АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Терапевтичний профіль 16 страница

Прочитайте:
  1. DRAGON AGE: THE CALLING 1 страница
  2. DRAGON AGE: THE CALLING 10 страница
  3. DRAGON AGE: THE CALLING 11 страница
  4. DRAGON AGE: THE CALLING 12 страница
  5. DRAGON AGE: THE CALLING 13 страница
  6. DRAGON AGE: THE CALLING 14 страница
  7. DRAGON AGE: THE CALLING 15 страница
  8. DRAGON AGE: THE CALLING 16 страница
  9. DRAGON AGE: THE CALLING 17 страница
  10. DRAGON AGE: THE CALLING 18 страница

@Грип тяжкий перебіг із явищами набряку та набубнявіння головного мозку.

Грип. Типовий перебіг.

Аденовірусна інфекція.

Менінгококова інфекція. Менінгіт

Парагрип.

#

791.

У хворої А. на 2 день після повернення з Індії з’явився пронос до якого скоро приєдналася багаторазова блювота. Болі в животі не турбували, температура не підвищувалася. На 3 день пронос та блювота припинилися, але стан хворої погіршився. За добу виділила 50 мл. сечі. Турбувала слабкість. Риси обличчя загострені. Очі глибоко запалі, закочуються догори, повіки напіввідкриті, навколо очей синюшність. Пульс ниткоподібний, майже не промацується, з’явилися судоми. Менінгеальні знаки не визначаються. Ваш діагноз?

@Холера, тяжкий перебіг. Зневоднення 4 ступеня, гіповолемічний шок.

Холера Типовий перебіг. Стадія реконвалесценції..

Харчова токсикоінфекція.

Сальмонельоз.

Шигельоз.

#

792.

Хвора А. скаржиться на біль голови, блювоту, яка не приносить полегшення, наявність високої температури. Хвороба розпочалася з пирхоти в горлі, мерзлякуватості. На 4 день з’явилася геморагічна висипка, яка локалізувалася на сідницях, кистях, стопах. Об’єктивно: зів гіперемійований, визначається ригідність м’язів потилиці, позитивний с – м Керніга, верхній і нижній с-ми Брудзинського, t 39?С, PS 80 за хв., тонічні і клонічні судоми. Ваш діагноз?

@Менінгококова інфекція. Менінгококемія. Менінгіт

Грип. Менінгізм.

Вторинний менінгіт

Висипний тиф.

Лептоспіроз.

#

793.

Хвора А. скаржиться на біль голови. На 4 день хвороби на бокових поверхнях тулуба і згинальних поверхнях кінцівок з’явився рясний розеольозно - петехіальний висип. Об’єктивно: збуджена, обличчя гіперемійоване, на перехідній складці кон’юнктиви петехії. Визначається тремор язика. t 39?С, PS 80 за хв. Ваш діагноз?

@Висипний тиф.

Грип тяжкий перебіг з явищами набряку та набубнявіння головного мозку.

Менінгококова інфекція. Менінгіт

Лептоспіроз.

Черевний тиф.

#

794.

Хворий Б. під час роботи на присадибній ділянці травмував ногу. До лікаря не звертався. Через 4 дні почав відчувати утруднення відкривання рота. Турбує безсоння, страх, При огляді хворий занепокоєний, збуджений, відмічається тризм, дисфагiя, сардонiчна посмiшка. Ваш діагноз?

@.Правець

Ботулiзм

Отруєння мухоморами

Сказ

Менінгіт

#

795.

Хвора А. скаржиться на спрагу, за спроби напитися виникають судоми м’язів глотки, які роблять неможливим пити воду. Місяць тому покусала бродяча собака. За огляду: t 39?С, Ps 90 за хв. збуджена, визначається аерофобія, гідрофобія, слинотеча, періодично генералізовані судоми. Ваш діагноз?

@Сказ.

Правець.

Аденовірусна інфекція.

Вірусний менінгоенцефаліт.

Отруєння опіатами.

#

796.

Хвора А. працівник тваринницької ферми захворіла зненацька. Температурі підвищилася до 39?С з ознобом. Було одноразове блювання. З третього дня турбують болі в литках, слабкість. За огляду: обличчя одутле, склери іктеричні, є декілька крововиливів. Пальпується збільшена печінка та селезінка, шкірні покриви субіктеричні. В місцях ін’єкцій крововиливи. Бувають носові кровотечі. Ваш діагноз?

@Лептоспіроз.

Грип. Типовий перебіг.

Бруцельоз.

Менінгококова інфекція. Менінгіт

Вірусний гепатит.

#

797.

Хворий А. працює ветеринаром. Захворів зненацька. Скаржиться на біль голови, запаморочення, блювання, хитку ходу, невиразне мовлення. Об’єктивно: збуджений, t 39?С, PS 80 за хв. Язик покритий білим (крейдяним) нальотом. Під пахвою нерухомий, болючий конгломерат лімфатичних залоз без чітких контурів, шкіра над ними гіперемійована, блискуча. Ваш діагноз?

@Чума. Шкірно – бубонна форма.

Грип. Тяжкий перебіг.

Туляремія.

Сибірка.

Регіонарний лімфаденіт.

#

798.

Хворий А., який працює на тваринницькій фермі, захворів негадано. Скаржиться на підвищену t° тіла, біль голови, слабкість, наявність на шкірі кисті правої руки виразки, навколо якої значний набряк. На місті виразки спочатку була червона пляма, яка перетворилася в пухирець. Після самовільного пошкодження його виник щільний чорний струп навколо якого був червоного кольору валик з вторинними пухирцями та не болючий драглистої консистенції набряк. З анамнезу відомо, що хворий працює на фермі великої рогатої худоби. Який найбільш імовірний діагноз?

@Сибірка.

Бешиха.

Еризипелоїд.

Екзема.

Чума.

#

799.

У хворого 35 років, після важкої фізичної роботи виник різкий біль в попереково-крижовому відділі хребта. Об-но: рухових і чутливих порушень немає, напруження м’язів спини, позитивні симптоми натягу Ласега, Дежеріна, Нері. Встановити діагноз. Який попередній діагноз?

@Люмбаго

Вертеброгенна мієлопатія

Гостре порушення спінального кровообігу

Люмбоішіалгія

Дискогенна компресія “кінського хвоста”

#

800.

Хворий П., 28 років, після невдалого руху відчув біль в попереково-крижовому відділі хребта з іррадіацією в ліву ногу і слабкість в лівій ступні. Об-но: напруження м’язів спини, анталгічний сколіоз, позитивний симптом натягу Ласега зліва, відсутність ахіллового рефлексу зліва, хода степпаж зліва. Який діагноз у хворого?

@Дискогенна протрузія L5-S1 зліва

Вертеброгенна мієлопатія

Нейропатія малогомілкового нерва

Люмбоішіалгія

Нейропатія великогомілкового нерва

#

801.

Хворому 28 років, працює вантажником. Госпіталізований у стаціонар автомобілем швидкої допомоги. Зі слів супроводжуючих відомо, що сьогодні хворий багато працював, переніс психоемоційний стрес, потім раптово поскаржився на сильний головний біль і короткочасно втратив свідомість, потім був збуджений, агресивний. Із анамнезу життя: зловживає спиртними напоями. Об-но: Розповісти про себе не може, дезоріентований, збуджений, намагається піднятися. Обличчя гіперемоване, шкіра волога, пульс ритмічний 120 за хв., дихання ритмічне. Виражена ригідність потиличних м’язів, позитивні симптоми Керніга та Брудзинського. Черепні нерви без патології. Парезів немає. Порушень чутливості немає. Сухожильні рефлекси рівномірно пожвавлені. Двобічний симптом Бабінського, хапальний рефлекс. Аналіз ліквора – кров’янистий, незмінені еритроцити на все поле зору. Встановити діагноз.

@Спонтанний субарахноїдальний крововилив

Ішемічний інсульт

Менінгококовий менінгоенцефаліт

Вірусний герпетичний енцефаліт

Епілептичний напад

#

802.

Хвора Т., 44 роки, педагог. Протягом багатьох років хворіє на гіпертонічну хворобу. Під час роботи, на педагогічній нараді, після перенесеного психоемоційного перенапруження раптово втратила свідомість, була блювота. Об-но: стан хворої важкий, без свідомості, на огляд та больові подразнення не реагує, обличчя та шия гіперемовані, загальний виражений гіпергідроз, дихання патологічне (тип Чейна-Стокса), пульс напружений ритмічний 110 на хвилину, АТ – 260/140 мм рт.ст., температура тіла 37,8оС, виражені менінгеальні симптоми, голова та очі відхилені вліво, права щока парусить, відсутність рухів у правих кінцівках, сухожильні рефлекси зправа вищі чим зліва, зправа відмічаються патологічні ступні симптоми. Встановити діагноз.

@Паренхіматозно-субарахноїдальний крововилив

Ішемічний інсульт

Вірусний менінгоенцефаліт

Субарахноїдальний крововилив

Епілептичний напад

#

803.

Хворому 65 років. Протягом багатьох років лікується у терапевта з приводу ішемічної хвороби серця і останні 2-а роки з приводу миготливої аритмії. Ввечері після фізичної роботи з’явилося серцебиття, загальна слабкість, запаморочення, оніміння губ і кінчика язика. Після застосування валідолу і корвалолу вищезгадані порушення зникли. Прокинувшись вранці відмітив неможливість активних рухів в правих кінцівках і різке заплітання язика при розмові. Госпіталізований в стаціонар. Об-но: в свідомості, мова різко дизартрична, шкіра бліда, волога, губи ціанотичні. Пульс слабкого наповнення, аритмічний, дефіцит пульсу 12 скорочень, АТ – 140/100 мм рт.ст., менінгеальних симптомів немає, асиметрія обличчя зправа, девіація язика вправо, глибокий парез правої руки і ноги, правостороння гемігіпестезія, симптом Бабінського позитивний зправа. Встановити діагноз.

@Ішемічний інсульт

Геморагічний інсульт

Істеричний пароксизм

Спонтанний субарахноїдальний крововилив

Пароксизмальна міоплегія

#

804.

Хворий П., 53 роки, музикант. Скаржиться на виражене запаморочення, шум у вухах, нудоту та блювоту при переміні положення тіла. Захворів раптово, сьогодні при розмові із співробітниками відчув запаморочення, миготіння перед очима, нудоту. Госпіталізований. Об-но: в свідомості, мова дізартрична, гугнява, лежить на правому боці при спробі змінити положення тіла виникає нудота і блювота, загальний гіпергідроз, шкіра бліда, дихання ритмічне, АТ – 160/100 мм рт.ст., пульс 120 на 1 хвилину. В н.с.: горизонтальний ністагм в обидва боки, зірке зниження глоткового рефлексу, гіперрефлексія сухожилкових і періостальних рефлексів більше зліва, порушення координації рухів, менінгеальних знаків немає. Встановити діагноз.

@Ішемічний інсульт в вертебро-базилярному басейні

Геморагічний інсульт

Хвороба Меньера

Симпато-адреналовий пароксизм

Ваго-інсулярний пароксизм

#

805.

Хворий М., 43 роки, формувальник. Скаржиться на болі та оніміння пальців рук, неприємні відчуття в ділянці серця, зниження працездатності, підвищену пітливість, головний біль. Об-но: набряклість і ціаноз пальців і кистей, атрофія дрібних м’язів кистей, дифузний гіпергідроз, АТ – 150/90 мм рт.ст., гіпестезія больової і вібраційної чутливості в кистях та передпліччях. Встановити діагноз.

@Вібраційна хвороба

Токсична полінейропатія

Отруєння свинцем

Діабетична полінейропатія

Отруєння ртуттю

#

806.

Хвора З., 49 років, робітник типографії. Скарги на постійний тупий головний біль, запаморочення, загальну слабкість, дратівливість, оніміння рук і ніг. Об-но: горизонтальний ністагм, помірна анізокорія, анізорефлексія, порушення поверхневої і глибокої чутливості за поліневритичним типом. В крові: Ер.-2,9х1012 л, базофільна зернистість еритроцитів, в сечі – порфирінурія. Встановити діагноз.

@Хронічне отруєння свинцем

Алкогольна полінейропатія

Отруєння мишьяком

Діабетична полінейропатія

Отруєння ртуттю

#

807.

Хвора Д., 25 років, педагог. Після психоемоційного напруження на роботі раптово виникло серцебиття, головний біль, сухість в роті, відчуття паніки, лихоманкоподібне тремтіння. Об-но: хвора схвильована, лихоманкоподібний гіперкінез, субфебрильна гіпертермія, АТ – 160/100 мм рт.ст., пульс 120 скорочень в 1 хвилину, поліурія. Встановити діагноз.

@Симпато-адреналовий криз

Ішемічний інсульт

Інфекційний менінгоенцефаліт

Гіпертонічна хвороба

Гостра респіраторно-вірусна інфекція

#

808.

Хворий А., 34 років. Скаржиться на виражений головний біль, нудоту, блювання, загальну слабкість, короткочасну втрату свідомості. Захворів раптово сьогодні вночі. Із анамнезу відомо, що хворий проживає в приватному секторі і для опалення помешкання використовує вугілля. Об-но: хворий адинамічний, тахікардія, порушення серцевого ритму у вигляді екстрасистолії, АТ – 130/90 мм рт.ст., загальна гіпорефлексія. Встановити діагноз.

@Отруєння чадним газом

Отруєння метиловим спиртом

Отруєння свинцем

Отруєння сірководнем

Отруєння ртуттю

#

809.

Хворий поступив у інфекційне відділення зі скаргами на частий стілець (до 10 разів на добу) з домішками слизу та крові. Обстеження на кишкову групу: патологічних бактерій не знайдено. Які дообстеження потрібно виконати для уточнення діагнозу?

@Ректороманоскопію.

Іригоскопію.

Рентгеноскопію органів шлунково – кишкового тракту.

Фіброколоноскопію.

Пальцьове дослідження прямої кишки.

#

810.

Лікар-терапевт при профілактичній флюрографії у чоловіка 45років в нижній долі правої легені ближче до грудної стінки по задньоаксилярній лінії виявив кругле гомогенне затемнення розміром 2х2 см без реактивних змін в оточуючих тканинах. Іншої патології не виявлено. Попередній діагноз – периферичний рак правої легені. Як підтвердити цей діагноз?

@КТ, з пункційною біопсією.

Бронхоскопія.

Аналіз харкотиння на АК.

Серединна томографія ОГК.

Бронхографія.

#

811.

Пацієнт 56 років під час огляду пустотливий, благодуш-ний, цинічно жартівливий. Мислення прискорене за тем-пом. Вважає себе "головнокомандуючим Всесвіту". Одяг прикрашениий різноманітними "медалями", "орденами". Інтелектуально знижений. Критика власного стану відсут-ні. В неврологічному статусі: позитивний симптом Арджил-Робертсона. Визначте попередній клінічний діагноз.

@Прогресивний параліч, експансивна форма.

Біполярний афективний розлад, маніакальний епізод.

Шизофренія, параноїдна форма.

Інволюційна парафренія.

Судинний делірій.

#

812.

Хворий 34 років перебуває на лікуванні в психіатричній лікарні з приводу загострення шизофренії. Об'єктивно: знаходиться в ліжку, рухливо загальмований, контакт відсутній. На запитання не відповідає. Поза одноманітна, гіпомімічний, наявний симптом "хоботка", воскова гнучкість м'язів, симптом "повітряної подушки". В такому стані знаходиться близько тижня. Харчування парен-теральне. Визначте наявний синдром розладу рухово-вольової сфери.

@кататонічний ступор.

депресивний ступор.

психогенний ступор.

апатичний ступор.

екзогенний ступор.

#

813.

Хворий 40 років, що страждає на біполярний афективний розлад, під час лікування депресивного стану амітрипти-ліном та еглонілом став збудженим, неадекватно підви-щився настрій, погіршився сон. Хворий багатомовний, на-в’язливий, прагне допомагати медичному персоналу. Визначте подальшу терапевтичну тактику.

@відміна антидепресантів, лікування манікального стану нейролептичними засобами та препаратами літію.

підвищення доз амітриптиліну та еглонілу.

зменшення дозування амітриптиліну та еглонілу.

відміна антидепресантів, лікування манікального стану нейролептичними засобами.

відміна амітриптиліну, призначення серотонінергічних антидепресантів.

#

814.

Хворий 55 років після тижневого запою почав погано спати, відчував тривогу, страх, стверджував, що його переслідують невідомі злочинці, "бачив" їх в квартирі, ховався, прагнув "зарубати сокирою". При огляді: не орієнтований в часі та місці, тривожний, збуджений. Повідомляє, що "по тілу бігають комахи, допоможіть їх позбавитись". Раптово схопив зі столу книгу та кинув її під стіл, пояснивши "там величезний щур". Прагне втечі з відділення, потребує стороннього нагляду. Критика власного стану відсутня. Визначте попередній діагноз.

@алкогольний делірій.

гострий алкогольний галюциноз.

алкогольний параноїд.

реактивний параноїд.

патологічне сп'яніння.

#

815.

Мати хворого на епілепсію чоловіка скаржиться на періо-дичні раптові напади у сина тужливо-злісного настрою, під час яких він стає збудженим, схильним до фізичної аг-ресії, брутальних дій. Напад триває 5-10 хвилин, після чо-го хворий знесилений, засинає. Після пробудження при-гнічений, тужливий, обставини своїх минулих дій не па-м'ятає, або пригадує неповністю. Про який психопатологічний стан іде мова?

@дисфорія.

дистимія

епілептичний делірій

патологічний афект

амбулаторний автоматизм

#

816.

Хвора 48 років перебуває на лікуванні в психіатричній лі-карні протягом 2 місяців з приводу депресивного стану. Захворіла три роки тому, в клімактеричному періоді, шість разів лікувалась в даній лікарні, однак, після випис-ки стан практично не покращувався, скоїла чотири спроби самогубства. В психічному стані: рухливо загальмована, вираз обличчя тужливий. Висловлює ідеї провини, гріхов-ності. Настрій знижений, тривожна, періодично ажиту-ється, плаче, висловлює суїцидальні наміри. Частково критична до власного стану. Отримує дезінтоксикаційну терапію, амітриптилін 600 мг/добу, тизерцин 75 мг/добу, вітаміни, седативні засоби без вираженого позитивного ефекту. Вдома приймала серотонінергічні антидепресанти без позитивного ефекту. Визначте подальшу лікувальну тактику.

@ тимчасова відміна препаратів з проведенням форсованого діурезу та подальшим призначенням антидепресантів у сполученні з дофамін-стимулюючими засобами. Якщо ефект буде відсутнім, слід пропонувати ЕСТ або інсулінотерапію.

підвищення дозування амітриптиліну до 1000 мг/добу, тизерцину - до 100 мг/добу; додаткове призначення препаратів літію.

тимчасова відміна препаратів з призначенням нейролептичної терапії та сібазону.

проведення ЕСТ-терапії з одночасним підвищенням дозування амітриптиліну до 1000 мг/добу, тизерцину - до 100 мг/добу.

проведення інсулінотерапії у сполученні з прийомом препаратів літію.

#

817.

У хворого 32 років, що страждає на епілепсію, під час перебування в стаціонарі спостерігались чисельні напади з втратою свідомості, прикусом язика, тоніко-клонічними судомами. В міжнападовому періоді хворий перебував в сопорозному стані. Лікар розцінив стан хворого як серію генералізованих нападів і призначив пацієнту в/в крапельне введення 0,5\% сібазону, в/м введення 2,0 мл фуросеміду, симптоматичну терапію. Якої помилки припустився лікар?

@невірно визначив стан пацієнта, у якого наявний епілептичний статус, що потребує негайного переведення в реанімаційне відділення для надання невідкладної допомоги.

призначив інфузійну терапію в недостатніх дозах.

невірно визначив стан пацієнта, у якого наявний епілептичний ступор, що потребує призначення в/в введення антипсихотичних препаратів.

призначив подвійну дозу протиепілептичних препаратів та не повідомив чергового лікаря стаціонару відносно необхідності подальшого динамічного спостереження.

невірно визначив стан пацієнта, у якого наявний епілептичний статус, що потребує термінової консультації невропатолога та нейрохірурга.

#

818.

У хворого 24 років, що страждає на параноїдну форму шизофренії, на тлі прийому циклодолу в якості коректора нейролептичної терапії змінилась поведінка: став збуджений, багатомовний, не втримувався на палаті, прагнув кудись бігти, повідомляв, що "приїздили друзі...вони мене зовуть з вулиці...он вони стоять під вікном". Лікар діагностував загострення основного захворювання та підвищів дози нейролептиків. Оцініть психічний стан пацієнта та тактику лікаря.

@у хворого виник галюцинаторний синдром внаслідок прийому циклодолу. Лікар повинен тимчасово відмінити препарат, провести детоксикаційну терапію.

у пацієнта наявний параноїдний синдром внаслідок індивідуальної непереносимості циклодолу, що потребує відміни препарату, та призначення іншого коректора (паркопан, наком).

у хворого наявне стаціонарне загострення основної психопатологічної симптоматики на тлі лікування (екзацербація).

у хворого виник галюцинаторний синдром внаслідок прийому циклодолу. Лікар повинен додатково призначити препарати літію.

лікар вірно оцінив стан пацієнта; терапевтична тактика цілком доречна.

#

819.

Хвора 44-х років, скаржиться на інтенсивний біль у верхній половині живота з іррадіацією в ліве підребір’я, зниження апетиту, відрижку, нудоту. Подібний біль повторюється 1-2 рази на рік. Чотири роки тому прооперована з приводу жовчнокам’яної хвороби. Через 6 місяців виник подібний напад, супроводжувався виникненням помірної жовтяниці і підвищенням рівня амілази сечі. При повторній лапаротомії каменю в жовчних шляхах не виявлено. В останні роки виникли виражені запори. При обстеженні: субіктеричність склер. Післяопераційні рубці на передній стінці. Болючість в холедохопанкреатичній зоні і точці Мейо-Робсона. Аналіз крові: лейкоцитів 6,7х109/л, формула без змін, ШОЕ – 18 мм/год. Загострення якого захворювання має місце:

@Хронічного панкреатиту

Хронічного гепатиту

Хронічного холангіту

Хронічного гастриту

Хронічного неспецифічного (невиразкового) коліту.

#

820.

Геолог 26 років, що хворіє на хронічний тонзиліт, в експедиції переніс ангіну; через 2 тижні відмітив набряк повік, слабкість, зниження працездатності. Виникла задишка, набряки обличчя, попереку. Через 3 місяці після початку хвороби відмічаються набряки обличчя, попереку, гідроторакс. Глухі тони серця. Артеріальний тиск – 125/80 мм рт.ст. Аналіз сечі: відносна густина 1021, білок 9 г/л, еритроцити 15-20 в полі зору, гіалінові циліндри 2-4 в препараті. Передбачуваний діагноз:

@Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Серцева недостатність у результаті хвороби серця

Загострення хронічного гломерулонефриту

Загострення хронічного пієлонефриту.

#

821.

Хвора 52-х років, протягом 1,5 роки відмічає біль в лівому підребер’ї. При огляді виявлено незначні геморагії на шкірі, збільшена селезінка виступає на 7 см із-під краю реберної дуги. Аналіз крові: гемоглобін – 100 г/л, лейкоцитів 50х109/л (мієлобласти – 1, промієлоцити – 1, нейтрофільні мієлоцити – 3, нейтрофільні метамієлоцити – 8, нейтрофільні паличкоядерні – 12, сегментоядерні – 55, еозинофіли – 5, базофіли – 2, лімфоцити – 12, моноцити – 1). Передбачуваний діагноз:

@Хронічний мієлолейкоз

Тромбофлебітична спленомегалія

Абсцес селезінки

Цироз печінки

Гострий лейкоз

#

822.

Хворий 27 років. Захворів гостро: підвищилася температура тіла до 390С, виник проливний піт, озноб; через 2 тижні під впливом антибіотиків (?) і жарознижувальних засобів температура знизилася до 37,8-38,40С, пітливість залишилася. Лікар виявив збільшені шийні лімфатичні вузли (зліва) щільної консистенції, гіперемію і збільшення мигдалин, а також легкий систолічний шум на верхівці і основі серця. Аналіз крові: гемоглобін – 95 г/л, еритроцитів 3,2х1012/л, кольоровий показник 0,9, лейкоцитів 12,5х109/л (базофіли – 2, еозинофіли – 6, паличкоядерні – 10, сегментоядерні – 64, лімфоцити – 8, моноцити – 10). ШОЕ – 60 мм/год. Передбачуваний діагноз:

@Лімфогранулематоз

Бактеріальний ендокардит

Гострий лейкоз

Інфекційне захворювання нез’ясованого походження

Реактивний лімфаденіт

#

823.

Хвора 28 років, в минулому відмічала слабкість, періодичне виникнення легкої жовтушності шкіри. Після сильного переохолодження виник озноб, біль у м’язах, а також у верхній половині живота. Через день помірна жовтяниця, темний кал і сеча. При дослідженні визначається помірне збільшення печінки і селезінки, жовтушність шкіри і слизових оболонок. Аналіз крові: гемоглобін – 80 г/л, еритроцитів 2,8х1012/л, кольоровий показник 0,8, тромбоцитів 230х109/л, лейкоцитів 9,5х109/л (формула без змін). ШОЕ – 20 мм/год, білірубін – 77,0 мкмоль/л, прямий – 8,6 мкмоль/л. Яке захворювання найбільш ймовірне:

@Гемолітична анемія

Загострення хронічного холециститу

Гостре інфекційне захворювання

Залізодефіцитна анемія

Хронічний гепатит

#

824.

У хворого 20 років протягом останніх 2 місяців відмічається наростаюча слабкість, кровоточивість (шкірні геморагії, носові кровотечі), субфебрильна температура. Лімфатичні вузли, печінка і селезінка не збільшені. Аналіз крові: гемоглобін – 50 г/л, еритроцитів 1,5х1012/л, кольоровий показник 1,0 лейкоцитів 1,8х109/л, паличкоядерні – 1\%, сегментоядерні – 38\%, еозинофіли – 1\%, лімфоцити – 55\%, моноцити – 5\%, тромбоцитів 30х109/л, ШОЕ – 60 мм/год. Який передбачуваний діагноз:

@Апластична анемія

Гострий лейкоз

Залізодефіцитна анемія

Гемолітична анемія

В12-дефіцитна анемія

#

825.

Хвора 35 років протягом останніх 5 років відмічає часті носові кровотечі, періодичне утворення синців на шкірі. Почувала себе задовільно, до лікарів не зверталася. Два тижні тому після сильної носової кровотечі підвищилася слабкість, запаморочення. Бліда, на шкірі грудей, ніг велика кількість петехіальних геморагічних висипів і одиничні обширні екхімози. Органи без особливостей. Аналіз крові: гемоглобін – 90 г/л, еритроцитів 4,2х1012/л, кольоровий показник 0,64, лейкоцитів 6,2х109/л, паличкоядерні – 3\%, сегментоядерні – 67\%, еозинофіли – 2\%, лімфоцити – 23\%, моноцити – 5\%, тромбоцитів 10х109/л, ШОЕ – 15 мм/год. Ваша думка про діагноз:

@Тромбоцитопенічна пурпура

Апластична анемія

Геморагічний васкуліт

Гемофілія

Залізодефіцитна анемія

#

826.

Хвора Д.,57 років, скаржиться на головний біль у потиличній і тім’яній ділянках, зниження апетиту, нудоту, сухість у роті, спрагу. За останні роки схудла на 4 кг. Протягом 10 років спо_стерігається лікарем із приводу підвищення АТ. Іноді вживає адельфан, але він мало допомагає, і АТ залишається підвищеним. Об’єктивно: хвора зниженої вгодованості, шкірні покриви бліді. Пульс 87 за 1 хв, напружений, ритмічний. АТ – 230/140 мм рт.ст. Верхівковий поштовх посилений, зміщений вліво до передньої пахвинної лінії, І тон над верхівкою серця глухий, ІІ тон поси_ле_ний над аортою. В легенях змін не виявлено. Печінка на 2 см ви_ступає із-під краю реберної дуги, ущільнена, болюча у зоні жовч_ного міхура. Симптом Пастернацького слабко виражений справа. В наявності у хворого деякі результати лабораторних методів дослідження: Аналіз крові: еритроцити - 2,4х1012/л, гемоглобін - 86 г/л, лейко_цити - 8,4х109/л, ШОЕ - 54 мм/год. Креатинін крові 0,268 ммоль/л Аналіз сечі: відносна густина 1,008, білок 1,65 г/л, лейкоцити – 80-100 у полі зору, еритроцити змінені 8-10 у полі зору, циліндри гіалінові 5-6 у полі зору. Який діагноз можна передбачити?

@Хронічний пієлонефрит

Гострий пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Гіпертонічна хвороба

#

827.

Хвора Б., 22 роки, госпіталізована до гінекологічного відді_лення в зв’язку з підозрою на ранній токсикоз вагітних. Вагіт_ність перша, 10 тижнів. Скаржиться на нудоту, блювання, загальну слабкість, головний біль у тім'яній і потиличній ділянках. Об’єктивно: хвора підвищеної вгодованості, обличчя набрякле, м’які набряки на руках і гомілках, шкірні покриви бліді. Пульс до 96 за 1 хв, ритмічний, напружений, АТ – 170/110 мм рт.ст. Тони серця ослаблені, над верхівкою визначається м’який систолічний шум, ІІ тон посилений над аортою. У нижньозадніх відділах обох легень перкуторні тони притуплені, дихальні шуми у цих місцях послаблені. Печінка біля краю реберної дуги, чутлива при пальпації. В наявності у хворого деякі результати лабораторних методів дослідження: Аналіз крові: лейкоцити – 8,6х109/л, н. 72\%, п. 8\%. ШОЕ – 28 мм/год. Аналіз сечі: реакція слабокисла, відносна густина 1,028, білок 3,3 г/л, лейкоцити – 16-18 у полі зору, еритроцити змінені 25-30 у полі зору, циліндри гіалінові 5-6 у полі зору, зернисті 1-2 у полі зору. Яке провідне захворювання можна передбачити?

@Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Хронічний гломерулонефрит

Сечокам’яна хвороба

Гіпертонічна хвороба

#

828.

Хвора С., 52 роки, госпіталізована до стаціонару в тяжкому стані зі скар_гами на загальну слабкість, запаморочення при ходьбі, перебої в діяльності серця. Стан погіршувався поступово протягом останнього року, без видимих причин. Крім простудних захворю_вань у минулому нічим не хворіла. У молодості перенесла якесь захворювання нирок, але потім не обстежувалася і не лікувалася. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, обличчя набрякле, шкіра суха. Хвора відповідає на запитання не зразу, односкладно, що усклад_нює збір анамнезу. Гомілки і стопи набряклі. Пульс з окремими екстрасистолами, 93-98 за 1 хв, АТ – 165/110 мм рт.ст. Тони серця ослабленої звучності, над верхівкою і над аортою визначається систолічний шум. Над легенями перкуторний тон легеневий, з незначним притупленням у задньонижніх відділах. Дихальний шум у зонах притуплення ослаблений. Живіт збільшений, вправи_ма пупкова грижа, перкуторний тон у зовнішніх відділах живота притуплений. Печінка на 3 см виступає із-під краю реберної дуги, ущільнена, чутлива при пальпації. В наявності у хворого деякі результати лабораторних методів дослідження: Аналіз крові: еритроцити – 1,2х1012/л, гемоглобін – 32 г/л, лейкоцити – 8,6х109/л, ШОЕ – 46 мм/год. Аналіз сечі: відносна густина 1,006, білок 0,99 г/л, лейкоцити – 6-8 у полі зору, еритроцити змінені 5-7 у полі зору, циліндри гіалінові і зернисті до 5-6 у полі зору. Яке провідне захворювання має місце в даному випадку?

@Хронічний гломерулонефрит

Хронічний пієлонефрит

Гострий гломерулонефрит

Гострий пієлонефрит

Гіпертонічна хвороба

#

829.

Хворий С., 68 років, 6 місяців тому переніс інфаркт міокарда. При ехокардіографічному дослідженні у нього виявлені ознаки ремоделювання лівого шлуночка. Хворий приймає селективні бета-1-адреноблокатори, нітрати пролонгованої дії, антиагреганти. Препарати якої групи треба додати до комплекного лікування, щоби запобігти подальшому ремоделюванню серця?


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 640 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.032 сек.)