АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 11 страница. У хворого після перенесеної гострої харчової токсикоінфекції розвинувся олігоартрит правого колінного суглоба

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@Імуннокомплексний

Вірусний

Інфекційний

Автоімунний

Генетичний

#

522.

У хворого після перенесеної гострої харчової токсикоінфекції розвинувся олігоартрит правого колінного суглоба. Встановлено діагноз реактивної постентероколітичної артропатії правого колінного суглоба. Для підтвердження діагностичної версії необхідно провести:

@ Серологічне дослідження на виявлення антитіл до ієрсеній, хламідій, сальмонел.

Бактеріологічне дослідження синовіальної рідини

Посів крові на стерильність

Визначення ЦІК і імуноглобулінів сироватки крові.

Визначення антигенів гістосумісності

#

523.

Хворий, 35 років, після перенесеної гострої постентеропатичної артропатії правого колінного суглобу в плані реабілітації скеровується на санаторно-курортне лікування з рекомендаціями:

@Курс ЛФК, массажу, аплікації озокериту

Курс мовалісу з обмеженням рухового режиму

Курс внутрішньосуглобових введень проспідину

Курс глюкокортикоїдів в умовах санаторію

Рекомендації не даються

#

524.

Хворий 45 р. зловживає алкоголем на протязів 20 р. Неодноразово лікувався з приводу алкоголізму. Під час розмови не орієнтується, не пам’ятає своєї адреси, біографії, віку, імен дітей. Хода не стійка, болі в кінцівках. Імовірний діагноз?

@Корсаківський синдром

Органічний психосиндром

Псевдопаралітичний синдром

Хвороба Альцегеймера

Атеросклеротична недоумкуватість

#

525.

Хворий 52 р. поводить себе самовпевнено з апломбом. Настрій підвищений. Називає себе “володарем світу”, говорить що може керувати рухом планет. Мислення розірване, неоднарозово лікувався в психіатричному стаціонарі. Назвати описаний синдром.

@Парафренний синдром

Онейроїдний синдром

Паранояльний синдром

Маніакальний синдром

Параноїдний синдром

#

526.

Хворий 27 р. знаходиться в психіатричному стаціонарі. Тривалий час перебуває в одній позі, підборіддя біля грудної клітки, руки притиснуті до тулуба, коліна до живота. На заптання не відповідає, інструкцій не виконує. Неохайний, відмовляється від їжі. Тонус м’язів підвищений, застигає в наданих позах. Як ви оцінюєте описаний стан?

@Кататонічний ступор

Депресивний ступор

Психогенний ступор

Апатичний ступор

Екзогенний ступор

#

527.

Хвора 42 р. захворювання почалося після конфлікту на роботі. Скаржиться на неприємні больові відчуття в кінцівках, говорить, що не може стояти. В положенні лежачи тонус, об’єм і сила м’язів збережена. Порушена чутливість у вигляді “рукавичок”, біль в суглобах, кінцівках, спині, животі. Ймовірний діагноз?

@Істеричний невроз

Прогресуючий параліч

Інволюційна меланхолія

Реактивна депресія

Невротична депресія

#

528.

Хворий 23 р. Раптово впав у кабінеті лікаря. Шкірні покриви ціанотичні, з рота виступає рожева піна, зіниці не реагують на світло. Спостерігаються судомнв скорочення різних груп м’язів. Хворий прийшов до свідомості через 20 хв., нічого не пам’ятає. Як оцінити описаний стан?

@Великий епілептичний напад

Діенцефальний напад

Істеричний напад

Малий епілептичний напад

Епілептичний статус

#

529.

У хворої, 45 років, з печією, ретро-стернальним болем, дисфагією запідозрена гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Механізм розвитку ГЕРХ пов’язують з:

@ Недостатністю нижнього езофагеального сфінктеру

Сегментарним спазмом стравоходу

Гіпотонією стравоходу

Кардіоспазмом

Недостатністю кардії

#

530.

У хворої, 45 років, з печією, ретростер-нальним болем, дисфагією запідозрена гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Для підтвердження діагностичної версії вирішальним методом дослідження буде:

@ Добовий моніторинг рН-метрії стравоходу

Контрастна рентгеноскопія шлунково-кишкового каналу

Фіброезофагогастроскопія

Комп’ютерна томографія середостіння

Магнітно-резонансна томографія грудної клітки

#

531.

Хворому, 45 років, після проведеного лікування в стаціонарі з приводу гастроезофагеальної рефлюксної хвороби І стадії, в плані профілактики необхідно рекомендувати:

@ Зміна способу життя, ранітидин, сукралфат

Монотерапію блокаторами протонної помпи

Монотерапію блокаторами Н2-рецепто-рів гістаміну

Монотерапію прокінетиками

Антирефлюксну операцію

#

532.

Хвора 47 років з надмірною масою тіла звернулась за медичною допомогою зі скаргами на біль в правому підребер’ї та епігастральній ділянці, пожовтіння шкірних покривів, свербіння шкіри. Хворіє протягом 2-х тижнів, відмічає потемніння сечі, знебарвлення стільця, періодичні підйоми температури тіла до 38,0оС з лихоманкою, відразу до їжі. Запідозрено жовчно-кам’яну хворобу, ускладнену холангітом. В яких випадках жовчно-кам’яна хвороба ускладнюється холангітом?

@ При великих розмірах жовчного каміння.

При вірусоносійстві гепатиту В.

При супутньому хронічному панкреатиті.

При супутньому цукровому діабеті.

При наявності дискінезії жовчного міхура.

#

533.

Хвора 47 років з надмірною масою тіла звернулась за медичною допомогою зі скаргами на біль в правому підребер’ї та епігастральній ділянці, пожовтіння шкірних покривів, свербіння шкіри. Хворіє протягом 2-х тижнів, відмічає потемніння сечі, знебарвлення стільця, періодичні підйоми температури тіла до 38,0оС з лихоманкою, відразу до їжі. Запідозрено жовчно-кам’яну хворобу, ускладнену холангітом. Який інструмен-тальний метод дослідження найбільш інформативний для підтвердження діагностичної версії?

@ Ретроградна холецистопанкреатографія

УЗД органів черевної порожнини

Рентгеноскопія шлунково-кишкового каналу

Лапароскопія

Фіброгастродуоденоскопія

#

534.

Захворювання почалося гостро з гарячки – 39(С, ознобу, різкого білю литкових м'язів, поліміалгія. Через 3-4 дні приєдналися жовтяниця, петехії, збільшилася печінка, з'явилися ознаки нефриту. Попередній діагноз?

@Лептоспіроз.

Вірусний гепатит.

Загострення жовчнокам'яної хвороби.

Гемолітична жовтяниця

Малярія

#

535.

Хворий М., захворів гостро: сильний біль голови, Т – 39(С, багаторазове блювання. Об’єктивно: стан важкий, на шкірі геморагічна, з ціанотичним відтінком, зірчаста висипка. Пульс 96 уд/хв, АТ 75/35. Ригідність м’язів потилиці 5-6 см. Який антибіотик необхідно застосувати для лікування хворого, зважаючи на його стан?

@Левоміцетину сукцинат натрію

Бензилпеніциліну натрієва сіль

Тетрациклін

Цефазолін

Стрептоміцин

#

536.

Хвороба почалася гостро. Після ознобу температура підвищилася до 39,9(С, на 2-й день температура знизилась до норми, що супроводжувалось потовиділенням. Через 3 год температура знову з ознобом піднялась до 39,0(С. Без свідомості доставлений у стаціонар, 12 днів тому повернувся з відрядження з Центральної Африки.

@Тропічна малярія; малярійна кома

Триденна малярія

Менінгоенцефаліт, мозкова кома.

Черевний тиф

Лептоспіроз

#

537.

Хворий, доставлений у лікарню на третю добу від початку хвороби. Скарги: біль в пахвовій ділянці, гарячка, слабість. Обличчя багряне, риси загострені, язик крейдовий. В правій пахвовій ділянці пакет із збільшених, спаяних лімфовузлів, дуже болючий, шкіра почервоніла. Який антибіотик необхідно призначити хворому?

@Стрептоміцин

Бензилпеніцилін

Гентаміцин

Цефтріаксон

Цефазолін

#

538.

Захворів гостро: озноб, Т – 39,9, біль голови та в підщелеповій ділянці справа. В ділянці правої щоки чітко окреслене, болюче, гаряче на дотик почервоніння, щільноеластичне, яке підняте над поверхнею оточуючої шкіри. Наявні бульозні елементи. Встановіть діагноз?

@Бешиха обличчя

Сибірська виразка

Лейшманіоз

Флегмона обличчя

Оперізуючий лишай

#

539.

Захворів гостро, біль у горлі, затруднене носове дихання. Т – 37,4, блідий, склери та шкіра – субіктеричні. Мигдалики, вкриті грубим пухко-сиркуватим нальотом, що легко знімається. Лімфатичні вузли всіх груп збільшені. Печінка та селезінка збільшені на 4 см. Діагноз?

@Інфекційний мононуклеоз.

Дифтерія

Скарлатина

Ангінозно-бубонна форма туляремії

Лістеріоз

#

540.

Хворий 48 років, захворів гостро 2 дні тому. Скаржився на різкий біль голови, t-39(С, нудоту, багаторазову блювоту. В момент огляду - без свідомості, на подразники не реагує, позитивні менінгеальні симптоми, зіниці розширені, не реагують на світло. Яка патологія зумовлює цей стан?

@Менінгіт.

Субарахноїдальний крововилив.

Ішемічний інсульт.

Геморагічний інсульт.

Субдуральна гематома.

#

541.

У хворого, 20 років, відмічає різкий озноб за декілька годин різко підвищилась температура до 40(С, і через 5 годин температура спадає і з'являється профузне потовиділення. Працював в Сомалі останній рік. Після приїзду, тиждень тому вакцинований проти дифтерії. Що обумовило даний стан?

@Малярія.

Анафілактичний шок внаслідок вакцинації.

Грип

Дизентерія

Лептоспіроз

#

542.

Хворий 25 років, захворів поступово. З’явилась загальна слабість, знизився апетит, з’явились болі в епігастральній ділянці. На 4-ий день хвороби хворий пожовк. Після госпіталізації діагноз “гострий гепатит В”. Який із перелічених маркерів є критерієм ранньої діагностики ВГВ?

@HBsAg

anti HBsAg

anti HBcAg

anti HAV

anti HCV

#

543.

Хворий 65 років.Захворів гостро. Підвищилась t 380. З’явився біль внизу живота. Частий рідкий стілець з домішками слизу, прожилками крові та гною у невеликій кількості. Перед актом дефекації тенезми. Рік тому у хворого діагностовано наявність гемороїдальних вузлів. Який діагноз?

@Дизентерія

Сальмонельоз

Загострення геморою

Амебіаз

Черевний тиф

#

544.

Хворий 30 років. Після приїзду з Туреччини захворів гостро. Поступив зі скаргами на профузний пронос у вигляді рисового відвару. Шкіра суха, тургор знижений. Т° тіла 36,40С. АТ 70/40. За добу втратив 3 кг ваги. Діурез знижений. Діагноз холера. Яка екстрена допомога?

@Регідратаційна терапія

Ввести великі дози антибіотиків

Ввести велику кількість колоїдних розчинів

Ввести препарати, які викликають закрепи

Зробити сифонну клізму

#

545.

Жінка 45 років захворіла гостро, висока температура, кашель, кровохаркання. Діагностовано інфільтративний туберкульоз верхньої частки правої легені у фазі розпаду. МБТ+. Що з перерахованого слід призначити?

@Ізоніазид + рифампіцин + піразинамід + стрептоміцин

Ізоніазид + етамбутол

Піразинамід + рифампіцин + етамбутол

Ізоніазид + стрептоміцин

Рифампіцин + канаміцин

#

546.

Жінка 35 років. Три роки тому захворіла дисемінованим туберкульозом легень у фазі розпаду. Проведене комплексне лікування протягом 10-ти місяців призвело до клінічного вилікування. Якими препаратами слід проводити протирецидивне лікування?

@Ізоніазид + етамбутол

Стрептоміцин + етамбутол

Стрептоміцин + рифампіцин

Етамбутол + канаміцин

Циклосерин + ПАСК

#

547.

Хворій, 40 років, працівниці хімфарм об’єднання встановлено діагноз „Хронічна інтоксикація ртуттю, початкові прояви”. Проведіть лікарську трудову експертизу

@ Працездатна у своїй професії.

Непрацездатна

Працездатна після стаціонарного лікування

Непрацездатна у своїй професії.

Потребує видачі доплатного професійного трудового лікарняного листка терміном до 2-х місяців.

#

548.

Хворому 42 років встановлено діагноз „Хронічне отруєння нітросполуками бензолу середньої важкості”. Проведіть лікарсько-трудову експертизу

@ Непрацездатний у своїй професії

Непрацездатний

Працездатний

Працездатний після 2-15 днів лікування

Надається доплатний трудовій лікарняний листок терміном до 2-х місяців.

#

549.

У хворої Н., 49 років діагностовано хронічний диссемінований туберкульоз легень, фаза розпаду, МБТ +. Хронічне легеневе серце. Легенево-серцева недостатність І-ІІ. Останнім часом почала скаржитися на біль у правому підребер’ї. Печінка збільшена. Печінкові проби в нормі. Вказані симптоми пояснюються:

@Початком декомпенсації правих відділів серця

Токсичним гепатитом

Інфекційним гепатитом

Холецистопанскреатитом

Аутоімунним гепатитом

#

550.

У жінки, 35 років, періодично виникає приступоподібний біль в правому підребер’ї, який провокується нераціональним харчуванням, нервово-психічними стресами та супроводжуються пітливістю, блідістю, нудотою, серцебиттям. Об’єктивно: температура тіла живіт не напружений, незначна болючість при пальпації в проекції жовчного міхура, розміри печінки в нормі, лабораторно - інструментальні показники в межах норми. Ваш діагноз?

@Дискінезія жовчовивідних шляхів за гіпертонічним типом.

Гострий холецистит.

Хронічний холецистит в стадії загострення.

Дискінезія жовчовивідних шляхів за гіпертонічним типом.

Хронічний гепатит в стадії загострення.

#

551.

У хворої, 30 р., періодично після психічного навантаження виникають гострі приступо-подібні болі в правому підребер’ї, які супроводжуються нудотою, гіркотою в роті, серцебиттям, аритмією. Клініко-лабораторні показники в межах норми. За даними динамічного УЗД - гіпермоторна дискінезія жовчовивідних шляхів. Ваша лікувальна тактика?

@Папаверин, но-шпа, нітрогліцерин, дицетил, тепла мінеральна вода.

Сорбіт, магнія сульфат, но-шпа.

Холецистокінін, церукал, ксиліт.

Магнія сульфат, холестирамін, берберин.

Еритроміцин, гепабене, но-шпа, холодна мінеральна вода.

#

552.

У жінки, 30 р., з діагнозом НЦД періодично виникають гострий колючий приступоподібний біль в правому підребер’ї, який провокується погрішностями в дієті, нервовими стресами і супроводжується гіркотою в роті, нудотою, серцебиттям. Об-но: болючість при пальпації в проекції жовчного міхура. Клініко-лабораторні показники в межах норми. Який патогенез даної патології?

@Порушення інервації жовчних шляхів

Утворення в крові циркулюючих комплексів антиген-антитіло

Активація панкреатичних ферментів.

Імунологічні механізми.

Порушення внутрішньопечінкивого кровопливу.

#

553.

В клініку поступив хворий 35 років, працівник радіонуклідного виробництва, у важкому стані. Зі слів хворого 3 тижні тому з’явилися болі в порожнині рота, погіршився апетит. На грудях і животі з’явилися дрібноточкові крововиливи. Температура тілі 39?С. О’бктивно загальмований адинамічний, шкірні покриви сірувотогоо кольору, гнильний запах із рота. Пульс – 120 уд./хв., АТ – 140/100 мм.рт.ст. В периферичній крові: Н.в. – 90 \%, еритроцити 4 млн., лейкоцити – 200, анізоцитоз, ШОЕ-50 мм/ год. У стернальному пунктаті – панцетопенія. Який діагноз в даного хворого?

@Хронічна променева хвороба від інкорпорованої дії тритію

Хронічна променева хвороба першого ступеня важкості

ГПХ ІІІ ступеня важкості

Алергічний дерматит

Променева хвороба від внутрішніього опромінення.

#

554.

У потерпілого в перші 2 години після опромінення розвинулися симптоми первинної реакції: нудота, часте блювання, оніміння шкіри лівої половини тулуба, т-ра тіла 38? С. Через 2 тижні у хворого відзначалися множинні пухирці на шкірі, ерозії, дрібноточкові крововиливи, запалення повік, епіляція, різка втрата маси тіла. За даними дозиметрії потерпілий отримав середню дозу гамма-нейтронного опромінення-6,4 Зв, середньотканинна доза для лівої половини тіла становила 8 Зв, а для правої-2,4 Зв.У периферичній крові хворого наявний нейтрофільний лейкоцитоз, виражена лімфопенія. Який попередній діагноз в даного хворого?

@Гостра променева хвороба від зовнішнього нерівномірного гамма-нейтронного опромінення.

Хронічна променева хвороба від зовнішнього опромінення, П ступінь важкості.

ВСД по гіпотонічному типу.

Нейроциркуляторна дистонія.

Гостра променева хвороба легкого ступеня важкості.

#

555.

Працівник АЕС зі стажем роботи 15 років звернувся до лікаря із скаргами на загальну слабість, підвищену втомлюваність, біль голови, поганий сон, поганий апетит. При обстеженні: анізорефлексія сухожилкових та черевних рефлексів, незначна атаксія при пробі Ромберга; приступи пароксизмальної тахікардії з підвищенням температури та похолоданням кінцівок. На ЕКГ – знижений вольтаж зубців Р і Т, АТ знижений. В крові: кількість лейкоцитів 1,5 Г/л, нейтропенія, лімфоцитопенія.ШКТ – кислотність шлункового вмісту знижена, спостерігаються диспепсичні розлади.Який попередній діагноз в даного хворого?

@Хронічна променева хвороба від зовнішнього опромінення, П ступінь важкості.

Астенічний синдром.

ВСД по гіпотонічному типу.

Нейроциркуляторна дистонія

Нейроциркуляторна дистонія

#

556.

Хворий, 42 років, працював при ліквідації аварії на ЧАЕС. Звернувся до лікаря зі скаргами на біль в ікроножних м’язах при ходьбі та в стані спокою, швидку втомлюваність. При пальпації спостерігається незначне збільшення печінки та селезінки.Який можливий попередній діагноз в даного хворого?

@Хронічна променева хвороба від інкорпорованої дії 137Cs

Гостра променева хвороба І ступеня важкості

Хронічна променева хвороба І ступеня важкості.

ВСД по гіпотонічному типу.

Гостра променева хвороба, кістково-мозкова форма, середня ступінь важкості.

#

557.

Хворий віком 35 років, працівник радіологічного відділення зі стажем роботи 12 років звернувся до лікаря зі скаргами на частий біль голови, незначне почервоніння повік, сльозотечу,незначне зниження гостроти зору. При обстеженні у хворого гострота зору коливається в межах 0,7-0,8 для обох очей. Рогівка прозора, блискуча, чутливість її знижена. При дослідженні офтальмоскопом і щілинною лампою помітні новостворені судини й атрофія пігментного шару. На очному дні спостерігається розширення вен, дрібні крововиливи і зони ексудації.Який діагноз у даного хворого?

@Променева катаракта обох очей.

Хронічний кон’юнктивіт.

Променева хвороба від нерівномірного опромінення.

Хронічна променева хвороба від інкорпорованої дії радіонуклідів.

Алергічний кон’юнктивіт.

#

558.

У хворого М., розвинулась гостра наднирникова недостатність. Що з методів лікування є найбільш ефективним?

@Введення гідрокортизону довенно болюсно 125 мг та одночасно 100 мг внутрішньом’язево

Введення гідрокортизону 10 мг довенно

Введення веропамілу 80 мг довенно

Введення 1,0 дігоксину довенно

Введення 10\%-10,0 глюконату кальцію довенно

#

559.

У хворого В., після отруєння сурагатами алкоголю розвинулась гостра ниркова недостатність, олігоанурична стадія. Рівень калію в крові 8,4 ммоль/л. Ознаки уремічного перикардиту. Найбільш ефективним методом лікування є призначення:

@Гемодіалізу

Фуросеміду 120 мг довенно

Еуфіліну 2,4\% 10,0 довенно

Гідрокарбонату Na 100,0 довенно

Цефтріаксону 1,0 довенно 2 р. на добу

#

560.

Хворого із хронічним обструктивним бронхітом турбує задишка, яка посилюється при незначному фізичному навантаженні. Об’єктивно: шкіра ціанотична, на нижніх кінцівках набряки. Над легенями аускультативно поодинокі сухі хрипи на фоні послабленого везикулярного дихання. Тони серця чисті ритмічні, акцент ІІ тону над легеневою артерією, Ps-100 уд/хв, печінка на 2 см виступає з-під реберної дуги. Чим зумовлений набряковий синдром у хворого:

@Недостатністю правого шлуночка

Загостренням основного захворювання

Недостатністю лівого шлуночка

Тромбоемболією легеневої артерії

Гострим інфарктом міокарду

#

561.

У хворого 58 років на грунті тривало перебігаючого обструктивного бронхіту розвинулося декомпенсоване легеневе серце з ІІ Б недостатністю, яке лікування доцільно призначити на даній стадії захворювання.

@Тривала оксигенотерапія, інгібітори АПФ, сечогінні, еуфілін, молсідомін, дезагреганти

Муколітики, мембраностабілізатори, антибіотики, сечогінні

Бронхолітики, антагоністи Са, дезагреганти

Антибіотики, муколітики, гемосорбцію

Сечогінні, антагоністи Са, нітрати

#

562.

Жінка 40 років, скаржиться на задишку, кашель, загальну слабість, підвищення температури тіла до 38,4° С. Захворіла тиждень тому. Тоді відзначала болі колячого характеру в правому боці. Частота дихання – 24 в хв..Справа нижче кута лопатки тупість перкуторного тону, різко ослаблено дихання. Рентгенологічно - справа гомогенне інтенсивне затемнення з верхнім косим контуром, що зливається з діафрагмою. Для верифікації діагнозу в першу чергу слід призначити:

@Плевральну пункцію

Функцію зовнішнього дихання

ЕКГ

Реакцію Манту

Бактеріоскопію харкотиння

#

563.

Хворий М., 58 років, раптово втратив свідомість. Пульс на сонних артеріях відсутній. Що з реанімаційних заходів слід виконати першочергово?

@Нанести прекардіальний удар

Внутрішньосерцево ввести адреналін

Розпочати непрямий масаж серця

Довенно ввести адреналін

Розпочати прямий масаж серця

#

564.

У хворого М., 62 р., тиждень тому розвинувся гострий Q-інфаркт міокарда по нижньо-боковій ділянці лівого шлуночка. За цей час у хворого 12 разів спостерігались пароксизми шлуноч-кової тахікардії з приступами МЕС. На ЕхоКГ фракція викиду лівого шлуночка становить 36\%. Якому методу профілактики раптової коронарної смерті слід віддати перевагу?

@Імплантація кардіовертора-дефібрилятора

Призначення дигоксину довенно

Призначення аміодарону перорально

Призначення лідокаїну довенно

Призначення пропранололу довенно

#

565.

Хворий С., 46 р., хворіє бронхіальною астмою близько 20 років, постійно приймає будезонід, беродуал, теофілін. Доставлений в стаціонар у тяжкому стані: ЧД 24 в/хв, ЧСС 126 уд/хв., пік експіраторного потоку 42\% від належного. Введення якого середника даному хворому не показане?

@Еуфіліну довенно

Тербуталіну через небулізатор

Гідрокортизону довенно

Преднізолону перорально

Киснево-повітряної суміші інгаляційно

#

566.

Хворий Л., 45 р., скаржиться на швидку втомлюваність, сонливість, зниження сили в руках та ногах, підвищену пітливість, слюнотечу. З профмаршруту: працював електрозварювальником 10 років, останні 2 роки – на видобуванні марганецьвмісних руд. Обєктивно виявлено: 1) гіпомімія, м’язева гіпотонія, гіперстезія дистального типу, посилення сухожильних рефлексів; 2) тони серця ритмічні, ослаблені. АТ 110/60 мм. рт.ст. Пульс 76 уд./хв. Попередній діагноз?

@Хронічне отруєння марганцем, І (легкого) ступеня тяжкості

Вібраційна хвороба від локальної вібрації

Хронічне отруєння марганцем, ІІ (середнього) ступеня тяжкості

Марганцевий паркінсонізм.

Гостре отруєння марганцем.

#

567.

Хворому Л., 45 р., електрозварювальнику, встановлено діагноз: хронічне отруєння марганцем, ІІ (середнього) ступеня тяжкості та проведено стаціонарне лікування. В плані профілактики необхідно рекомендувати:

@Перехід на роботу без контакту з марганцем

Тимчасовий перехід на роботу без контакту з марганцем

Використання респіраторів

Покращення умов праці (автоматизація процесів)

Періодичні медичні огляди

#

568.

Хворий Б., 19 р., знаходиться у аптеці, скаржиться на посилене потіння тремтіння рук, заніміння кінчика язика, серцебиття. Відомо, що хворіє на цукровий діабет 1-го типу. Свідомість затьмарена, дезорієнтований в просторі і часі, агресивний, відмовляється від солодкої їжі. Об'єктивно: різко підвищені сухожилкові і периостальні рефлекси, позитивний симптом Бабінського, шкіра волога, тепла. Рівень глікемії на глюкометрі 2,1 ммоль/л Запаху ацетону з роту немає. Яка Ваша тактика?

@ 20-40 мл 40\% глюкози внутрішньовенно (не більше 80 мл)

Введення інсуліну короткої дії 20 од підшкірно

Введення інсуліну короткої дії 20 од внутрішньовенно

Введення 500 мл 0,9\% натрію хлориду внутрішньовенно

Введення 500 мл 5\% р-ну глюкози внутрішньовенно

#

569.

Підберіть найбільш ймовірний патогенетичний механізм для наступної клінічної ситуації: у 60-літньої пацієнтки з цукровим діабетом відмічається підвищення потреби в інсуліні. Пізніше з(явились артралгії та ділянки пігментації в області ахілових сухожилків та пахвинній ділянці.

@IgG АТ до рецепторів інсуліну

IgE антиінсулінові АТ

IgG антиінсулінові АТ в циркулюючих імунних комплексах

Цитотоксичні Т-лімфоцити

IgG антиінсулінові АТ

#

570.

У хворого, що лікується з приводу ІХС: гострий інфаркт міокарда передньо-перетинко- вої ділянки лівого шлуночка, на 10 день хвороби раптово з’явився біль за грудиною, задишка 28 в/хв, ЧСС 120 уд/хв, АТ 100/80 мм.рт.ст. Після рентгеноскопії легень встанов- лено діагноз ТЕЛА. Що не може бути причи-ною ТЕЛА у даного хворого?

@ Довготривале вживання аспірину.

Флеботромбоз нижніх кінцівок

Центральний венозний катетер

Тромб в правому шлуночку серця

Ліжковий режим

#

571.

У хворого, 45 років, з гострим інфарктом міокарда на 7-й день перебування в стаціонарі з’явився біль за грудиною, пекучого характеру, задишка, тахікардія, ціаноз. Запідозрено тромбоемболію легеневої артерії. Який метод найбільш інформативний для підтвердження діагностичної версії?

@ Селективна рентгенконтрастна ангіографія

Ехо-кардіографія

Рентгенографія грудної клітки

Спірографія

ЕКГ

#

572.

У хворого, 45 років, на 10-й день лікування з приводу гострого інфаркту міокарда з зубцем Q розвинулась субмасивна тромбоемболія легеневої артерії. Що першочергово необхідно призначити хворому?

@ Тромболітик

-блокатор

Антагоніст кальцію

Сечогінний препарат

Дігоксин

#

573.

У хворого гіпертонічною хворобою ІІІ ст. розвинувся гіпертонічний криз, який ускладнився набряком легень. Які препарати протипоказані для купування гіпертонічного кризу в даному випадку?

@?-адреноблокатори

Петльові діуретики

Натрій нітропрусид

Гангліоблокатори

Інгібітори АПФ

#

574.

У хворого 42 років на фоні АВ-блокади тип Мобіц ІІ раптово виникло головокружіння, потемніння в очах, блідість шкіри, пульс 46 уд./хв., ритмічний, слабого наповнення і напруження, АТ – 100/80 мм.рт.ст. Для невідкладної допомоги доцільно використо-вувати:

@ Ізопреналол

?-блокатори

Серцеві глікозиди

Антагоністи кальцію

Сечогінні

#

575.

У хворої з постійною синусовою брадикардією (пульс 50 уд/хв..) виникло головокружіння, слабість, запаморочення. Для виведення з такого стану доцільно введення довенно:

@ Атропіну сульфату

Корглюкону

Верапамілу

Кордарону

Лідокаїну

#

576.

У хворої з гострим інфарктом міокарда в перші 2 години розвинувся кардіогенний шок середньої важкості. Найефективнішим методом лікування кардіогенного шоку є:

@ Внутрішньо аортальна балонна контра-пульсація

Довенне введення допаміну

Довенне введення норадреналіну

Довенне введення добута міну

Довенне введення амринону

#

577.

В лікарню доставлений хворий зі скаргами на загальну слабість, подвоєння предметів і сітку перед очима. Напередодні їв консервоване м’ясо домашнього виготовлення. Хворий у свідомості, температура 36,5(С. Двобічний птоз повік, параліч акомодації. Язик, слизова рота сухі. Живіт м’який, здутий. Діагноз?

@Ботулізм

Дифтерійний поліневрит

Поліомієліт

Енцефаліт

Гостре порушення мозкового кровообігу

#

578.

Рабочая 40 лет, стаж 3 года, занята в производстве при приготовлении лаков и красок. При периодическом медицинском осмотре прельявляет жалобы на головную боль, слабость, раздражительность, растройство сна, носовые кровотечения, повышение кровоизлияний на коже. В питании преобладает мясная пища. Мало употребляет овощей. Ваш диагноз?

@ Хроническая интоксикация бензолом

Гиповитаминоз вит.С

Хроническое отравление свинцом

Хроническое отравление ртутью

Гемофилия

#

579.

Мужчина, 35 лет работает на производстве лаков и красок. Стаж 5 лет. Обратился в поликлиннику с жалобами на раздражение слизистой оболочки носа (очень частые насморки, чихание), частые бронхиты сопровождающиеся удушем.На слизистой носа появились язвочки. Поставьте диагноз?

@ Хроническое отравление хромом

Хроническое отравление ртутью

Хроническое отравление свинцом


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 769 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.055 сек.)