АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Лікування геморагічної хвороби новонароджених.

Прочитайте:
  1. A. Бронхоентатичної хвороби
  2. D.Не вбиває, не гнітить збудників хвороби в організмі
  3. E. Запис в історії хвороби
  4. III. Лікування, направлене на сповільнення темпів фіброзоутворення.
  5. IV. Лікування
  6. N Проведення профілактики захворювань серед породіль та новонароджених.
  7. V. АНАМНЕЗ ХВОРОБИ
  8. V. РЕВМАТИЗМ. ХВОРОБИ СУГЛОБІВ. СИСТЕМНІ ЗАХВОРЮВАННЯ СПОЛУЧНОЇ ТКАНИНИ.
  9. XI. Щоденник хвороби
  10. XII. Лікування.

- замісна терапія

• Вітамін К1 в дозі 1-2 міліграми/кг маси тіла парентерально, бажано внутрішньовенно, щоб уникнути утворення гематом. Перевагу віддають вітаміну К1 (фитоменадіон, канакіон, мефіон), що ефективніше підвищує рівень в крові факторів П, УП, 1Х, Х при дефіциті вітаміну К. При відсутності вітаміну К1 вводять 1% розчин вікасолу (вітаміну К3) в дозі 0.3-0,5 мл доношеним і 0.2-0,3 мл недоношеним новонародженим дітям внутрішньом'язово. Небезпеки розвитку підвищеного гемолізу при введенні середніх доз вікасолу немає. Лише у дозі більше 10 міліграма на добу у дітей перших 5 днів життя вікасол може викликати підвищений гемоліз. Тому введення вікасолу протипоказано новонародженим з гемолітичною жовтяницею. Швидка реакція на введення вітаміну К і припинення кровотечі через 4-8 годин після його введення є підтвердженням правильного діагнозу.

• Швидке переливання свіжозамороженої плазми в дозі 10-15 мл/кг маси тіла рекомендується за наявності небезпечної для життя кровотечі у дітей з низьким рівнем протромбінового комплексу. Одночасне застосування плазми і вітаміну К підвищує фактори згортання крові до гемостатичного рівня швидше, ніж один вітамін К. В той же час переливання плазми без вітаміну К дає більш короткочасний терапевтичний ефект із-за короткого періоду напіврозпаду УП фактору.

- місцева гемостатична терапія

• Перев'язка пуповинного залишку нижча за місце кровотечі.

• Тампони з гемостатичною губкою або тромбіном на пупкову ранку і інші ділянки шкіри, що кровоточать.

• Розчин тромбіна або андроксона в епсилон-амінокапроновій кислоті всередину при мелені: ампулу сухого тромбіна розчиняють в 50 мл 5% розчину епсилон-амінокапронової кислоти, додають 1 мл 0,025% розчин андроксону і дають по 1 чайній ложці 3-4 рази на день.

- при мелені і гематомезисі дітей годують охолодженим до кімнатної температури зцідженим грудним молоком, а також призначають розчин соди по 1 чайній ложці 3 рази на день.

Профілактику геморагічної хвороби в Україні проводять не всім дітям, а тільки новонародженим високого ризику. Для віднесення новонародженого до групи високого ризику враховують наступні дані.

Чинники ризику у матери:

- прийом під час вагітності антикоагулянтів непрямої дії, протисудомних препаратів,

гестоз на тлі низького синтезу естрогену (менше 10 мг/доб.);

- великих доз антибіотиків широкого спектру дії, протитуберкульозних засобів.

- захворювання матери (гепатопатії і энтеропатії, дисбіози кишечника).

Патологія в пологах:

- хронічна гіпоксія плоду і асфіксія в пологах;

- пологи шляхом кесарева розтину;

- пологова травма.

Чинники ризику у дитини:

- недоношеність;

- відсутність або недостатній об'єм грудного вигодовування;

- проведення парентерального живлення;

- проведення масивної антибактеріальної терапії.

Профілактика геморагічної хвороби новонароджених полягає в призначенні вітаміну К1 (фитоменадион, канакион, мефион) в дозі 1-2 міліграми/кг парентеральний або за відсутності вітаміну К1 вітамін К3. З цією метою вводять 1% розчин вікасола внутрішньом'язово одноразово дітям з групи ризику по розвитку геморагічної хвороби новонароджених з розрахунку 0,1 мл/кг впродовж 2-3 діб життя.

 

Лікування тромбоцитопенічної пурпуры.

• при імунних формах призначається імуноглобулін (в\ в краплинно 0,4 гр/кг/добу 2-5 дні) і преднізолон (2мг/кг/добу, не більш 2-х тижнів).

Переливання тромбоцитарної маси показане у разі кровотечі, яка загрожує життю хворого, зниження числа тромбоцитів менше за 20х109/ л. Стандартною терапевтичною дозою тромбоцитів для переливання вважається доза, яка містить 4-5х1011 донорських тромбоцитів.

Клінічним критерієм ефективності трансфузії тромбоконцетрата є припинення кровотечі, відсутність свіжих геморагій на шкірі і видимих слизистих оболонках. Лабораторними ознаками – нормалізація тривалості кровотечі, і підвищення числа тромбоцитів в периферичній крові більш 40х109/л.

Необхідно пам'ятати, що при імунних формах тромбоцитопеній переливання тромбоконцентрату протипоказано за винятком кровотеч, які представляють загрозу для життя.

За наявності тільки шкірних проявів можна призначати епсилон-амінокапронову кислоту (0,05 г/кг 4 рази на день через рот), діцинон (натрію етамзилат) по 0,05 г 3 рази на день і андроксон. За наявності вираженої анемії призначається переливання ертроцитарної маси.

При вторинних тромбоцитопеніях – лікування основного захворювання.

 

При лікуванні ДВЗ-синдрому у фазі коагулопатії споживання використовуються трасфузії свіжозамороженої плазми кожні 12 годин, за показннями – трасфузії еритроцитарної маси і тромбоконцентрата, іноді трансфузії гепаринізованої крові і обмінні переливання цілісної гепаринізованої крові. Велика увага приділяється оксигенації, корекції ацидозу, поповненню ОЦК і лікуванню основного захворювання.

 

План і організаційна структура учбового заняття по дисципліні


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 357 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)