АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Четвертий етап: обстеження в положенні стоячи

Прочитайте:
  1. II УЗ-обстеження (18-21 тиж.)
  2. IV Об’єктивне обстеження
  3. V етап м/с обстеження – оцінка результатів м/с втручань та їх корекція
  4. VІІ. ОБ’ЄКТИВНЕ ОБСТЕЖЕННЯ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ
  5. Алгоритм клінічного обстеження жінок з ІПСШ
  6. Алгоритм лабораторного обстеження жінок з ІПСШ
  7. Апаратні та інструментальні методи обстеження.
  8. Види обстеження та діагностика захворювань
  9. Декапітація – відокремлення голівки плода при запущеному поперечному положенні.
  10. Для оцінки санітарного стану пологового будинку проведено обстеження медичного персоналу на бактеріоносійство. Які мікроорганізми особливо небезпечні для оточуючих?
 

Цей етап зручно проводити у ванній кімнаті. Намилені пальці рук будуть сприяти обстеженню молочних залоз. Якщо обстеження проводиться в кімнаті, рекомендується використовувати лосьйон або крем. Правою рукою обстежуйте ліву залозу, а лівою - праву. Пальпація проводиться подушечками, а не кінчиками пальців, чотирма або трьома зімкнутими пальцями, круговими рухами. Великий палець в пальпації участі не бере. При великих розмірах залози протилежна рука підтримує її.
Спочатку проводиться так зване поверхневе промацування, коли подушечки пальців не проникають у товщу залози, що дає можливість виявити невеликі утворення, розташовані безпосередньо під шкірою. Потім проводиться глибоке промацування, коли подушечки пальців послідовно досягають ребер. Пальпацію слід проводити від ключиці до нижнього краю ребер і від грудини до пахвової лінії, включаючи пахвову область, де можливе виявлення збільшених лімфовузлів. (Мал.3)

П'ятий етап: пальпація в положенні лежачи

 

Це найбільш важлива частина самоперевірки, тому що тільки так можна добре обстежити всі тканини. При цьому відзначають, які молочні залози на дотик під пальцями і запам'ятовують ці відчуття.
Пальпації проводять, лежачи на порівняно твердій, пласкій поверхні; можна підкласти під обстежувану залозу валик або жорстку подушку, руку витягнути уздовж тулуба або завести за голову. (Мал.4)
Пропонується два методи пальпації:

 

1. Метод квадратів, коли вся поверхня передньої грудної стінки від ключиці до реберного краю і молочна залоза умовно діляться на невеликі квадрати. Обстеження проводиться послідовно в кожному квадраті зверху вниз, ніби сходами. (Мал.5)

 

2. Метод спіралі, коли обстеження молочної залози проводиться по спіралі у вигляді концентричних кіл, починаючи від пахви і до соска.

Подушечки пальців роблять кругові рухи, рухаючись в напрямку соска. (Мал.6)


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 281 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)