АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Ясноткові – Lamiaceae, або Губоцвіті – Labiatae

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає? Багаторічна трав'яниста рослина 30 – 60 см заввишки, з довгими підземними пагонами і негіллястими чотиригранними, спрямованими догори стеблами. Вся рослина пухнаста від притиснутих до стебла волосків. Листки супротивні, серцевидно-овальні, черешкові, пилчасті, нагадують листки кропиви, але не жалять Квітки розміщені кільцями в пазухах листків, великі, білі, двогубі, пахнуть медом. Цвіте з травня до осені.

Де росте? В західних і правобережних районах території УРСР – розсіяно. Росте в садах, у затінку коло жител і тинів, на засмічених місцях, а також серед чагарників і в лісах.

Що й коли збирають? Віночки квіток, висмикуючи їх з чашечок, а також листки, під час цвітіння рослини.

Коли застосовують? При золотусі, кропив'янці, екземі, фурункульозі, висипаннях на тілі, для очищення крові і для лікування ран; при недокрів'ї у молодих людей; при хронічних катарах сечових шляхів (уретрити, цистити, пієліти, нефрити) та при пухлинах селезінки у хворих на малярію; при розладі нервової системи і геморої, хворобах легень (бронхітах), горла та матки, як кровоспинний засіб. Квітки діють протизапально, в'яжуче і тонізуюче.

У вигляді чаю готують так. На 1 склянку окропу беруть 1 «столову ложку квіток (або листків) і настоюють 10 хвилин. П'ють по 1 склянці вранці і ввечері, ковтками. Для регуляції менструацій у жінок беруть 1 ложку суміші квіток глухої білої кропиви, трави приворотня звичайного, трави деревію і кореня валеріани в співвідношенні 5:2:1 і 2 на склянку окропу, настоюють півгодини і п'ють по півсклянки 3 – 4 рази на день. Застосовують напари з суміші квіток білої глухої кропиви, ромашки, квіток нагідок лікарських, трави рути запашної, листків м'яти холодної, листків меліси, кореня валеріани і кори крушини ламкої (порівну) – беруть 1 повну столову ложку на 1 склянку окропу, напарюють, остуджують і випивають ковтками протягом дня. При болісних менструаціях, дисменореї беруть 1 столову ложку квіток глухої білої кропиви, трави приворотня звичайного, квіток ромашки і трави гірчака перцевого в співвідношенні 2:2:2:4 на 300 мл води, варять 18 хвилин 1 п'ють 1 – 3 склянки на день.

При хворобах горла, легень та матки як кровоспинний засіб п'ють відвар з суміші квіток глухої кропиви, братків триколірних та листків суниць (порівну) – беруть 2 столові ложки на склянку води, варять 5 хвилин, відціджують, відтискають і п'ють по 2 склянки на день. Замість відвару можна вживати свіжий сік, витиснутий з цілої рослини (прокип'ячений на водяній бані – по 2 столові ложки тричі на день – при недокрів'ї, хворобах печінки і селезінки та маткових кровотечах. При ексудативному діатезі беруть 1 столову ложку суміші квіток білої глухої кропиви, трави шандри звичайної*, трави маренки запашної, трави приворотня, трави деревію і квіток ромашки лікарської (порівну) на 1 склянку окропу. П'ють в обід і ввечері по 1 склянці.

*Трава шандри звичайної (Marrubium vulgare L.) з родини ясноткових (Lamiaceae). Рослина пахне яблуками. Містить летку олію, гіркоту марубін, дубильні речовини. Діє відхаркувально при хронічних бронхітах, старечій ядусі, коклюші, при гастритах, проносах; мізерних місячних; при екстрасистоліях і аурикулярній тахікардії; нормалізує функцію печінки. Ванни з суміші трави шандри з дубовою корою допомагають при ексудативному діатезі у немовлят.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 405 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)