АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Родина Гречкові – Polygonaceae

Прочитайте:
  1. Вкажіть систематичне положення (тип, клас, ряд, родина, рід, вид) збудників бабезіозу собак і котів.
  2. Гидродинамическая величина Электрическая величина
  3. Гидродинамический фактор
  4. Гідродинаміка потоку в трубі
  5. Гідродинамічний опір судинної системи
  6. Головним фактором, що визначає величину аеродинамiчного опору є
  7. Исследование внутриглазного давления и гидродинамики глаза
  8. Прародина славян по генетическим данным
  9. Причины включения гидродинамического фактора
  10. Родина Аґрусові – Grossulariaceae

Як виглядає? Багаторічна трав'яниста дводомна рослина 30 – 50 см заввишки. Кореневище її коротке, мочкувате. Стебло борознисте, спрямоване догори; на ньому характерні розтруби (сухі оболончасті рубки, що обхоплюють вузли стебла). Листки чергові, великі, стрілковидні, подібно до коренів терпкі на смак. Квітки дрібні, зеленувато-червонясті, зібрані в овальну волоть. Плід – тригранний горішок. Цвіте у травні-червні.

Де росте? По заливних луках, на лісових галявинах, по берегах річок – на більшій частині території УРСР, крім Карпат і прикарпатських районів.

Що й коли збирають? Корені навесні і восени, також насіння.

Коли застосовують? В коренях щавлю кінського містяться дубильні речовини, похідні антрахінону, емоцнн, флавоноїди, рутин, каротин, вітамін С, залізо, щавлево-кальцієва сіль. Посилюючи діяльність фібрину, щавель діє кровоспинно, подібно до кальцію. Застосовують для лікування ентероколітів та проносів (навіть інфекційного походження – дизентерії). Малі дози коріння спричинюють протипроносну (закріплюючу) дію, великі – проносну. У вигляді порошку проти проносу вживають тричі на день по 0.5 – 2 г спорошкованого насіння або по 0.25 г спорошкованого кореня щавлю.

У вигляді відвару протії запору застосовують 2 столові ложки подрібненого коріння, варять 7 хвилин в 1 склянці води і п'ють по 1 столовій ложці, тричі на день, використовують також у вигляді порошку – по пів чайної ложки спорошкованого коріння (0.5 г), запиваючи водою, на ніч.

П'ють водний настій (15 г на 100 мл гарячої води, протягом 1 години, ложками) та спиртову настоянку на коренях щавлю у співвідношенні 1:4 (по 20 – 30 крапель тричі на день) при хронічному кашлю та для лікування шлунково-кишкових розладів, навіть з кривавими проносами, особливо у дітей. Спиртова настоянка, крім кровоспинної дії (при кишкових, легеневих, гемороїдальних кровотечах), понижує також тиск крові при гіпертонічній хворобі І – II ступенів.

При хронічних колітах застосовують, порівну, суміш спорошкованого кореня кінськогo щавлю і кореня живокосту по 1 чайній ложці з сиропом, медом або молоком, тричі на день.

При блідій немочі (хлорозі) вживають по 2 столові ложки суміші спорошкованого кореня кінського щавлю і листків кропиви в співвідношенні 1:2 з сиропом або з молоком, тричі на день.

Задавнену коросту лікують обмиванням тіла міцним відваром коренів кінського щавлю*.

*Різновид щавлю кінського – щавель кислий, або квасок (Rumex acetosa L.), – кислий на смак від щавлево-калієвої солі і вітаміну С, – вживають як харчовий продукт і для лікування цинги та авітамінозів А і К. Відвар листків (борщ) використовують як кровоспинний засіб (при надмірних менструаціях) та для стимуляції функції печінки, щоб посилити виділення жовчі. Діє він також протиалергічно (кровооздоровно) при різних висипах на тілі та при свербінні шкіри.

 

ЩИТНИК, АБО ЧОЛОВІЧА ПАПОРОТЬ –


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 925 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.003 сек.)