АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ФОСФОРООРГАНІЧНІ СПОЛУКИ

Прочитайте:
  1. Гемоглобін, будова, властивості, види, сполуки
  2. МИШЯКОВМІСНІ СПОЛУКИ
  3. РТУТЬОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ
  4. Тема «Комплексні сполуки»
  5. Фосфорорганічні сполуки
  6. ХЛОРОРГАНІЧНІ СПОЛУКИ

Інтоксикація фосфороорганічними сполуками може виникнути внаслідок вдихання парів, потрапляння на шкіру й одяг, при заковтуванні 3 водою та їжею.

3а характером дії фосфороорганічні сполуки належать до поліензимних отрут, проте провідною у розвитку інтоксикації є пригнічувальна дія на холінестеразу. В крові та тканинах накопичується надлишкова кількість ацетилхоліну, що призводить до різкого порушення передачі нервових імпульсів у синапсах i збудження центральної нервової системи, спазму гладкої і попереково-смугастої мускулатури, судоми, Крім холінестерази, ці речовини діють на інші естерази — трипсин, ліпазу, естеразу печінки. Відбувається порушення метаболізмy обмінних процесів, підвищення вмісту цукру, молочної кислоти, фосфору, зниження рН крові, порушення проникності гематоенцефалічного бар'єру. Місцева дія на очі викликає різке звуження зіниці зниження зору й акомодації.

Легка форма гострої інтоксикації характеризується скаргами на головний біль, запаморочення, слабкість в кінцівках, сонливість, нудоту, підвищену слинотечу, нападоподібний біль у животі. 3'являється утруднене дихання, відчуття нестачі повітря, нападоподібний кашель. В легенях на фоні жорсrкого дихання вислуховуються сухі хрипи, спостерігається тахїкардія, підвищується артеріальний тиск. В крові відмічається зниження холістерази. 3ахворювання при легкій формі закінчується, як правило, видужанням.

При середньому ступені тяжкості - до перерахованих вище симптомів приєднуеться лихоманка, наростає збудження, що пізніше переходить в загальмованість та депресію. Спостерігається збільшення печінки. Можливий розвиток психозу 3 галюцинаціями або депресивного стану. До цих явищ приєднується нападоподібний біль у животі, нудота, блювання, частішання випорожнень з виділенням рідкого калу. Активність холінестерази знижується до 50 %.

Тяжка (коматозна) форма зустрічається рідко, іноді закінчується летально. У клініці тяжкої форми розрізняють три стадії: збудження, судомну, паралітичну.

У стадії збудження спостерігаються виражене слино- та потовиділення, нудота, блювання, порушення зору, бронхоспазм, розлади функції сфінктерів.

Судомна стадія характеризується тяжким станом, що нагадує набряк легень. Свідомість затьмарена. Періодично виникають напади клоніко-тонічних судом. Міофібриляції переходять в тремор голови, верхніх та хижніх кінцівок.

Паралітична стадія проявляється різким погіршенням загального станy, розвитком коми, появою дихання типу Чейна - Стокса, падінням артеріального тиску. Може виникнути колапс. Майже завжди розвивається набряк легень. У цій стадії інтоксикації настає майже повна інактивація холінестерази. Смерть настає в результаті асфіксії та недостатності серцевої діяльності на фоні ураження головного мозку.

Діагноз гострої інтоксикації встановлюють на підставі характерних симптомів, вказівки на контакт з отрутою.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 469 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)