2 см. Прооперований, виявлено змінений апендикс і пакети мезентеріальних лімфовузлів. Найімовірніший діагноз?

A. Черевний тиф

B. Аденовірусна інфекція

C. Гепатит А

D. *Псевдотуберкульоз

E. Ентеровірусна інфекція

480. Хворий доставлений у стаціонар болючий скаргами на підвищення температури тіла до 38,5 °C, болі в животі, блювання. Хворіє 4 дні. Обличчя гіперемоване, одутле. На шкірі тулуба, кінцівок дрібний плямистий висип. Слизова оболонка ротоглотки гіперемована, набрякла, язик «малиновий». Шийні лімфовузли збільшені в розмірах, не болючий при пальпації. Дихання жорстке. Тони серця ослаблені, ритмічні. Живіт при пальпації не болючий. Печінка + 2 см, край її м’який, заокруглений. Випорожнювання рідкі, буро-зеленого болючий. Діурез адекватний. У гемограмі помірний лейкоцитоз, зсув лейкоформули вліво, пришвидшення ШОЕ. Які дослідження необхідні?

A. *Бактеріологічні дослідження калу і сечі на єрсиніоз, серологічні на 1-му і 3-му тижні захворювання в РA або РНГА. Диференційний діагноз з гострим апендицитом, черевним тифом

B. Нагляд хірурга

C. Бактеріологічні дослідження крові, калу, сечі на черевний тиф, серологічні реакції

D. Дослідження залишкового азоту, сечовини, креатиніну в крові. РМA з лептоспірами, виявлення лептоспір у крові і сечі

E. УЗД черевної порожнини

481. Пекар занедужав гостро – після ознобу температура тіла підвищилася до 38,3 °С, двічі було блювання, з’явилися помірні болі в горлі при ковтанні, у животі, колінних і ліктьових суглобах. На 4-й день приєдналася незначна жовтяниця склер і шкіри, потемніла сеча, на шкірі бічних поверхонь тулуба, верхніх і нижніх кінцівок з’явилася дрібно-плямиста яскраво-червона, густіша у природних складках висипка. Збільшена печінка, язик обкладений, «малиновий», дрібні лімфовузли. Попередній діагноз?

A. Гепатит А

B. *Псевдотуберкульоз

C. Алергічний дерматит

D. Скарлатина

E. Інфекційний мононуклеоз

482. Чоловік звернувся за медичною допомогою зі скаргами на сухість у роті, затруднене ковтання, здуття живота, відсутність випорожнення 2 дні. Об’єктивно: температура тіла нормальна, АТ – 160 і 90 мм рт. ст., голос хрипкий, сухість слизової оболонки ротової порожнини. Живіт дещо здутий. Реакція зіниць на світло млява, мідріаз. Ваш діагноз?

A. Бульбарна форма поліомієліту

B. Стовбуровий енцефаліт

C. *Ботулізм

D. Дифтерія

E. Порушення мозкового кровообігу

483. Хворий поступив зі скаргами на біль голови, ломоту в суглобах, відчуття болю і дряпання в горлі, блювання, пронос. Температура тіла 39,3 °С. Об’єктивно: обличчя гіперемічне, дрібноплямиста висипка на шкірі. Пульс сповільнений, АТ – знижений. Тони серця ослаблені. На ЕКГ – ознаки міокардіодистрофії. Живіт при пальпації болючий, збільшена печінка, край її м’який, закруглений, спленомегалія. Біохімічний аналіз крові: гіпербілірубінемія, підвищена активність АлАТ, позитивні осадові проби. Попередній діагноз?

A. Вірусний гепатит

B. Лямбліоз

C. Лептоспіроз

D. *Єрсиніоз

E. Сальмонельоз

484. Хворий поступив зі скаргами на зниження зору, двоїння в очах, утруднене дихання. Напередодні захворювання вживав у їжу салат зі свіжої капусти, гриби домашнього консервування, холодець, пив вино. Об’єктивно: шкіра бліда, двобічний птоз, мідріаз, анізокорія, фотореакції пряма і співдружня мляві. Слизова оболонка ротоглотки суха. Метеоризм, закреп. Попередній діагноз?

A. *Ботулізм

B. Єрсиніоз

C. Ентеровірусна інфекція

D. Сальмонельоз

E. Стовбуровий енцефаліт

485. Хворий поступив у клініку на 3-й день захворювання зі скаргами на нудоту, відчуття тяжкості у шлунку, блювання, рідкі випорожнення. Згодом з’явились «туман» перед очима, двоїння, хрипкість голосу, порушення ковтання. Напередодні захворювання вживав в’ялену рибу. Під час оляду: стан середньої тяжкості. Порушення активних рухів за типом паралічів. Мідріаз, вертикальний ністагм, блефароптоз, реакція зіниць на світло відсутня. Язик сухий. Метеоризм. Який метод діагностики необхідно застосувати для підтвердження діагнозу?

A. Реакція непрямої гемаглютинації

B. Імунофлюоресценція

C. ІФА

D. Реакція коаглютинації

E. *Реакція нейтралізації (біологічна проба)

486. Шофер госпіталізований зі скаргами на пронос до 10-15 разів за добу. Місяць тому повернувся зі Середньої Азії. Загальний стан відносно задовільний. Температура тіла субфебрильна. Живіт м’який, болючий за ходом товстої кишки. Випорожнення рідкі, зі значними домішками склоподібного слизу і крові. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. *Амебіаз

B. Шигельоз

C. Сальмонельоз

D. Пухлина кишечника

E. Ентерогеморагічний ешерихіоз

487. Хворий, який працює на м’ясокомбінаті, скаржаться на біль у животі, пронос, гарячку. Об’єктивно: гіперемія і одутлість обличчя, блідість носогубного трикутника, кон’юнктивіт. Язик з гіпертрофованими сосочками, має вигляд «малинового». Який найбільш імовірний діагноз?

A. *Псевдотуберкульоз

B. Сальмонельоз

C. Ротавірусний гастроентерит

D. Лептоспіроз

E. Скарлатина

488. Хворий A., 27 р., звернувся зі скаргами на біль голови, нудоту, блювання, періодичні напади за типом джексонівської епілепсії, погіршилася пам’ять. В підшкірній клітковині пальпуються щільні вузлики. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Теніаринхоз

B. Дифілоботріоз

C. Теніоз

D. Трихінельоз

E. *Цистицеркоз

489. Тракторист звернувся зі скаргами на нудоту, тяжкість в епігастрії, біль у животі, пронос, загальну слабість. Апетит підвищений, маса тіла дещо знижен У крові – зрідка помірна анемія, еозинофілія. Зауважив виповзання члеників із калом. Любить вживати волове м’ясо. Який найбільш імовірний діагноз?


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 700 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.033 сек.)