АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Гостра реакція на стрес (Невротичні реакції)

Прочитайте:
  1. B. Реакція непрямої гемаглютинації
  2. А. Определение стресса
  3. АНАЕРОБНА ТА ГОСТРА СПЕЦИФІЧНА ІНФЕКЦІЯ
  4. Анатомическое описание симптомов заболеваний при стрессе
  5. В ОРГАНИЗАЦИИ ПОВЕДЕНИЯ ПРИ СТРЕССЕ
  6. В СТРЕССОВЫХ СИТУАЦИЯХ
  7. В СТРЕССОВЫХ СИТУАЦИЯХ
  8. В СТРЕССОВЫХ СИТУАЦИЯХ
  9. В. Симптомы заболеваний, вызванных стрессами
  10. Вегетативная дистония. Повышенная чувствительность к стрессам, бессонница

Невротичні реакції – це гострі реакції на стрес, причому психотравмирующие в цьому випадку є інтимно-особистісні переживання. Це може бути, незадоволення якихось бажань близькими, розчарування у друзі, несправедливе (на думку пацієнта) зауваження в присутності однолітків. Такі реакції частіше спостерігаються в підлітковому віці. Згідно МКХ-10 їх кодують як F.43.

Даних про поширеність невротичних реакцій немає, тому що в переважній більшості випадків ці хворі не звертаються за медичною допомогою. Клінічні форми невротичних реакцій залежить від властивостей особистості пацієнта, їхнє виникнення обумовлене поганим психологічним захистом особистості, що не дає можливості знайти адекватний вихід зі сформованої ситуації. Тривалість цих реакцій від декількох хвилин до декількох днів. У першу чергу редукується психічна симптоматика, а вегетативні порушення зберігаються більш тривалий час.

За клінічними особливостями розрізняють такі форми невротичних реакцій:

Депресивна реакція - F.43.2 - може розвитися через 1-2 доби після психічної травми, така форма реагування найбільш типова для слабкого типу ВНД. У хворих знижується настрій, з'являється плаксивість, увага пацієнта не відволікається від психічної травми і її наслідків. У деяких розвиваються надцінні ідеї самозвинувачення та самознищення, що приводять до суїцидальних думок, а, нерідко, й дій. Суїциди можуть мати важкі наслідки, що викликає необхідність реанімації хворих. Знижений настрій супроводжується порушенням сну, поганим самопочуттям, швидкою стомлюваністю, неприємними відчуттями в області серця.

Неврастенічна реакція - F.43.23 - характеризується явищами дратівливої слабості й вегетативних симптомів.

Істерична реакція - F.43.25 - виникає слідом за психічною травмою в осіб із художнім типом ВНД і супроводжується бурхливими емоціями, а іноді й афективним звуженням свідомості. Такі пацієнти нерідко скоюють суїциди з метою залучити до себе увагу або домогтися чогось, і хоча мотиви цих суїцидів шантажні, хворі в стані афекту не завжди можуть правильно оцінити наслідки вчиненого, наносячи досить глибокі порізи або приймаючи велику дозу ліків.

Психастенічна реакція - F.43.22 - виникає в особистостей розумового типу й виражається в тривозі, нерішучості, неможливості впоратися з найпростішими проблемами. Будь-яка найпростіша дія супроводжується нав'язливістю, багаторазовими повторними оглядами правильності дії.

Параліч емоцій - F.43.28 - розвивається слідом за впливом психотравуючого фактора. Пацієнти, розуміючи весь трагізм того, що відбувається, небезпеку для його життя й життя близьких ситуації, що склалася, не відчувають ніяких емоцій. Людина стає байдужною, при цьому все розуміє й відмічає, але спостерігає за тим, що відбувається, як би з боку.

Невротичні реакції не вимагають спеціального лікування. Позитивно діють доброзичливі бесіди із близькими й друзями, які співчувають хворому й підказують вихід із ситуації. Іноді доводиться прибігати до лікування седативними фітопрепаратами.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 996 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)