АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Рентгенодіагностика захворювань шлунка. Функціональні порушенняшлунка можуть спостерігатись при патологічних проце­сах, як у ньому, так і в інших відділах травного каналу

Прочитайте:
  1. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  2. Б. Профілактика захворювань і травм опорно-рухового апарату дітей
  3. В якому середовищі проявляють активність ферменти залоз шлунка?
  4. Вагітних – група захворювань, що виникають у зв’язку з вагітністю і зникають після її переривання.
  5. Велику роль у розвитку виразкової хвороби шлунка й дванадцятипалої кишки надають
  6. Види обстеження та діагностика захворювань
  7. ВИРАЗКОВА ХВОРОБА ШЛУНКА і 12-ТИ ПАЛОЇ КИШКИ
  8. Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки
  9. Гастрит – запалення стінки шлунка з порушенням його функцій ( секреторної, моторної, екскреторної і інкреторної ).Часто хворіють коні, свині і собаки.
  10. Гігієна праці при роботі з пестицидами (види пестицидів, особливості дії та способів застосування, заходи безпеки та профілактики захворювань).

Функціональні порушення шлунка можуть спостерігатись при патологічних проце­сах, як у ньому, так і в інших відділах травного каналу, при захворюваннях інших органів черевної порожнини, а також нервових розладах. Розрізняють функціональні порушення за гіпертонічним (спостерігаються в гострий період запальних захворювань) та гіпо­тонічним (характерні для періоду ремісії хронічного захворювання), а також змішаним тилом (виявляються в період загострення хронічного запального процесу).

Функціональні порушення за гіпертонічним типом характеризуються такими рент­генологічними симптомами: підвищений тонус шлунка, високо, скісно, іноді горизон­тально розташованого (може бути зменшеного розміру); газовий міхур орієнтований горизонтально, кут шлунка збільшений, синус згладжений, вихідний відділ може бути ротованим. У гіпертонічному органі, завдяки зменшенню його розмірів, складки слизової оболонки стають вищими, а міжскладкові проміжки - глибшими, внаслідок чого рельєф оболонки диференціюється більш чітко.

При гіпертонічному типі функціональних порушень секреція характеризується збільшенням кількості рідини та слизу в шлунку в процесі дослідження, відсутніх в органі до його початку.

Спазми - тотальні чи локальні - найінтенсивніші у вихідному відділі шлунка і воротарі. Характерним є локальний спазм нарівні патологічного процесу, наприклад, при виразковій хворобі - на рівні виразки. Різко виражені спазми можуть викликати перегини у різних відділах шлунка, а у власних м'язах слизової оболонки призводять до різних змін висоти, ширини та напрямку її складок у процесі одного дослідження. Спостерігаються також спазми у тонкій кишці, більш виражені у дванадцятипалій та порожній кишках.

Перистальтика збуджена, її хвилі починаються високо, інколи навіть від субкар-діального відділу, мають збільшену глибину (можливі сегментуючі хвилі) та частоту виникнення. Одночасно можна бачити до 5-6 перистальтичних хвиль. При пере-збудженні нервової системи порушується ритм їх виникнення, що призводить до накладання однієї хвилі на іншу та зменшення їх глибини. Наслідком цього є нерівно­мірність перистальтичної діяльності.

Евакуаторна функція залежить від тонусу шлунка, вираженості (інтенсивності) спаз­мів перистальтичної діяльності. Евакуація, як правило, нерівномірна та прискорена.

Функціональні порушення за гіпотонічним типом пов'язані зі зниженням тонусу шлунка. Ступінь гіпотонії залежить від тривалості захворювання. При рентгено­логічному дослідженні шлунок збільшений, його тіло подовжене, кут загострений, синус розтягнутий, вихідний відділ направлений догори, розташований скісно чи вертикально. Через розтягнутість шлунка складки слизової оболонки сплощені, витягнуті, а міжекладкові проміжки менш глибокі, тому рельєф слизової диферен­ціюється менше. Спазми відсутні. Перистальтика послаблена. Глибина хвиль змен­шена, періодично можуть спостерігатись перистальтичні хвилі середньої глибини і навіть глибокі. Швидкість їх проходження зменшена, одночасно спостерігається, як правило, одна хвиля.

Евакуаторна функція може бути не порушеною чи сповільненою, що залежить від тонусу та перистальтичної діяльності.

Функціональні порушення за змішаним типом характерні тим, що тонус шлунка залежить від його стану до загострення хвороби, тобто у період ремісії, і визначає, буде шлунок гіпер-, нормо- чи гіпотонічним.

Секреція характеризується наявністю рідини і слизу в шлунку на початку і збіль­шенням їх кількості протягом дослідження.

Спазми інтенсивні, що, однак, деякою мірою залежить від стану тонусу шлунка, і при різкому його зниженні можуть спостерігатися тільки у його вихідному відділі й воротарі; у тонкій кишці - різко виражені.

Перистальтика підсилена, як і при функціональних порушеннях за гіпертонічним типом, її хвилі починаються високо, мають збільшену глибину, виникають частіше. Але при вираженому зниженні тонусу і втраті здатності м'язового шару стінки шлунка постійно адекватно відповідати на подразнення може спостерігатись нерівномірність перистальтики - глибокі, часті хвилі, що високо починаються і чергуються з поверх­невими, повільними, чи періодичною повною відсутністю перистальтичних хвиль.

При змішаному типі функціональних порушень евакуаторна функція шлунка зале­жить від тонусу та вираженості спазмів і може змінюватись протягом одного дослі­дження. Через відмінність тонусу, вираженість спазмів і перистальтичної діяльності дана функція може бути різною - від прискореної до сповільненої.


Дата добавления: 2015-11-25 | Просмотры: 266 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)