АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Жовтецеві – Ranunculaceae. Як виглядає? Багаторічна трав'яниста рослина 25 – 30 см заввишки

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає? Багаторічна трав'яниста рослина 25 – 30 см заввишки. Кореневище її темно-буре, вертикальне. В березні-квітні з пазухи прикореневого листка виростає волохата стрілка з волохатим лапчасторозсіченим. сидячим приквітком – накривалом, яке своїм диханням розтоплює над собою сніг. Мороз, заморожуючи талу воду, створює над рослиною льодову «оранжерейну» шибку, яка дає змогу рослині нагромадити досить тепла, потрібного для швидкого її розвитку. Листки рослини довгасті і триперистороз січені. Квітка поникла, досить ослика, одиночна, чашечка її пелюсткоподібна (шість часток чашечки замінюють пелюстки), брудно-фіолетового кольору, у вигляді дзвоника з підігнутими краями. Цвіте в квітні-травні, іноді також у серпні-вересні.

Де росте? Поширена по всій території України, але переважно на вапнистих ґрунтах у соснових і мішаних лісах, па відкритих піщаних пагорбках, сухих схилах, по степах і полонинах, в Лісостепу і Стелу (Доненька область, райони Амвросіївський, Володарський, Олександрійський, Слов'янський).

Що й коли збирають? Цілу рослину, у травні-червні. Свіжа рослина отруйна, спричинює на шкірі опіки: водянисті, а то й криваві пухирці. Рослина без запаху, висушена набуває гострого, їдкого запаху. Суху рослину використовують через 3 – 5 місяців після збору Різновиди її – сон-трава розкрита і сон-трава чорніюча – діють подібно.

Коли застосовують? Як снотворний, спазмолітичний, відхаркувальний і болезаспокійливий засіб, при істерії, безсонні, мігрені, запамороченні, невралгії, коклюші, бронхіті, бронхіальній астмі. Вживають жінки під час перейм, щоб зменшити біль та прискорити пологи. Застосовують при ниркових і жовчних каменях, коліках; як сечогінний і потогінний засіб при подагрі і ревматизмі; дітям дають при конвульсіях (при дитячих судомах).

Вживають у вигляді відвару. На І склянку води беруть 1 столову ложку подрібненої сухої трави, хвилинку варять, відціджують, відтискують і дають: дорослим – по 1 столовій ложці через кожні 2 – 3 години; дітям, залежно від віку, – по 1 чайній ложечці. При лікуванні деяких психічних захворювань – як засіб снотворний, заспокійливий. Вживають відвар 3 столових ложок трави в І склянці води – 2 – 3 столові ложки на один раз протягом кількох тижнів В дозі 1 – 2 столових ложок тричі на день протягом 2 – 3 місяців дають при глаукомі. Такий самий відвар – по 1 столовій ложці, 3 – 5 разів на день, через рівні проміжки часу між вживанням їжі, протягом 2 – 3 тижнів, – застосовують при лікуванні гіпертонічної хвороби І – II ступенів. Замість відвару вживають 20% спиртову настоянку сон-трави лучної – по пів чайної ложки (3 г) протягом визначеного часу, 3 – 4 рази на день. В рослині містяться глікозид ранункулін, тритерпенові сапоніни, дубильні речовини, летка пульсатильна олія – похідна камфори, отруйна речовина анемонін (анемонова камфора) і продукт її розпаду анемонол, органічні кислоти та близько 20 різних макро-і мікроелементів. Речовини, що є в рослині, гальмують розвиток і ріст бактерій та грибків і подразнюють шкіру, тому застосовувати її треба обережно, щоб не спричинити опіків.

Замість гірчичника використовують при бронхітах, запаленні легень, болях у суглобах. Свіжим соком, витиснутим з рослини, натирають занімілі при ревматизмі місця. Свіжі листки прикладають на голову – при паршах, на потилицю – при курячій сліпоті (у поєднанні з уживанням риб'ячого жиру всередину). Соком із коріння виводять бородавки.

Жменю подрібненої трави (4 столові ложки) варять в 1 л води і відвар додають до повної ванни для лікування шкірних грибкових хвороб. Ванночки з відвару коренів або трави роблять при екземі.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 363 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)