АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема: «Процесуальні та організаційні основи судово-психіатричної експертизи».

Прочитайте:
  1. II. Тема: «РЕАНИМАЦИЯ НОВОРОЖДЕННЫХ ПРИ АСФИКСИИ»
  2. Гипоталамо-гипофизарная нейросекреторная система: особенности строения, гормоны, патология.
  3. Гігієнічні аспекти медичної біоритмології. Основи хроногігієни
  4. Гігієнічні основи навчально-виховного процесу в загальноосвітній школі (гігієнічні вимоги до посібників, розкладу уроків, структури уроку та організації його проведення)
  5. Гігієнічні основи організації занять фізичною культурою та спортом дітей і підлітків. Види, форми та засоби фізичного виховання. Медичний контроль за фізичним вихованням учнів
  6. Гігієнічні основи трудового та політехнічного навчання дітей і підлітків. Гігієнічні вимоги дошкільних майстерень. Професійна орієнтація та професійний відбір
  7. Глава 11. НЕРВНАЯ СИСТЕМА: ЗНАЧЕНИЕ И СТРУКТУРНО-ФУНКЦИОНАЛЬНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ
  8. Дисципліна «Основи психогенетики»
  9. Електрофізіологічні основи функціонування головного мозку
  10. Желудочки мозга, ликворная система: строение, функции и синдромы поражения.

 

План лекції:

 

1. Предмет і завдання судової психіатрії.

2. Організація і проведення судово-психіатричної експертизи.

3. Види судово-медичної експертизи.

4. Судово-психіатрична документація.

 

Психіатрія – це розділ медицини, який вивчає закономірності виникнення і розвитку у людини психічних захворювань або окремих психічних симптомів, а також розробляє методи лікування і профілактики психічних хвороб.

Спеціальним розділом психіатрії є судова психіатрія, яка вивчає психічні розлади по відношенню до правових норм, до кримінального права і процесу, а також цивільного права і процесу.

 

Загальним завданням судової психіатрії з одного боку є допомога слідству і суду дотримувати гуманний принцип закону, згідно якому суспільно небезпечні дії психічно хворих людей не повинні вважатися злочином, а такі люди – злочинцями. А з іншого боку завдання судової психіатрії полягає в тому, щоб не допустити такого положення, коли особа, яка скоїла злочин, що є психічно здорова, могла би уникнути покарання.

 

Конкретні завдання судової психіатрії:

 

1. Огляд і винесення висновку про осудність або неосудність осіб, що притягаються до кримінальної відповідальності.

2. Визначення психічного стану осіб тих, що відбувають покарання.

3. Визначення психічного стану свідків і потерпілих.

4. Визначення психічного стану осіб за рішенням суду в цивільному процесі.

5. Застосування засобів (в першу чергу медичних) для попередження суспільно небезпечних дій психічних хворих хворих після скоєння злочину.

 

Значення вивчення судової психіатрії:

1. Питання призначення судово-психіатричної експертизи особі, що притягається до кримінальної відповідальності, вирішується не судовими психіатрами, а саме органами, дізнання, следствия і судна. Тому кожному юристові необхідно знати в яких випадках повинна призначатися експертиза.

2. Крім того, знаючи основи судової психіатрії, працівники слідства і суду зможуть зібрати необхідні матеріали для призначення експертизи, правильно сформулювати питання, на які повинні відповісти судові психіатри, правильно дати оцінку висновку експерта.

 


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 390 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)