АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БУКЛЕТ “КРОК 1 СТОМАТОЛОГІЯ” 2004 р.

Прочитайте:
  1. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 10
  2. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 12
  3. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 13
  4. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 14
  5. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 15
  6. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 16
  7. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 2
  8. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 24
  9. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 3
  10. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 30

1. Хворий 27 років звернувся до лікаря зі скаргою на наявність твердої пухлини спереду від козелка вушної раковини. Хірург-стоматолог, видаляючи пухлину, пошкодив вену. Це була:

A. v. retromandibularis

B. v. jugularis externa

C. v. facialis

D. v. auricularis posterior

E. v. jugularis interna

2. При мікроскопічному дослідженні в препараті виявлено орган нервової системи, який складається з псевдоуніполярних нейронів, тіла яких вкриті гліальною та сполучнотканинною оболонками. Визначте даний орган.

A. Кора великих півкуль

B. Вегетативний ганглій

C. Спинномозковий вузол

D. Мозочок

Е. Спинний мозок

3. На ізольованому серці вивчалась швидкість проведення збудження різними його ділянками. Де була виявлена найменша швидкість?

A. Міокард шлуночків

B. Волокна Пуркін'є

C. Пучок Пса

D. Міокард передсердь

E. Атріовентрикулярний вузол

4. Сорокалітня жінка звернулась до лікаря зі скаргою на болі в колінних суглобах. При огляді виявлено: припухлість, почервоніння, гіпертермія в ділянці цих суглобів. Лабораторне дослідження показало позитивні ревмопроби. Які препарати мають бути використані для лікування хворої?

А. Наркотичні анальгетики

B. Протизапальні засоби нестероїдної будови

C. Сульфаніламіди

D. Антибіотики

E. Антидепресанти

5. У хворого різко підвищилась кровоточивість ясен. Які вітаміни слід призначити цьому пацієнту?

А. РР, В12

В. В1, В2

С. Біотин, пантотенова кислота

D. С,К

Е. А, Е

6. У клітинах людини під дією ультрафіолетового випромінювання відбулося пошкодження молекули ДНК. Спрацювала система відновлення пошкодженої ділянки молекули ДНК по непошкодженому ланцюгу за допомогою специфічного ферменту. Це явище має назву:

A. Репарація

B. Термінація

C. Дуплікація

D. Реплікація

E. Ініціація

7. У відповідь на застосування знеболюючого засобу при екстракції зуба у хворого з'явились: виражений набряк м'яких тканин нижньої та верхньої щелеп, висип на шкірі обличчя, почервоніння, свербіж. Який з патологічних процесів лежить в основі такої реакції на анестетик?

А. Запалення

B. Недостатність кровообігу

C. Алергія

D. Токсична дія препарату

E. Порушення лімфовідтоку

8. Під час огляду пацієнта виявлено надмірне розростання кісток і м'яких тканин обличчя, язик збільшений у розмірах, розширені міжзубні проміжки в збільшеній зубній дузі. Збільшена секреція якого гормону може бути причиною цього?

A. Вазопресин

B. Інсулін

C. Тироксин

D. Соматотропний

Е. Паратгормон

9. На розтині тіла померлого від ниркової недостатності, який протягом останніх 5 років хворів на бронхоектатичну хворобу, виявлені збільшені в розмірах нирки щільної консистенції з потовщеним кірковим шаром білого кольору та сальним блиском. Яке захворювання нирок у хворого?

А. Гломерулонефрит

В. -

C. Некротичний нефроз

D. Хронічний пієлонефрит

Е. Вторинний амілоїдоз

10. Лікар прогнозує можливість запалення клітковини орбіти ока при гнійному запаленні в ділянці підочноямкового отвору. Через яке з утворень може поширитися інфекція?

A. Fissura orbitalis inferior

B. Canalis pterygoideus

C. Canalis nasolacrimalis

D. Canalis incisivus

E; Canalis infraorbitalis

11. Біохіміки встановили, що гемоглобін дорослої людини містить 2 альфа- і 2 бета-поліпептидні ланцюги. Гени, що кодують ці ланцюги, розміщені в різних парах гомологічних хромосом. Яка форма взаємодії між генами спостерігається?

A. Полімерія

B. Повне домінування

C. Наддомінування

D. Комплементарність

Е. Епістаз

12. У хворого 15 років під час ангіни спостерігається збільшення піднебінних мигдалин. Які гістологічні структури цих органів беруть участь в імунному захисті організму у відповідь на проникнення стрептококів?

А. Крипти

B. Лімфатичні вузлики

C. Багатошаровий плоский ороговілий епітелій

D. Пухка волокниста сполучна тканина

E. Багатошаровий плоский неороговілий епітелій

13. При гістологічному дослідженні щитовидної залози хворого, який помер від серцевої недостатності при явищах гіпотіреозу, виявлено дифузну інфільтрацію залози лімфоцитами і плазмоцитами, атрофію паренхіми і розростання сполучної тканини. Поставте діагноз.

A. Гнійний тиреоїдит

B. Зоб тиреотоксичний

C. Аутоімунний тиреоїдит Хашимото

D. Аденома щитовидної залози

Е. -

14. Під впливом радіації постраждали клітини базального шару епідермісу. Яка функція останнього послабиться або загальмується в першу чергу?

A. Всмоктувальна

B. Регенеративна

C. Захисна

D. Бар'єрна

E. Діелектрична

15. До відділення травматології доставлено хворого з розчавлюванням м'язової тканини. Який біохімічний показник сечі при цьому буде збільшений?

A. Сечова кислота

B. Загальні ліпіди

C. Мінеральні солі

D. Креатинін

Е. Глюкоза

16. У дитини, хворої на дифтерію, через 10 днів після введення антитоксичної протидифтерійної сироватки з'явилися висипи на шкірі, які супроводжувалися сильним свербінням, підвищилась температура тіла до 38°С, з'явився біль у суглобах. Що спричинило ці явища?

A. Гіперчутливість уповільненного типу

B. Сироваткова хвороба

C. Анафілактична реакція

D. Контактна алергія

E. Атопія

17. У лабораторії проводилися дослідження з приводу діагностики правця. Яким методом стерилізації треба знищити виділені культури правця?

A. Автоклавування

B. Тиндалізація

C. Пастеризація

D. Сухий жар

E. Кип'ятіння

18. Дитина 3 років надійшла до лікарні зі стороннім тілом у бронхах. У який бронх найбільш імовірно потрапило стороннє тіло, якщо його діаметр приблизно 1,5 см?

A. У правий головний бронх

B. У частковий бронх

C. У лівий сегментарний бронх

D. У лівий головний бронх

E. У правий сегментарний бронх

19. Під час морфологічного дослідження дна каріозної порожнини зуба чітко диференціюються три зони: розм'якшеного дентину, прозорого дентину, замісного дентину. Вкажіть, для якої стадії карієсу характерні ці зміни?

A. Глибокий карієс

B. Поверхневий карієс

C. Середній карієс

D. Стадія плями

E. Хронічний карієс

20. До стоматолога звернулась хвора зі скаргами на біль, відчуттям печіння в ясні під час їжі та чистки зубів. Діагноз: гострий катаральний гінгівіт. Виберіть препарат з в'яжучим механізмом дії.

A. Відвар кори дуба

B. Натрія гідрокарбонат

C. Галаскорбін

D. Цитраль

E. Хлоргексидин

21. З віком знижується активність навколовушних слинних залоз. Активність якого ферменту буде зменшуватись вслині?

А. Мальтаза

B. Амілаза

C. Фосфатаза

D. Лізоцим

E. Гексокіназа

22. До лікаря звернулися декілька пацієнтів з подібними скаргами: слабкість, болі в кишечнику, діарея. Після дослідження фекалій виявилось, що терміновій госпіталізації підлягає один з пацієнтів, у якого були виявлені цисти з чотирма ядрами. Для якого найпростішого характерні такі цисти?

A. Балантидія

B. Лямблія

C. Дизентерійна амеба

D. Трихомонада

Е. Кишкова амеба

23. У хворого спостерігається біль та відчуття оніміння в слизовій ясен верхньої щелепи. Які з нервів можуть бути ушкоджені?

A. N.alveolaris inferior

B. N. lingualis

C. Nn. alveolaris superiores (n.maxillaris)

D. N. buccalis

E. N. facialis

24. При ревматизмі у хворої людини спостерігається руйнування та порушення функцій клітин хрящів. Яка з клітинних органел бере найбільш активну участь у цьому патологічному процесі?

A. Комплекс Гольджі

B. Мікротрубочки

C. Лізосома

D. Рибосома

E. Клітинний центр

25. Внаслідок дефіциту вітаміну В1 порушується окисне декарбоксилювання альфа-кетоглутарової кислоти. Синтез якого з наведених коферментів порушується при цьому?

A. Флавінаденіндинуклеотид

B. Тіамінпірофосфат

C. Нікотинамідаденіндинуклеотид

D. Ліпоєвая кислоа

E. Коензим А

26. У людини патологічний процес пошкодив клітини островків Лангерганса підшлункової залози. Секреція яких гормонів знизиться?

A. Паратгормон та кортізон

B. Інсулін та адреналін

C. Калікреїни та ангеотензін

D. Тироксин та кальцитонін

Е. Глюкогон та інсулін

27. На 5-й день після екстракції зуба хворого доставили в клініку хірургічної стоматології, де було розтято гнійний абсцес. Через 4 дні у нього піднялась висока температура, а при сівбі крові був виділений патогенний стафілокок. Як називається така форма розповсюдження мікробів в організмі?

А. Антигенемія

B. Септицемія

C. Вірусемія

D. Токсинемія

E. Паразитемія

28. Робітник надійшов до лікарні з різаною раною передньої поверхні плеча, з артеріальною кровотечею. Яка артерія найбільш імовірно ушкоджена?

A. A. axillaris

B. A. profunda brachii

C. A. subscapularis

D. A. radialis

E. A. brachialis

29. Окуліст встановив у хворого збільшення часу адаптації ока до темряви. Нестача якого вітаміну може бути причиною такого симптому?

А. Вітамін Е

B. Вітамін К

C. Вітамін А

D. Вітамін С

E. Вітамін D

30. Під час операції у хворого помилково була видалена ендокринна залоза, що призвело до зниження вмісту іонів кальція в крові. Яка це залоза?

A. Паращитовидна

B. Епіфіз

C. Щитовидна

D. Наднирник

E. Гіпофіз

31. Хвора 27 років скаржиться на сухість губ, появу лусочок, котрі вона зкусує. Об'єктивно: губи сухі, на межі червоної кайми та слизової оболонки губ наявність сірих прозорих лусочок, краї яких дещо виступають над поверхнею слизової. Після зняття лусочок ерозій немає, відмічається гіперемія. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Кандидозний хейліт

B. Лейкоплакія

C. Метеорологічний хейліт

D. Ексфоліативний хейліт

Е. Червоний вівчак

32. Чоловік 43 років скаржиться на кровоточивість ясен, рухомість нижніх фронтальних зубів. Під час огляду виявлено: гіперемія і набряк слизової оболонки ясни нижньої щелепи. Різці та ікла нижньої щелепи рухомі, шийки цих зубів оголені. При натискуванні пінцетом з-під слизової ясни виділяється гній. Для якого захворювання найбільш характерні наведені симптоми?

A. Гінгівіт

B. Періодонтит

C. Стоматит

D. Пародонтит

Е. Остеомієліт

33. Вагітна жінка вживала алкоголь, що призвело до порушення закладки ектодерми ембріону. В яких похідних цього листка розвинуться вади?

A. Статеві залози

B. Нирки

C. Епітелій кишечника

D. Нервова трубка

Е. Надниркові залози

34. У хворого діагностована мегалобластна анемія. Вкажіть речовину, дефіцит якої може призвести до розвитку цієї хвороби.

A. Холекальциферол

B. Гліцин

C. Магній

D. Мідь

Е. Ціанокобаламін

35. Під час кружіння на каруселі у жінки 25 років з'явилися нудота, блювання, посилення потовиделення. Активація яких рецепторів зумовила рефлекторний розвиток цих симптомів?

А. Вестибулярні півколових каналів

B. Кортієвого органу

C. Отолітові вестибулярні

D. Зорових

Е. Пропріорецептори скелетних м'язів

36. У хворого на гострий міокардит з'явилися клінічні ознаки кардіогенного шоку. Який із вказаних нижче патогенетичних механізмів є провідним у розвитку шоку?

А. Депонування крові у венах

B. Порушення насосної функції серця

C. Зниження діастолічного притоку крові до серця

D. Збільшення судинного тонусу

E. Зниження судинного тонусу

37. До лікаря звернувся хворий з периодонтитом нижнього кутнього зуба. Встановлено, що запальний процес поширився на лімфатичні вузли. Які лімфовузли були першими втягнуті в запальний процес?

A. Лицеві

B. Передні шийні

C. Підборідні

D. Бічні шийні

Е. Піднижньощелепні

38. У працівника хімічного виробництва внаслідок вдихання їдких парів відбулася загибель частини війчастих епітеліоцитів бронхів. За рахунок яких клітин відбудеться регенерація епітелію?

A. Келихоподібні

B. Безвійчасті

C. Базальниі

D. Ендокринні

E. Війчасті

39. Хворому 60 років було встановлено діагноз цироз печінки, причиною якого було токсичне ураження алкоголем. Який препарат краще за все призначити хворому?

A. Глютамінова кислота

B. Аскорбінова кислота

C. Ессенціале

D. Вітамін Е

Е. Рибоксин

40. До стоматолога звернулася пацієнтка (доярка) із висипанням на слизовій оболонці порожнини рота у вигляді афт. Лікар виявив висипання на шкірі рук навколо нігтьових пластинок. Який збудник спричинив цю хворобу?

А. Вірус Коксакі В (

В. Вірус ящуру

C. Герпесвірус

D. Вірус везикулярного стоматиту

E. Цитомегаловірус

41. У новонародженої дитини вивих кришталика, довгі й тонкі кінцівки з дуже довгими і тонкими пальцями, аневризма аорти, виділення із сечею окремих амінокислот. Для якого захворювання характерні дані ознаки?

A. Синдром Марфана

B. Фруктозурія

C. Галактоземія

D. Фенілкетонурія

E. Гіпофосфатемії

42. У збудливій клітині заблокували іонні канали. Це не змінило суттєво величину потенціалу спокою, але клітина втратила здатність до генерації ПД. Які канали заблокували?

A. Натрієві та калієві

B. Натрієві

C. Кальцієві

D. Калієві

E. Хлорні

43. У пацієнта 48 років після сильного психоемоційного навантаження раптово з'явився гострий біль у ділянці серця з ірадіацією в ліву руку. Нітрогліцерин зняв напад болю через 10 хвилин. Який патогенетичний механізм є провідним у розвитку нападу болю?

A. Стиснення коронарних судин

B. Спазм коронарних судин

С Закупорення коронарних судин

D. Розширення периферичних судин

E. Підвищення потреби міокарда в кисні

44. У гістологічному препараті судини добре виражені внутрішня та зовнішня еластичні мембрани і є багато міоцитів у середній оболонці. До якого типу відноситься ця судина?

A. Артерія змішаного типу

B. Артерія еластичного типу

C. Артерія м'язового типу

D. Вена з сильним розвитком м'язів

E. Екстраорганна лімфатична судина

45. При хронічному панкреатиті спостерігається зменшення синтезу і секреції трипсину. Розщеплення яких речовин буде порушене?

А. Ліпіди та вуглеводи

B. Ліпіди

C. Білки

D. Нуклеїнові кислоти

E. Вугеводи

46. На електронній мікрофотографії поперечного шліфу зуба в емалі виявляються утворення овальної, полігональної або аркової форми, що складаються із щільно укладених і впорядкованих кристалів гідроксиапатиту Назвіть це утворення:

A. Перикіматій

B. Смуги Гунтера - Шрегера

C. Колагенове волокно

D. ЛІінії Ретціуса

Е. Емалева призма

47. У хворого 56 років з серцевою недостатністю спостерігається набряк стоп та гомілок, шкіра в місці набряку бліда і холодна. Яка провідна ланка патогенеза набряку у хворого?

A. Підвищення проникності капілярів

B. Позитивний водний баланс

C. Зменшення онкотичного тиску плазми крові

Д. Порушення лімфовідтоку

Е. Підвищення гідростатичного тиску в венулах

48. При обстеженні чоловіка 45 років, який довгий час перебуває на вегетаріанській рослинній дієті, виявлено негативний азотистий баланс. Яка особливість раціону стала причиною цього?

A. Нестача вітамінів

B. Надлишок вуглеводів

C. Нестача жирів
D. Нестача білків

Е. Надлишок води

49. Адреналін використовується для продовження дії новокаїну при інфільтраційній анестезії. З якою дією адреналіну пов'язаний цей ефект?

A. Розширення судин

B. Потенціювання дії новокаїну на рівні ЦНС

C. Пригнічення тканинних естераз

D. Пригнічення функцій нервових закінчень і провідників

Е. Звуження судин

50. На слизовій оболонці лівої щоки визначається безболісне, еластичної консистенції новоутворення, розташоване на вузькій, м'якій ніжці, розміром 1x1см, нерухоме, поверхня його нерівна, сосочкова. Слизова оболонка, що вкриває новоутворення, у кольорі не змінена. Для якого захворювання найбільше характерні такі гістологічні зміни?

А. Поліп

B. Папілома

С. Аденома

D. Рак

E. Аденокистозна карцинома

51. У хворого зниження хвилинного викиду серця зумовлене зниженням інотропної функції міокарда. Яка з перелічених речовин підвищує цю функцію в результаті прямої дії на міокард?

A. Еналапріл

B. Анаприлін

C. Строфантин

D. Фуросемід

E. Дроперідол

52. Під час гістологічного дослідження новоутворення шкіри виявлено: паренхіма сформована з покривного епітелію зі збільшеною кількістю шарів. Строма разом з розростаннями епітелію формує сосочки. Вкажіть вид атипізму.

A. Функціональний

B. Метаболічний

C. Гістохімічний

D. Тканинний

Е. Клітинний

53. При огляді ротової порожнини стоматолог виявив появу у дитини перших великих нижніх кутніх зубів. Який вік дитини?

A. 12-13 років

B. 10-11 років

С. 8-9 років

D. 6-7 років

Е. 4-5 років

54. У хворого 58 років при розтині в правій скроневій частці головного мозку знайдено великий осередок розм'якшеної сірої речовини кашицеподібної консистенції, блідо-сірого кольору. В артеріях основи мозку чисельні білувато-жовті потовщення інтими, які різко звужують просвіт. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Крововилив

B. Абсцес мозку

C. Набряк мозку

D. Геморагічний інфаркт

Е. Ішемічний інсульт

55. У хворого 46 років, який потрапив до гематологічного відділення, виявлено порушення процесів гранулоцитопоезу та тромбоцитопоезу. У якому з перелічених органів найбільш імовірно відбувається патологічний процес?

А. Печінка

B. Лімфатичний вузол

C. Червоний кістковий мозок

D. Вилочкова залоза (тимус)

E. Селезінка

56. У студента Г. після екзамену під час аналізу крові виявили лейкоцитоз без суттєвих змін у лейкоцитарній формулі. Виберіть більш ймовірний механізм розвитку відносного лейкоцитозу у периферичній крові.

А. -

B. Зменшення руйнування лейкоцитів

C. Уповільнення еміграції лейкоцитів у тканини

D. Посилення лейкопоезу

Е. Пререрозподіл лейкоцитів в організмі

57. У хворого з періодонтитом підшкірна жирова клітковина дна порожнини роту та шиї дифузно просякнута зеленкувато-жовтою тягучою рідиною. Який вид ексудативного запалення розвився на шиї у хворого?

A. Гнійне

B. Фібринозне

C. Серозне

D. Геморагічне

E. Катаральне

58. У дівчинки 5 років спостерігається висока температура і біль в горлі. Об'єктивно: набряк м'якого піднебіння, на мигдаликах сірі плівки, які важко відокремлюються, залишаючи глибокі кровоточиві дефекти тканини. Яке з наведених захворювань найбільш імовірне в цьому випадку?

A. Дифтерія зіву

B. Інфекційний мононуклеоз

C. Ангіна Симоновського-Венсана

D. Лакунарна ангіна

E. Некротична ангіна

59. У зв'язку з випадком дифтерії виникла необхідність провести запобіжні щеплення в студентській групі. Який препарат слід використати для створення штучного активного імунітету?

А. Вакцина із вбитих бактерій

B. Дифтерійний анатоксин

C. Специфічний імуноглобулін

D. Антидифтерійна сироватка

E. Вакцина АКДП

60. У хворого на хронічне запалення субмаксилярної слинної залози спостерігається гіпосалівація. Порушення інкреції якої речовини спостерігається при цьому?

A. Кальцитонін

B. Глюкагон

C. Паротин

D. Паратирін

Е. Соматостатин

61. У хворого збільшено вміст сечової кислоти в крові, що клінічно проявляється больовим синдромом внаслідок відкладення уратів у суглобах. Внаслідок якого процесу утворюється ця кислота?

A. Реутилізація пуринових основ

B. Розпад білків

C. Розпад пуринових нуклеотидів

D. Розпад піримідинових нуклеотидів

E. Розпад гема

62. У жінки під час очікування на видалення зубу збільшився тонус симпатичного відділу автономної нервової системи. Що з наведеного буде спостерігатися у пацієнтки?

A. Звуження зіниць

B. Підсилення перистальтики

C. Підсилення секреції травних соків

D. Звуження бронхів

Е. Збільшення частоти серцевих скорочень

63. У хворого камінь загальної жовчної протоки припинив надходження жовчі в кишечник. Порушення якого з процесів, перш за все, при цьому спостерігається?

A. Перетравлення жирів

B. Перетравлення білків

C. Всмоктування білків

D. Всмоктування вуглеводів

E. Перетравлення вуглеводів

64. Після вживання м'ясних консервів у хворого Н. з'явилося подвоєння в очах, сильний головний біль, порушення ковтання, ускладнення дихання, м'язова слабкість. Встановлено діагноз ботулізм. З яким фактором патогенності пов'язані клінічні прояви цього захворювання?

A. Плазмокоагулаза

B. Гемолізин

C. Екзотоксин

D. Фібринолізин

Е. Ендотоксин

65. У хворого з алкогольним цирозом печінки скарги на загальну слабкість, задишку. Встановлено зниження артеріального тиску, асцит, розширення поверхневих вен передньої стінки живота, спленомегалія. Яке порушення гемодинаміки спостерігається у хворого?

А. Недостатність лівого шлуночка серця

B. Недостатність правого шлуночка серця

C. Синдром портальної гіпертензії

D. Колапс

E. Тотальна серцева недостатність

66. У хворого спостерігається втрата загальної чутливості на окремих ділянках тіла справа. Яка звивина великих півкуль головного мозку вражена?

A. Верхня скронева

B. Передцентральна

C. Постцентральна

D. Нижня скронева

E. Середня скронева

67. Хворий з простудним захворюванням страждає від нестерпного кашлю з погано відділяємим харкотинням. Який з перелічених препаратів поліпшить відділення харкотиння?

A. Настій трави термопсису

B. Лібексин

C. Фалімінт

D. Кодеїну фосфат

E. Глауцину гідрохлорид

68. Пролонгована дія ряду антибіотиків та сульфаніламідів зумовлена тим, що вони циркулюють у крові тривалий час у комплексі з:

A. Гемопексином

B. Гаптоглобіном

C. Альбуміном

D. Трансферином

E. Гемоглобіном

69. Пацієнт 33 років, хворіє 10 років. Періодично звертається до лікаря зі скаргами на гострі болі в животі, судоми, порушення зору. У його родичів спостерігаються подібні симптоми. Сеча червоного кольору. Госпіталізований з діагнозом гостра переміжна порфірія. Причиною захворювання може бути порушення біосинтезу:

A. Інсуліну

B. Колагену

C. Жовчних кислот

D. Простагландинів

Е. Гему

70. Хворий 43 років звернувся до лікаря зі скаргою на пухлину на корені язика. Хірург-стоматолог встановив, що це злоякісна пухлина. Плануючи операцію, він вирішив перев'язати артерію, яка проходить у трикутнику Пирогова. Це:

A. A. profunda linguae

B. A. lingualis

C. A. palatina ascendens

D. A. palatina descendens

E. A. sublingualis

71. У клітині відбулася мутація першого екзону структурного гена. В ньому зменшилась кількість пар нуклеотидів - замість 290 пар стало 250. Визначте тип мутації:

A. Нонсенс-мутація

B. Дуплікація

C. Інверсія

D. Делеція

Е. Транслокація

72. У жінки 40 років під час обстеження виявлено підвищений основний обмін. Надлишок якого гормону найбільш імовірно зумовив цей стан?

A. Трийодтиронін

B. Глюкагон

C. Тиреокальцитонін

D. Соматостатин

E. Альдостерон

73. При визначенні групової належності крові за системою АВ0, аглютинацію еритроцитів досліджуваної крові викликали стандартні сироватки І та II груп, та не викликала сироватка III групи. Якою є група крові?

А. А В (IV)

B. B (III) альфа

C. Неможливо визначити

D. 0 (І) альфа, бета

E. А (II) бета

74. У померлого від сердцевої недостатності віком 70 років під час розтину виявлено деформовані, звужені коронарні артерії. На розрізі внутрішня поверхня артерій горбиста, стінка білувата, ламка, кам'янистої щільності. Про яку стадію атеросклерозу йдеться?

A. Атероматоз

B. Ліпосклероз

C. Лїпоїдоз

D. Виразкування

Е. Атерокальциноз

75. У хворого травма склепіння черепу. Які синуси можуть бути ушкоджені?

A. Нижній кам'янистий

B. Сигмоподібний

C. Нижній сагітальний

D. Верхній сагітальний

Е. Верхній кам'янистий

76. Хворий втратив здатність впізнавати предмети за характерними для них звуками (годинник, дзвін, музика). Яка частина мозку найбільш імовірно ушкоджена?

A. Lobus frontalis

B. Lobus occipitalis

C. Lobus parietalis

D. Insula

Е. Lobus temporalis

77. Припинення кровотечі після пологів пов'язано з дією окситоцину на стінку матки. Яка оболонка органу реагує на дію цього гормону?

A. Міометрій

B. Ендометрій

C. Параметрій

D. Підслизова

E. Периметрій

78. У хворого 30 років під час рентгенологічного дослідження у вертикальному положенні лікар констатує наявність повітря у шлункуі. В якій частині шлунку воно знаходиться?

A. Пілорична

B. Ділянка малої кривини

C. Дно

D. Тіло

E. Кардіальна

79. Хворому 45 років встановлено діагноз: виразкова хвороба шлунка. При дослідженні секреторної функції шлунка було виявлено, що кількість базального секрету становить 100 мл/год., а його кислотність — 60 ммоль/л. Яка речовина сприяє гіперсекреції в шлунку?

A. Глюкагон

B. Панкреатичний поліпептид

C. β-ендорфін

D. Гастрин

Е. Соматостатин

80. Під час обстеження пацієнта виникла необхідність визначити силу жувальних м'язів. Який метод дослідження слід використати?

A. Гнатодинамометрія

B. Електроодонтодіагностика

C. Електроміографія

D. Міоартрографія

E. Мастикаціографія

81. Людині внутрішньовенно ввели розчин, що спричинило збільшення частоти та сили серцевих скорочень. Які складові розчину зумовили ці зміни?

A. Іони калію

B. Іони хлору

C. Глюкоза

D. Іони натрія

Е. Іони кальцію

82. При гістологічному дослідженні слизової оболонки матки знайдені звивисті залози, пилко- та штопороподібні, подовжені розростання строми з проліферацією її клітин. Який діагноз?

A. Пухирний занос

B. Гострий ендометрит

C. Плацентарний поліп

D. Лейоміома

Е. Залозиста гіперплазія ендометрія

83. У пацієнта спостерігаються лихоманка і поява везикул, розташованих на межі шкіри і слизових оболонок. За допомогою яких методів дослідження можна підтвердити наявність в організмі хворого вірусу простого герпесу?

A. Серологічного і біологічного

B. Вірусологічного і біологічного

C. Мікроскопічного і алергічного

D. Мікроскопічного і біологічного

Е. Вірусологічного і серологічного

84. На електронній мікрофотографії представлені структури у вигляді відкритих міхурців, внутрішня поверхня яких вистелена одношаровим епітелієм, який утворений респіраторними та секреторними клітинами. Які це структури?

A. Ацинуси

B. Бронхіоли

C. Альвеолярні ходи

D. Альвеоли

Е. Термінальні бронхи

85. Хворому на інсулінзалежний цукровий діабет був введений інсулін. Через деякий час у хворого з'явились слабкість, дратівливість, посилення потовиділення. Який основний механізм розвитку гіпоглікемічної коми, що виникла?

A. Вуглеводне голодування головного мозку

B. Посилення глікогенолізу

C. Посилення кетогенезу

D. Посилення ліпогенезу

E. Зменшення глюконеогенезу

86. У собаки в експерименті подразнювали на шиї периферичний відрізок перерізаного блукаючого нерву. При цьому спостерігали такі зміни серцевої діяльності:

A. Зменшення частоти скорочень

B. Збільшення частоти і сили скорочень

C. Збільшення сили скорочень

D. Збільшення збудливості міокарду

E. Збільшення швидкості проведення збудження по міокарду

87. У хворого 65 років затримка сечі в сечовому міхурі. Яка статева залоза найбільш імовірно уражена патологічним процесом?

A. Придаток яєчка

B. Сім'яний пухирець

C. Яєчко

D. Передміхурова залоза

Е. Цибулинно-сечівникова залоза

88. У хворого на амнезію в еритроцитах збільшився вміст протопорфірину IX. Нестача якого мінерального елементу призвела до такої патології?

A. Фосфор

B. Натрій

C. Залізо

D. Калій

Е. Магній

89. Із ротоглотки хлопчика, який хворіє на хронічний тонзиліт, виділили культуру кокових бактерій. У мазках вони розташовувалися у вигляді ланцюжків. Які це можуть бути бактерії?

А. Вібріони

B. Стрептококи

C. Клостридії

D. Ешерихії

E. Стафілококи

90. У боксера після отриманої травми носа відзначається порушення нюху. Вкажіть клітини, ушкодження яких може призвести до втрати нюху.

A. Базальні епітеліоцити

B. Війчасті епітеліоцити

C. Мікроворсинчасті епітеліоцити

D. Підтримуючі епітеліоцити

Е. Нейросенсорні клітини

91. Хворий 25 років звернувся до лікаря із скаргами на нежить та головний біль на протязі 4 днів. Після обстеження йому встановили діагноз фронтит. Крізь який носовий хід інфекція потрапила до лобної пазухи?

A. Носоглотковий

B. Верхній

C. Загальний

D. Нижній

Е. Середній

92. Пацієнт 45 років з гіпертонічною хворобою, який 4 дні лікується антигіпертензивним препаратом, відзначає нормалізацію артеріального тиску, але скаржиться на сонливість і загальмованість. Який препарат найбільш імовірно приймає хворий?

А. Гіпотіазид

B. Клофелін

C. Анаприлін

D. Празозин

E. Каптоприл

93. При макроскопічному обстеженні легеневої тканини виявлені ділянки підвищеної повітряності з наявністю дрібних пухирців, а гістологічно - потоншення та розрив альвеолярних перетинок з утворенням значних порожнин різної форми. Яке захворювання виявлено у хворого?

A. Кавернозний туберкульоз

B. Бронхоектатична хвороба

C. Емфізема легень

D. Фіброзируючий альвеоліт

E. Хронічний бронхіт

94. У лікарню потрапив хворий з високою температурою, розчухами на голові, він марить. На голові виявлені комахи сірого кольору, довжиною 3 мм, із сплощеним у дорзовентральному напрямі тілом і трьома парами кінцівок. Вказана ситуація характерна для:

А. Ураження шкіри клопами

B. Педикул ьозу

C. Демодекозу

D. Скабієсу

E. Алергії

95. Хворому 39 років у зв'язку із лікуванням гнійного пульпіту була проведена інфільтраційна анестезія розчином ультракаїну з адреналіном. Після цього раптово виникли почервоніння, набряк шкіри з пухирцями та свербіж. Який тип гіперчутливості має місце у хворого?

А. Імунокомплексне пошкодження

B. Гіперчутливість сповільненого типу

C. Анафілактичний

D. Цитотоксичний

E. Грануломатозний

96. У тварини в експерименті перерізали передні корінці спинного мозку. Які зміни відбуватимуться в зоні інервації перерізаними корінцями?

A. Зниження тонусу м'язів

B. Втрата чутливості

C. Втрата чутливості і рухових функцій

D. Підвищення тонусу м'язів

Е. Втрата рухових функцій

97. У хворої ушкодження задньої долі гіпофізу призвело до збільшення добового діурезу до 10-15 л. Що є головним механізмом у розвитку поліурії?

A. Надлишок альдостерону

B. Дефіцит кортикотропіну

C. Надлишок натрійуретичного фактору

D. Дефіцит вазопресину

Е. Надлишок вазопресину

98. У хворого 10 років тому було видалено праву легеню з приводу пухлини, після чого об'єм лівої легені збільшився на 50%. Який процес розвинувся в лівій легені?

A. Нейрогуморальна гіпертрофія

B. Несправжня гіпертрофія

C. Робоча гіпертрофія

D. Гіпертрофічні розростання

Е. Вікарна гіпертрофія

99. У пацієнта під час проведення провідникової анестезії лідокаїном розвинувся анафілактичний шок. Який із перерахованих препаратів є препаратом вибору в даному випадку?

A. Димедрол

B. Адреналіну гідрохлорид

C. Норадреналіну гідротартрат

D. Кордіамін

E. Атропіну сульфат

100. У хворого на рак спинки язика виникла сильна кровотеча внаслідок ураження пухлиною дорзальної артерії язика. Яку судину перев'язує лікар для зупинки кровотечі?

A. Глибоку артерію язика

B. Язикову артерію

C. Лицеву артерію

D. Дорзальну артерію язика

E. Висхідну артерію глотки

101. При електронно-мікроскопічному дослідженні клітини виявлені кулясті пухирці, які обмежені мембраною і містять різноманітні гідролітичні ферменти. Відомо, що ці органели забезпечують внутрішньоклітинне травлення, захисні реакції клітини і являють собою:

A. Ендоплазматична сітка

B. Центросоми

C. Рибосоми

D. Мітохондрії

Е. Ліізосоми

102. Дитині 13 років, хворій на ангіну, призначено комбінований сульфаніламідний препарат бактерицидного типу дії. Який препарат призначено?

A. Бісептол

B. Сульфален

C. Уросульфан

D. Ентеросептол

E. Етазол

103. На розтині тіла хлопчика 8 років, що хворів на дифтерію зіва та мигдаликів і помер на другий тиждень від початку захворювання, виявлено зміни в міокарді у вигляді дрібновогнищевих некрозів міокардіоцитів, набряку строми з незначною лімфоцитарною інфільтрацією. Діагностуйте вид міокардиту.

A. Вогнищевий проміжний ексудативний

B. Інтерстиційний

C. Гранулематозний

D. Септичний

Е. Альтеративний

104.Після тривалої терапії препаратом з кори крушини, його проносний ефект зменшився. Яке явища обумовило цей процес?

А. Алергія

B. Звикання

C. Лікарська залежність

D. Тахіфілаксія

E. Синдром відміни

105.Водій після роботи заснув у гаражі, у машині з увімкненим двигуном. Прокинувшись, він відчув головний біль, почалося блювання. Утворення якої сполуки в крові спричинило цей стан?

A. Карбгемоглобін

B. Оксигемоглобін

C. Дезоксигемоглобін

D. Метгемоглобін

Е. Карбоксигемоглобін

106.Експериментально (дією мутагенних факторів) у клітині порушено формування субодиниць рибосом. На якому метаболічному процесі це позначиться?

A. Біосинтез білка

B. Біосинтез вуглеводів

C. Фотосинтез

D. Біологічне окиснення

E. Синтез АТФ

107.Хвора на ішемічну хворобу серця отримувала антиангінальний препарат, який має наступні властивості: розширює вінцеві артерії, периферичні судини - артеріальні і венозні, зменшує потребу міокарду в кисні, покращує ендокардіальний кровообіг. Вкажіть цей засіб.

A. Дібазол

B. Папаверин

C. Еуфілін

D. Валідол

Е. Нітрогліцерин

108.Один з органів ротової порожнини являє собою декілька складок слизової оболонки, у власній пластинці якої розташовані численні лімфоїдні фолікули. Який це орган?

A. Підщелепна залоза

B. Піднебінний мигдалик

C. Язик

D. Привушна залоза

E. Під'язикова залоза

109.Після черепно-мозкової травми у хворого були виявлені симптоми: інтенційний тремор, дисметрія, адіадохокінез, дизартрія. Яка структура головного мозку ушкоджена?

A. Чорна речовина

B. Мозочок

C. Бліда куля

D. Рухова кора

E. Смугасте тіло

110.Жінка 30 років хворіє близько року відтоді, коли вперше з'явилися болі в ділянці суглобів, їх припухлість, почервоніння шкіри над ними. Попередній діагноз - «ревматоїдний артрит». Зміна в структурі якого білка сполучної тканини є однією з можливих патологічних ланок захворювання?

A. Колаген

B. Муцин

C. Тропонін

D. Овоальбумін

E. Міозин

111.У хворого на гіпертонію на прийомі у стоматолога піднявся артеріальний тиск до 180/90 мм рт.ст. По рекомендації лікаря він прийняв сублінгвально клофелін в таблетці. Визначте механізм антигіпертензивної дії клофеліну.

A. Блокує центральні α2- адренорецептори

B. Збуджує центральні а2- адренорецептори

C. Блокує β1 -адренорецептори серця

D. Блокує а1 -адренорецептори на периферії

E. Збуджує а1 -адренорецептори на периферії

112.До лікаря звернувся пацієнт з приводу сильного свербежу шкіри, особливо між пальцями рук, у пахвових западинах, нижній частині живота. Під час огляду шкіри хворого помічені звивисті ходи брудно-білуватого кольору з крапинками на кінцях. Для якого захворювання характерні такі клінічні ознаки?

A. Скабієс

B. Міаз

C. Педикульоз

D. Дерматотропний лейшманіоз

E. Демодекоз

113.Хворий 45 років скаржиться на кро вотечу з ясен під час чистки зубів. Ясна темно-червоного кольору, при натискуванні гноєтеча з ясенних закутків. Виявлений парадонтит. Яке місцеве порушення кровообігу має місце у тканині ясен хворого?

A. Венозна гіперемія

B. Стаз

C. Ішемія

D. Емболія

E. Тромбоз

114. У бактеріологічній лабораторії досліджувалася в'ялена риба домашнього приготування, яка спричинила важке харчове отруєння. Під час мікроскопії виділеної на середовищі Кітта-Тароці культури виявлені мікроорганізми, які нагадують тенісну ракетку. Розвиток якого захворювання найбільш імовірно спричинять виділені мікроорганізми?

A. Холера

B. Дизентерія

C. Ботулізм

D. Черевний тиф

Е. Сальмонельоз

115. При очікуванні екстракції зуба у пацієнта виникло сильне відчуття боязні. Який лікарський препарат йому слід прийняти для усунення цього відчуття?

A. Діазепам

B. Карбамазепін

C. Аміназин

D. Анальгін

E. Етимізол

116. У хворого має місце розумова відсталість, низький зріст, короткопалі руки і ноги, монголоїдний розріз очей. Вивчення каріотипу показало наявність трисомії за 21-ою парою хромосом. Як називається ця хромосомна аномалія?

A. Хвороба Дауна

B. Синдром Клайнфельтера

C. Трисомія за Х-хромосомою

D. Синдром Тернера

E. Специфічна фенопатія

117. При якій інфекції в перший період її розвитку відзначається різке повнокрів'я судин зіву, мигдаликів, слизової оболонки порожнини рота, язика ("малиновий язик")?

А. Дифтерія

B. Скарлатина

C. Коклюш

D.Kip

Е. Менінгококова інфекція

118. Хворий 20 років скаржиться на виснажливу спрагу і підвищене сечовиділення (до 10 літрів на добу). Концентрація глюкози в крові в межах норми, в сечі глюкоза відсутня. Нестача якого гормону може спричинити таку клінічну картину?

А. Окситоцин

B. Трийодтиронін

C. Вазопресин

D. Кортизол

Е. Інсулін

119. При гнійному отиті зруйновано верхню стінку барабанної порожнини. В яку ямку черепа поширився гній із барабанної порожнини?

A.В середню черепну ямку

B. В передню черепну ямку

C. В очну ямку

D. В задню черепну ямку

E. В крилопіднебінну ямку

120. У мешканців Закарпаття внаслідок дефіциту йоду в харчових продуктах і воді часто зустрічається ендемічний зоб. Який вид мінливості спричиняє таке захворювання?

A. Корелятивна

B. Комбінативна

C. Мутаційна

D. Онтогенетична

Е. Модифікаційна

121. До хірурга-стоматолога потрапив чоловік 28 років з вуличною травмою. Лікар виявив, що при ушкодженні луски скроневої кістки у хворого виникла субдуральна гематома. Ушкодження якої артерії найбільш імовірно спричинило утворення гематоми?

A. A. meningea media

B. A. ophthalmica

C. A. maxillaris

D. A. carotis interna

E. A. sphenopalatina

122. У хворого М. діагностовано хронічний гломерулонефрит. Внаслідок значних склеротичних змін маса функціонуючих нефронів зменшилася до 10%. Яке з перерахованих нижче порушень лежить в основі наростаючого уремічного синдрому?

A. Азотемія

B. Артеріальна гіпертензія

C. Порушення осмотичного гомеостазу

D. Порушення водного гомеостазу

E. Ниркова остеодистрофія

123. У пацієнта 38 років через місяць після перенесеної важкої операції настало одужання і спостерігається позитивний азотистий баланс. Зниження концентрації якої речовини може відзначатися в сечі цього пацієнта?

А. Галактоза

B. Сечовина

C. Лактат

D. Стеркобіліноген

E. 17-оксикетостероїди

124.Хвора 45 років скаржиться на біль і кровотечу з каріозної порожнини 36 під час їди. Раніше спостерігався неспровокований біль. Під час огляду 36 на жувальній поверхні виявлена глибока каріозна порожнина, виповнена тканиною червоного кольору, під час зондування відзначаються біль і кровотеча. Яка тканина розрослася в каріозну порожнину?

A. Фіброзна

B. Епітеліальна

C. Грануляційна

D. Жирова

Е. М'язова

125.У дитини гостра ниркова недостатність. Які зміни біохімічних показників слини можуть це підтвердити?

A. Зниження вмісту нуклеїнових кислот

B. Збільшення вмісту жирних кислот

C. Зменшення вмісту глюкози

D. Збільшення вмісту сечовини

Е. Збільшення вмісту глюкози

126.Для проведення оперативного втручання в щелепно-лицевій ділянці з метою зменшення салівації застосовують холінергічні засоби. Який препарат з названих нижче ви запропонуєте?

A. Платифіліну гідротартрат

B. Адреналіну гідрохлорид

C. Атропіну сульфат

D. Дитилін

Е. Лобеліну гідрохлорид

127.Хворий 20 років звернувся зі скаргами на появу короткочасних болісних відчуттів у ділянці 2-го зуба справа на нижній щелепі під дією хімічних або механічних подразників. Під час огляду зуба був виявлений середньої глибини дефект твердих тканин, який перетинає дентино-емалеву межу. Дентин пігментований, дещо розм'якшений. Для якого захворювання характерні такі клінічні вияви?

A. Поверхневий карієс

B. Клиноподібний дефект

C. Глибокий карієс

D. Середній карієс

Е. Флюороз

128.Піддослідній тварині через зонд у порожнину шлунку ввели 150 мл м'ясного бульйону. Вміст якої речовини швидко збільшиться у крові?

A. Гастрин

В. Інсулін

C. Нейротензин

D. Соматостатин

E. Глюкагон

129.В урологічному відділенні при проведенні катетеризації уретри у чоловіка 30 років виникло утруднення при введенні катетера (катетер вводиться наполовину). Який відділ сечівника звужений?

A. Передміхуровий

B. Губчастий

C. Зовнішній отвір

D. Перетинчастий

Е. Внутрішній отвір

130.Під час підйому пішки на 5 поверх у людини підвищився артеріальний тиск. Причиною цього є збільшення:

A. Об'єму циркулюючої крові

B. Хвилинного об'єму крові

C. Кількості функціонуючих капілярів

D. В'язкості крові

E. Вмісту іонів у плазмі крові

131. Під час мікроскопії мазка, взятого у хворого з гострим гнійним періоститом, виявлені грампозитивні бактерії, розташовані у вигляді скупчень, які нагадують грона винограду. Які мікроорганізми мають таку морфологію?

A. Тетракоки

B. Гриби роду Кандида

C. Стрептококи

D. Стафілококи

Е. Сарцини

132.Зареєстровано спалах харчового отруєння, пов'язаний з вживанням кондитерських виробів, які зберігалися за кімнатної температури і під час виготовлення яких використовувалися качині яйця. Які мікроорганізми найбільш імовірно могли спричинити це захворювання?

A. Легіонели

B. Сальмонели

C. Стафілококи

D. Холерний вібріон

E. Кишкова паличка

133.До травмпункту надійшов хворий, який не може розігнути руку в ліктьовому суглобі. Який м'яз ушкоджений?

A. Плечо-променевий м'яз

B. Плечовий м'яз

C. Триголовий м'яз плеча

D. Дзьобо-плечовий м'яз

Е. Двоголовий м'яз плеча

134. При огляді порожнини роту у пацієнта лікар-стоматолог визначив сухість слизової оболонки, численні ерозії. Недостатність якого вітаміну спричинила ці явища?

A. Вітаміну А

B. Вітаміну К

C. Вітаміну Н

D. Вітаміну Р

E. Вітаміну РР

135. Хвора 50 років скаржиться на те, що останнім часом вуха, ніс, кисті почали збільшуватися в розмірі. Гіперфункція якої залози призведе до розвитку подібних симптомів?

А. Наднирник

B. Епіфіз

C. Гіпофіз

D. Статеві

E. Щитоподібна

136. У хлопчика перелом плечової кістки. За рахунок якої структури відбуватиметься репаративна регенерація кістки?

А. Діафіз

B. Окістя

C. Епіфіз

D. Шар внутрішніх генеральних пластинок

E. Шар зовнішніх генеральних пластинок

137. У хворого на цингу порушені процеси утворення сполучної тканини, що призводить до розхитування та випадіння зубів. Порушення активності якого ферменту викликає ці симптоми?

A. Лізилгідроксилаза

B. Прокалагенпептидаза С-кінцевого пептиду

C. Глікозилтрансфераза

D. Проколагенпептидаза N-кінцевого пептиду

E. Еластаза

138. У хворого на цукровий діабет після ін'єкції інсуліну спостерігалися непритомність, судоми. Який результат дав біохімічний аналіз крові на вміст глюкози?

A. 3,3 ммоль/л

B. 10 ммоль/л

C. 5,5 ммоль/л

D. 8,0 ммоль/л

Е. 2,5 ммоль/л

139. Який нейромедіатор у тканині мозку може бути синтезований з продукту переамінування альфа-кетоглутарової кислоти?

A. Триптамін

B. Норадреналін

C. Дофамін

D. Серотонін

Е. ГАМК

140. У гістологічному препараті стінки очного яблука визначається структура, у якій відсутні кровоносні судини. Яке утворення характеризується такою морфологічною ознакою?

A. Рогівка

B. Судинна оболонка

C. Райдужна оболонка

D. Циліарне тіло

E. Сітківка

141. Хворий скаржиться на часті випадки нудоти, які нерідко закінчуються блюванням. Порушення якої функції шлунку найбільш імовірно спостерігається у хворого?

A. Евакуаторна

B. Екскреторна

C. Всмоктувальна

D. Секреторна

E. Інкреторна

142. У новонародженої дитини після годування молоком спостерігалися диспепсія, блювота. При годуванні розчином глюкози ці явища зникали. Недостатня активність якого ферменту призводить до таких розладів?

A. Лактаза

B. Амілаза

C. Мальтаза

D. Сахараза

E. Ізомальтаза

143. Чоловік 60 років тривалий час хворіє на хронічний гастрит. При ендоскопії шлунка спостерігаються зміни епітелію слизової оболонки. Який епітелій зазнав змін?

A. Одношаровий багаторядний

B. Одношаровий циліндричний залозистий

C. Одношаровий плоский

D. Одношаровий циліндричний війчастий

E. Одношаровий циліндричний каймистий

144. Пацієнт скаржиться на часті кровотечі з ясен. Під час аналізу крові виявлено дефіцит II фактора зсідання крові (протромбіну). Яка фаза зсідання крові порушена в людини перш за все?

A. Фібриноліз

B. Утворення тромбіну

C. Утворення протромбінази

D. Утворення фібрину

E. Ретракція згустку

145. Після травми ока виникло нагноєння м'яких тканин орбіти. Через яке анатомічне утворення гнійний процес може поширитися в крилопіднебінну ямку?

А. Верхня очноямкова щілина

B. Нижня очноямкова щілина

C. Вилично-очноямковий отвір

D. Круглий отвір

E. Клинопіднебінний отвір

146. В клініку надійшла дитина, на слизовій оболонці щік, піднебіння і язика якої виявлено точковий наліт білого та жовтуватого кольору, зумовлений Candida albicans. Який із перелічених лікарських препаратів використовується для лікування кандидозу?

A. Пеніцилін

B. Тетрациклін

C. Гентаміцин

D. Ністатин

Е. Цефран

147. Рентгенологічно встановлено скупчення гною у верхньощелепній пазусі справа. У який носовий хід виділяється гній?

A. У правий носоглотковий хід

B. У правий верхній носовий хід

C. У правий загальний носовий хід

D. У правий середній носовий хід

Е. У правий нижній носовий хід

148. До лікаря звернувся пацієнт із скаргами на підвищену больову чутливість шкіри вушної раковини та зовнішнього слухового проходу. Пальпація позаду грудинно-ключично-сосковидного м'язу боляча. Подразнення якого з нервів може дати таку кліничну картину?

A. N. transversus colli

B. N. vagus

C. Nn. supraclaviculars

D. N. occipitalis minor

Е. N. auricularis magnus

149. У місті епідемія грипу. Який із перелічених препаратів найбільш доцільно призначити дитині з метою профілактики захворювання у вигляді крапель в ніс?

A. Ремантадин

B. Інтерферон

C. Ампіцилін

D. Парацетамол

E. Ацикловір

150. Хворому під час оперативного втручання в якості наркозного засобу анестезіолог використав закис азоту, який має виражені ліпофільні властивості. Який механізм проникнення цього препарату через біологічні мембрани?

А. Піноцитоз

B. Пасивна дифузія

C. Активний транспорт

D. Полегшена дифузія

E. Фільтрація

151. У хворого з'явилися відчуття печіння в ротовій порожнині, білий, пухнастий наліт на язиці. Діагностовано молочницю. Який із запропонованих засобів слід використати?

А. Грізеофульвін

B. Ністатин

C. Гентаміцин

D. Тетрациклін

E. Амфотерицин

152. Унаслідок стресу в людини похилого віку підвищився артеріальний тиск. Причиною цього найбільш імовірно є активація:

А. Функції кори наднирників

B. Функції щитоподібної залози

C. Симпато-адреналової системи

D. Функції гіпофізу

Е. Парасимпатичного ядра блукаючого нерва

153. На гістологічному препараті видно позазародковий орган, який являє собою міхурець, зв'язаний з кишковою трубкою. Стінка його зсередини вистелена епітелієм, зовні вкрита сполучною тканиною. На ранніх етапах ембріогенезу він виконує функцію кровотворного органа. Назвати цей орган.

A. Алантоїс

B. Амніон

C. Пуповина

D. Жовтковий мішок

Е. Плацента

154. У пацієнта розвинулися порушення рухової активності: тремор, атаксія й асинергія рухів, дизартрія. Де, ймовірніше, локалізуються порушення?

A. Довгастий мозок

B. Стовбур мозку

C. Мозочок

D. Лімбічна система

E. Базальні ганглії

155.Перед екстракцією зуба хворому ввели місцево знеболюючий препарат із групи заміщених амідів (похідних аніліду). Визначте цей препарат.

A. Анестезин

B. Танін

C. Лідокаїн

D. Новокаїн

Е. Дикаїн

156.У хворого на хронічний гепатит видалили зуб. Кровотечу, що виникла після цього, не вдавалося припинити протягом 2 годин. Проведене дослідження системи гемостазу встановило зменшення вмісту декількох факторів зсідання крові. Порушення якої функції печінки призвело до порушення гемостазу в цього хворого?

A. Білоксинтезуюча

B. Травна

C. Гормональна

D. Антитоксична

E. Захисна

157.У хворого 30 років, який потрапив до кліники з діагнозом "гострий гломерулонефрит", спостерігалась протеінурія. Яке порушення спричинило це явище?

A. Зменшення кількості функціонуючих нефpoнiв

B. Підвищення проникності ниркового фільтру

C. Зниження онкотичного тиску плазми крові

D. Затримка виведення продуктів азотистого обміну

E. Підвищення гідростатичного тиску крові у капілярах

158.Під час прийому у стоматолога у хворого розвинувся колапс. Який засіб можна використати для виведення його із колапсу?

A. Мезатон

B. Строфантин

C. Нітрогліцерин

D. Седуксен

E. Анаприлін

159.Після загоєння рани на її місці утворився рубець. Яка речовина є основним компонентом цього різновиду сполучної тканин?

А. Хондроїтин-сульфат

B. Гіалуронова кислота

C. Колаген

D. Еластин

E. Кератансульфат

160.Після вимушеного швидкого підняття водолаза з глибини на поверхню у нього з'явилися симптоми кесонної хвороби: біль у суглобах, свербіння шкіри, мерехтіння в очах, запаморочення свідомості. Яким видом емболії зумовлений розвиток цих симптомів?

A. Тромбоемболія

B. Тканинна

C. Газова

D. Жирова

E. Повітряна

161.Хворий скаржиться на періодичне послаблення випорожнення, яке пов'язує з прийомом жирної їжі. Кал хворого немає нормального забарвлення, знебарвлений. Порушення якого з етапів ліпідного обміну наявне в цього хворого?

A. Мобілізація із жирової тканини

B. Депонування в жировій тканині

C. Проміжний обмін

D. Транспорт кров'ю

Е. Всмоктування

162.Хворому з великими опіками зробили пересадку донорської шкіри. Але на 8 добу трансплантат набряк, змінився його колір, на 11 добу почав відторгатися. Які клітини беруть участь у цьому процесі?

A. В-лімфоцити

B. Еозинофіли

C. Т-лімфоцити

D. Еритроцити

E. Базофіли

163.У хворої 29 років місяцеподібне обличчя, ожиріння верхньої частини тулуба, стриї на передній черевній стінці, гірсутизм, у сечі підвищений рівень 17-оксикетостероїдів. Вищезазначені прояви характерні для:

А. Вторинного гіперальдостеронізму

B. Синдрому Кона

C. Синдрому Іценка - Кушинга

D. Феохромоцитоми

Е. Первинного гіперальдостеронізму

164. У хворого спостерігаються дерматит, діарея, деменція. З нестачею якого вітаміну пов'язані ці порушення?

A. В1

B. РР

C. В2

D. В9

Е. В8

165. Під час гістологічного дослідження збільшеного шийного лімфатичного вузла відзначено, що загальний рисунок вузла нечіткий за рахунок розростання атипових гістіоцитарних клітин, з наявністю гігантських клітин Березовського-Штернберга, є ділянки некрозу, склерозу, гіалінозу. Для якого захворювання характерні виявлені морфологічні зміни в лімфатичному вузлі?

A. Гострий мієлолейкоз

B. Грибоподібний мікоз

C. Туберкульоз

D. Хронічний мієлолейкоз

Е. Лімфогранульоматоз

166. Дитина 7 років захворіла гостро. Під час огляду було виявлено, що слизова оболонка зіву гіперемійована, набрякла, вкрита великою кількістю слизу. На слизовій оболонці щік білуваті плями. Наступної доби в дитини з'явилася великоплямиста висипка на шкірі обличчя, шиї, тулуба. Яке захворювання найбільш імовірно розвинулося в цьому випадку?

A. Скарлатина

B. Алергічний дерматит

C. Кір

D. Дифтерія

E. Менінгококцемія

167. Хворому 60 років важко формувати і рухати харчову грудку, це порушує процес їжі. При цьому язик нерухомий, мова стала неможливою. Причиною цього могло стати порушення:

A. Під'язикового нерва

B. Язикоглоткового нерва

C. Трійчастого нерва

D. Додаткового нерва

E. Лицьового нерва

168. При артритах спостерігається розлад функції ковзання суглобових поверхонь. Яка тканина ушкоджується?

A. Кісткова

B. Ретикулярна

C. Пухка сполучна

D. Колагеново-волокниста хрящова

Е. Гіалінова хрящова

169. Унаслідок поранення хворий втратив 25% об'єму циркулюючої крові. Назвіть механізм термінової автокомпенсації крововтрати.

A. Відновлення кількості еритроцитів

B. Відновлення білкового складу крові

C. Надходження міжтканинної рідини в судини

D. Збільшення кількості ретикулоцитів

E. Активація еритропоезу

170. Вирвавши зуб у пацієнта, стоматолог побачив, що він має два корені. Що то за зуб?

A. Верхній різець

B. Ікло

C. Нижній великий кутній

D. Нижній малий кутній

E. Верхній великий кутній

171. У жінки віком 45 років, яка тривалий час хворіє на бронхіальну астму, виник напад ядухи. Який патогенетичний механізм має це явище?

A. Зниження чутливості дихального центру

B. Порушення рухомості грудної клітини

C. Спазм дрібних бронхів

D. Порушення перфузії легеневої тканини

Е. Втрата еластичності легеневої тканини

172. У хворого, який протягом довгого часу приймав глюкокортикоїди, в результаті відміни препарату виникло загострення хвороби, пониження артеріального тиску, слабкість. Ці явища можливо пов'язати з:

A. Звиканням до препарату

B. Сенсибілізацією

C. Виникненням недостатності надниркових залоз

D. Гіперпродукцією кортикотропного гормону

E. Кумуляцією

173. У хворої 5-річної дитини періодично з'являється рідке випорожнення, біль в животі, нудота, блювання. За розповіддю матері, одного разу в дитини разом з блювотною масою виділився гельмінт веретеноподібної форми, довжиною 25 см. Яке захворювання можна запідозрити?

A. Ентеробіоз

B. Трихоцефальоз

C. Дракункульоз

D. Трихінельоз

Е. Аскаридоз

174. У хворого на слизовій оболонці порожнини рота з'явилося вогнище сірувато-білого кольору, щільне, яке виступає над слизовою оболонкою. Гістологічно в цій ділянці виявлено гіперкератоз, паракератоз та акантоз епітелію. Який патологічний процес розвинувся в слизовій оболонці?

A. Лейкодерма

B. Гіаліноз

C. Вогнищевий іхтіоз

D. Локальний пухлинний амілоїдоз

Е. Лейкоплакія

175.Після операції у хворого знижена чутливість шкіри передньої та латеральної поверхні шиї. Який нерв забезпечує чутливість цієї області шиї?

A. n. auricularis magnus

B. n. phrenicus

C. n. transversus colli

D. nn. supraclaviculars

E. n. occipitalis minos

176.Дитина віком 8 років захворіла гостро. Через дві доби від початку захворювання наступила смерть. На аутопсії виявлено, що м'які мозкові оболонки різко повнокровні, просякнуті густим каламутним жовтувато-зеленуватим ексудатом на базальній поверхні головного мозку. Тканина мозку набрякла. Поставте діагноз.

A. Кір

B. Скарлатина

C. Коклюш

D. Менінгококова інфекція

Е. Дифтерія

177.Під час операції на легенях хірург видалив згусток крові із горизонтальної щілини. Де розташована ця щілина?

A. Між нижньою і середньою частинами правої легені

B. Між верхньою і нижньою частинами правої легені

C. Між верхньою і середньою частинами правої легені

D. Між верхньою і нижньою частинами лівої легені

E. Над нижніми частинами правої та лівої легені

178.У хворого 60 років є клінічні ознаки інфаркту міокарда. Визначення активності яких ферментів сироватки крові підтвердить діагноз?

A. Трансаміназа, креатинкіназа

B. Лужна фосфатаза, глюкокіназа

C. Альдолаза, гексокіназа

D. Аргіназа, карбангідраза

E. Амілаза, ліпаза

179.Охолодження тіла людини у воді виникає значно швидше, ніж на повітрі, тому що у воді значно ефективнішою є віддача тепла шляхом:

А. Теплопроведення

B. Конвекції

С. -

D. Випаровування поту

E. Тепловипромінювання

180.Хворому, який страждає на алергічний хейліт, було призначено мазь преднізолону для змащування червоної облямівки і слизової губ. До якої групи антиалергічних засобів належить цей препарат?

А. Антагоністи лейкотрієнових рецепторів

B. Глюкокортикостероїди

C. Блокатори гістамінових рецепторів

D. Мембраностабілізатори

E. Блокатори серотонінових рецепторів

181.У гістологічному препараті шліфа зуба визначається безклітинна тканина, яка складається з міжклітинної речовини, пройманої трубочками, в яких розміщуються відростки клітин. Яка тканина подана в препараті?

A. Цемент

B. Пульпа

C. Дентин

D. Емаль

E. Щільна сполучна тканина

182.У зв'язку з ревматизмом хворій 20 років призначено тривале приймання аспірину. Який структурний компонент слизової оболонки шлунка в найбільшій мірі забезпечить її захист від ушкодження?

A. М'язова тканина

B. Багатошаровий плоский незроговілий епітелій

C. Сполучна тканина

D. Багатошаровий війчастий епітелій

Е. Одношаровий призматичний залозистий епітелій

183.При бактеріоскопічному обстеженні мазків спинномозкової рідини, пофарбованих за Романовським-Гімзе, виявлені найпростіші у формі напівмісяця з загостреними кінцями, блакитною цитоплазмою та рубіново-червоним ядром. Про збудника якої хвороби йдеться?

A. Малярія

B. Амебіаз

C. Трипаносомоз

D. Лейшманіоз

Е. Токсоплазмоз

184.Дитина 4-х років захворіла гостро і померла. На розтині виявлено набряк головного мозку, мозкові оболонки різко повнокровні та просо існі густим мутним жовто-зеленуватим гнійним ексудатом. Про який процес в оболонках мозку йде мова?

А. -

B. Серозне запалення

C. Гнійне запалення

D. Фібринозне запалення

E. Геморагічне запалення

185.При обстеженні хворого похилого віку був встановлений супутній діагноз "блукаюча нирка". Зміни в яких структурах нирки, найбільш вірогідно, призвели до цього стану?

A. Fascia renalis

B. Ureter

C. Sinus renalis

D. Hilus renalis

E. Corpus adiposum pararenale

186.У гетерозиготних батьків з А (II) і В (III) групами крові за системою АВ0 народилась дитина. Яка ймовірність наявності у неї 0 (І) групи крові?

A. 100%

B. 50%

C. 0%

D.75%

Е. 25%

187.Хворий 56 років страждає на фіброзно-кавернозний туберкульоз легень. Протягом останніх 3 тижнів посилилися кашель, слабкість, збільшилася кількість гнійно-слизового харкотиння з прожилками крові. Що спричинило вентиляційну недостатність в даному випадку?

A. Порушення функції дихального центру

B. Порушення прохідності повітроносних шляхів

C. Зменшення кількості функціонуючих альвеол

D. Порушення функції нервово-м'язового апарату

E. Порушення рухливості грудної клітки

188.Під час розтинання глибокого абсцесу щоки був виконаний вертикальний розріз, після чого спостерігалося порушення функції м'язів на стороні операції. Гілки якого нерва були перерізані?

A. Лицьовий

B. Під'язиковий

C. Нижньощелепний

D. Верхньощелепний


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 684 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.283 сек.)