АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Премедикація.

Під премедиикаціею слід розуміти застосування комплексу лікарських засобів при підготовці хворого до наркозу або місцевого знеболювання з метою зменшення психоемоційної напруги перед операцією, та нейровегетативних реакцій, запобіганню побіч­ної дії наркотичних речовин, полегшення введення в наркоз та підтримки стабільності його в процесі проведення.

До премедикації включають: седативні речовини з групи барбітуратів, наркотичні аналгетики, нейроплегіки, холінолітики і десесибілізуючі препарати. Схеми премедикації наведені в підручниках з загальної хірургії. При з'ясуванні цього питання використовують таблиці, слайди, стенди, історії хвороби, протоколи виконання наркозу.

М'язові релаксанти.

М'язові релаксанти - це речовини, які викликають розслаблення посму­гованих м'язів, що дає можливість проводити знеболювання на поверхневому рівні, а хірургу створює ідеальні умови для виконання найскладніших опера­цій. М'язові релаксанти запропоновані канадськими анестезіологами Гріффітсом і Джексоном в 1942р., які для цього застосовували препарат кураре-інтокострін.

Механізм дії м'язових релаксантів пов'язаний з блокадою передачі імпульсів з нервового волокна на м'язи в нерво-м'язовому синапсі. В залежності від механізму блокади розрізняють м'язові релаксанти деполяризуючої - короткої дії 5-8 хв. і недеполяризуючої - тривалої дії 30-40 хв. М'язові релаксанти короткої дії (деполіризуючі) діють подібно до ацетилхоліну - спричиняють деполяризацію довшу ніж у нормі (0,001с). Далі ацетилхолін гідролізується на холін і оцтову кислоту холінестеразою і післясинаптична мембрана знову поляризується. До м'язових рілаксантів короткої дії належить група дитиліну (лістинон, суцинілхолін, міорелаксин та ін,).

Недеполяризуючі м'язові релаксанти блокують рецептори кінцевої нервово-м'язової пластинки (взаємодія ацетилхоліну з рецепторами неможлива, у зв'язку з чим дія його не проявляється).

До недеполяризуючих м'язовкх релаксантів від­носиться група диплацину: тубо-курарінхлорид (тубарин), панкуронілінбромід (павулон), анатруксоній, діаксоній, артуан та ін.). Антагоніс­тами недеполяризуючих м'язових релаксантів є прозєрін і галантамін.

Масковий наркоз.

Це питання відпрацьовується в операційних і перев'язочних хірургічних, травматологіч­них та гнійно-септичних відділеннях. Масковий наркоз може бути проведений відкритим крапельним способом і за допомогою простого наркозного апарату. В ра­зі наркозу за відкритим контуром хворий вдихає газовий суміш через маску і видихає в атмосферу. В зв'язку з недоліками використовується рідко.

Частіше застосовується масковий наркоз за напіввідкритим контуром, при якому наркотична суміш надходить в дихальні шляхи з наркозного апарату, а видихуване повітря виділяється в атмосферу.

Напівзакритий спосіб маскового наркозу за допомогою сучасних апаратів дає можливість точно регулювати дозу і зменшувати витрати анестетиків, одночасно застосува­ти легковипаровучі і газоутворюючі наркотичні речовини.

Недоліками є збільшення мертвого про­стору, складність у забезпеченні ШВЛ, неможли­вість проведення наркозу в офтальмології, оториноларинології, щелепно-лицевій хірургії, нейрохірургії і ін.


Дата добавления: 2015-11-28 | Просмотры: 812 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.005 сек.)