АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лікарські рослини, які застосовуються як заспокійливі на центральну нервову систему та для нормалізації роботи серця

Прочитайте:
  1. I. Средства, уменьшающие стимулирующее влияние адренергической иннервации на сердечно-сосудистую систему (нейротропные средства)
  2. Апарат місцевої ради і організація його роботи
  3. Аритмії та блокади серця.
  4. АУСКУЛЬТАЦІЯ СЕРЦЯ
  5. Виконання лабораторної роботи
  6. Відкриття Л.Пастера та їх роль в розвитку медичної науки. Роботи Р.Коха та їх вплив на прогрес мікробіології.
  7. Відображення в обліку кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги
  8. Влияние курения на головной мозг и нервную систему в целом
  9. Влияние курения на нервную систему
  10. Влияние курения на нервную систему человека

Валеріана лікарська (Valeriana officinalis) - багаторічна трав'яниста рослина з родини валеріанових. Рослина мас багато видів і різновидів. Кореневище коротке, вертикальне, вкрите численними буруватими ко­ренями. Стебло пряме, борозисте, всередині пусте, заввишки до 1,5 м. Листки супротивні, непарнопірчастоскладні, при корені черешкові, верхні - сидячі. Квітки дрібні, неправильні, запашні, зібрані на верхівці стебла та гілок у напівзонтики, що являють собою суцвіття. Цвіте рос­лина у червні-серпні. Росте рослина на луках, між чагарниками, на бе­регах річок майже на всій території України.

Для виготовлення ліків використовують дворічні кореневища разом з коренями, які збирають напровесні або пізно восени. Старанно очи­щають, миють у воді та сушать на печі або в сушарках.

Кореневища та корені валеріани містять ефірну олію (до 2%), найбі­льше якої у тонких коріннях. Основною речовиною ефірної олії, що викликає дію є борнілізовалеріанат. Окрім ефірної олії знайдено алка­лоїди валений та хітинін глікозид валеоид. дубильні речовини, цукри, ізовалеріанова кислота.

Дія: седативна, спазмолітична.

Собача кропива серцева (Leonurus cardiaca) - багаторічна трав'яниста рослина з. родини губоцвітих. Поширена на всій території України. Зустрічається на засмічених місцях, городах, у дворах та на пустирях. Стебло заввишки до 130 см, чотиригранне, прямостояче, опушене довгими волосками. Листки супротивні, черешкові, темно-зелені, м'якозолосисті, три- п'ятилопатеві. Квітки дрібні, двогубі, роже­ві, зібрані кільцями у пазухах верхніх листків. Цвіте з червня до верес­ня.

Для виготовлення ліків використовують траву собачої кропиви, яку збирають під час цвітіння рослини зрізуючи в тому місці, де починають рости листки. Сушать на вільному повітрі у затінку, на горищах.

Собача кропива містить алкалоїди - леонукардин та стахідрин, дуби­льні речовини (до 5%). гіркоти, цукри, холін, органічні кислоти, фла­воноїди, ефірну олію (до 0,05%).

Дія: заспокійлива, гіпотензивна, протисудомна, загальнозміцнююча, сечогінна

Конвалія звичайна (Convallaria majalis)– багаторічна рослина лілійних. Листки піхвові овальної або еліптичної форми. Квітко­ва стрілка закінчується однобокою китицею, з якої схиляються донизу білі квіточки білого кольору, подібні на дзвіночки. Квіти дуже запашні. Плід - червона ягода. Цвіте рослина в травні-червні. Росте конвалія на помірно вологому ґрунті на всій території України.

Для виготовлення ліків використовують окремо квітки, листя і траву рослини. Сушать швидко, розстеливши тонким шаром у затінку.

Усі частини рослини містять серцеві глікозиди: конвалятоксин, конвалятоксол, конвалозид, глюкоконвалозид, маялозид та інші мало ви­вчені карденоліди. Окрім цього є сапоніни, ефірна олія, цукри, органіч­ні кислоти.

Дія: регулює діяльність серця, підвищує його тонус, збільшує діурез

Горицвіт весняний (Adonis vernalis) - багаторічна рослина з родини жовтецевих. Стебло рослини майже голе, кругле заввишки до 35 см. Листки стеблові, прикореневі, у вигляді плівчастих лусок, багаторазово розсічені. Квіти на верхівках стебла та гілок одиночні, великі, яскраво-жовті, з п'ятилистими опущеними чашечками. Кореневище вертикаль­не, коротке, темно-бурого кольору. Цвіте рослина з квітня-травня. Рос­те у степовій та лісостеповій зоні України на пагорбах, схилах, луках, на узліссі.

Ліки виготовляють з трави горицвіту весняного, яку збирають від початку цвітіння, зрізуючи надземну частину рослини з квітами і пло­дами. Сушать відразу після збирання у затінку або приміщенні, яке до­бре провітрюється.

Трава горицвіту містить серцеві глікозиди: цимариин, адонітоксин, адоніверніт, а також сапоніни, фітостерини, мінеральні солі

Дія: кардіоттонічна, сечогшня, седативна

Наперстянка крупноквіткова (Digitalis grandiflora) - багаторічна трав'яниста рослина з прямостоячим волосистим стеблом. Листки лан­цетні, світло-зелені, Квіти світло-жовті, великі, на коротких ніжках, мають форму наперстка, зібрані в односторонню китицю. Росте в роз­ріджених лісах, на галявинах, узліссі, на лісосіках місцями утворює за-пості. Крім наперстянки крупно квіткової існують ще наперстянка пур­пурова та шерстиста. Але ці види у дикому стані не трапляються, а ли­ше культивуються на спеціальних плантаціях.

З лікувальною метою використовують листки наперстянки. їх су­шать відразу після збирання в добре провітрюваних приміщеннях або в сушарках при температурі 55-60°С.

Усі види наперстянки містять серцеві глікозиди (до 1%); дигітоксин, гітоксин, гіталоксин, гіторин, дигітонін; органічні кислоти, цукри, хо­лін.

Дія: кардіотонічна, активізує кровообіг, сечогінна.

 

 


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 562 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)