АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Тема: «Судово-психіатрична експертиза в цивільному процесі»

Прочитайте:
  1. II. Тема: «РЕАНИМАЦИЯ НОВОРОЖДЕННЫХ ПРИ АСФИКСИИ»
  2. А. Експертиза Лейхтера
  3. Б. Експертиза Гермара Рудольфа
  4. Ветеринарно-санітарна експертиза молока і молочних продуктів
  5. Ветсанекспертиза інших продуктів.
  6. Ветсанекспертиза м'яса та м'ясопродуктів
  7. Гипоталамо-гипофизарная нейросекреторная система: особенности строения, гормоны, патология.
  8. Глава 11. НЕРВНАЯ СИСТЕМА: ЗНАЧЕНИЕ И СТРУКТУРНО-ФУНКЦИОНАЛЬНАЯ ОРГАНИЗАЦИЯ
  9. Експертиза статевої здатності чоловіків
  10. Желудочки мозга, ликворная система: строение, функции и синдромы поражения.

План лекції:

1. Поняття про правоздатність.

2. Дієздатність і недієздатність.

3. Критерії недієздатності.

4. опікування.

5. Призначення судово-психіатричної експертизи в цивільному процесі.

 

Судово-психіатрична експертиза в цивільному процесі частіше вирішує питання про дієздатність, чим питання осудності і направлена на захист цивільних прав і інтересів осіб з психічними розладами, які є учасниками цивільного процесу.

У цивільному праві України строго розрізняють два поняття – правоздатність і дієздатність.

 

ПРАВОЗДАТНІСТЬ

Стаття 9 ГК України свідчить, що «правоздатність громадянина це здатність мати цивільні має рацію і обов'язку, який признається в однаковій мірі за всіма громадянами України. Правоздатність громадянина виникає з моменту народження і припиняється з його смертю».

Зміст правоздатності розкривається в ст. 10 ГК України, яка свідчить, що громадяни можуть мати майно в особистій власності, право користування житловими приміщеннями і іншим майном, успадковувати і заповідати майно, вибирати рід занять і місце мешкання і ін.

При цьому чи хвора людина психічним або іншим захворюванням або здоровий в усіх відношеннях, права людини зберігаються завжди і припиняються тільки із смертю.

 

ДІЄЗДАТНІСТЬ

Згідно ст. 11 ГК України під дієздатністю розуміють здатність громадянина своїми діями набувати і здійснювати цивільні права, створювати для себе громадянські обов'язки і виконувати їх.

Цивільна дієздатність в повному об'ємі виникає з настанням повноліття, тобто після досягнення 18-річного віку. Громадянин, який не досяг 18 років, стає дієздатним в повному об'ємі з моменту вступу до браку.

Проте, дієздатність не тільки має вікове обмеження, але припускає наявність у суб'єкта такого психічного стану, який забезпечує йому здатність розуміти значення своїх дій і керувати ними.


Дата добавления: 2015-10-20 | Просмотры: 385 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)