АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Препарати літію

Прочитайте:
  1. Антиаритмічні препарати застосовують при
  2. Вітамінні препарати
  3. Діагностичні препарати для ідентифікації вібріонів за антигенною структурою
  4. За місцем проявлення первинної дії проти аритмічні препарати поділяють на ваготропної, міотропної і змішаної дій.
  5. Засоби неспецифічної стимулювальної терапії та протизапальні препарати
  6. Класифікація і препарати
  7. Класифікація та препарати
  8. Комбіновані препарати
  9. Комбіновані препарати
  10. КОМПОНЕНТИ ТА ПРЕПАРАТИ КРОВІ

Із препаратів цього типу застосовують літію карбонат.

Механізм його дії повністю не вивчено. Встановлено, що іони літію впливають на транспорт іонів натрію у нервових, м’язових клітинах, внаслідок чого літій виступає як антагоніст іонів натрію. Під впливом іонів літію підвищується внутріклітинне дезамінування норадреналіну і зменшення кількості вільного норадреналіну, що діє на адренорецептори у тканинах мозку. Із шлунково-кишкового тракту літію карбонат всмоктується швидко, ефект розвивається через 2 – 4 години і триває 8 – 10 годин. Добре проникає крізь біологічні бар’єри, в тому числі плацентарний, виділяється з молоком.

 

Від нейролептиків солі літію відрізняються повільнішим розвитком ефекту (до 3-х тижнів) і більш вибірковою дією щодо маній, відсутністю седативної дії. Більше значення літію карбонат має для профілактики маній, а також депресій.

При застосуванні солей літію слід пам’ятати про малу широту терапевтичної дії.

Основними показаннями для застосування препаратів літію є маніакальні та гіпоманіакальні стани різного походження, профілактика і лікування афективних психозів при алкоголізмі.

Побічні ефекти – спрага, тремор, дизартрія, судоми, у важких випадках – коматозний стан, тимчасове збільшення маси тіла, формування зобу, диспептичні розлади, пригнічення лейкопоезу і сперматогенезу, тератогенна дія. Лікування гострих отруєнь спрямоване на прискорення виділення літію із організму. Для цього призначають осмотичні діуретики, натрію гідрокарбонат, при необхідності проводять гемодіаліз.

 


Дата добавления: 2015-07-23 | Просмотры: 423 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)