АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Приклади формулювання діагнозу. І. Жовчевокам'яна хвороба, стадія мікролітів.

Прочитайте:
  1. Вкажіть повну назву клінічного діагнозу. (первинна прогресуюча міодистрофія Ерба-Рота)
  2. Дайте визначення другому закону Менделя - закону розщеплення. Наведіть приклади домінантного і рецесивного типу успадкування - хвороба Геттінгтона і фенілкетонурія.
  3. Дайте оцінку взаємодії генетичних факторів і факторів середовища в реалізації «вроджених форм поведінки». Наведіть приклади.
  4. Діагностичні критерії диференціального діагнозу.
  5. Етапи виділення чистої культури аеробних бактерій (середовища, маніпуляції, значення). Приклади аеробних та факультативно анаеробних бактерій латиною.
  6. Класифікація (формулювання діагнозу)
  7. Класифікація ДР (формулювання діагнозу)
  8. Приклад формування діагнозу.
  9. Приклад формулювання діагнозу.
  10. Приклад формулювання діагнозу.

І. Жовчевокам'яна хвороба, стадія мікролітів.

2. Жовчевокам'яна хвороба, стадія макролітіазу, конкременти в жовчевому міхурі, болева торпідна форма,фаза загострення.

Клінічна картина. В фізико-хімічиїй стадії клінічних проявів немає, але при мікроскопічному і біохімічному дослідженні жовчі виявляються перенасичення холестерином, а також зменшення в ній концентрації жовчних кислот і фосфо-ліпідів. При мікроскопії в порції "В" виявляються холестеринові пластівці,кристали холестерину і їх преципітати. В стадії утворення мікролітів при мікроскопічному та біохіміч­ному дослідженні жовчі порції "В"виявляються кристали і конгломе­рати кристалів. При біохімічному дослідженні жовчі кількість холестерину більше 20-30 відсотків від концентрації в ній загальних ліпідів.

Ультразвукове дослідження дозволяє виявити в Ж.М неод­норідність рідкого вмісту,що з'являється внаслідок значної різ­ниці у в'язкості шарів жовчі "сладжів",які мають вигляд хмари з багатьма мілкими ехепозитивними вкрапленнями.

Для третьої стадії характерна різноманітна клінічна картина, що можна виділити в чотири форми.

Латентна форма. Найчастіше зустрічається при наявності одного конкременту в жовчі,який ще й знаходиться в ділянці дна міхура.

Диспепсична - характеризується диспепсичними симптомами, що характерні для захворювань органів травлення,зокрема,відчут­тям важкості в епігастрії та правому підребір'ї,печією,відриж­кою повітрям,здуттям живота,непереносимістю гострої та жирної їжі,відчуттям гіркоти в роті,нестійким стільцем. Нерідко ці явища можуть носити періодичний характер. При огляді нерідко вдається виявити болеві точки в правому підребір'ї (позитивні симптоми Мерфі, Кера, Ортнера).

Болева торпідна форма. Для неї характерна відсутність вираже­них больових приступів. Переважно турбують тупі ниючі болі в верхній половині живота,відчуття важкості в правому підребір'ї. Болі підсилюються після погрішностей в їді,тряскої їзди,фізич­них перервантажень,від'ємних емоцій. Для болю характерна від­дача в праве плече,праву лопатку. При пальпації живота характер­на болючість в правому підребір'ї,позитивні симптоми Мерфі,Кера,Ортнера,Мюссі справа,Вольського, Боаса. У частини хво­рих спостерігається нудота,відрижки повітрям,здуття живота,роз­лади стільця,слабкість,подразливість. У жінок відмічається посилення болю під час менструації. Ця форма холелітіазу може про­довжуватись десятиріччями,а нерідко завершується приступами або гострим холециститом.

При болевій приступоподібній формі характерна типова клі­нічна картина з хвилеподібним рецидивуючим перебігом. Важкі приступи жовчної кольки раптово виникають. Болі при цьому колючого, ріжучого чи розпираючого характеру в пра­вому підребір'ї,найчастіше в ділянці проекції жовчевого міху­ра і в епігастральній зоні. Хворі під час приступу збуджені, вимушені шукати якесь положення. Найчастіше приступ виникає після погрішностей в їді,прийому алкоголю,фізичних напружень. Болі віддають в праву половину грудної клітки, праву ключицю, супроводжуються нудотою,блювотою, яка не при­носить полегшення.

При об'єктивному огдяді необхідно звернути увагу на масу тіла хворого,наявність ксантоматозних бляшок на верхніх пові­ках і вухах. Живіт, як правило,здутий,відмічається виражена пальпаторна болючість в ділянці правого підребір'я і правого прямого м'яза живота. В цій же ділянці відмічається локальне напруження м'язів черевної стінки. Нерідко підвищується температура тіла до субфібрильних цифр. У випадках, коли температура висока (більше 39о)і поєднується з напруженням м'язів живота,сухістю язика, можна запідозрити деструктивний холецистит.

Досить часто приступ супроводжується субіктеричністю склер і потемнінням сечі, рідко-світлим калом.

Діагностика.

І. Жовчевокам'яну хворобу можна запідозрити на основі клінічних проявів диспепсії біліарного типу (болі в правому підребір'ї з віддачею в спину,праву лопатку, праве плече,провокація болю жир­ною і смаженою їжею, а також гіркота в роті).

2. Дослідженням першого рівня після появи перерахованих вище ознак є ультрасонографія жовчевого міхура і жовчевих протоків,яка від­різняється високою точністю і чутливістю (відповідно 95 і 87% по по Ю.Х.Мараховеькому,І997).

3. Пероральна холецистографія і внутрішньовенна холеграфія.

4. Для діагностики ранніх, доклінічних стадій ЖКХ необхідно провес­ти етапна хроматичне дуоденальне зондування з графічною реєстра­цією жовчовиділення,вивченням стимульованого годинного дебіту жов­чі і її компонентів із наступним лабораторним фізико-хімічним і біохімічним дослідженням всіх отриманих порцій жовчі. При ЖКХ та­кож порушується співводношення холевої та дезоксихолевої кислот, яке рівняється 4:1 і вище в нормі 3:1.

5. Приступ жовчевої кольки може супроводжуватися лейкоцитозом вище 8-10 л і підвищенням ШОЕ вище 15 мм год. Вивчення цих показників,особливо після приступу дозволяє запідозрити усклад­нені форми ЖКХ.

6. З метою встановлення причин обтурації біліарного тракту при ускладненій ЖКХ (блокування конкрементами, стріктурами, пухлиною (показані ендоскопічна ретроградна холангіопанкреатографія,або транспечінкова холангіографія).

Диференціальний діагноз. Диференціальний діагноз ЖКХ в першу чергу необхідно проводити з:

- загостренням хронічного некалькульозного холециститу

- гострим некалькульозним холециститом

- нирковою колькою(особлива правобічною)

- гострим апендицитом

- виразковою хворобою дванадцятипалої кишки

- правобічною нижньедолевою крупозною пневмонією.

Ускладнену форму ЖКХ необхідно диференціювати з:

- гострим вірусним гепатитом

- гемолітичнею жовтяницею

- пухлиною головки підшлункової залози

- хронічним панкреатитом.

Лікування ЖКХ проводиться в залежності від стадії захворювання.

1.В фізико-хімічній стадії ЖКХ показана дієта № 5 і 5 "а" з виклю­ченням жирної,висококалорійної,багатої холестерином їжі. Дієта повинна бути збагачена клітковиною з додаванням пшеничної висів­ки (по 15-20 г три рази на день). На фоні цієї дієти необхідно приймати 100-150 г сирих овочів і фруктів (за рахунок моркви, кислої капусти, буряка, баклажанів, некислих і несолодких яблук)

2. Стимуляція синтезу і секреції жовчних кислот. З цією метою призначають фенобарбітал по 0,2 г на добу (Х.Х.Мансуров,1985),розділивши його на 3 прийоми (по 0.05 г вранці і на обід,і 0,15 г ввечері), і зіксорін - по 0,1 г три рази на день всередину.

3. гальмування синтезу холестерину в організмі. З цією метою можна призначати ловастатін (мевакор) - по 0,02 г на ніч на протязі одного місяця,під контролем рівня холестерину в крові;сімвостатін (зокор) в дозі від 10 до 40 мг на добу,один місяць; флувастатін (лескол) - по 20-40 мг на ніч на протязі двох-трьох тижнів.

4. Для покращення фізимо-хімічних властивостей жовчі можна засто-сувати ліобіл-по 0,4-0,6 г три рази на день,після їди,на протязі трьох-чотирьох тижнів.

5. Заходи, спрямовані на нормалізацію маси тіла,відтоку жовчі (ДФК, активний відпочинок), своєчасна корекція ендокринних пору­шень.

6. Необхідно своєчасно і в повнену обсязі проводити лікування цирозу печінки і гемолітичної анемії.

7. Фармакотерапія жовчними кислотами (хеносан, хенофальк, хенодіол, урсофальк, урсодіол, урсо-100, хеносан, уросан (в дозах 15 мг/кг маси тіла - для хенохола і його аналогів і по 10 мг на кілограм маси тіла для урсохола і його аналогів. Тривалість лікування хенохолом,урсохолом і аналогами залежить від величини конкрементів і повинна продов­жуватись від трьох до 12 місяців. Враховуючи той факт,що ступінь насиченості жовчі холестерином найвищий вночі, необхідно всю дозу препаратів приймати на ніч. Показанням до призначення препаратів жовчних кислот служать:

- чисті холестеринові конкременти, що не дають тіні на рентгено­грамах

- розміри конкрементів не повинні перевищувати 15-20 мм

- жовчевий міхур заповнений конкре­ментами не більше,ніж на половину

- міхуровий і загальний жовчний протоки повинні бути прохідними

- необхідно уникати прийому клофібрату,естрогенів,антацидних за­собів і холестираміну.

В фізико-хімічній фазі показано призначення мінеральних вод з переважним вмістом сульфатів магнію,натрію з розрахунку 10-20 мл на один кілограм маси тіла на добу,розділивши її на три прийоми за 45-60 хв до їди на протязі 21-24 днів,терапевтичні тюбажі з концентрованою мінеральною водою (Моршинські росоли) один раз на тиждень,на протязі 6-12 місяців. В латентну стадію ЖКХ проводиться таке ж лікування,як і в першій. З метою розчинення холестеринових конкрементів при тих же умовах показане лікування комбінованим препаратом хено- і урсофалька - літофальком, який сприяє утворенню міцелярного розчину і диспер­сії холестерину та призначається по 3 таблетки на добу. З цією ж метою можна також використати ровахол, що містить 6 циклічних монотерпенів (метол, ментол, пінен, бонеол, камфен і цинеол) в оливковій олії і призначається по 1 капсулі на 10 кг маси тіла на такі ж терміни, що і препарати жовчних кислот.

В цю ж фазу показана ударно-хвилева холелітотрипсія. Критеріями для направлення хворих на екстракорпоральну літотрип­сію служать:

- обмежений об'єм конкремента (солітарний конкремент діаметром не більше 3 см,або не більше 3 конкрементів діаметром до 1 см

- холестеринові конкременти

- збережена скоротлива функція жовчевого міхура

- відсутність жовтяниці,холестазу і рецидивуючої лихоманки в анамнезі.

В стадії макролітіазу і ускладнень спочатку необхідно зняти приступ жовчевої кольки.

Для цього призначають переферичні М-холінолітики, міотропні спазмолітики, ненаркотичні анальгетики в поєднанні з препарата­ми перших двох груп.

Одночасно при ускладнених формах повинна призначатись антибак­теріальна і дезінтоксикаційна терапія по тих же схемах,що і при некалькульозному холециститі.

Після ліквідації приступу жовчевої кольки хворим ЖКХ ІІІ і ІУ стадії показане оперативне лікування.

Основними показаннями для невідкладного хірургічного лі­кування ЖКХ згідно міжнародних рекомендацій є:

- виражені симптоми захворювання+ функціонуючий жовчевий міхур з наявністю конкрементів

- нефункціонуючий ЖМ з наявністю конкрементів + ділатація за­гального жовчного протока

- вперше виникла печінкова колька + нефункціонуючий ЖМ з наяв­ністю в ньому конкрементів

- рецидивуюча печінкова колька + конкременти в ЖМ

- рецидивуюча печінкова колька + нефункціонуючий жовчовий міхур з наявністю в ньому конкрементів

- конкременти в ЖМ + гострий холецистит чи гострий та хроніч­ний панкреатит,чи обтураційна жовтяниця. У всіх інших випадках строки оперативного лікування визначають­ся після спільної консультації терапевта і хірурга.

 

 


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 724 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)