АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Невротичні депресії

Прочитайте:
  1. Гостра реакція на стрес (Невротичні реакції)
  2. Неврози (невротичні розлади)

На початку 20 сторіччя невротична депресія була вперше описана в якості самостійної нозологічної форми. У МКХ-10 ці порушення кваліфікують як пролонговану депресивну реакцію, що проявляється негрубими невротичними депресивними порушеннями у відповідь на затяжну стресову ситуацію - F 43.21.

У вітчизняній психіатричній літературі одні автори розглядають невротичну депресію як самостійну форму неврозу, інші - як порушення, що супроводжує інші неврози.

Розвивається невротична депресія частіше в особистостей з ригідністю, безкомпромісністю, які намагаються зовні не проявляти свої емоції, а переживають неприємності «у собі». Причиною цього неврозу звичайно є тривала, невирішена несприятлива ситуація, як наприклад, невиліковна хвороба дитини, розлука із близькими, відсутність можливості поділитися з кимсь своїми переживаннями. Хворі намагаються придушувати в собі негативні емоції, не показують їх навколишнім.

На початку хвороби з'являються вегето-дистонічні симптоми: порушення сну, головний біль, болі в області серця. Надалі (через кілька тижнів) з'являються астенія зі зниженим настроєм і тривожністю. Хворі говорять, що втратили радість від життя й у той же час вони не оцінюють своє майбутнє як безперспективне, будують плани на майбутнє як би не з огляду на невирішену психотравмуючу ситуації. Нерідко хворі намагаються заглушити душевний біль підвищеною активністю при виконанні професійних і домашніх обов'язків, незважаючи на слабість і стомлюваність. У деяких пацієнтів з'являється слізливість по будь-якому приводу. При тривалому плині депресивного неврозу з'являється невластива пацієнтам раніше багатомовність, коли вони починають «виливати душу» навіть малознайомим людям, розповідати про свої переживання й неприємності.

Однією з особливостей цього неврозу є те, що психотравмуюча ситуація звичайно не відбивається на переживаннях хворих, вони, як правило, не пов'язують свій стан з нею. Як і при інших неврозах, у клінічній картині невротичної депресії відзначається значна виразність сомато-вегетативних розладів: коливання АТ, дисфункція шлунково-кишкового тракту, порушення сну у вигляді утрудненого засипання й пробудження в ранкові години з почуттям тривоги, серцебиттям. Хворі нерідко звертаються по допомогу до терапевтів, які або лікують їх симптоматично, або діагностують яке-небудь соматичне захворювання. Слід зазначити, що незважаючи на велику кількість соматичних скарг, у хворих не відбувається іпохондрична фіксація на них. Невротичні депресії протікають хвилеподібно й нерідко є етапом невротичного розвитку особистості.


Дата добавления: 2015-09-03 | Просмотры: 509 | Нарушение авторских прав



1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |



При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)