АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Клінічна картина. Рання геморагічна хвороба проявляється кровоточивістю в перші години або добу життя у вигляді кривавої блювоти (гематомезис)

Прочитайте:
  1. I. Клиническая картина.
  2. А. КЛІНІЧНА КЛАСИФІКАЦІЯ ТУБЕРКУЛЬОЗУ
  3. Амебиаз Патогенез и патологоанатомическая картина.
  4. Андрєйчин М.А., Чоп’як В.В., Господарський І.Я. Клінічна імунологія та алергологія: Підручник – Тернопіль: Укрмедкнига, 2005.- 372 с.
  5. Бронхиальная астма: определение, этиология, патогенез, классификация, клиническая картина. Диагностика.
  6. ЕТІОЛОГІЯ ТА КЛІНІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА КОРОСТИ
  7. Инородные тела пищевода. Определение. Этиология. Клиническая картина. Принципы лечения. Сестринский уход.
  8. Інфекційні хвороби, Клінічна картина інфекційних захворювань.
  9. Класифікація. Клінічна картина.
  10. Клиническая картина.

Рання геморагічна хвороба проявляється кровоточивістю в перші години або добу життя у вигляді кривавої блювоти (гематомезис), легеневої кровотечі, крововиливу в органи черевної порожнини (особливо часто в наднирники, печінку, селезінку), мелени (дьогтеподібний стілець). Геморагічна хвороба новонароджених може початися ще внутришньоутробно, і у дитини вже при народженні виявляють внутричерепні крововиливи, кефалогематому, шкірні геморагії, кровотечі з пупка. У переході К-вітамінодефіциту в геморагічний синдром провокуючу роль відіграє гіпоксія плоду, асфіксія новонародженого, пологовий травматизм.

Класична геморагічна хвороба. Захворювання починається на 2 - 5-й день життя. Найбільш характерна поява мелени (дьогтеподібного стільця, який на відміну від меконію оточений на плівці червоним обідком) і відрижки кавовою гущею; можливі шкірні геморрагії (екхімози і петехії), кровотечі після відпадання залишку пуповини або у хлопчиків після обрізання крайньої плоті, носові кровотечі, кефалогематоми, гематурія У дітей з важкою гіпоксією і родовими травмами високий ризик внутрічерепних крововиливів під апоневроз, внутрішніх гематом (крововилив в надниркові, що супроводжуються гострою наднирковою недостатністю), легеневих і інших кровотеч. При масивних кровотечах розвивається важка постгеморагічна анемія. У дітей з меленою можлива гіпербілірубінемія із-за посиленого розпаду еритроцитів в кишечнику.

При тромботических розладах можуть виникати ішемічні некрози шкіри кінцівок, грудей, живота і ін.

Геморагічна хвороба новонароджених за своїм перебігом буває доброякісною, або легкою формою, середньоі тяжкості і злоякісною, або важкою.

При легкій формі кровотеча припиняється через 1-3 дні. Втрати крові порівняно невелекі. Загальний стан дитини порушений мало. Анемізація не досягає значного ступеня. Згортання крові майже в межах норми. Прогноз відносно сприятливий.

При важкій формі кровотеча досягає значних розмірів, кров майже безперервно виділяється з anus’у, стійка блювота з великим вмістом крові, обширні екхімози, пупкові кровотечі та ін. прояви кровоточивості. Згортання крові значно подовжено. Прогноз завжди серйозний.

Тривалість геморагічного синдрому складає декілька (зазвичай до п'яти) діб.

Пізня геморагічна хвороба розвивається у віці 2 - 12 тижнів у дітей, що мають вище зазначені захворювання, у вигляді внутрішньочерепних крововиливів (більше 50% випадків), обширних шкірних екхімозів, мелени, гематомезіса, кровотеч з місць ін'єкцій.

Ускладненням геморагічної хвороби новонароджених може бути розвиток гіповолемічного постгеморагічного шоку.

Діагностика.

Лабораторні дослідження

При обстеженні загального аналізу крові визначають час згортання крові (характерне його подовження), час кровотечі (нормальне), кількість тромбоцитів (нормальне або злегка підвищена). Для виявлення анемії визначають кількість еритроцитів, гемоглобіну і гематокритный показник. При значній крововтраті відзначають анемію, найбільш виражену через 2-3 діб після кровотечі. У коагулограмі протромбіновий час і активований частковий тромбопластиновий час (АЧТЧ) подовжений, тромбіновий час нормальний.

Тест Апта-Даунера проводиться при появі крові в стільці і кров'яної блювоти у дітей першого дня життя. Для цієї мети беруть кров'яні блювотні маси або кал, розводять водою і отримують рожевий розчин, що містить гемоглобін. Після центрифугування 4 мл надосадкової рідини змішують з 1 мл 1% гідрат окислу натрію. Зміна кольору рідині (оцінюють через 2 хв.) на коричневий свідчить про наявність в ній гемоглобіну А, а збереження рожевого кольору – про наявність гемоглобіну дитини (лужно-резистентний Hb F), тобто про мелену.

Інструментальні дослідження

Залежать від локалізації крововиливу. При підозрі на ВЧК роблять нейросонографію, при підозрі на крововилив в наднирники – УЗД черевної порожнини. З метою контролю виникнення гіповолемічного шоку моніторують пульс, частоту дихання, артеріальний тиск і ін.

 

Таблиця 1. Лабораторні дані при найбільш поширені геморагічні синдроми у новонароджених.

 

 

Показники Норми у доношених дітей Геморагічна хвороба Гемофілія Тромбоцитопенія ДВЗ-синдром (2-а фаза)
Час згортання 2-4 хв. Подовжений Подовжений Норма Подовжений
Час кро-вотечі 3-4 хв. Норма Норма Подовжений Подовжений
Кількість тромбоцитів 150-400х 109 Норма Норма Понижена Понижена
Протромбі-новий час (ПЧ) 13-16 сек. Подовжений Норма Норма Подовжений
Тромбіновий час (ТЧ) 10-16 сек. Норма Норма Норма Подовжений
АЧТЧ 45-60 сек. Подовжений Подовжений Норма Подовжений
Фібриноген 1,5-3,0 г/л Норма Норма Норма Понижений
ПДФ 0-7 мг/л Норма Норма Норма Підвищений

Приклад формулювання діагноз: Геморагічна хвороба новонародженого, класична, средньотяжка форма.

 


Дата добавления: 2015-11-26 | Просмотры: 397 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.004 сек.)