АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Організація змісту учбового матеріалу

Прочитайте:
  1. II. Організація і склад експертних комісій
  2. II. Організація і склад медико-соціальних експертних комісій
  3. III. Вивчення нового матеріалу – 50 хв.
  4. IV. Зміст навчального матеріалу
  5. IV. Зміст навчального матеріалу
  6. IV. Зміст навчального матеріалу
  7. IV. Зміст навчального матеріалу
  8. IV. Зміст навчального матеріалу
  9. IV. Зміст начального матеріалу
  10. IV. Організація навчально-виховного та реабілітаційного процесу

Система гемостаза забезпечує, з одного боку, попередження і зупинку кровотечі, а з іншої – збереження рідкого стану циркулюючої крові, тому проявом розладів системи гемостаза можуть бути як тромбози, так і підвищена кровоточивість, геморагії.

До особливостей системи гемостаза при народженні можна віднести, з одного боку – тенденцію цілісної крові до гіперкоагуляції за рахунок:

- с корочення тромбінового і протромбінового часу,

- підвищеної кількості 1,2 фрагментів протромбіну,

- підвищеної кількості ензимів, що інгібірують комплекс антитробіна ІІІ,

- продуктів деградації фібриногену і фібрину.

З іншого боку – тенденцію до гіпокоагуляції за рахунок:

- пониженого рівня прокоагулянтов (ІІ, УІІ ІХ, Х),

- пониженого рівня факторів контакту (прекалікреїну, кініногену),

- пониженого рівня антитромбіну ІІІ,

- протеїнів С і S,

- низької активності фетального фібриногену,

- підвищеного рівня УІІІ фактора і фактора Вілебранта,

- транзиторного (в межах години) різкого підвищення активності фібринолізу,

- великої кількості в крові гепарину,

- низькій агрегаційно-адгезийної активності тромбоцитів під впливом АДФ і колагену в

перших 3-4 дні життя.

Крім того у новонародженихдітей спостерігається підвищена проникності судин із-за недостатності аргирофільного каркасу і підвищеної їх ламкості і недостатньої скоротливої здатності капілярів.

З погляду загального гемостатичного потенціалу в перші хвилини/години життя дитини переважають гіперкоагуляційні впливи, що пов'язане з:

1) стресовою гиперкатехоламінемиєю;

2) підвищеним вмістом АКТГ, СТГ, альдостерону;

3) надходженням тканинного тромбопластину при відшаруванні плаценти;

4) фізіологічною поліцитемією;

5) підвищеною втратою води з поверхні шкіри, що впливає на властивості реологій крові.

Стан гемостазу новонародженого в перший тиждень життя є віддзеркалення механізмів адаптації до позаутробного життя. У здорових доношених дітей, що розвивалися внутришньоутробно при неускладненому перебігу вагітності у соматично здорових матерей, описані особливості гемостаза не супроводжуються будь якими проявами схильності до кровоточивості, і надалі протягом декількох тижнів нівелюються.

У недоношених дітей, особливо з дуже малою масою при народженні, або у тих, що розвивалися внутришньоутробно, на тлі хронічної гіпоксії, хронічної патології шлунково-кишкового тракту у матері, при народженні відмічаються нижчі (в порівнянні із здоровими доношеними дітьми) концентрації вітаміну К, вітамін-К-залежних факторів згортання крові, факторів контакту (ХП, прекалікреїну, кініногенів з високою молекулярною масою), агрегаційних властивостей тромбоцитів, ще більш активний транзиторний фібриноліз в першу годину життя з подальшим глибшим його пригніченням при дуже низькому рівні плазміногена і антикоагулянтів, велика проникність і крихкість судинної стінки. Ці діти вже до пологів, в пологах і відразу після народження схильні до кровоточивості, і ця тенденція збільшується в перші дні життя (як правило, на тлі різних патологічних станів, які зазвичай у них є). При цьому у частини таких дітей кровоточивість поєднується з тромбозами через низьку активності фібринолізу і антикоагулянтів, розвитку декомпенсованого ДВЗ-синдрому.

Таким чином, в ранньому неонатальному періоді (особливо в перший день життя) діти схильні як до тромботическим, так і геморагічним ускладненням.

 


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 303 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)