АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

СИТУАЦІЙНІ ЗАДАЧІ. 1. У доношеного новонародженого від 2-ї вагітності 2-х пологів, який народився у стані помірної асфіксії

Прочитайте:
  1. А. Задачі для самоконтролю
  2. А. Ситуаційні задачі.
  3. А. Ситуаційні клінічні задачі
  4. А.Ситуаційні клінічні задачі
  5. Б. Задачі для самоконтролю
  6. Б. Ситуаційні завдання.
  7. Б. Ситуаційні задачі.
  8. Б. Ситуаційні задачі.
  9. Б. Ситуаційні задачі.
  10. Б. Ситуаційні задачі.

1. У доношеного новонародженого від 2-ї вагітності 2-х пологів, який народився у стані помірної асфіксії, зумовленої обкручуванням пуповини навколо шиї, на 6-у добу життя з’явились пухирці на еритематозному тлі в ділянці пупка та шкірних складок діаметром до 1 см, після розриву деяких була помітна червона ерозована волога поверхня. Попередній діагноз? Дифдіагноз? Діагностика? Лікування?

 

 

2. У доношеного новонародженого від 1-ї вагітності 1-х пологів на початку другого тижня життя зі слів матері раптово з’явились неспокій, болючість шкіри при дотику, еритема на обличчі і шкірних складках, яка швидко поширювалася по всьому тілу. Дитина була госпіталізована у дитячу лікарню, під час огляду відмічалось: набряк обличчя, кон’юнктивіт в’ялі пухирі та ерозивні поверхні. Позитивний симптом Нікольского.. Попередній діагноз? Лікування?

3.У доношеного новонародженого від 1-ї вагітності 1-х пологів, який народився у стані помірної асфіксії на 5-у добу життя під час огляду виявлена щільна пляма гіперемії в крижово-куприкової ділянці, яка швидко збільшувалася у розмірі. Попередній діагноз? Тактика? Лікування?

 

3. Під час патронажу новонародженої дитини на 8-у добу життя дільничний педіатр помітив мокнуття пупкової ранки, наявність серозно-гнійного відділюваного та інфільтрацію країв пупкової ранки. Загальний стан дитини задовільний. Попередній діагноз? З якими захворюваннями треба проводити дифдіагноз? Рекомендації?

 

5. У відділення патології новонароджених поступив новонароджений 12 діб у зв’язку з підвищенням температури тіла до 38оС. Під час огляду виявлено: шкіра навколо пупка червона й інфільтрована, гаряча при доторканні, з пупка при натисненні виділяється гнійний ексудат, посилена венозна мережа. Попередній діагноз? Лікування? Можливі ускладнення?

 

 

6. Новонароджений від 2-ї вагітності 2-х передчасних пологів на 34 тижні гестації. У матері – рецидивуючий вагіноз. Перебіг вагітності був ускладнений загрозою переривання. Стан при народженні середньої важкості, маса тіла 1900 г, оцінка за шкалою Апгар 6-7 балів. У періоді адаптації спостерігався СДР помірного ступеню, симптоми пригнічення ЦНС, прогресуюча жовтяниця, втрата маси. Під час огляду на 7-у добу життя: маса складає1700 г, смокче в’яло, періодично зригує. Шкіра сірувато-жовтушна, набряк і гіперемія шкіри навколо пупка, пупкова ранка вкрита кірочкою, вибухає. Вище пупка палькується щільний тяж. Дихання аритмічне, ЧД 48-50 за хвилину, аускультативно – ослаблене, дрібно пухирчасті хрипи, Тони серця приглушені, ЧСС – 130 за хвилину. М’язова гіпотонія, гіпорефлексія. Живіт здутий, печінка +3 см, селезінка + 0,5см. Стілець рідкий, 4-5 разів за добу. Температура тіла 36,1-35,8оС. Попередній розгорнутий діагноз? Обстеження?

 

 

7. Під час огляду на дому дільничний педіатр відмітив обмеження спонтанної рухової активності та болючість при пасивних рухах в лівій руці, набряк та порушення рухів у правому колінному суглобі. Загальний стан дитини важкий, неспокій, блідість шкіряних покривів, здуття живота, гепатоспленомегалія. З анамнезу відомо, що дитина від 2-ї вагітності, перебіг якої був ускладнений загрозою переривання, перша вагітність – позаматкова. Дитина народилась з масою 4600 г, оцінка за шкалою Апгар 6-7 балів. В ранньому неонатальному періоді спостерігалась гіпербілірубінемія, втрата маси – 15%. Після виписки відмічалось мокнуття пупкової ранки, елементи пустульозного висипу. На 7-у добу стан дитини погіршився, дитина відмовилась від грудей, з’явились зригування, на 10-у добу мати помітила набряк правого колінного суглобу, підвищилась температура до 38оС. Попередній розгорнутий діагноз? Лабораторні критерії сепсису?

 

 

8. Недоношений новонароджений від 1-ї вагітності, перебіг якої був ускладнений пізнім гестозом 1-х передчасних пологів на 32-33 тижні народився шляхом кесарського розтину у зв’язку з передчасним відшаруванням плаценти з масою 1200 г зростом 40 см, оцінка за шкалою Сильвермана 7-8 балів. Протягом перших 7 діб дитині проводилась інтенсивна терапія: ШВЛ через інтубаційну трубку, інфузійна терапія через катетер в пупковій вені. Не дивлячись на терапія, стан дитини залишався важким. На 8-у добу життя дитина була переведена у відділення реанімації дитячої лікарні, де після обстеження був поставлений діагноз нозокоміальний сепсис. Визначити фактори, що сприяли розвитку захворювання? Можливі збудники? План терапії?

 

 

9. Недоношений новонароджений від 1-ї вагітності 1-х передчасних пологів на 31-32 тижні вагітності народився з масою 1200 г зростом 38 см. При народженні було діагностовано СДР, важкого ступеню респіраторний дистрес (оцінка за шкалою Сильверман 7-8 балів), у зв’язку з чим проведено сурфактантзамісну терапію, знаходився на апаратній ШВЛ, отримував антибіотикотерапію. На 7-у добу життя переведений у відділення реанімації дитячої лікарні, де встановлено діагноз: нозокомеальний сепсис, що викликаний Pseudomonas aeruginosa. План лікування? Який антибіотикотерапію доцільно призначити в даному випадку? Який препарат гальмує утворення TNF?

 

 

10. У відділення реанімації дитячої лікарні госпіталізована новонароджена дитина з діагнозом: пізній неонатальний сепсис стафілококової етіології, некротичний ентероколіт. План лікування? Призначити специфічну етіотропну терапію.

 

 

 

 

Додаток 3

 

 

Контрольні питання:

1. Анатомо-морфологічні особливості шкіри та підшкірної клітковини

у новонароджених.

2. Особливості реактивності новонароджених.

3. Види стафілококових уражень шкіри.

4. Бульозне імпетиго: клініка, діагностика, лікування.

5. Стафілококовий синдром обпаленої шкіри: клініка, діагностика, лікування.

6. Некротична флегмона новонароджених: клініка, діагностика, лікування.

7. Омфаліт: класифікація, клініка, діагностика, лікування.

8. Сепсис: визначення.

9. Класифікація сепсису.

10. Головні факторів ризику неонатального сепсису.

11. Фактори ризику розвитку нозокоміального сепсису у новонароджених.

12. Етіологія неонатального сепсису.

13. Патогенез неонатального сепсису.

14. Клінічні прояви неонатального сепсису.

15. Лабораторні критерії сепсису.

16. Діагностичні заходи при сепсисі новонародженого.

17. Принципи терапії неонатального сепсису.

18. Антибіотикотерапія сепсису у новонароджених.

19. Сучасні експериментальні напрямки лікування сепсису.

20. Профілактика неонатального сепсису.

 


Дата добавления: 2015-11-02 | Просмотры: 626 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)