АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову жовчних шляхів.

Прочитайте:
  1. А. Відновити прохідність дихальних шляхів.
  2. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  3. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  4. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  5. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  6. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  7. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  8. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  9. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  10. Дайте определение понятию «антитела». Укажите классификацию иммуноглобулинов. Охарактеризуйте свойства антител. Опишите процесс антителообразования.

Розрізняють внутрішньопечінкові і позапечінкові відділи жовчовивідних шляхів, які на всьому протязі характеризуються своїми особливостями будови. До внутрішньопечінкових відносяться жовчні капіляри, холангиоли, навколо - і міжчасточкові протоки. У сукупності вони беруть участь в утворенні позапечінкових шляхів: правої і лівої жовчних проток, загальної печінкової (від нього відходить бічна гілка - протока міхура, яка у коня відсутня) і загальної жовчної протоки.

Морфологічною особливістю жовчних капілярів є, як вже наголошувалося, те, що вони не мають власної стінки. Жовчні капіляри переходять на периферії печінкових часточок в холангиоли, відповідні вставним відділам інших екзокринних залоз. Стінка холангиол утворена одним шаром плоских епітеліоцитів. Холангиоли впадають у навколочасточкові жовчні протоки, що продовжуються в міжчасточкові. Їх стінка складається спочатку з двошарової слизової і адвентиційної оболонок, а потім поступово формується м'язова оболонка. Слизова оболонка вистилена призматичним епітелієм, під базальною мембраною якого розташовується тонкий шар рихлої сполучної тканини. У міру укрупнення внутрішньопечінкових жовчних проток їх стінка стає товще. У міжчасточкових протоках в епітеліальному пласті з'являються келихоподібні гландулоцити, а у власній пластинці - дрібні слизові залози.

Стінка позапечінкових жовчних шляхів складається вже з чітко сформованих 3-х оболонок: слизової, м'язової і адвентиційної (або серозної). Для слизової оболонки характерною особливістю є наявність у складі епітелію келихоподібних клітин і розгалужених слизових залоз у власній пластинці, особливо у жуйних і м'ясоїдних. М'язова пластинка відсутня, тому власна пластинка вступає в безпосередній контакт з м'язовою оболонкою, яка складається з двох шарів гладеньких м'язів: внутрішнього циркулярного і зовнішнього подовжнього. Ступінь їх розвитку має видові відмінності. Загальна жовчна протока при впаданні в 12-палу кишку має м'язовий сфінктер.

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 537 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.002 сек.)