АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора

Як виглядає? Гіллястий кущ 100 – 150 см заввишки. Бруньки блідо-зелені з карміновим відтінком, розвиваються під осінь і зимують на гілках. Листки пальчасто-лопатеві, з приємним запахом леткої олії. Багатонасінні ягоди – чорні, зібрані в пониклі китиці. Цвіте в травні. Плоди достигають у липні – серпні.

Де росте? В дикому стані росте в карпатських і прикарпатських лісах, на Поліссі, зрідка в Степу, широко культивується в садах.

Що й коли збирають? Бруньки – навесні, листки – у червні-липні, тільки середні, залишаючи верхівкові і нижні, щоб не завдати шкоди плодоношенню кущів; угоди – у липні-серпні, в період їх повної стиглості, у жаркі дні вранці, коли висохне роса, і під кінець дня, коли почне спадати спека (зовсім обсохлі). Збирати ягоди слід обережно, щоб не пом'яти. Сушать на горищі, під залізним дахом або в сушарнях.

Коли застосовують? З лікувальною метою вживають листки і ягоди смородини. Листки настоюють на воді. 1 столову ложку листків напарюють в 2.5 склянки окропу, настоюють кілька годин і вживають по півсклянки 4 – 5 разів на день. Водний настій застосовують при каменях сечового міхура і затриманні сечі. Оскільки настій цей звільнює організм від надміру сечової кислоти, він є добрим засобом проти ревматизму і подагри. Листки смородини стимулюють функцію кори наднирників і тому водним настоєм листків лікують аддісонову хворобу, недокрів'я, а при простудних захворюваннях він діє як потогінний, протизапальний засіб, протиспазматичний при кашлі у дорослих і при коклюші у дітей, і особливо як протизолотушний засіб. Дітям, хворим на золотуху, діатез, дають пити відвар сухого листя і купають їх у відварі гіллячок з листками. В листках смородини міститься летка олія з цимолом, каротин, ензими, марганець, дубильні речовини, барвники і фітонциди, тому їх вживають при квашенні огірків. Вони запобігають псуванню овочів та зберігають їх вітамінну цінність У ягодах містяться цукор, органічні кислоти (яблучна, цитринова, виннокам'яна, янтарна, саліцилова), пектинові і дубильні речовини, летка олія, багато вітаміну С (100 – 300 мг%), вітаміни В1, В2, каротин і вітамін Р. Як потогінний, протипоносний і сечогінний засіб беруть 1 столову ложку (20 г) ягід, варять протягом 30 хвилин в 1 склянці води, охолоджують і вживають по 1 столовій ложці тричі на день. Як вітамінний засіб 1 столову ложку ягід настоюють на 1 склянці окропу протягом 1 – 2 годин, підсолоджують і п'ють по півсклянки 2 – 3 рази на день.

Настоянка ягід на білому вині діє як легкий проносний засіб. Соком з ягід і сиропом на цукрі лікують хвороби горла, хрипоту, коклюш.

При виразках шлунка, ахілії і всіляких катаральних його станах, а також при хворобах кишок вживають сік з ягід, по 2 – З чарки тричі на день (можна також пити порівну з соком із плодів шипшини) з метою регуляції їх функціональної діяльності.

Щоб зберегти на зиму ватімін С в ягодах, треба їх розмолоти і змішати з 2 частинами цукру.

 

СОБАЧА КРОПИВА СЕРЦЕВА (СЕРДЕЧНИК ВОЛОХАТИЙ) –


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 536 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)