АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

D. Гамма-глобулін і сироватка проти сказу 93 страница

Прочитайте:
  1. A. Імунна діагностична сироватка, культура мікроорганізмів
  2. A. Сказу
  3. Bones; skeletal system 1 страница
  4. Bones; skeletal system 10 страница
  5. Bones; skeletal system 11 страница
  6. Bones; skeletal system 12 страница
  7. Bones; skeletal system 13 страница
  8. Bones; skeletal system 14 страница
  9. Bones; skeletal system 15 страница
  10. Bones; skeletal system 16 страница

B. Вірусний менінгоенцефаліт

C. Сепсис, інфекційно-токсичний шок

D. *Менінгококова інфекція, менінгіт

E. Стафілококова харчова інтоксикація

642. Учень поступив у стаціонар на 6-й день хвороби, яка почалася з нежитю і кашлю. Температура тіла – 37,7 °С. Стан погіршав: з’явилися млявість, різкий головний біль, часта блювота, не пов’язана з їжею. Загальний стан дуже важкий, запаморочення, зіниці розширені, реакція на світло відсутня. Позитивні менінгеальні симптоми. Загальна гіперестезія, тони серця глухі, тахікардія, артеріальний тиск – 100 і 50 мм рт. ст. Який достовірний діагноз?

A. Інфекціоний мононуклеоз

B. *Менінгококовий менінгіт

C. Харчова токсикоінфекція

D. Грип

E. Аденовірусна інфекція

643. У студента гострий початок захворювання з назофарингіту, підвищення температури тіла до 39,5 °С, головного болю, який супроводжується блюванням, міалгіями, геморагічним висипом, що локалізується на склерах, кистях, стопах, сідницях; ригідність потиличних м’язів, симптоми Керніга, Брудзинського, виражений нейтрофільний лейкоцитоз. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. *Менінгококова інфекція

B. Висипний тиф

C. Єрсиніоз

D. Лептоспіроз

E. Тромбоцитопенічна пурпура

644. У чоловіка захворювання почалося з підвищення температури до 39,2 °С, головного болю, ознобу, повторної блювоти. Об’єктивно: температура тіла – 39,3 °С, пульс – 76 за 1 хв., напружений. Ригідність м’язів потилиці. Сухожильні рефлекси жваві. Аналіз ліквору: цитоз – 1237 в 1 мкл, з них: 84 % – нейтрофіли, 16 % – лімфоцити, реакція Панді ++, білок – 0,66 гр/л, рідина каламутна, витікає під підвищеним тиском. Бактеріоскопічно в лікворі виявлені грам(-)коки. Яке захворювання найдостовірніше?

A. Серозний менінгіт

B. Інфекційний мононуклеоз

C. Вторинний гнійний менінгіт

D. *Менінгококова інфекція, гнійний менінгіт

E. Менінгококова інфекція, серозний менінгіт

645. У дитячому садку дитина захворіла на менінгококову інфекцію. Хлопчик був негайно госпіталізований. Після клінічного одужання у нього висіяли менінгокок. До якої категорії може бути віднесене носійство збудника у цієї дитини?

A. *Реконвалесцентне гостре

B. Реконвалесцентне хронічне

C. Здорове

D. Імунне у щеплених

E. Імунне у тих, що перехворіли

646. У хворого на 5-й день респіраторного захворювання виник гострий головний біль, що супроводився повторною блювотою, гіперестезією, світлобоязню. При огляді: лежить із запрокинутою головою, ноги приведені до тулуба, виражена ригідність м’язів потилиці, позитивні симптоми Керніга, Брудзинського. Парези не виявлені. Виділіть основний неврологічний синдром.

A. Синдром лікворної гіпертензії

B. Синдром лікворної гіпотензії

C. *Менінгеальний синдром

D. Корінцевий синдром

E. Вегетативний криз

647. Дуже важкий перебіг має блискавичний варіант менінгококцемії, так звана – швидкоплинна пурпура або синдром Уотерхауза-Фрідеріксена. Що є причиною даного синдрому?

A. Крововилив в печінку

B. Крововилив в мозок

C. Крововилив в шлуночки мозку

D. Крововилив в нирки

E. *Крововилив в наднирники

648. У хворого Д., 43 р., на тлі синдромів загальної інтоксикації і менінгеального виникла втрата свідомості, різка задишка, багрово-синюшне обличчя, блювота «фонтаном», гикавка, розлади дихання і серцево-судинної діяльності, клоніко-тонічні судоми, збудження. Об’єктивно: пригнічення корнеальних рефлексів, звуження зіниць і млява їх фотореакція, згасання менінгеальних симптомів. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. Інфекційно токсичний шок

B. Вклинення головного мозку в потиличний отвір

C. Енцефаліт

D. *Набухання і набряк головного мозку

E. Синдром Уотерхауза-Фрідеріксена

649. У хворого менінгококовим менінгітом виникли загальні клоніко-тонічні судоми, рясний піт, гіперемія обличчя, брадикардія, яка швидко змінилася на тахікардію, порушення дихання за типом Чейн-Стокса. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. Інфекційно-токсичний шок

B. *Вклинення головного мозку в потиличний отвір

C. Енцефаліт

D. Набухання і набряк головного мозку

E. Синдром Уотерхауза-Фрідеріксена

650. Жінка раптово відчула інтенсивний головний біль, нудоту, біль у шиї, попереку. БШД доставлена в клініку. Об’єктивно на тілі геморагічний висип. Температура – 39,2 °С. Виражені менінгеальні симптоми. Світлова, тактильна, больова гіперестезії. Кров: лейкоцити – 25×109/л, ШОЕ – 29 мм/год. Який метод обстеження найбільш інформативний?

A. Комп’ютерна томографія

B. Електроенцефалографія

C. Транскраніальна доплерографія

D. *Люмбальна пункція

E. Ехоенцефалографія

651. Робітник захворів гостро: температура тіла – 39,3 °С, сильний головний біль, багаторазова блювота. Об’єктивно: стан важкий, психомоторне збудження, стогне, виражена ригідність м’язів шиї. Різко позитивні симптоми Брудзінського і Керніга, загальна гіперестезія. Що потрібно зробити для уточнення діагнозу?

A. Загальний аналіз крові і посів крові на стерильність

B. Комп’ютерну томографію головного мозку

C. *Загальний аналіз крові і посів ліквору

D. Рентгенографію черепа в двох проекціях

E. Посів калу і сечі на патогенну флору

652. Жінка скаржиться на головний біль, блювоту, судоми. Захворіла вчора після переохолодження. Об’єктивно температура – 40,2 °С. Стан сомноленції. Ригідність м’язів потилиці, симптом Керніга з двох сторін, загальна гіперестезія. У крові: лейкоцитоз, прискорена ШОЕ. Ліквор каламутний, жовтуватий. Які характерні зміни спинномозковій рідині найбільш достовірні?

A. Лімфоцитарний плеоцитоз

B. Кров’яний ліквор

C. Ксантохромний ліквор

D. Білково-клітинна дисоціація

E. *Нейтрофільний плеоцитоз

653. Учень госпіталізований в інфекційне відділення зі скаргами на відсутність рухів у нижніх кінцівках. Захворювання почалося 2 дні тому з підвищення температури до 38,3 °C, діареї до 3-5 разів на добу. Були болі в нижніх кінцівках, головний біль. Об’єктивно: температура тіла – 36,8 °C, активні рухи в нижніх кінцівках відсутні, в зоні ураження – арефлексія, гіпотонія м’язів, чутливість збережена. Менінгеальні симптоми слабо позитивні. Про яке захворювання потрібно подумати?

A. Менінгококова інфекція

B. Лептоспіроз

C. Параінфекційний енцефаліт

D. *Поліомієліт

E. Туберкульозний менінгоенцефаліт

654. У пацієнта, який звернувся за медичною допомогою на 2-му тижні хвороби, виявлено порушення функції III і VIII пар черепних нервів. У крові помірний лейкоцитоз і збільшення ШОЕ. Зміни ліквору серозного характеру – спинномозкова рідина опалесціює, білково-клітинна дисоціація, лімфоцитарний плеоцитоз, різко понижений вміст цукру; після 24 год стояння утворюється ніжна фібринова плівка. Про яке захворювання потрібно подумати?

A. Менінгококова інфекція

B. Вірусний менінгіт

C. Параінфекційний енцефаліт

D. Лептоспірозний менінгіт

E. *Туберкульозний менінгоенцефаліт

655. Чоловік поступив зі скаргами на підвищення температури тіла до 40,3 °С, біль у м’язах. Об’єктивно: жовтяниця, геморагічні прояви, ознаки ниркової недостатності і гнійного менінгіту. Про яке захворювання потрібно подумати?

A. Менінгококова інфекція

B. Вірусний менінгіт

C. Параінфекційний енцефаліт

D. *Лептоспірозний менінгіт

E. Туберкульозний менінгоенцефаліт

656. У чоловіка захворювання почалося раптово, з сильного головного болю, блювоти, менінгеального синдрому. З анамнезу: 5 років хворіє на гіпертонічну хворобу. При дослідженні ліквору – ксантохромія, наявність вилужених еритроцитів. На очному дні виявлено звуження судин сітківки за гіпертонічним типом. Можливий діагноз?

A. Менінгококова інфекція

B. Вірусний менінгіт

C. *Субарахноїдальний крововилив

D. Лептоспірозний менінгіт

E. Туберкульозний менінгоенцефаліт

657. Хлопчик захворів гостро після перебування на пляжі. Увечері з’явилася багатократна блювота, головний біль, висока температура. Менінгеальні знаки позитивні. При люмбальной пункції – прозора рідина, витікаюча під великим тиском, цитоз – 350 клітин в 1 мм3, полінуклеари – 20 %, лімфоцити – 80 %, цукор – 2,21 ммоль/л, білок – 0,66 г/л, реакція Панді ++. Вірогідний діагноз?

A. *Серозний менінгіт ентеровірусної етіології

B. Менінгококовий менінгіт

C. Туберкульозний менінгіт

D. Харчова токсикоінфекція

E. Кліщовий енцефаліт

658. Хворий С., 34 р., знаходиться на лікуванні в травматологічному відділенні з приводу проникаючого поранення черепа. Об’єктивно: стан хворого важкий, різко позитивні менінгеальні симптоми, ригідність потиличних м’язів. Ліквор каламутний, тиск – 600 мм вод. ст., білок – 0,9 г/л, цитоз – 1200 кл. у 1 мм3 (нейтрофілів – 85 %, лімфоцитів – 15 %). Яке ускладнення виникло у хворого?

A. Вірусний менінгіт

B. *Бактерійний менінгіт

C. Менінгоенцефаліт

D. Абсцес головного мозку

E. Внутрішньочерепна гематома

659. Хворий О., 20 р., протягом 3 днів скаржився на нежить і незначний біль у горлі. Після переохолодження стан різко погіршав – раптовий озноб, підвищення температури до 40,6 °С, головний біль. На шкірі нижніх кінцівок, тулуба і сідниць різної величини і неправильної форми геморагічний висип з ціанотичним відтінком. Свідомість збережена. Менінгеальні знаки відсутні. Попередній діагноз?

A. *Менінгококова інфекція

B. Грип

C. Висипний тиф

D. Геморагічна гарячка

E. Лептоспіроз

660. Дівчинка захворіла 3 дні тому. Турбували головний біль, закладеність носа, біль у горлі, температура 37,4 °С. У наступні дні головний біль посилився, температура підвищилася до 38,3 °С, повторна блювота. Об’єктивно: шкіра бліда, без висипу. Слизова оболонка задньої стінки глотки помірно гіперемована, набрякла. Пульс – 86 за 1 хв., задовільного наповнення. Менінгеальні знаки позитивні. Для виділення збудника потрібно провести:

A. Біопробу на мишах

B. Внутрішньошкірну пробу

C. Реакцію Відаля

D. Посів крові на жовчний бульйон

E. *Бактеріологічне дослідження ліквору

661. Пацієнт хворіє на менінгококовий менінгіт. Отримує масивні дози пеніциліну. Останні 4 дні температура тіла 36,6-36,8 °С. Менінгеальні знаки відсутні. Коли можна відмінити антибіотик?

A. *При цитозі в спинномозковій рідині 100 і менше, переважають лімфоцити

B. Через 10 днів від початку антибіотикотерапії

C. Через 7 днів від початку антибіотикотерапії, якщо в крові не буде лейкоцитозу і палочкоядерного зсуву лейкоформули

D. При цитозі 100 і менше, переважають нейтрофіли

E. Через 7 днів від початку антибіотикотерапії, якщо цитоз в спинномозковій рідині 120, переважають лімфоцити

662. Хворий на менінгококовий менінгіт отримує пеніцилін протягом 7 діб. Останні 4 дні температура тіла нормальна. Менінгеальні знаки відсутні. Коли можна відмінити антибіотик?

A. При відсутності лейкоцитозу і палочкоядерного зсуву в крові

B. *При цитозі в лікворі 100 і менше, переважають лімфоцити

C. При цитозі в лікворі 100 і менше, переважають нейтрофіли

D. При цитозі в лікворі 150, переважають лімфоцити

E. Відразу

663. Юнак захворів раптово: підвищилася температура тіла до 40,3 °С, кричить від різкого головного болю, рухове збудження, багаторазова блювота. Тремор пальців кінцівок. З’явився геморагічний висип неправильної форми різних розмірів, у вигляді зірочок, в основному на сідницях, стегнах, гомілках, на тулубі. Менінгеальні знаки позитивні. Який найбільш вірогідний діагноз у хворого?

A. Енцефаліт

B. Грип з геморагічним синдромом

C. *Менінгококова інфекція

D. Кір

E. Лептоспіроз

664. Юнак захворів раптово: гарячка до 40,3 °С, різкий головний біль, психомоторне збудження, блювота, геморагічний висип у вигляді зірочок, в основному на сідницях, стегнах, гомілках, тулубі. Позитивні менінгеальні знаки. На користь менінгококового менінгіту свідчитимуть:

A. Нейтрофільний плеоцитоз у лікворі

B. Наявність внутрішньоклітинних збудників

C. Грамнегативні диплококи у лікворі

D. Різко позитивна реакція Нонне-Апельта

E. *Всі перераховані лабораторні дані

665. Юнак захворів раптово: гарячка до 40,3 °С, різкий головний біль, психомоторне збудження, блювота, геморагічний висип у вигляді зірочок, в основному на сідницях, стегнах, гомілках, тулубі. Позитивні менінгеальні знаки. На користь менінгококового менінгіту свідчитимуть:

A. Плеоцитоз у лікворі

B. Наявність внутрішньоклітинних грамнегативних диплококів в лікворі

C. Білково-клітинна дисоціація в лікворі

D. Нейтрофільний гіперлейкоцитоз крові із зсувом формули вліво

E. *Всі перераховані лабораторні дані

666. Юнак захворів раптово: гарячка до 40,3 °С, різкий головний біль, психомоторне збудження, блювота, геморагічний висип у вигляді зірочок, в основному на сідницях, стегнах, гомілках, тулубі. Позитивні менінгеальні знаки. Невідкладні заходи:

A. Невідкладна госпіталізація

B. Високі дози бензилпеніциліну

C. Глюкокортикоїди

D. Гепарин

E. *Весь вказаний комплекс

667. Юнак захворів раптово: гарячка до 40,3 °С, різкий головний біль, психомоторне збудження, блювота, геморагічний висип у вигляді зірочок, в основному на сідницях, стегнах, гомілках, тулубі. Позитивні менінгеальні знаки. Які дози пеніциліну потрібно призначити?

A. 6-8 млн ОД на добу

B. 50-100 тис. ОД/кг маси на добу

C. 100-200 тис. ОД/кг маси на добу

D. *200-500 тис. ОД/кг маси на добу

E. Доза значення не має

668. Хворий на грип, у зв’язку з різким погіршенням загального стану був госпіталізований в інфекційне відділення. Свідомість збережена. Хворий задихається. Блідість шкірних покривів з ціанозом, ЧД – 50 за 1 хв., артеріальний тиск – 80 і 55 мм рт. ст., пульс – 110 за 1 хв., температура – 39,8 °С. Відхаркує рожеву пінисту мокроту. Перкуторно над легенями тимпанічний звук з притупленням в нижніх відділах, вислуховуються мелкопухирчасті вологі хрипи в нижньо-задніх відділах легенів. Яке ускладнення грипу виникло у хворого?

A. Пневмонія

B. *Набряк легенів

C. Набряк мозку

D. Інфекційно-токсичний шок

E. Менінгоенцефаліт

669. Хворий Р., 54 р., госпіталізований в інфекційне відділення у важкому стані. Скарги на виражений головний біль, переважно в лобовій і скроневих областях, надбрівних дугах, виникнення блювоти на висоті болю, біль при рухах очними яблуками, в м’язах і суглобах. Об’єктивно: хворий збуджений, температура тіла – 39,3 °С, артеріальний тиск – 100 і 60 мм рт. ст. Брадикардія змінилася тахікардією. Виникли тонічні судоми. Сумнівні менінгеальні знаки. З анамнезу відомо, що вдома хворіє дружина. Які препарати необхідно ввести?

A. *Манітол, лазикс, преднізолон, еуфілін, супрастин

B. Манітол, ацетилсаліцилову кислоту

C. Лазикс, анальгін, ампіцилін

D. Верошпірон, еуфілін, димедрол

E. Аспірин, анальгін, димедрол

670. Чоловік захворів дуже гостро: озноб, підвищення температури до 40,1 °С, інтенсивний головний біль в лобово-скроневих областях, біль в очних яблуках, закладеність носа, сухий кашель, біль за грудиною. Через 4 год приєдналася носова кровотеча, нудота, дворазова блювота. Об’єктивно: склерит, кон’юнктивіт, гіперемія, набряк, точкові крововиливи в слизову оболонку ротоглотки. Тахікардія. Гіпотонія. Жорстке дихання в легенях. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Менінгококцемія

B. Висипний тиф

C. Лептоспіроз

D. *Грип

E. Ентеровірусна інфекція

671. Дитина 4 р., нещеплена, 2-й день хвороби. Скарги: кашель, нежить, температура тіла 38,1 °С. Млява. Шкіра без висипу. Кон’юнктиви гіперемовані. Енантема на піднебінні, на слизовій оболонці щік – білі крапки з віночком гіперемії. У легенях жорстке дихання. Найбільш вірогідний діагноз?

A. Скарлатина

B. Краснуха

C. *Кір

D. Ентеровірусна інфекція

E. Грип

672. Хворий С., 27 р., поступив у клініку на 4-й день хвороби з діагнозом «ГРВІ, алергічний дерматит». Занедужав гостро з підвищення температури до 38,3 °С, головного болю, першіння в горлі, потім з’явився надсадний кашель, на 3-й день на шкірі тулуба і шиї з’явився висип. Приймав аспірин. Об’єктивно: температура – 38,8 °С, обличчя одутле, склерит, кон’юнктивіт, риніт. На шкірі тулуба, шиї і верхній частині грудної клітки рясний плямисто-папульозний висип, без свербіння. Слизова оболонка ротоглотки яскраво гіперемована. Збільшені підщелепні і передньошийні лімфовузли. Печінка і селезінка не збільшені. Ваш діагноз?

A. *Кір

B. Алергічний дерматит

C. Інфекційний мононуклеоз

D. Краснуха

E. Скарлатина

673. Студент звернувся на 5-й день хвороби з скаргами на кашель, нежить, гарячку до 38,1 °С. На обличчі і за вухами плямисто-папульозний висип, що з’явився вчора, інші ділянки шкіри без висипу. Кон’юнктиви гіперемовані. Енантема на м’якому піднебінні, на слизовій оболонці щік – білуваті крапки з віночком гіперемії. У легенях жорстке дихання. Найбільш вірогідний діагноз?

A. Скарлатина

B. Краснуха

C. *Кір

D. Ентеровірусна інфекція

E. Грип

674. У хворого А., 24 р., на 5-й день корового висипу посилився головний біль, з’явився симптом Керніга, слабо виражений односторонній симптом Бабінського, ністагм, правосторонній парез лицьового нерва, через 2 дні – парез VII і VIII пар черепних нервів. Діагностований коровий менінгоенцефаліт. Коли хворого можна перевести в профільне відділенням для продовження лікування?

A. Відразу після встановлення діагнозу

B. З моменту появи висипу

C. Після зникнення висипу

D. *Після 4-го дня з моменту появи висипу

E. Після 10 днів від появи висипу

675. У хворого А., 24 р., на 5-й день корового висипу діагностовані ускладнення – пневмонія і менінгоенцефаліт. Коли хворого можна перевести в профільне відділенням для продовження лікування?

A. Відразу після встановлення діагнозу

B. З моменту появи висипу

C. Після зникнення висипу

D. Після 4-го дня з моменту появи висипу

E. *Після 10 днів від появи висипу

676. У дитини 10 р., температура тіла 38,2 °С, риніт, кон’юнктивіт, вологий кашель, на гіперемованій слизистій оболонці щік, губ, ясен – сірувато-білі крапки, що нагадують манну крупу. Ваш діагноз?

A. Кір (продромальний період)

B. Аденовірусна інфекція

C. ГРВІ

D. *Ентеровірусна інфекція

E. Інфекційний мононуклеоз

677. У хворого температура тіла 40,2 °С, глибокий і непродуктивний кашель, світлобоязнь, одутлість обличчя, дрібні, розміром з макове зерно, білуваті крапки на слизистій оболонці щік напроти малих корінних зубів, на піднебінні – енантема. Ваш діагноз?

A. Туберкульоз

B. Менінгококцемія

C. *Кір

D. Ентеровірусна інфекція

E. Стафілококовий сепсис

678. Дитина 4 р., 3-й день кору, продромальний період. Останній раз була у садку напередодні. Згідно медичної документації, троє дітей з групи перехворіли кором, решта дітей у групі проти кору щеплена. Намітити протиепідемічні заходи в дитячій установі, яку відвідує дитина.

A. Карантин у групі на 21 день

B. *Медичне спостереження за контактними

C. Лабораторне обстеження контактних

D. Терміново провести вакцинацію

E. Ввести імуноглобулін

679. Дитина 4 р., 3-й день кору, продромальний період. Останній раз була у садку напередодні. Згідно медичної документації, 3 дітей з групи перехворіли кором, решта дітей в групі проти кору щеплена, окрім двох (батьки від щеплень відмовилися, діти здорові, раніше на кір не хворіли). Намітити протиепідемічні заходи в дитячій установі, яку відвідує дитина.

A. Карантин у групі на 21 день

B. Медичне спостереження за щепленими

C. Щоденний огляд і термометрія всіх дітей

D. Терміново провести вакцинацію нещеплених

E. *Все перераховане

680. Робітник заводу переніс якесь захворювання з високою температурою, були виражені катаральні явища, виявлялися плямисто-папульозні висипання – спочатку на обличчі, потім на тулубі і кінцівках. На момент звернення температура тіла нормальна, висипу вже немає, є висівкоподібне лущення на тулубі. Найбільш вірогідний діагноз?

A. Скарлатина

B. Краснуха

C. *Кір

D. Ентеровірусна інфекція

E. Грип

681. Хворий С., 24 р., госпіталізований в стаціонар на 2-й день хвороби з скаргами на сиплий голос, грубий гавкаючий кашель, утруднене дихання. Об’єктивно: стан важкий, неспокійний, блідий, температура 37,1 °С, ЧД – 30 за 1 хв., дихання галасливе, чутне на відстані, за участю допоміжної мускулатури. Який з вірусів міг викликати розвиток подібного стану?

A. Риновірус

B. Вірус грипу

C. Аденовірус

D. *Вірус парагрипу

E. Цитомегаловірус

682. Хворий С., 24 р., госпіталізований на 2-й день хвороби, скарги на сиплий голос, грубий гавкаючий кашель, утруднене дихання. Об’єктивно: стан важкий, неспокійний, блідий, температура 37,1 °С, ЧД – 30 за 1 хв., дихання галасливе, чутне на відстані, за участю допоміжної мускулатури. Невідкладна допомога:

A. Теплові процедури (гірчичники, грілки до ніг, тепле пиття)

B. Інгаляція аерозолю з протинабряклою сумішшю

C. Седативні препарати

D. Глюкокортикоїди

E. *Все перераховане

683. Хворий С., 24 р., звернувся на 2-й день хвороби зі скаргами на гарячку до 38,1 °С, болі в горлі при ковтанні, загальне нездужання. На шкірі тулуба і кінцівок, особливо в природних складках, рясний точковий висип на гіперемованому фоні, носогубний трикутник білий. Енантема на м’якому піднебінні, на мигдаликах гнійні нашарування. Пальпуються збільшені і болючі підщелепні лімфовузли. Тахікардія. У легенях без особливостей. Найбільш вірогідний діагноз?

A. *Скарлатина

B. Краснуха

C. Кір

D. Ентеровірусна інфекція

E. Грип

684. Хвора Д., 18 р., звернулася на 2-й день хвороби зі скаргами на гарячку до 38,1 °С, болі в горлі при ковтанні, загальне нездужання. На шкірі тулуба і кінцівок, особливо в природних складках, рясний точковий висип на гіперемованому фоні, носогубний трикутник – блідий. Енантема на м’якому піднебінні, на мигдаликах гнійні нашарування. Пальпуються збільшені і болючі підщелепні лімфовузли. Найбільш вірогідний діагноз?

A. *Скарлатина

B. Краснуха

C. Кір

D. Ентеровірусна інфекція

E. Грип

685. Хворий С., 24 р., звернувся на 2-й день хвороби зі скаргами на гарячку до 38,1 °С, болі в горлі при ковтанні, загальне нездужання. На шкірі тулуба і кінцівок, особливо в природних складках, рясний точковий висип на гіперемованому фоні, носогубний трикутник вільний від висипу. Зів «палаючий», на мигдаликах гнійні нашарування. Пальпуються збільшені і болючі підщелепні лімфовузли. Стійкий білий дермографізм. Найбільш вірогідний діагноз?

A. *Скарлатина

B. Краснуха

C. Кір

D. Ентеровірусна інфекція

E. Грип

686. У хворого, 35 р., гострий початок захворювання, якому передував назофарингіт, температура тіла 39,5 °С, головний біль, що супроводжується блюванням, міалгії, геморагічний висип, що локалізується на склерах, кистях, стопах, сідницях, ригідність потиличних м’язів, позитивні симптоми Керніга, Брудзинського, виражений нейтрофільний лейкоцитоз. Який найбільш імовірний діагноз?

A. *Менінгококова інфекція

B. Висипний тиф

C. Єрсиніоз

D. Лептоспіроз

E. Тромбоцитопенічна пурпурa

687. У хворого з діагнозом ГРВІ, на 5-й день хвороби, виник гострий головний біль, що супроводжувався повторним блюванням, гіперестезією, світлобоязню. При огляді: лежить із закинутою головою, ноги приведені до тулуба, виражена ригідність м’язів потилиці, позитивні симптоми Керніга, Брудзинського. Парезів не виявлено. Bиділіть основний неврологічний синдром.

A. Набряк мозку

B. Cиндром лікворної гіпотензії

C. *Менінгеальний синдром

D. Корінцевий синдром

E. Bегетативний криз

688. У хворого на менінгококовий назофарингіт через 2 доби від початку хвороби підвищилася температура тіла до 41,2 °С, з’явився головний біль, блювання, позитивні симптоми Керніга та Брудзинського. Цереброспінальна рідина: цитоз 15 000 в 1 мкл, 90 % – нейтрофіли. Діагноз?

A. Хронічна менінгококцемія

B. *Менінгіт

C. Ендокардит

D. Інфекційно-токсичний шок

E. Менінгізм

689. Студент звернувся на 2-й день хвороби зі скаргами на гарячку до 38,1 °С, болі в горлі при ковтанні, загальне нездужання. На шкірі тулуба і кінцівок, особливо в природних складках, рясний точковий висип на гіперемованому фоні, носогубний трикутник білий. Енантема на м’якому піднебінні, на мигдаликах гнійний наліт. Пальпуються збільшені і болючі підщелепні лімфовузли. Тахікардія. У легенях без особливостей. Яких змін крові чекаєте?

A. *Нейтрофільний лейкоцитоз

B. Лейкоцитоз з лімфоцитозом

C. Лейкопенія з переважанням нейтрофілів

D. Лейкопенія з переважанням лімфоцитів

E. Зміни крові для цього захворювання не характерні

690. Студент звернувся на 2-й день хвороби зі скаргами на гарячку до 38,1 °С, болі в горлі при ковтанні, загальне нездужання. На шкірі тулуба і кінцівок, особливо в природних складках, рясний точковий висип на гіперемованому фоні, носогубний трикутник білий. Енантема на м’якому піднебінні, на мигдаликах гнійний наліт. Пальпуються збільшені і болючі підщелепні лімфовузли. Тахікардія. У легенях без особливостей. Призначте адекватне лікування.

A. Антибіотики

B. Антигістамінні препарати

C. Полоскання ротоглотки

D. Вітаміни

E. *Все перераховане

691. Студент звернувся на 2-й день хвороби зі скаргами на гарячку до 38,1 °С, болі в горлі при ковтанні, загальне нездужання. На шкірі тулуба і кінцівок, особливо в природних складках, рясний точковий висип на гіперемованому фоні, носогубний трикутник білий. Енантема на м’якому піднебінні, на мигдаликах гнійний наліт. Пальпуються збільшені і болючі підщелепні лімфовузли. Тахікардія. У легенях без особливостей. У лікуванні доцільно застосувати такі препарати, окрім:

A. *Пеніцилін

B. Антигістамінні препарати

C. Полоскання ротоглотки

D. Ацикловір

E. Все перераховане

692. Хворий С., 22 р., студент медуніверситету, звернувся на 2-й день хвороби з скаргами на гарячку до 38,1 °С, болі в горлі при ковтанні, загальне нездужання. На шкірі тулуба і кінцівок, особливо в природних складках, рясний точковий висип на гіперемійованому фоні, носогубний трикутник білий. Енантема на м’якому піднебінні, на мигдаликах гнійний наліт. Декілька збільшені і болючі підщелепні лімфовузли. Тахікардія. У легенях без особливостей. Коли реконвалесцента можна буде допустити до практичних занять?

A. Відразу після поліпшення стану

B. Відразу після виписки із стаціонару

C. Після додаткового лабораторного обстеження амбулаторно

D. *Не раніше 3 тижнів від початку захворювання

E. Термін значення не має

693. У дитини – гарячка до 38,1 °С, болі в горлі при ковтанні, рясний точковий висип на тілі з подальшим пластинчастим лущенням. Які екстрені профілактичні заходи слід зробити в дитячому садку, де дитина була напередодні хвороби?

A. Вакцинація

B. Роз’єднання дітей, які спілкувалися з хворим

C. Застосування біциліну

D. Дезінфекція

E. *Недопущення контакту з носіями β-гемолітичного стрептококу

694. У дитини – гарячка до 38,1 °С, болі в горлі при ковтанні, рясний точковий висип на тілі з подальшим пластинчастим лущенням. Які методи специфічної профілактики слід провести в дитячому садку, де дитина була напередодні хвороби?

A. Роз’єднання контактних

B. Вакцинация

C. Застосування антибіотиків

D. Дезінфекція

E. *Не існує

695. Студент звернувся на 2-й день хвороби зі скаргами на субфебрильну температуру тіла, незначні катаральні явища. На шкірі тулуба і кінцівок плямисто-папульозні елементи висипу без тенденції до злиття. Слизова оболонка ротоглотки не змінена. Пульпуються збільшені і болючі потиличні лімфовузли. У легенях без особливостей. Найбільш вірогідний діагноз?

A. Скарлатина

B. *Краснуха

C. Кір

D. Ентеровірусна інфекція

E. Грип

696. Студент переніс якесь захворювання з невисокою температурою і висипкою, яка з’явилася з другого дня хвороби одночасно по всьому тілу. До моменту звернення (4-5-й день хвороби) температура тіла нормальна, висипки вже немає, шкіра чиста, не лущиться. Пальпуються щільнуваті чутливі потиличні лімфовузли величиною до 3-5 мм. Найбільш вірогідний діагноз?

A. Скарлатина

B. *Краснуха

C. Кір

D. Ентеровірусна інфекція

E. Грип

697. Жінка 24 р., вагітність I, 10 тижнів. 2 тижні тому була у контакті з хворим краснухою. Сама раніше на краснуху не хворіла. Сьогодні з’явився якийсь висип. При огляді температура тіла субфебрильна. На обличчі і тулубі є дрібноплямиста рожева висипка, без тенденції до злиття, без шкірного свербіння. Пальпуються щільнуваті чутливі потиличні лімфовузли величиною до 3-5 мм. Як можна уточнити передбачуваний діагноз?


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 813 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 | 109 | 110 | 111 | 112 | 113 | 114 | 115 | 116 | 117 | 118 | 119 | 120 | 121 | 122 | 123 | 124 | 125 | 126 | 127 | 128 | 129 | 130 | 131 | 132 | 133 | 134 | 135 | 136 | 137 | 138 | 139 | 140 | 141 | 142 | 143 | 144 | 145 | 146 | 147 | 148 | 149 | 150 | 151 | 152 | 153 | 154 | 155 | 156 | 157 | 158 | 159 | 160 | 161 | 162 | 163 | 164 | 165 | 166 | 167 | 168 | 169 | 170 | 171 | 172 | 173 | 174 | 175 | 176 | 177 | 178 | 179 | 180 | 181 | 182 | 183 | 184 | 185 | 186 | 187 | 188 | 189 | 190 | 191 | 192 | 193 | 194 | 195 | 196 | 197 | 198 | 199 | 200 | 201 | 202 | 203 | 204 | 205 | 206 | 207 | 208 | 209 | 210 | 211 | 212 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.065 сек.)