АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Взаємодія алельних генів

Прочитайте:
  1. А. Рентгенівські методи дослідження.
  2. Будова і функції залоз внутрішньої секреції, їх взаємодія.
  3. Взаємодія вірусів із клітинами
  4. Взаємодія генів у детермінуванні ознак
  5. Взаємодія з іншими лікарськими засобами.
  6. ВЗАЄМОДІЯ МІЖ ЛІКАРСЬКИМИ ПРЕПАРАТАМИ І ЇЖЕЮ
  7. Взаємодія неалельних генів
  8. Визначення групи крові за допомогою цоліклонів антигенів А і В
  9. Гіперестрогенії. В період менопаузи в результаті збільшення продукції андрогенів в наднирниках і яєчниках

Повне домінування проявляється в тих випадках, коли один алельний ген повністю маскує присутність іншого (рецесивного).

При неповному домінуванні в гетерозиготних форм з’являється проміжна ознака. Наприклад, квіти нічної красуні можуть бути червоними, білими і рожевими:

АА – червоні, аа – білі, Аа – рожеві.

Р1 ♀ АА ´ ♂аа Р2 ♀Аа ´ ♂Аа

G1 А а G2 А, а А, а

F1 Аа F2 АА, 2Аа, аа

всі квіти рожеві червоні рожеві білі

 

Наддомінування полягає в тому, що в домінантного гена в гетерозиготному стані (Аа) відмічається більший проияв ознаки, ніж в гомозиготному (АА).

При кодомінуванні два алельні гени домінують над третім, але не домінують один над одним. Явище кодомінування спастерігається на прикладі ІV групи крові у людини.

Групи крові за системою АВ0 успадковуються за принципом множинних алелів. В людській популяції існують три гени, що визначають групи крові: ІА, ІВ, і0, але в генотипі кожної людини є лише два з цих генів. За цією системою існує чотири фенотипи (групи крові), які відрізняються специфічними білками-антигенами в еритроцитах (вони позначаються А і В) та антитілах сироватки крові (a і b).

Груєпа крові Можливі генотипи Антигени в еритоцитах Антитіла в сироватці крові
І (0) і0і0 a і b
ІІ (А) ІАІА, ІАі0 А b
ІІІ (В) ІВІВВі0 В a
ІV (АВ) ІАІВ А і В

Резус-фактор вперше виявлений в 1940 році в сиворотці крові макак-резус. Виявилося, що цей білок визначається в крові 85% людей (резус-позитивні), це домінантна ознака. Успадкування резус-фактора зумовлене трьома парами генів С, D і К, які розміщуються в одній хромосомі і тісно зчеплені, тому їхнє успадкування нагадує моногенне. Rh+ і rh- утворюють два резус-позитивні фенотипи Rh+Rh+ та Rh+rh- і резус-негативний – rh-rh-. Резус-позитивні особини є носіями D-антигена. Система резус-фактора пов’язана з виникненням гемолітичної хвороби новонароджених, яка виникає в тих випадках, коли мати є резус-негативною (а батько – резус-позитивний (Rh+Rh+ або Rh+rh-). Якщо плід гетерозиготний Rh+rh-, то він є носієм антигена D, якого немає в матері. Порушення цілісності плаценти під час пологів веде до того, що цей антиген потрапляє в кров матері і викликають там утворення відповідних антитіл. Під час наступної вагітності ці антитіла проникають крізь плацентарний бар’єр і пошкоджують еритроцити плода, в якого розвивається важка анемія (гемолітична хвороба), можливий самовільний викидень, мертвонародження. Якщо батько гетерозиготний, то ймовірність цього ускладнення менша, оскільки плід може бути резус-негативним:

Р1 ♀rh-rh- ´ ♂ Rh+rh-

G1 rh- Rh+ rh-

F1 Rh+rh- rh-rh-

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 555 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)