АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Дієтотерапія при розладах шлунку.

Прочитайте:
  1. В. Виразка шлунку.
  2. Д. Антрального відділу і тіла шлунку.
  3. Дієтотерапія цукрового діабету
  4. Критерії тяжкості перебігу виразкової хвороби шлунку.
  5. Особливості перебігу виразкової хвороби шлунку.
  6. Первинна та вторинна профілактика виразкової хвороби шлунку.
  7. Розділ 1.Загальна характеристика виразкової хвороби шлунку.
  8. Спостереження і догляд за хворими при болях у животі і диспепсичних розладах.
  9. Тема: Анатомо-фізіологичні особливості функцінюваня нервової системи при психічних розладах

Дієта № стіл № 1а. Призначається при:

- виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки в період різкого загострення (у перші 8-10 днів);

- гострому загостренні хронічного гастриту (у перші 2 дні).

Загальна характеристика: різке обмеження стимуляторів шлункової секреції. Приймання їжі кожні 2-3 години малими порціями, на ніч молоко або вершки.

Мета: сприяння максимальному оберіганню (хімічному, механічному, термічному) шлунково-кишкового тракту, зменшення запалення, покращення заживання виразок, забезпечення харчування при ліжковому режимі.

Рекомендовані харчові продукти і страви: слизові супи із круп (вівсяних, перлових, манних) з додаванням яєчно-молочної суміші, вершків, вершкового масла. Не круто зварені яйця, м’ясні і рибні парові суфле, пюре із прісних сортів м’яса, птиці і риби. Протерті каші з вівсяних, гречаних, манних круп, рису з додаванням молока чи вершків.

Парові омлети, страви із збитих яєчних білків. Киселі і желе із ягід та фруктів солодких сортів, цукор, мед, наполовину розведені водою з цукром, ягідні соки. Молоко цільне, вершки, свіжоприготовлений пісний сир. Відвар шипшини з цукром. Вершкове масло додають в готові страви.

Заборонені харчові продукти: страви і гарнір з овочів, бульйони, гриби, хліб і хлібобулочні вироби, молочнокислі продукти, прянощі, каву, какао.

 

Дієта стіл № 1б. Призначається:

- після дієти 1а на 10-20 день загострення виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки;

- з 3-го дня гострого чи загострення хронічного гастриту.

Загальна характеристика: різке обмеження стимуляторів шлункової секреції. Приймання їжі кожні 2-3 години малими порціями. На ніч молоко або вершки.

Мета: забезпечує значне щадіння шлунково-кишкового тракту, зменшення запалення, покращує загоєння виразок, є повноцінним харчуванням при напівліжковому режимі.

Рекомендовані харчові продукти і страви: до дієти 1а додають сухарі з білого хліба вищого сорту, тонко нарізані і не зарум'янені; пісне м’ясо парового приготування або відварне подрібнене, молочні каші, овочеві пюре. Шестиразове харчування.

Обмеження залишаються ті ж самі.

 

Дієта стіл № 1. Призначається при:

- виразковій хворобі шлунка чи дванадцятипалої кишки в період вщухаючого загострення;

- при хронічному гастриті у стадії затихання процесу.

Загальна характеристика: помірне обмеження механічного і хімічного подразнення слизової оболонки і рецепторного апарату травного каналу, обмеження стимуляторів шлункової секреції і продуктів, що тривало затримуються у шлунку, їжу приймають 5-6 разів.

Мета: помірне щадіння шлунково-кишкового тракту при повноцінному харчуванні, зменшення запалення, нормалізація секреторної і рухової функції шлунка.

Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб пшеничний вчорашній, сухий бісквіт. Супи на слизовому відварі з додаванням протертих варених овочів і круп, яєчно-молочної суміші, вершків. М’ясо, риба і птиця пісних сортів парового приготування або відварені. Овочі у вареному і протертому вигляді. Протерті каші (крім пшоняної) з додаванням молока чи вершків, протерті парові пудинги, відварна вермішель. Парові омлети. Киселі, желе, муси, протерті компоти із солодких ягід, фруктові та ягідні соки, наполовину розведені водою, яблучний мармелад. Молоко цільне, вершки, свіжа сметана, свіжий пісний сир. Чай слабкий з молоком чи вершками, відвар шипшини з цукром. Масло вершкове і рослинні олії.

Заборонені харчові продукти: м’ясні, бульйони, смажені рибу, м’ясо; копчені продукти, білокачанну капусту, редьку, щавель, цибулю, часник, гриби, бобові, прянощі, каву.

 

Дієта стіл № 2. Призначається при:

- хронічному гастриті з секреторною недостатністю;

- хронічному ентероколіті поза загостренням;

- порушенні функції жувального апарату.

Загальна характеристика: фізіологічно повноцінна дієта з виключенням продуктів і страв, що довго затримуються у шлунку, тяжко перетравлюються, але з призначенням страв, які сприяють підвищенню шлункової секреції. Їжу приймають 4-5 разів на добу.

Мета: забезпечити повноцінне харчування, помірно стимулювати секреторну функцію шлунково-кишкового тракту.

Рекомендовані харчові продукти і страви: хліб пшеничний вчорашній, зрідка прісні булочки чи пиріжки. Супи на знежиреному м’ясному чи рибному бульйоні з різними крупами (крім пшона), вермішеллю, овочами. М’ясо і птиця пісних сортів, відварені шматком чи січені, смажені без панірування. Відварена курка, чорна ікра, вимочені оселедці. Овочі варені, тушені і запечені шматочками, овочеві запіканки. Розсипчасті каші (крім пшоняної і перлової) на воді з додаванням молока. Страви з яєць. Ягоди і фрукти солодких сортів у вигляді киселів, компотів, желе, мусів і у сирому вигляді, печені яблука, мармелад. Молоко пісне тільки у стравах, кисломолочні продукти, сир свіжий, сметана свіжа (1 столова ложка на страву). Зелень кропу, петрушки, кориця, гвоздика, лаврове листя, духмяний перець, соуси м’ясні, рибні, сметанні і на овочевому відварі. Чай, кава з молоком чи вершками, чорна кава, відвар шипшини, чорної смородини. Масло вершкове, рослинні олії.

Заборонені харчові продукти: бобові і гриби, свіжу випічку, гострі приправи, дуже гарячі страви.

Рекомендована література

Основна:

  1. За редакцією проф. М.І. Шведа та проф. Н.В. Пасєчко, “Медсестринство в терапії”, Тернопіль, “Укрмедкнига”, 2004 рік.
  2. О.К. Демченко, “Медсестринство в терапії”, Київ, “Здоров'я”, 2002 р.

Допоміжна:

  1. Н.М.Середюк, “Внутрішня медицина”, Київ, “Медицина” 2007 рік.
  2. М.Г. Шевчук, “Сестринська справа”, Київ, “Здоров’я”, 1992 рік.
  3. Г.П. Паращак, “Внутрішні хвороби”, Київ, “Здоров’я”, 1994 рік.

3.4. Орієнтовна карта для самостійної роботи з літературою

Основні завдання Вказівки Відповіді
Вивчити: функціональні розлади шлунку; показання, мету і принципи призначення різних варіантів дієт при захворюваннях шлунка. Вибрати з підручників, конспекту та дати відповідь на питання: допомога при функціональних розладах шлунка; показання, мета і принципи призначення різних варіантів дієт при захворюваннях шлунка. Відповіді виписати у вигляді таблиці.

 


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 483 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)