АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БУКЛЕТ “КРОК 1 СТОМАТОЛОГІЯ” 2006 р.

Прочитайте:
  1. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 10
  2. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 12
  3. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 13
  4. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 14
  5. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 15
  6. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 16
  7. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 2
  8. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 24
  9. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 3
  10. ЕКЗАМЕНАЦІЙНИЙ БІЛЕТ № 30

1. У пацієнта 48 років після психоемоційного навантаження раптово з'явився гострий біль у ділянці серця з іррадіацією у ліву руку. Нітрогліцерин зняв напад болю через 10 хвилин. Який патогенетичний механізм є провідним у розвитку болю?

A.Стиснення коронарних судин

B.Підвищення потреби міокарда у кисні

C.Розширення периферійних судин

D.Спазм коронарних судин

E.Закупорка коронарних судин

2. Під час огляду дитини, що не отримувала протягом зими свіжих овочів та фруктів, виявлені множинні підшкірні крововиливи, запалення ясен, каріозні порожнини у зубах. Комбінацію яких вітамінів слід призначити дитині?

A.Кальциферол та аскорбінова кислота

B. Аскорбінова кислота та рутин

C. Фолієва кислота та кобаламін

D. Рибофлавін та нікотинамід

E. Тіамін та піридоксин

3. До інфекційної клініки надійшла дівчинка 7 років з високою температурою, скаргами на біль у горлі, загальну слабкість. Лікар запідозрив дифтерію. Що із перерахованого є вирішальним для підтвердження діагнозу після виділення чистої культури збудника?

A. Проба на токсигенність

B. Виявлення у збудника волютинових зерен

C. Фаголізабельність

D. Проба на цистиназу

E. Гемолітична здатність збудника

4. Хворий з діагнозом вогнищевий туберкульоз верхньої частки правої легені в складі комбінованої терапії отримує ізоніазид. Через деякий час пацієнт почав скаржитися на м'язову слабкість, зниження шкірної чутливості, порушення зору, координації рухів. Який вітамінний препарат доцільно використати для усунення даних явищ?

A. Вітамін В6

B. Вітамін В12

C. Вітамін D

D. Вітамін А

E. Вітамін С

5. Під час морфологічного дослідження дна каріозної порожнини зуба чітко диференціюються три зони: розм'якшеного дентину, прозорого дентину, замісного дентину. Для якої стадії карієсу властиві ці зміни?

A. Глибокий карієс

B. Стадія плями

C. Середній карієс

D. Поверхневий карієс

E. Хронічний карієс

6. У гістологічному препараті трубчастої кістки, на місці зламу виявлені ознаки регенераторного процесу (мозоля). Яка тканина формує цю структуру?

A. Епітеліальна

B. Ретикулярна

C. Пухка сполучна

D. Грубоволокниста кісткова

E. Пластинчаста кісткова

7. Хронічна нежить ускладнилася запаленням лобової пазухи. Через який носовий хід потрапила інфекція до цього синуса?

А. Середній

В. Верхній

C. Носоглотковий

D. Нижній

E. Загальний

8. Після вживання м'ясних консервів у хворого з'явилося двоїння в очах, сильний головний біль, порушення ковтання, ускладнене дихання, м'язова слабкість. Встановлено діагноз ботулізм. З яким фактором патогенності пов'язані клінічні прояви цього захворювання?

A. Фібринолізин

B. Ендотоксин

C. Екзотоксин

D. Плазмокоагулаза

E. Гемолізин

9. До лікарні госпіталізовано жінку в важкому стані з діагнозом геморагічний інсульт у ділянці лобної частки правої півкулі головного мозку. Ушкодження якої артерії, найбільш вірогідно, призвело до цього стану?

A. A.communicans posterior

B. A.cerebri media

C. A.communicans anterior

D. A.cerebri anterior

E. A.cerebri posterior

10. До лікаря звернулася мати з дитиною віком 1 рік, у якої прорізалося шість зубів. Яку кількість зубів повинна мати дитина даного віку?

A. 10

B. 12

С. 7

D. 8

Е. 6

11. Хворий був доставлений до лікарні зі скаргами на головний біль, підвищену температуру, часті випорожнення, біль у животі з тенезмами. Лікар встановив клінічний діагноз дизентерія та направив досліджуваний матеріал (випорожнення) до баклабораторії. Яким методом діагностики лікар-лаборант має підтвердити або відхилити клінічний діагноз?

A. Біологічний

B. Алергічний

C. Бактеріологічний

D. Серологічний

E. Бактеріоскопічний

12. Людина вживає суху їжу. Які слинні залози при цьому секретують найбільше?

A. Щічні

B. Привушні

C. Під'язикові

D. Підщелепні

E. Піднебінні

13. Дитина 3 років надійшла до лікарні зі стороннім тілом у бронхах. У який бронх найвірогідніше потрапило стороннє тіло?

A. Лівий сегментарний

B. Правий головний

C. Лівий головний

D. Часточковий

E. Правий сегментарний

14. У хворого після екстракції зуба виникла кровотеча. Який із запропонованих засобів доцільно використати у цьому випадку?

A. Тромбін ін'єкційно

B. Адреналін місцево

C. Вікасол орально

D. Неодикумарин орально

E. Фібриноген ін'єкційно

15. Каретою швидкої допомоги до лікарні доставлено хворого, який у стані важкої депресії намагався покінчити життя самогубством. Які фармакологічні засоби необхідно призначити хворому?

A. Седативні

B. Транквілізатори

C. Антидепресанти

D. Нейролептики

E. Солі літію

16. На ринку батько купив свинину. Якою хворобою можуть заразитися члени сім'ї, якщо це м'ясо не пройшло ветеринарний контроль?

A. Теніоз

B. Гіменолепідоз

C. Ехінококоз

D. Фасціольоз

E. Теніаринхоз

17. Під час огляду порожнини рота стоматолог виявив каріозну порожнину на поверхні коронки другого малого кутнього зуба, зверненого до першого моляра. Назвіть уражену поверхню коронки:

A. Facies mesialis

B. Facies lingualis

C. Facies distalis

D. Facies vestibularis

E. Facies occlusalis

18. У хворого на 2 добу після розвитку інфаркту міокарда різко знизився систолічний AT до 60 мм рт.ст., виникли тахікардія до 140/хв, задишка; хворий знепритомнів. Який механізм є провідним у патогенезі шоку, що розвинувся?

A. Зниження об'єму циркулюючої крові

B. Зменшення ударного об'єму крові

C. Пароксизмальна тахікардія

D. Інтоксикація

E. Анафілактична реакція

19. У пацієнтки 46 років на фоні миготливої аритмії почався набряк легень. Який сечогінний препарат необхідно ввести в першу чергу для виведення хворої з важкого стану?

A. Еуфілін

B. Амілорид

C. Тріамтерен

D. Фуросемід

E. Верошпірон

20. Під час гістологічного дослідження щитоподібної залози хворого, який помер від серцевої недостатності при явищах гіпотиреозу, виявлено дифузну інфільтрацію залози лімфоцитами та плазмоцитами, атрофію паренхіми та розростання сполучної тканини. Визначте діагноз:

A. Зоб тиреотоксичний

B. Аденома щитоподібної залози

C. Аутоімунний тиреоїдит Хашимото

D. -

Е. Гнійний тиреоїдит

21. Хворому 50 років з ішемічною хворобою серця лікар призначив лікарський засіб, який має антиагрегантну дію. Хворий почав приймати засіб у дозах, що перевищують призначені. У нього розвилися нудота, блювання, біль у животі натщесерце. Який засіб було призначено хворому?

A. Пентоксифілін

B. Дипіридамол

C. Ацетилсаліцилова кислота

D. Тиклід

E. Пармідин

22. До лабораторії надійшов матеріал (витяжка тваринницької сировини) з району, де відзначаються випадки сибірки серед тварин. Яку серологічну реакцію необхідно застосувати для виявлення антигенів збудника в досліджуваному матеріалі?

A. Преципітації в агарі

B. Радіоімунний аналіз

C. Зв'язування комплементу

D. Термопреципітації

E. Непрямої гемаглютинації

23. До інфекційної лікарні надійшов ветеринарний лікар з підозрою на бруцельоз. За допомогою якого серологічного тесту можна підтвердити діагноз?

A. Реакція преципітації Асколі

B. Реакція зв'язування комплементу Васермана

C. Реакція аглютинації Райта

D. Реакція аглютинації Вейгля

E. Реакція аглютинації Відаля

24. У хворого виявлено порушення прохідності дихальних шляхів на рівні дрібних та середніх бронхів. Які зміни кислотно-основної рівноваги (КОР) можуть розвинутися у нього?

A. Метаболічний ацидоз

B. Респіраторний алкалоз

C. КОР не зміниться

D. Респіраторний ацидоз

E. Метаболічний алкалоз

25. Під час мікроскопічного дослідження біоптату з ураженої ділянки слизової оболонки ротової порожнини виявлені палички, розташовані у вигляді скупчень, що нагадують пачку цигарок. За Цілем-Нільсеном фарбуються в червоний колір. Який вид збудника, найбільш вірогідно, виявлений у біоптаті?

A. М.tuberculosis

B. A.israilii

C. М.avium

D. A.bovis

E. М.leprae

26. Людина вийшла з кондиційонованого приміщення на вулицю, де температура повітря дорівнює +400С, вологість повітря - 60%. За рахунок якого механізму переважно здійснюватиметься віддача тепла за цих умов?

А.-

B. Радіація

C. Випаровування поту

D. Конвекція

E. Проведення

27. Після тривалої і тяжкої хвороби у хворого знизився AT до 60/40 мм рт.ст.; спостерігається тахікардія, задишка, затьмарення свідомості. Як можна визначити цей стан?

A. Преагонія

B. Клінічна смерть

С. Шок

D. Агонія

Е. -

28. За клінічними ознаками хвороби людині призначено піридоксальфосфат. Для корекції яких процесів рекомендовано цей препарат?

A. Дезамінування пуринових нуклеотидів

B. Трансамінування та декарбоксилювання амінокислот

C. Окисне декарбоксилювання кетокислот

D. Синтез білка

E. Синтез пуринових та піримідинових основ

29. У хворого 57 років, який страждає на цукровий діабет, розвинувся кетоацидоз. Біохімічною основою цього стану є зменшення ступеня утилізації ацетил-КоА. Нестачею якої сполуки в клітинах це обумовлено?

A. Оксалоацетат

B. 2-оксоглутарат

C. Глутамат

D. Аспартат

E. Сукцинат

30. У хворого після довготривалого застосування препарату, призначеного для лікування гострого респіраторного захворювання, з'явилися головний біль, запаморочення, шум у вухах, нудота, біль в епігастральній області. Який препарат міг викликати подібну клінічну картину?

A. Вітамін С

B. Ацетилсаліцилова кислота

C. Мідантан

D. Нафтизин

E. Бромгексин

31. Охолодження тіла людини у воді виникає значно швидше, ніж на повітрі. За рахунок якого шляху тепловіддачі це відбувається?

А.-

B. Конвекція

C. Тепловипромінювання

D. Випаровування поту

E. Теплопроведення

32. Яка речовина надає слині в'язкий, слизовий характер, виконує захисну роль, у тому числі від механічного пошкодження слизової рота?

A. Муцин

B. Амілаза

C. Калікреїн

D. Глюкоза

E. Лізоцим

33. У тварини під час експерименту перерізали задні корінці спинного мозку. Які зміни відбуватимуться в зоні іннервації?

A. Зниження тонусу м'язів

B. Втрата рухових функцій

C. Підвищення тонусу м'язів

D. Втрата чутливості

E. Втрата чутливості та рухових функцій

34. У хворого спостерігається асиметрія обличчя, особливо при спробах виконати активне скорочення його м'язів. Пошкодження якого нерва можна запідозрити?

A. Під'язиковий

B. Трійчастий, І гілка

C. Трійчастий, ІІІ гілка

D. Лицевий (рухова частина)

E. Трійчастий, ІІ гілка

35. У хворого на хронічний гломерулонефрит порушується інкреторна функція нирок. До дефіциту яких формених елементів крові це призведе?

A. Лейкоцити та тромбоцити

B. Еритроцити та лейкоцити

C. Лейкоцити

D. Тромбоцити

E. Еритроцити

36. У пацієнта в стоматологічному кабінеті розвинувся напад бронхіальної астми, який вдалося усунути сальбутамолом. До якої групи лікарських засобів належить цей препарат?

A. β2-адреноміметики

B. Симпатолітики

C. α-адреноміметики

D. α-β-адреноміметики

E. β12-адреноміметики

37. При нестачі вітаміну А у людини відбувається порушення сутінкового зору. Яким клітинам притаманна фоторецепторна функція?

A. Колбочкові нейросенсорні клітини

B. Біполярні нейрони

C. Горизонтальні нейроцити

D. Гангліонарні нервові клітини

E. Паличкові нейросенсорні клітини

38. В ендокринологічному відділенні знаходиться хлопчик 9 років, у котрого вже декілька разів були переломи кінцівок, пов'язані з крихкістю кісток. Функція яких ендокринних залоз (залози) порушена?

A. Наднирковозалозні

B. Епіфіз

C. Паращитоподібні

D. Щитоподібна

E. Вилочкова

39. На автопсії померлого від отруєння етиленгліколем, нирки дещо збільшені у розмірах, набряклі; їх капсула знімається дуже легко. Кіркова речовина - широка, блідо-сіра. Мозкова речовина - темно-червона. Яка патологія нирок розвинулася у хворого?

A. Гострий пієлонефрит

B. Гострий гломерулонефрит

C. Некротичний нефроз

D. Ліпоїдний нефроз

E. Гострий тубуло-інтерстиціальний нефрит

40. Хворому на хронічний гепатит для оцінки знешкоджуючої функції печінки було проведено пробу з навантаженням бензоатом натрію. Виділення якої кислоти з сечею характеризуватиме знешкоджуючу функцію печінки?

A. Щавлева

B. Валеріанова

C. Лимонна

D. Фенілоцтова

E. Гіпурова

41. З віком знижується активність навколовушних слинних залоз. Активність якого ферменту буде зменшуватися в слині?

A. Амілаза

B. Фосфатаза

C. Мальтаза

D. Гексокіназа

E. Лізоцим

42. У хворого 37 років після отруєння невідомим лікарським препаратом відзначаються стереотипні скорочення м'язів обличчя, що імітують кліпання та примружування. До якої форми розладів рухової функції нервової системи слід віднести описане порушення?

A. Акінезія

B. Гіперкінезія

C. Гіпокінезія

D. Атаксія

Е. -

43. У пацієнта, після застосування новокаїну для проведення провідникової анестезії, розвинувся анафілактичний шок. Який із наведених препаратів є препаратом вибору для його усунення?

A. Адреналіну гідрохлорид

B. Кордіамін

C. Атропіну сульфат

D. Дімедрол

E. Норадреналіну гідротартрат

44. Для підвищення результатів спортсмену рекомендували застосовувати препарат, що містить карнітин. Який процес у найбільшому ступені активізується карнітином?

A. Синтез стероїдних гормонів

B. Синтез кетонових тіл

C. Тканинне дихання

D. Транспорт жирних кислот у мітохондрії

E. Синтез ліпідів

45. В експерименті електричними імпульсами подразнюють нерв, що призводить до виділення малої кількості густої в'язкої слини підщелепною та під'язиковою залозами. Який нерв стимулюють?

A. N.vagus

B. N. facialis

C. N.sympathicus

D. N.glossopharyngeus

E. N.trigeminus

46. Дитина скаржиться на свербіж потиличної та скроневих ділянок голови. Під час огляду голови мати виявила поверхневі виразки внаслідок розчухів та гниди білого кольору на волоссі. Вкажіть збудника цього патологічного стану:

A. Воша платяна

B. Блоха людська

C. Воша лобкова

D. Муха вольфартова

E. Воша головна

47. У гістологічному препараті кори наднирника спостерігаються дрібні полігональні клітини, які утворюють округлі скупчення та містять невелику кількість ліпідних включень. Яку частину наднирника представлено у гістологічному препараті?

А. Сітчаста зона

В. -

C. Проміжна зона

D. Пучкова зона

E. Клубочкова зона

48. У боксера, що отримав удар у ділянку скронево-нижньощелепного суглоба, відбувся травматичний вивих нижньої щелепи. Зміщення яких суглобових поверхонь вийде за межі фізіологічної норми?

A. Голівка нижньої щелепи та нижньощелепна ямка

B. Шийка нижньої щелепи та піднижньощелепна ямка

C. Голівка нижньої щелепи та піднижньощелепна ямка

D. Вінцевий відросток та піднижньощелепна ямка

E. Вінцевий відросток та крилоподібна ямка

49. У людини з захворюванням нирок збільшений артеріальний тиск, особливо діастолічний. Посилена секреція якої біологічно активної речовини спричиняє підвищення тиску у хворого?

A. Ренін

B. Вазопресин

C. Катехоламіни

D. Норадреналін

E. Адреналін

50. У гістологічному препараті визначаються кінцеві відділи залоз, утворені клітинами з центрально розташованим круглим ядром та базофільною цитоплазмою. Визначте вид кінцевих відділів:

A. Серомукозні

B. Слизові

C. Сальні

D. Змішані

E. Серозні

51. З гнійного ексудату хворого з одонтогенною флегмоною виділена чиста культура грампозитивних мікробів кулястої форми, що має лецитиназну активність, коагулює плазму кроля, розщеплює маніт в анаеробних умовах. Який з вказаних мікроорганізмів міг сприяти виникненню гнійного ускладнення?

A. S.pyogenes

B. S.epidermidis

C. S.aureus

D. S.viridans

E. S.mutans

52. Надмірна волосатість вушних раковин (гіпертрихоз) визначається геном, локалізованим у Y-хромосомі. Цю ознаку має батько. Яка вірогідність народження хлопчика з такою аномалією?

A. 75%

B. 35%

C. 100%

D. 0%

E. 25%

53. У хворого на рак спинки язика виникла сильна кровотеча внаслідок ураження пухлиною дорсальної артерії язика. Яку судину слід перев'язати лікарю для зупинки кровотечі?

A. Висхідна артерія глотки

B. Дорсальна артерія язика

C. Глибока артерія язика

D. Язикова артерія

E. Лицева артерія

54. Хворий 23 років надійшов до лікарні у важкому стані з черепно-мозковою травмою. Дихання характеризується судомним тривалим вдихом, який переривається коротким видихом. Для якого типу дихання це характерно?

A. Апнейстичне

B. Чейн-Стокса

C. Біота

D. Гаспінг

E. Куссмауля

55. У хворого 25 років у стоматологічному кабінеті раптово розвинувся напад бронхіальної астми. Лікар дав хворому сальбутамол у вигляді інгаляції. Який механізм дії цього препарату?

A. Блокує Н1-гістамінорецептори

B. Блокує М-холінорецептори

C. Стимулює β2-адренорецептори

D. Стимулює α-адренорецептори

E. Блокує фосфодіестеразу

56. У червоподібному відростку виявлено гельмінта білого кольору, завдовжки 40 мм з тонким ниткоподібним переднім кінцем. У фекаліях знайдені яйця овальної форми з пробками на полюсах. Визначте вид гельмінта:

A. Волосоголовець

B. Аскарида

C. Вугриця кишкова

D. Кривоголовка

E. Гострик

57. Хворому на стоматит призначили препарат з групи сульфаніламідів. Який механізм його антибактеріальної дії?

A. Зменшення проникності мембран

B. Коагуляція білка

C. Пригнічення сульфгідрильних груп тіолових ферментів

D. Порушення синтезу білків клітинної стінки

E. Конкурентний антагонізм з ПАБК

58. В експерименті, у тварини шляхом звуження ниркової артерії, отримано стійке підвищення кров'яного тиску. Підвищення функції яких клітин нирок зумовлює цей ефект?

A. Подоцити

B. ЮГА-клітини

C. Інтерстиційні клітини

D. Клітини щільної плями

E. Ендотеліоцити

59. У жінки 22 років виявлені збільшені лімфатичні вузли. Гістологічне дослідження вузла виявило лімфоцити, гістіоцити, ретикулярні клітини, малі та великі клітини Ходжкіна, багатоядерні клітини Березовського-Штернберга, поодинокі осередки казеозного некрозу. Для якого захворювання характерні такі зміни?

A. Метастаз рака

B. Лімфосаркома

C. Лімфогранулематоз

D. Хронічний лейкоз

E. Гострий лейкоз

60. У хворого на аденому клубочкової зони кори наднирників (хвороба Конна) спостерігаються артеріальна гіпертензія, напади судом, поліурія. Що є головною ланкою в патогенезі цих порушень?

A. Гіперсекреція альдостерону

B. Гіперсекреція катехоламінів

C. Гіпосекреція глюкокортикоїдів

D. Гіперсекреція глюкокортикоїдів

E. Гіпосекреція альдостерону

61. У пацієнтки з постійною гіпоглікемією після введення адреналіну аналіз крові суттєво не змінився. Лікар запідозрив патологію печінки. Про зміну якої функції печінки може йти мова?

A. Гліколітична

B. Кетогенна

C. Глікогендепонуюча

D. Холестеринутворююча

E. Екскреторна

62. У хворого встановлено попередній діагноз - токсоплазмоз. Який матеріал було використано для діагностики цієї хвороби?

A. Кров

B. Сеча

C. Фекалії

D. Харкотиння

E. Дуоденальний вміст

63. Дитина 5 років надійшла до ЛОР-відділення з діагнозом гнійне запалення середнього вуха (тимпаніт). Захворювання розпочалося із запалення носоглотки. Через який канал скроневої кістки інфекція потрапила до барабанної порожнини?

A. М'язово-трубний канал

B. Сонний канал

C. Барабанний каналець

D. Сонно-барабанні канальці

E. Каналець барабанної струни

64. Хворому на інсулінзалежний цукровий діабет було введено інсулін. Через деякий час у нього з'явилися слабкість, дратівливість, посилення потовиділення. Яка основна причина розвитку цих розладів?

A. Посилення кетогенезу

B. Посилення ліпогенезу

C. Вуглеводне голодування головного мозку

D. Посилення глікогенолізу

E. Зменшення глюконеогенезу

65. Хворий втратив здатність впізнавати предмети за характерними для них звуками (годинник, дзвін, музика). Яка частина мозку, найбільш вірогідно, ушкоджена?

A. Insula

B. Lobus temporalis

C. Lobus frontalis

D. Lobus occipitalis

E. Lobus parietalis

66. При хронічному передозуванні глюкокортикоїдів у хворого розвивається гіперглікемія. Який процес вуглеводного обміну зумовлює це?

A. Глікогеноліз

B. Аеробний гліколіз

C. Глікогенез

D. Пентозофосфатний цикл

E. Глюконеогенез

67. У вагітної 28 років, досліджували ферменти в клітинах амніотичної рідини. При цьому виявилася недостатня активність β-глюкуронідази. Який патологічний процес спостерігається?

A. Аглікогеноз

B. Ліпідоз

C. Глікогеноз

D. Мукополісахародоз

E. Колагеноз

68. Хворий скаржиться на біль в яснах та зубах верхньої щелепи. Про запалення якого нерва йде мова?

A. Під'язиковий

B. II гілка V пари

C. III гілка V пари

D. І гілка V пари

E. Додатковий

69. На розтині тіла хлопчика 8 років, що хворів на дифтерію зіва та мигдаликів і помер на другий тиждень від початку захворювання, виявлено зміни в міокарді у вигляді дрібновогнищевих некрозів міокардиоцитів, набряку строми з незначною лімфоцитарною інфільтрацією. Діагностуйте вид міокардиту:

A. Вогнищево-проміжний, ексудативний

B. Інтерстиціальний

C. Альтеративний

D. Септичний

E. Гранулематозний

70. У хворого з гострим ринітом виявлена гіперемія та підвищене утворення слизу в носовій порожнині. Активність яких клітин епітелію слизової оболонки підвищена?

A. Келихоподібні

B. Базальні

C. Ендокринні

D. Війчасті

E. Мікроворсинчасті

71. Чоловік 40 років, що брав участь у ліквідації наслідків аварії на АЕС, захворів на пародонтит. Який етіологічний фактор є найбільш важливим у розвитку цієї патології?

A. Стрептококи

B. Неповноцінне харчування

C. Емоційний стрес

D. Дефіцит заліза

E. Підвищене навантаження зубощелепного апарата

72. Під час мікроскопічного дослідження бронхобіопсії виявлена пухлина, яка побудована з гніздних скупчень атипових клітин багатошарового плоского епітелію, місцями із характерними "перлинами". Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Плоскоклітинний рак без ороговіння

B. Слизовий рак

C. Скір

D. Плоскоклітинний рак із ороговінням

E. Солідний рак

73. У хворого після оперативного втручання розвинувся парез кишечнику. Який засіб із групи антихолінестеразних слід йому призначити?

A. Пілокарпін

B. Прозерин

C. Карбахолін

D. Ацетилхолін

E. Ацеклідин

74. Припинення кровотечі після пологів пов'язано з дією окситоцину на стінку матки. Яка оболонка органа реагує на дію цього гормону?

A. Параметрій

B. Міометрій

C. Підслизова

D. Ендометрій

E. Периметрій

75. У хворого повільно загоюється перелом кістки. Який засіб можна використати для прискорення утворення її сполучнотканинної матриці?

A. Метотрексат

B. Циклоспорин

C. Преднізолон

D. Метилурацил

E. Циклофосфан

76. Під час експериментального дослідження хондрогістогенезу було ушкоджено склеротом. До порушення диференціювання яких клітин це призведе?

A. Фібробласти

B. Міобласти

C. Гладенькі міоцити

D. Епідермоцити

E. Хондробласти

77. Під час дослідження мікропрепарату шкіри пальця дитини встановлено, що епідерміс має ознаки недостатнього розвитку. Який ембріональний листок був пошкоджений у процесі розвитку?

A. Ентодерма

B. Ектодерма

C. Мезодерма

D. Ектомезенхіма

E. Мезенхіма

78. У баклабораторії, під час мікроскопії мазків з харкотиння хворого на хронічне легеневе захворювання, забарвлених за Цілем-Нільсоном, виявлені червоні палички. Яка властивість мікобактерії туберкульозу виявлена при цьому?

A. Спороутворення

B. Лугостійкість

C. Спиртостійкість

D. Кислотостійкість

E. Капсулоутворення

79. Хворий тривало хворіє на туберкульоз. Який препарат обов'язково має бути включений до комплексної терапії туберкульозу?

A. Рифампіцин

B. Етамбутол

С. Ізоніазид

D. Натрію парааміносаліцилат

E. Етіонамід

80. У хворого скарги на порушення сечовипускання. Діагностовано гіпертрофію передміхурової залози. Пошкодження якої частини залози призводить до порушення сечовипускання?

A. Права частка

B. Верхівка

C. Ліва частка

D. Середня частка

E. Основа

81. У хворого поперечний розрив спинного мозку нижче VI грудного сегмента. Як внаслідок цього зміниться дихання?

A. Суттєво не зміниться

B. Стане більш частим

C. Припиниться

D. Стане більш рідким

E. Стане більш глибоким

82. У хворого 28 років діагностовано гострий запальний процес слизової оболонки нососльозової протоки. З анамнезу відомо, що після перенесеного грипу протягом 10-ти днів були виділення із носа. З якого відділу носової порожнини інфекція могла надійти у нососльозову протоку?

A. Лобова пазуха

B. Присінок носа

C. Нижній носовий хід

D. Верхній носовий хід

E. Середній носовий хід

83. Під час гістологічного дослідження легень померлого від серцевої недостатності, виявлені вогнища запалення з заповненням альвеол рідиною, забарвленою у блідо-рожевий колір, місцями з наявністю тонких рожевих ниток, які утворюють дрібнопетлисту сітку з невеликою кількістю лімфоцитів. Який характер ексудату в легенях?

A. Гнійний

B. Фібринозний

C. Серозно-фібринозний

D. Геморагічний

E. Серозний

84. Обстежено спортсмена після інтенсивного фізичного навантаження. Виявлено порушення координації рухів при збереженні сили скорочення м'язів. Причиною цього може бути зменшення швидкості проведення збудження:

A. Аферентними нервами

B. Через центральні синапси

C. Провідними шляхами

D. Через нервово-м'язові синапси

E. Еферентними нервами

85. Хвора на ішемічну хворобу серця приймала антиангінальний препарат, який має наступні властивості: розширює вінцеві артерії, периферичні судини (артеріальні та венозні), зменшує потребу міокарда в кисні, покращує ендокардіальний кровообіг. Вкажіть цей засіб:

A. Валідол

B. Нітрогліцерин

C. Дібазол

D. Еуфілін

E. Папаверин

86. У хворого виявлена болісність по ходу крупних нервових стовбурів та підвищений вміст пірувату в крові. Нестача якого вітаміну може викликати такі зміни?

А. В2

В. РР

С. Біотин

D. B1

Е. Пантотенова кислота

87. Людина довільно затримала дихання впродовж 60 с. Після цього хвилинний об'єм дихання (ХОД) збільшився до 12 л. Яка зміна у крові є головною причиною збільшення ХОД?

A. Зниження р О2

B. Підвищення рН

 

C. Підвищення р СО2

D. Підвищення р О2

E. Зниження р СО2

88. У чоловіка 35 років через 15 хвилин після автомобільної аварії виявлена масивна травма нижніх кінцівок без значної зовнішньої крововтрати. Постраждалий перебуває у збудженому стані. Який компонент патогенезу травматичного шоку є провідним та потребує негайної корекції?

A. Внутрішня плазмовтрата

B. Біль

C. Інтоксикація

D. Порушення функції серця

E. Гостра ниркова недостатність

89. Вміст везикул зі слизової оболонки хворого на натуральну віспу направлений до вірусологічної лабораторії. Що з наведеного буде виявлено під час мікроскопії мазків?

A. Синцитій

B. Тільця Бабеша-Ернста

C. Тільця Гуарнієрі

D. Тільця Пашена

E. Тільця Бабеша-Негрі

90. Студенти під час вивчення особливостей генетичного коду з'ясували, що є амінокислоти, яким відповідають по 6 кодонів, 5 амінокислот - 4 різні кодони. Інші амінокислоти кодуються трьома або двома кодонами і тільки дві амінокислоти - одним кодоном. Вкажіть, яку властивість генетичного коду виявили студенти?

A. Надлишковість

B. Триплетність

C. Універсальність

D. Колінеарність

E. Однонаправленість

91. Під час огляду учнів першого класу стоматолог виявив, що у однієї дитини зуби жовто-коричневого кольору, два зуба надщерблені. До цього хлопчик лікувався від пневмонії, назву таблеток згадати не може. Який препарат міг так негативно вплинути

A. Еритроміцин

B. Доксициклін

C. Оксацилін

D. Бісептол

E. Ампіцилін

92. При розтині тіла дитини 5 років, м'які мозкові оболонки різко повнокровні, каламутні, у вигляді жовтувато-зеленуватого «чепчика». Мікроскопічно: м'яка мозкова оболонка різко потовщена, повнокровна, просякнута гнійним ексудатом з наявністю фібрину. Про яке захворювання слід думати?

A. Сибірка

B. Менінгококова інфекція

C. Грип

D. Kip

Е. Туберкульоз

93. У хворої виявлено ексудативний плеврит. На якому рівні необхідно провести плевральну пункцію по задній пахвовій лінії?

A. VI міжреберний простір

B. VII міжреберний простір

C. VIII міжреберний простір

D. XI міжреберний простір

E. IX міжреберний простір

94. Під час постсинтетичного періоду мітотичного циклу було порушено синтез білків - тубулінів, які беруть участь у побудові веретена поділу. Це може призвести до порушення:

A. Тривалості мітозу

B. Цитокінезу

C. Деспіралізації хромосом

D. Спіралізації хромосом

E. Розходження хромосом

95. Хворий після перенесеного епідемічного паротиту почав худнути, постійно відчував спрагу, пив багато води, відмічалося часте сечовиділення, підвищений апетит. В даний час скаржиться на шкірний свербіж, слабкість, фурункульоз. У крові: глюкоза-16 ммоль/л, кетонові тіла - 100 мкмоль/л; глюкозурія. Яке захворювання розвинулося у пацієнта?

A. Інсулінозалежний цукровий діабет

B. Стероїдний діабет

C. Інсулінонезалежний цукровий діабет

D. Нецукровий діабет

E. Цукровий діабет недостатнього харчування

96. Зниження співвідношення аденілових нуклеотидів АТФ/АДФ призводить до посилення гліколізу в тканинах пародонту в умовах гіпоксії. Яка реакція при цьому активується?

A. Альдолазна

B. Енолазна

C. Фосфофруктокіназна

D. Тріозофосфатізомеразна

E. Лактатдегідрогеназна

97. Хірург планує взяти у хворого лімфу з грудної протоки в місці її впадіння до венозного русла. Куди слід провести катетер з цією метою?

A. Місце утворення верхньої порожнистої вени

B. Лівий венозний кут

C. Місце утворення ворітної вени

D. Місце утворення нижньої порожнистої вени

E. Правий венозний кут

98. Під час видалення у хворого ліпоми біля крила носа, хірург-стоматолог пошкодив судину, що призвело до утворення підшкірної гематоми. Яку судину пошкоджено?

A. A.maxillaris

B. A.supraorbitalis

C. A.angularis

D. A.facialis

E. A.infraorbitalis

99. Дистрофічні зміни серцевого м'яза супроводжуються розширенням порожнин серця, зниженням сили серцевих скорочень, збільшенням об'єму крові, що залишається під час систоли в порожнині серця; переповнюються вени. Якому стану відповідає описана картина?

A. Тампонада серця

B. Аварійна стадія гіпертрофії міокарда

C. Стадія кардіосклерозу

D. Міогенна дилатація

E. Тоногенна дилатація

100. До стоматолога звернулася мати дитини 2-х років, яка під час вагітності, у зв'язку з інфекційним захворюванням, безсистемно приймала антибіотики. Під час огляду у дитини відзначається руйнування різців, емаль жовтого кольору, у шийки зубів коричнева облямівка. Який з препаратів приймала мати під час вагітності?

A. Ксантинола нікотинат

B. Ампіокс

C. Октадин

D. Фуросемід

E. Доксициклін

101. Дитині 4-х років зроблено реакцію Манту. Через 60 годин після введення у шкіру туберкуліну з'явилося вогнищеве затвердіння та почервоніння шкіри діаметром 15 мм, що було розцінено як позитивний тест. Який вид реакції гіперчутливості лежить в основі цього тесту?

А. -

B. Імунокомплекс-опосередкована гіперчутливість

C. Гіперчутливість негайного типу

D. Гіперчутливість сповільненого типу

E. Комплімент-опосередкована цитотоксична гіперчутливість

102. Чоловік 56 років надійшов до клініки зі скаргами на загальну слабкість, біль та печіння в області язика, відчуття оніміння в кінцівках. У минулому переніс резекцію кардіального відділу шлунка. У крові: Hb- 80 г/л; ер.- 2,0*1012/л; колір, показн.- 1,2; лейк.- 3,5*109/л. Який вид анемії в даного хворого?

A. Залізодефіцитна

B. В12-фолієво-дефіцитна

C. Гемолітична

D. Апластична

E. Постгеморагічна

103. У цитоплазмі міоцитів розчинена велика кількість метаболітів окиснення глюкози. Назвіть один з них, що безпосередньо перетворюється на лактат:

A. Глюкозо-6-фосфат

B. Гліцерофосфат

C. Піруват

D. Оксалоацетат

E. Фруктозо-6-фосфат

104. Під час розтину тіла жінки, яка померла внаслідок пухлинної дисемінації муцинозної цистаденокарциноми та тривалий час мала вимушене положення в ліжку, були знайдені великі ділянки некрозу шкіри та підлеглих м'яких тканин крижової ділянки. Яка форма некрозу має місце у даному випадку?

A. Пролежень

B. Секвестр

C. Інфаркт

D. Воскоподібний (ценкеровський) некроз

E. Сирнистий некроз

105.У хворого поранення у праву бічну ділянку живота. Яка частина товстої кишки найвірогідніше може бути пошкоджена?

A. Пряма

B. Поперечна ободова

C. Висхідна ободова

D. Сигмоподібна ободова

E. Низхідна ободова

106.У ліквідатора наслідків аварії на АЕС, під час гострої променевої хвороби, виник геморагічний синдром. Що має найбільше значення в патогенезі цього синдрому?

A. Тромбоцитопенія

B. Підвищення активності протизсідальної системи крові

C. Підвищення активності факторів фібринолізу

D. Порушення структури стінки судин

E. Зменшення активності зсідальної системи крові

107. У гострому експерименті у тварини здійснювали електричне подразнення chorda tympani, внаслідок чого з протоки привушної слинної залози виділялося:

A. Багато рідкої слини

B. Мало рідкої слини

C. Багато в'язкої слини

D. Мало в'язкої слини

E. Слина не виділялася

108.У стоматологічному кабінеті в хворого розвинувся напад бронхіальної астми. Лікар застосував препарат з групи β-адреноміметиків. Який препарат був застосований?

A. Сальбутамол

B. Ефедрину гідрохлорид

C. Еуфілін

D. Адреналіну гідрохлорид

E. Атропіну сульфат

109.Під час розвитку зуба у складі емалевого органу з'являються клітини призматичної форми, які мають шестикутовий перетин; ядро розташоване у центральній частині клітини. Що це за клітини?

A. Зовнішні енамелобласти

B. Камбіальні клітини

C. Клітини пульпи емалевого органа

D. Преодонтобласти

E. Преенамелобласти

110. У клітині відбулася мутація першого екзону структурного гена. В ньому зменшилася кількість пар нуклеотидів - замість 290 пар стало 250. Визначте тип мутації:

A. Нонсенс-мутація

B. Інверсія

C. Делеція

D. Транслокація

E. Дуплікація

111.У хворого на гепатоцеребральну дегенерацію під час обстеження виявлено дефект синтезу білка - церулоплазміну. З якими органелами пов'язаний цей дефект?

A. Гранулярна ендоплазматична сітка

B. Агранулярна ендоплазматична сітка

C. Лізосоми

D. Комплекс Гольджі

E. Мітохондрії

112.У хворого запалення середнього вуха (отит). При цьому він скаржиться на розлад відчуття смаку в передній частині язика. Який з нервів ушкоджено?

A. N.glossopharyngeus

B. N.facialis

C. N.vagus

D. N.trigeminus

E. N.vestibulo - cochlearis

113. Хворому з неоперабельним раком шлунка призначили промедол для зняття вираженого больового синдрому. З часом хворий відзначив зменшення знеболюючого ефекту та тривалості дії препарату, різке посилення болю у всьому тілі. Яким є механізм зниження ефективності промедола?

A. Звикання

B. Кумуляція

C. Зменшення реабсорбції промедолу в канальцях нирок

D. Психічна залежність

E. Тахіфілаксія

114. Дитина 7 років захворіла гостро. Під час огляду педіатр відзначив, що слизова оболонка зіву гіперемована, набрякла, вкрита великою кількістю слизу. На слизовій оболонці щік білуваті плями. На наступну добу у дитини з'явилася великоплямиста висипка на шкірі обличчя, шиї, тулуба. Про яке захворювання можна думати?

A. Алергічний дерматит

B. Кір

C. Менінгококемія

D. Скарлатина

E. Дифтерія

115. При дефіциті якого вітаміну спостерігається одночасне порушення репродуктивної функції та дистрофія скелетної мускулатури?

A. Вітамін К

B. Вітамін В1

C. Вітамін А

D. Вітамін D

E. Вітамін Е

116. У препараті, забарвленому за методом імпрегнації сріблом, виявляються клітини грушоподібної форми з добре вираженими 2-3 дендритами. Назвіть структуру, що досліджується:

A. Кора головного мозку

B. Кора мозочка

C. Сітківка ока

D. Спіральний орган внутрішнього вуха

E. Спинномозковий вузол

117. Після операції у хворого знижена чутливість шкіри передньої та латеральної поверхні шиї. Який нерв ушкоджено?

A. N.phrenicus

B. N.auricularis magnus

C. N.occipitalis minos

D. N.transversus colli

E. Nn.supraclaviculares

118. Під час підйому в гори, на висоті 5000 метрів, у альпіністів з'явилися скарги на задишку, прискорення серцебиття, головний біль, запаморочення, дзвін у вухах. Який патогенетичний фактор визначає розвиток вказаних явищ?

A. Гіпоксемія

B. Гіпокаліємія

C. Зниження кисневої ємності крові

D. Лактацидемія

E. Гіпернатріємія

119. У жінки після пологів зменшилася маса тіла на 20 кг, випадають зуби та волосся, спостерігається атрофія м'язів (гіпофізарна кахексія). З порушенням синтезу якого гормону гіпофіза це пов'язано?

A. Пролактин

B. Гонадотропний

C. Тиреотропний

D. Соматотропний

E. Кортикотропний

120. Молодий чоловік після імплантації серцевого клапана систематично отримує непрямі антикоагулянти. Його стан ускладнився кровотечею. Із зменшенням у крові якої речовини це пов'язане?

A. Гецарин

B. Креатин

C. Гаптоглобін

D. Церулоплазмін

E. Протромбін

121. Гістологічно в усіх шарах апендикса знайдені поліморфноядерні лейкоцити в значній кількості; повнокров'я, стази. Якому захворюванню притаманна така картина?

A. Гангренозний апендицит

B. Хронічний апендицит

C. Поверхневий апендицит

D. Флегмонозний апендицит

E. Простий апендицит

122. Після хімічного опіку стравоходу відбулося локальне його звуження внаслідок утворення рубця. Які клітини пухкої сполучної тканини беруть участь в утворенні рубців?

A. Юні малоспеціалізовані фібробласти

B. Фіброцити

C. Зрілі спеціалізовані фібробласти

D. Фіброкласти

E. Міофібробласти

123. В ембріогенезі відбулася затримка зростання верхньо- та нижньощелепних відростків. Які аномалії розвитку слід очікувати у цьому випадку?

A. Вовча паща

B. Макростомія

C. Мікростомія

D. Готичне піднебіння

E. Розщілина верхньої губи

124.У хворого 30 років, який потрапив до клініки з діагнозом гострий гломерулонефрит, спостерігається протеїнурія. Яке порушення спричинило це явище?

A. Зменшення кількості функціонуючих нефронів

B. Затримка виведення продуктів азотистого обміну

C. Зниження онкотичного тиску плазми крові

D. Підвищення гідростатичного тиску крові у капілярах

E. Підвищення проникності ниркового фільтра

125.У хворого на запалення трійчастого нерва, останніми роками прогресує пародонтит. Який фактор є головним у розвитку пародонтиту?

A. Послаблення утворення імуноглобулінів

B. Зменшення активності лейкоцитарної еластази

C. Підвищення тонусу блукаючого нерва

D. Нейродистрофічні порушення

E. Зниження активності калікреїн-кінінової системи

126. У постраждалого в ДТП з правого боку відзначається відрив ділянки кута нижньої щелепи, зміщення відламка назад та вверх. Яка зв'язка сприяє цьому зміщенню?

A. Шило-нижньощелепна

B. Клиноподібно-нижньощелепна

C. Крилоподібно-нижньощелепна

D. Внутрішньосуглобова

E. Латеральна

127. Під час огляду ротової порожнини стоматолог виявив появу у дитини перших великих нижніх кутніх зубів. Який вік дитини?

A. 4-5 років

B. 6-7 років

C. 10-11 років

D. 12-13 років

E. 8-9 років

128.У хворого внаслідок травми ушкоджені передні корінці спинного мозку. Вкажіть, які структури при цьому постраждали:

A. Аксони мотонейронів

B. Центральні відростки нейронів спинномозкових вузлів

C. Аксони нейронів бокових рогів

D. Периферійні відростки нейронів спинномозкових вузлів

E. Аксони мотонейронів та нейронів бокових рогів

129.У хворого відзначається різка болючість шкіри в ділянці обличчя. Який нерв уражено?

A. Блукаючий

B. Лицевий

C. Окоруховий

D. Трійчастий

E. Язикоглотковий

130.Хворий надійшов до відділення щелепно-лицьової хірургії з вивихом скронево-нижньощелепного суглоба та пошкодженням основної його зв'язки. Назвіть цю зв'язку:

A. Нижньощелепна

B. Крило-нижньощелепна

C. Шило-нижньощелепна

D. Медіальна

E. Латеральна

131.Хворий 46 років потрапив до гематологічного відділення лікарні. У нього виявлено порушення процесів гранулоцитопоезу та тромбоцитогенезу. В якому з наведених органів має місце патологічний процес?

A. Селезінка

B. Лімфатичний вузол

C. Червоний кістковий мозок

D. Піднебінний мигдалик

E. Вилочкова залоза

132.У збудливій клітині заблокували іонні канали. Це не змінило суттєво величину потенціалу спокою, але клітина втратила здатність до генерації ПД. Які канали заблокували?

A. Натрієві

B. Кальцієві

C. Хлорні

D. Калієві

E. Натрієві та калієві

133.У батька та матері широка щілина між різцями є домінантною ознакою. Обидва гомозиготні. Яка генетична закономірність проявиться у їх дітей?

A. Розщеплення гібридів за фенотипом

B. Незалежне успадкування ознаки

C. Одноманітність гібридів першого покоління

D. Незчеплене успадкування

E. Зчеплене успадкування

134. У біоптаті дужок м'якого піднебіння, взятого з приводу підозри на пухлину (макроскопічно визначалася виразка з щільним дном), виявлений некроз слизової оболонки з інфільтрацією підслизового шару лімфоцитами, епітеліоїдними клітинами, плазматичними клітинами, поодинокими нейтрофілами. Звертає увагу наявність вираженого ендо- та периваскуліту. Для якого захворювання властиві зазначені зміни?

A. Виразково-некротичний стоматит Венсана

B. Дифтерія зіва

C. Афтозний стоматит

D. Виразковий стоматит

E. Первинний сифіліс

135. До лікаря звернувся хворий 53 років зі скаргами на наявність білої бляшки на слизовій оболонці язика. Бляшка здіймається над слизовою оболонкою, її поверхня вкрита тріщинами. Мікроскопічно визначається потовщення багатошарового епітелію, паракератоз та акантоз. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Лейкоплакія

B. Папілома

C. Географічний язик

D. Плоскоклітинний рак

E. Ромбоподібний глосит

136. На розтині тіла померлого від черевного тифу, виявлені виразки розташовані вздовж клубової кишки з рівними краями, чистим дном, утвореним м'язовим шаром або навіть серозною оболонкою кишки. Якій стадії хвороби відповідає зазначена картина?

A. "Брудних" виразок

B. Некрозу

C. Загоєння виразок

D. "Чистих" виразок

E. Мозкоподібного набухання

137. Під час гістологічного дослідження слизової оболонки матки знайдені звивисті залози, пилко- та штопороподібні, подовжені розростанням строми з проліферацією її клітин. Який діагноз?

A. Гострий ендометрит

B. Пухирний занос

C. Залозиста гіперплазія ендометрію

D. Плацентарний поліп

E. Лейоміома

138. Під час обстеження хлопчика 2-х місяців педіатр звернув увагу на те, що плач дитини схожий на котяче нявкання; мають місце мікроцефалія та вада серця. За допомогою цитогенетичного методу було встановлено каріотип - 46 XY, 5р-. На якій стадії мітозу дослідили каріотип хворого?

A. Телофаза

B. Профаза

C. Метафаза

D. Анафаза

E. Прометафаза

139. Під час огляду ротової порожнини пацієнта лікар-стоматолог визначив сухість слизової оболонки, численні ерозії. Недостатність якого вітаміну спричинила ці явища?

A. Вітамін А

B. Вітамін РР

C. Вітамін К

D. Вітамін Р

E. Вітамін Н

140. Студентка 17 років видавила гнійничок у медіальному куті ока. Через 2 дні вона надійшла до інституту нейрохірургії з діагнозом тромбоз печеристого синуса. Через яку вену інфекція потрапила до цього синуса?

A. V.maxillaris

B. V.profunda faciei

C. V.diploicae frontalis

D. V.transversa faciei

E. V.angularis

141. До клініки надійшла дитина віком 1,5 роки. Під час обстеження було відзначено недоумкуватість, розлади регуляції рухових функцій, слабка пігментація шкіри, у крові високий вміст фенілаланіну. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Муковісцидоз

B. Галактоземія

C. Синдром Дауна

D. Фенілкетонурія

E. Тирозиноз

142. Лікар-стоматолог під час огляду ротової порожнини пацієнта відмітив незначне перекриття зубів нижньої щелепи різцями верхньої щелепи. До якого прикусу відноситься таке розміщення зубів?

A. Прямий прикус

B. Біпрогнатія

C. Прогенія

D. Ортогнатія

E. Закритий прикус

143. Після бігу на коротку дистанцію у нетренованих людей спостерігається м'язова крепатура внаслідок накопичення лактату. З посиленням якого біохімічного процесу в організмі це може бути пов'язано?

A. Глікогенез

B. Гліколіз

C. Пентозофосфатний цикл

D. Ліпогенез

E. Глюконеогенез

144.Людина постійно живе високо в горах. Яку зміну показників крові можна виявити у неї?

A. Зниження показників вмісту гемоглобіну

B. Поява в крові еритробластів

C. Зниження кількості ретикулоцитів

D. Зменшення колірного показника

E. Збільшення кількості еритроцитів

145.Відомо, що у людей з генетично обумовленою недостатністю глюкозо-6-фосфатдегідрогенази еритроцитів, у відповідь на призначення деяких протималярійних препаратів може розвиватися гемоліз еритроцитів. Як називається цей тип реакції на лікарські засоби?

A. Тахіфілаксія

B. Толерантність

C. Сенсибілізація

D. Алергія

E. Ідіосинкразія

146.Перед прорізуванням зубів на їх корені формується тверда тканина, що має характер грубоволокнистої кістки. Як вона називається?

A. Дентин

B. Емаль

C. Цемент

D. Щільна волокниста сполучна

E. Пухка волокниста сполучна

147.Рентгенологічно встановлено скупчення гною у верхньощелепному синусі. У який носовий хід виділяється гній?

A. Середній носовий

B. Носоглотковий

C. Верхній носовий

D. Загальний носовий

E. Нижній носовий

148.У дитини першого року життя спостерігається збільшення розмірів голови та живота, запізніле прорізування зубів, порушення структури емалі. Наслідком якого гіповітамінозу є ці зміни?

A. Гіповітаміноз В1

B. Гіповітаміноз А

C. Гіповітаміноз D

D. Гіповітаміноз С

E. Гіповітаміноз В2

149. Хворий на сифіліс пройшов курс антибіотикотерапії та повністю вилікувався. Через деякий час він знову був інфікований Treponema pallidum. Як називається така форма інфекції?

А.Рецидив

B. Реінфекція

C. Вторинна інфекція

D. Суперінфекція

E. Ускладнення

150.Під час підготовки пацієнта до операції на серці, проведено вимірювання артеріального тиску в камерах серця. В одній з них тиск протягом серцевого циклу змінювався від 0 до 120 мм рт.ст. Назвіть цю камеру серця:

А. -

B. Правий шлуночок

C. Лівий шлуночок

D. Праве передсердя

E. Ліве передсердя

151.У жінки має місце гіперемія яєчника, підвищення проникності гемато-фолікулярного бар'єру з розвитком набряку, інфільтрація стінки фолікула сегментоядерними лейкоцитами. Об'єм фолікула великий, стінка його потоншена. Якому періоду статевого циклу відповідає описана картина?

A. Овуляція

B. Період відносного спокою

C. Предовуляторна стадія

D. Менструальний період

E. Постменструальний період

152.Хворий 20 років скаржиться на сильну спрагу та збільшене сечовиділення (до 10 л на добу). Рівень глюкози в крові нормальний, у сечі глюкоза відсутня. Дефіцит якого гормону може викликати такі зміни?

A. Кортизол

B. Інсулін

C. Окситоцин

D. Вазопресин

E. Трийодтиронін

153.У результаті пошкодження одного з реакторів АЕС відбулося витікання радіоактивних продуктів. Люди, які знаходилися в зоні підвищеної радіації, орієнтовно отримали по 250-300 Р. Їх негайно госпіталізовано. Які зміни у крові будуть характерні у цей період?

A. Тромбоцитопенія

B. Анемія

C. Лімфопенія

D. Нейтропенія

E. Лейкопенія

154. Хворому, який лікується тетрацикліном, лікар порадив не вживати молочні продукти. Чому лікар дав таку рекомендацію?

A. Не засвоюються молочні продукти

B. Сповільнюється всмоктування антибіотика

C. Збільшується ризик дисбактеріозу

D. Зростає токсичність антибіотика

E. Порушується процес перетравлення їжі

155. При гострому тромбозі показана антикоагулянтна терапія. Який антикоагулянт прямої дії застосовується при загрозі тромбозу?

A. Натрію цитрат

B. Гепарин

C. Дипіридамол

D. Фенілін

E. Пентоксифілін

156. У хворого сечокам'яна хвороба ускладнилася виходом конкремента з нирки. На якому рівні сечоводу, найвірогідніше, він зупиниться?

A. На межі черевної та тазової частин

B. На 5 см вище тазової частини

C. У лоханці

D. На 2 см вище впадіння в сечовий міхур

E. У середній черевній частині

157. Для лікування пародонтиту в комплекс препаратів був включений лікарський засіб з групи водорозчинних вітамінів, похідне біофлавоноїдів, який призначають разом з кислотою аскорбіновою. Препарат має антиоксидантні властивості, зменшує кровоточивість ясен. Який це препарат?

A. Ціанокобаламін

B. Кальцію пантотенат

C. Кальцію пангамат

D. Кислота фолієва

E. Рутин

158. У хворого на пневмосклероз розвинулася легенева гіпертензія та правошлуночкова серцева недостатність з асцитом та набряками. Який основний патогенетичний механізм розвитку набряків у цього хворого?

A. Збільшення онкотичного тиску міжклітинної рідини

B. Зменшення онкотичного тиску крові

C. Зменшення осмотичного тиску крові

D. Збільшення гідростатичного тиску крові у венах

E. Збільшення проникності стінок судин

159. Дівчина 16 років звернулася до стоматолога з приводу темної емалі зубів. При вивченні родоводу встановлено, що вказана патологія передається від батька всім дівчаткам, а від матері - 50% хлопчиків. Для якого типу успадкування характерні ці особливості?

A. Аутосомно-домінантний

B. Рецесивний, зчеплений з X-хромосомою

C. Домінантний, зчеплений з X-хромосомою

D. Рецесивний, зчеплений з Y-хромосомою

E. Аутосомно-рецесивний

160. Після вживання меду у підлітка з'явилася кропив'янка, що супроводжується лейкоцитозом. Який вид лейкоцитозу виник у даному випадку?

A. Базофілія

B. Еозинофілія

C. Нейтрофілія

D. Моноцитоз

E. Лімфоцитоз

161. У хворого, який протягом тривалого часу приймав глюкокортикоїди, в результаті відміни препарату виникло загострення хвороби, зниження артеріального тиску, слабкість. З чим можна пов'язати ці явища?

A. Гіперпродукція кортикотропного гормону

B. Кумуляція

C. Сенсибілізація

D. Звикання до препарату

E. Виникнення недостатності надниркових залоз

162. У хворого із запаленням легень ШЗЕ дорівнює 48 мм/год. Що призвело до подібних змін?

A. Гіпопротеїнемія

B. Гіпогаммаглобулінемія

C. Гіперальбумінемія

D. Гіпергаммаглобулінемія

E. Еритроцитоз

163. У хворого на інфекційне захворювання температура тіла через добу підвищується до 39,5 - 40,5°С та тримається на цьому рівні близько години, а потім повертається до вихідної. Який тип лихоманки має місце у даному випадку?

A. Послаблююча

B. Постійна

C. Виснажуюча

D. Атипова

E. Переміжна

164. У хворого на гіпертонічну хворобу розвинулася гостра серцева недостатність. Який з наведених засобів найбільш доцільно використати в даному випадку?

A. Кардіовален

B. Кофеїн

C. Корглікон

D. Кордіамін

E. Дігоксин

165. При травмі скелетних м'язів процес їх регенерації відбувається повільно. Які елементи скелетного м'язового волокна беруть участь у цьому процесі?

A. Міофібробласти

B. Міосателітоцити

C. Міоепітеліальні клітини

D. Міобласти

E. Гладкі міоцити

166. Собаці в експерименті подразнювали на шиї периферичний відрізок перерізаного блукаючого нерва. При цьому спостерігали таку зміну серцевої діяльності:

A. Збільшення швидкості проведення збудження по міокарду

B. Зменшення частоти скорочень

C. Збільшення частоти та сили скорочень

D. Збільшення збудливості міокарда

E. Збільшення сили скорочень

167. Дитина 10 років мешкає в місцевості, де вміст фтору в воді перевищує припустиму норму. Під час обстеження лікарем-стоматологом виявлено пошкодження зубів у вигляді крейдяноподібних, а також пігментних плям та смуг. Який діагноз є найбільш вірогідним?

A. Середній карієс

B. Флюороз

C. Клиноподібні дефекти

D. Кислотний некроз твердих тканин зубів

E. Ерозія зубів

168. Хворому для виготовлення функціонального повноцінного протеза необхідно видалити ліве верхнє ікло. Після інфраорбітальної анестезії у хворого з'явилася гематома в передній ділянці обличчя, яка швидко збільшувалася. Встановлено, що травмовано артерію, яка є гілкою:

A. A.maxillaris

B. A.temporalis superficialis

C. A.ophthalmica

D. A.alveolaris inferior

E. A.labialis superior

169. У хворого на гострий міокардит з'явилися клінічні ознаки кардіогенного шоку. Який із вказаних нижче патогенетичних механізмів є провідним у розвитку шоку?

A. Зниження діастолічного притоку крові до серця

B. Зниження судинного тонусу

C. Депонування крові у венах

D. Порушення насосної функції серця

E. Збільшення судинного тонусу

170. Під час реєстрації фонокардіограми встановлено, що тривалість першого тону серця вдвічі перевищує норму. Найбільш правильним є висновок про те, що у досліджуваного уражені:

A. Кардіоміоцити передсердь

B. Мітральні клапани

C. Атріовентрикулярні клапани

D. Півмісяцеві клапани

E. Кардіоміоцити шлуночків

171. Хворі на пігментну ксеродерму характеризуються аномально високою чутливістю до ультрафіолетових променів, результатом чого є рак шкіри внаслідок нездатності ферментних систем відновлювати ушкодження спадкового апарату клітин. З порушенням якого процесу пов'язана ця патологія?

A. Генна комплементація

B. Рекомбінація ДНК

C. Генна конверсія

D. Редуплікація ДНК

E. Репарація ДНК

172. При мікроскопічному дослідженні в препараті виявлено орган нервової системи, який складається з псевдоуніполярних нейронів, тіла яких вкриті гліальною та сполучнотканинною оболонками. Визначте даний орган:

A. Спинний мозок

B. Кора великих півкуль

C. Вегетативний ганглій

D. Спинномозковий вузол

E. Мозочок

173. У немовляти виявлено мікроцефалію. Лікарі вважають, що це пов'язано із застосуванням жінкою під час вагітності актиноміцину Д. На який зародковий листок подіяв цей тератоген?

A. Мезодерма

B. Ентодерма та мезодерма

C. Ентодерма

D. Усі листки

E. Ектодерма

174.При мікроскопічному дослідженні біоптату шкіри хворого виявляються гранульоми, які складаються з епітеліоїдних клітин, оточених у більшості Т-лімфоцитами. Серед епітеліоїдних клітин розташовані поодинокі гігантські багатоядерні клітини типу Пирогова-Лангханса. В центрі деяких гранульом виявляються ділянки казеозного некрозу. Кровоносні судини відсутні. Для якого захворювання характерні описані гранульоми?

A. Туберкульоз

B. Лепра

C. Риносклерома

D. Сап

E. Сифіліс

175.До хірурга-стоматолога звернувся чоловік з травмою в ділянці піднижньощелепного трикутника. Обробляючи рану, лікар побачив, що травмована артерія, яка іде до м'якого піднебіння. Яку артерію пошкоджено?

A. A.pfаringea ascendens

B. A.palatina descendens

C. A.sphenopalatina

D. A.facialis

E. A.palatina ascendens

176.Хвора 65 років раптово померла. Страждала на тромбофлебіт глибоких вен гомілки. На автопсії: у загальному стовбурі та біфуркації легеневої артерії вільно лежать червоні пухкі маси з тьмяною гофрованою поверхнею. Який патологічний процес у легеневій артерії виявив патологоанатом?

A. Емболія сторонніми тілами

B. Тканинна емболія

C. Тромбоемболія

D. Жирова емболія

E. Тромбоз

177.У пацієнта після крововиливу в стовбур мозку відсутній рефлекс звуження зіниці у відповідь на збільшення освітлення. Ураження якої структури є причиною цього?

A. Червоні ядра

B. Латеральні ретикулярні ядра

C. Вегетативні ядра окорухових нервів

D. Чорна речовина

E. Медіальні ретикулярні ядра

178.У людини порушено всмоктування продуктів гідролізу жирів. Дефіцит яких компонентів у порожнині тонкої кишки може бути причиною цього?

A. Жовчні кислоти

B. Жовчні пігменти

C. Ліполітичні ферменти

D. Жиророзчинні вітаміни

E. Іони натрію

179.У хворого виділено чисту культуру коринебактерій дифтерії. Яку імунологічну реакцію слід використати для виявлення токсигенності бактерій?

A. Зв'язування комплементу

B. Аглютинації

C. Гальмування гемаглютинації

D. Непрямої гемаглютинації

E. Преципітації в агарі

180.Інтенсивність пігментації шкіри в людини контролюють кілька незалежних домінантних генів. Встановлено, що при збільшенні кількості цих генів пігментація стає інтенсивнішою. Який тип взаємодії між цими генами?

A. Епістаз

B. Комплементарність

C. Кодомінування

D. Полімерія

E. Плейотропія

181.Якій сумарній кількості молекул АТФ еквівалентне повне окиснення глюкози та спряження його з фосфорилюванням?

A. 8

B. 52

С.38

D.12

Е.58

182.У хворого різко знизився вміст Са2+ у крові. До збільшення секреції якого гормону це призведе?

A. Вазопресин

B. Тирокальцитонін

C. Альдостерон

D. Соматотропний

E. Паратгормон

183.У 50-річної жінки на місці видаленого зуба регенерувала нова тканина. Які з наведених кліткових органел найбільш активні при відновленні тканини?

A. Лізосоми

B. Постлізосоми

C. Центросоми

D. Рибосоми

E. Гладка ЕПС

184.У пацієнта з бронхіальною астмою за допомогою шкірних алергічних проб встановлено сенсибілізацію алергеном тополиного пуху. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль у розвитку цього імунопатологічного стану?

A. IgD

B. IgE

C. IgM

D. Сенсибілізовані Т-лімфоцити

Е. -

185. У пацієнта цироз печінки. Дослідження якої з перелічених речовин, що екскретуються з сечею, може характеризувати стан антитоксичної функції печінки?

A. Креатинін

B. Амонійні солі

C. Сечова кислота

D. Амінокислоти

E. Гіпурова кислота

186. Одужання організму від інфекційної хвороби супроводжується нейтралізацією антигенів специфічними антитілами. Якими клітинами вони продукуються?


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 616 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.246 сек.)