АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Вітамін С (аскорбінова кислота, антискорбутний вітамін)

Прочитайте:
  1. D-гіповітаміноз (рахіт)
  2. Авітаміноз D
  3. Авітаміноз РР
  4. Антивітаміни та антагоністи вітаміну В6
  5. Антитромбоцитарные препараты (ацетилсалициловая кислота, клопидогрель).
  6. Аспирин (ацетилсалициловая кислота, АСК).
  7. Біотин ( вітамін Н, антисеборейний ).
  8. Біохімія ферментів та коферментні вітаміни
  9. В5-гіповітаміноз (недостатність нікотинової кислоти, гіповітаміноз РР, пелагра, «чорний» язик)
  10. В6-гіповітаміноз (недостатність піридоксину)

Аскорбінова кислота за структурою близька до гексоз. Вона може окислюватись, віддаючи два атоми водню і перетворюватися в дегідроаскорбінову кислоту (γ-лактон-2,3-дикето-L-гулонова кислота):

Біологічна дія аскорбінової кислоти пов'язана із її участю в окис-лювально-відновлювальних реакціях, що зумовлено особливостями структури і властивістю легко віддавати і приєднувати атоми водню.

Аскорбінова кислота бере участь у наступних процесах біологічного окислення: 1) гідроксилювання деяких ароматичних амінокислот під час синтезу медіаторів серотоніну і норадреналіну; 2) гідроксилювання стероїдів (біосинтез кортикостероїдів); 3) гідроксилювання β-бутиро-бетаїну під час синтезу карнітину; 4) гідроксилювання залишків проліну і лізину в проколагені (утворення колагену); 5) гідроксилювання вітамі-ну Д3 у кальцитріол; 6) відновлення фолієвої кислоти під час утворення коферментних форм; 7) підтримка сульфгідрильних груп ферментати-вних білків у відновленому стані, що забезпечує активацію ряду ферме-нтів (наприклад, сукцинатдегідрогенази, цитохромоксидази, лужної фо-сфатази та ін.); 8) відновлення іонів Fe3+ до Fe2+ у кишечни-ку (обов'язкова умова всмоктування заліза), крім того, вивільнення за-ліза з транспортної форми в крові (комплекс з трансферином), що при-скорює його надходження у тканини; 9) окислення аскорбінової кислоти в радикал монодегідроаскорбінової кислоти забезпечує в синергізмі з α-токоферолом усунення вільних радикалів і, отже – стабільність біо-логічних мембран; 10) прискорює окислення НАДН2 у реакціях тканин-ного дихання, окислення глюкози в пентозному циклі (через НАДФ).

Слід зазначити, що в реакціях гідроксилювання аскорбінова кис-лота, ймовірно, бере участь як кофактор відповідних гідроксилаз.

Таким чином, аскорбінова кислота необхідна для синтезу нейромедіаторів, кортикостероїдів, процесів кровотворення і утворення гемоглобіну, синтезу колагену – основної міжклітинної речовини сполучної тканини, нуклеїнових кислот.

Вітамін С позитивно впливає на імунні реакції організму, сприяє синтезу антитіл, підвищенню реактивності, фагоцитарної активності лейкоцитів, стійкості організму до захворювань.

Недостатність аскорбінової кислоти. С-Вітамінна недостатність (гіповітаміноз) найчастіше розвивається у вигляді прихованої (латен-тної) форми, першими ознаками якої є зміни з боку ЦНС і шкіри: сон-ливість, загальна слабкість, підвищена втомлюваність, дратівливість, невизначені болі в ногах, симптоми фолікулярного гіперкератозу, ціа-ноз губ, обличчя та ін.

Виражена С-вітамінна недостатність, яка зумовлюєтья відсутні-стю в організмі аскорбінової кислоти (авітаміноз), спричиняє захво-рювання, що називається цингою або скорбутом. Цинга проявляєть-ся анорексією, анемією, розхитуванням і випадінням зубів, підшкір-ними крововиливами, набряками і болями в суглобах, ураженням кі-сток, порушенням регенерації тканин.

Основою всіх цих змін є порушення утворення колагену і хондро-ітинсульфату (загальмоване утворення оксипроліну), вторинне під-вищення судинної проникності і зниження згортання крові.

Анемія при цинзі може бути зумовлена порушенням здатності використовувати запаси заліза, а також вторинними порушеннями метаболізму фолієвої кислоти.

Джерела надходження аскорбінової кислоти. Аскорбінова кислота є незамінним фактором харчування для людини, мавпи, морської свинки, індійського плодового кажана, в організмі яких відсутня біологічна система синтезу цього вітаміну. Усі рослини і більшість тварин синтезують аскорбінову кислоту з глюкози. Для людини ж основним джерелом аскорбінової кислоти є свіжі фрукти й овочі.

Багато вітаміну С у шипшині, перці, салаті, капусті, сирій кар-топлі, ягодах горобини, чорної смородини, у плодах цитрусових.

Аскорбінова кислота застосовується для лікування гіповітаміно-зів, стимуляції кровотворення разом із вітамінами ВС, В12 і препара-тами заліза, для стимуляції регенеративних процесів, ураженнях спо-лучної тканини, як капілярозміцнюючий засіб, при інфекційних захво-рюваннях тощо.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 542 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)