АкушерствоАнатомияАнестезиологияВакцинопрофилактикаВалеологияВетеринарияГигиенаЗаболеванияИммунологияКардиологияНеврологияНефрологияОнкологияОториноларингологияОфтальмологияПаразитологияПедиатрияПервая помощьПсихиатрияПульмонологияРеанимацияРевматологияСтоматологияТерапияТоксикологияТравматологияУрологияФармакологияФармацевтикаФизиотерапияФтизиатрияХирургияЭндокринологияЭпидемиология

Охарактеризуйте будову жіночих статевих залоз.

Прочитайте:
  1. II. Доброякісні пухлин статевих органів, ендометріоз
  2. а. По предложенным ацидограммам (см. Приложение 1; 2) охарактеризуйте патологические типы желудочной секреции.
  3. Б 2 Проаналізуйте будову скелетатулуба
  4. Б 3 Проаналізуйте будову органів ротової порожнини
  5. Б 4 Проаналізуйте будову скелета верхньої кінцівки
  6. Б 8 Охарактеризуйте скелет голови Назвіть кістки мозкового та лицевого черепа
  7. Б15 Охарактеризуйте будову ,положення матки
  8. Б16 Проаналізуйте будову тонкого та товстого кишечника
  9. Білет №17 Проаналізуйте будову вегетативної НС
  10. Будова та функції наднирникових залоз. параганглії.

До жіночої статевої системи належать зовнішні і внутрішні статеві органи, статеві залози (яєчники) і дві інші ендокринні залози — гіпофіз і гіпоталамус, які разом з яєчниками регулюють діяльність статевих органів. У свою чергу їхня діяльність перебуває під контролем тих відділів центральної нервової системи, які лежать вище.

Статеві залози - це частина статевих органів. Статеві залози виконують всі змішані функції в організмі, тому що статеві залози займаються виробництвом як внутрішньої секреції (потрапляючи в кров, забезпечує нормальну життєдіяльність організму і статеву функцію) і зовнішні (потенційне потомство).

У жіночому яєчнику після досягнення статевої зрілості виділяєтьсяестрадіол, який сприяє округленню жіночого тіла, робить голос високим і т.д. Крім того, також виробляється прогестерон, що регулює менструальний цикл та інші статеві процеси.

Гонади жінок представлені яєчниками, в яких дозрівають яйцеклітини і синтезуються жіночі гормони: естроген і прогестерон. Кожен жіночий яєчник складається з двох куль: строми і коркового речовини.

Фолікули з яєчниками на різних стадіях дозрівання розташовані в кірковій речовині. І якщо у чоловіків процес утворення сперматозоїдів йде протягом усього життя, то у жінок все статеві клітини закладаються ще під час ембріонального розвитку. На місяць дозріває лише одна яйцеклітина, яка розриває фолікул і рухається по фаллопієвій трубі. На місці фолікула утворюється жовте тіло, яке потім перетворюється в біле, в подальшому на місці вийшла яйцеклітини залишається невеликий рубець.

Статеві залози у жінок продукують і специфічні гормони: прогестерон і естрогени. Естрогени виконують ряд функцій:

• відповідають за збільшення зовнішніх і внутрішніх статевих органів під час статевого дозрівання;

• формують жіночий тип оволосіння;

• прискорюють розвиток молочних залоз;

• гальмують ріст кісток у довжину;

• стимулюють процеси синтезу жирів, які за тим відкладаються на грудях, животі, стегнах і сідницях - це особливості жіночої статури;

91.Охарактеризуйте будову чоловічих статевих залоз.

Статевий член (пеніс, фалос) - зовнішній статевий орган чоловіка, службовець для статевого акту, доставки сперми (еякуляту) у піхву жінки, а також виведення сечі із сечового міхура.

Смегма (препуциального змащення) - секрет залоз крайньої плоті, що скупчується під її внутрішнім листком і в вінцевої борозни статевого члена. Основні компоненти - жири і мікобактерії. Свіжі виділення мають білий колір і рівномірно розподілені на поверхні головки, через деякий час вони набувають жовтуватий або зеленуватий відтінок. Смегма виконує роль мастила, що покриває головку і зменшує тертя про неї крайньої плоті. Смегмообразованіе збільшується в період найбільшої статевої активності (18 - 25 років) і практично відсутня в старечому віці.

Сперма (насіннєва рідина, еякулят) - суміш виділяються під час еякуляції продуктів секреції чоловічих статевих органів: яєчок і їх придатків, передміхурової залози, сім'яних пухирців, уретри. Сперма складається з двох роздільних частин: насіннєвий плазми - в основному утворюється з секреції передміхурової залози, виділень яєчок, їх придатків і проток насіннєвий залози, і з формених елементів (сперматозоїдів або первинних статевих клітин яєчок).

Внутрішні статеві органи

Яєчка (насінники, тестікули) - парна чоловіча статева залоза, основною функцією якої є утворення сперматозоїдів і виділення в кровоносне русло чоловічих статевих гормонів (тестостерон). Розташовуються яєчка всередині мошонки і розташовані зазвичай на різному рівні (частіше ліве нижче правого), також можуть відрізнятися за величиною. Розміри кожного яєчка в довжину - 4-6 см, в ширину - 2,5-3,5 см.

Яєчка вимагають особливої уваги з дотримання правил гігієни статевих органів чоловіка. Температура яєчок має бути на 4 градуси нижче температури тіла, оскільки занадто висока температура порушує утворення сперматозоїдів. Навіть одноразове занурення яєчок в гарячу воду може порушити здатність до запліднення на наступні півроку. Чоловіки, що ведуть сидячий спосіб життя, повинні час від часу вставати і ходити, щоб яєчка відсувалися від гарячого тіла.

Семявиводящие шляху (семяпроводи) - протоки, по яких сперма виводиться з яєчок. Вони є продовженням каналу придатка яєчка, проходять через паховий канал, потім, з'єднуючись між собою, утворюють єдиний семявибрасивающій протоку. який проходить через передміхурову залозу і відкривається отвором у задній частині сечівника. Просування сперми по сім'явивідних шляхах здійснюється їх хвилеподібним скороченням, в момент оргазму сперма через загальний семявибрасивающій протоку потрапляє в уретру, а з неї назовні або в піхву.

Насіннєвий канатик - парний анатомічний орган, що йде від придатка яєчка до місця злиття з протокою сім'яного пухирця. Основні його функції кровопостачання яєчка і виведення насіння від придатка яєчка до сім'явивідних протоки.

Передміхурова залоза (простата) - непарний орган чоловічої статевої системи, що виробляє секрет, що входить до складу сперми, який розташовується між сечовим міхуром і прямою кишкою. Через передміхурову залозу проходить уретра.

Величина простати залежить від віку, повного розвитку залоза досягає до 17 років. Зовні простата покрита капсулою із щільної сполучної тканини. Залозиста тканина складається з залозок, що відкриваються в передміхурову частина сечівника вивідними протоками. Виведенню секрету з простатичний залозок сприяє скорочення гладеньких м'язів залози. Масивне виділення секрету спостерігається під час еякуляції.

Секрет простати (простатичний сік) являє собою каламутну рідину білого кольору, яка бере участь в розрідженні сперми, активізує рух сперматозоїдів. Передміхурова залоза забезпечує пересування сперматозоїдів по сім'явиносних протоках і еякуляцію, бере участь у формуванні лібідо та оргазму.

Насіннєві бульбашки - парні залізисті освіти, що виробляють секрет, що входить до складу сперми. Його вміст складається з в'язкої білкової рідини з великим вмістом фруктози, що є джерелом енергії для сперматозоїдів і надає їм більшу опірність.

 

92.Розкрийте будову та класифікацію органів сечостатевої системи.

Сечостатева система — система органів репродуктивної та сечовидільної систем, анатомічно, функціонально і ембріологічних пов'язаних між собою. Деякі органи сечостатевої системи виконують і репродуктивну, і сечовидільну функцію (наприклад, уретра у чоловіків).

Будова сечової системи

Нирки розміщенні позаочеревно, по обидва боки хребетного стовпа, на рівні між XI — XII грудними і II — III поперековими хребцями, права — на один хребець нижче від лівої. Кожна нирка оточена жировою клітковиною і вкрита щільною оболонкою-капсулою. Нирки фіксуються в своєму ложі судинами, шаром позаочеревного жиру, нирковою фасцією, а також внутрішньочеревним тиском. При вдиху нирки в нормі зміщуються на 4-5 см вниз і легко доступні для пальпації. Над правою ниркою розташована печінка, над лівою — селезінка.

Нирка має бобовидну форму: вгнутий внутрішній край її обернений до хребта. У середині його є виїмка, що називається воротами нирки, через які проходять ниркові кровоносні судини (ниркові артерії, що відходять від черевної аорти; ниркові вени, які впадають у нижню порожнисту вену). Нирка складається з коркового і мозкового шарів: зовнішнього — кіркового і внутрішнього — мозкового. Самостійною одиницею нирки є нефрон. У корковому шарі містяться клубочки (гломерули) і капсула Шумлянського-Боумена, звивисті канальні першого та другого порядку. В мозковому — більша частина петлі Генле і збиральні трубочки (вони утворюють цей шар). Збиральні трубочки на вершині пірамід впадають у ниркові чашечки, які відкриваються у ниркові миску, що переходить у сечовід. Сечовід впадає у сечовий міхур, розміщений на дні таза за лобковими кістками. Від сечового міхура відходить сечовидільний канал. Ємність сечового міхура в нормі 300 — 500 мл.

Функція сечової системи

Сеча в нирках утворюється безперервно, по канальцям надходить до миски, далі поступово стікає по сечоводах у сечовий міхур де спускається і виділяється назовні при сечовипусканні. Акт сечовипускання є дія довільна. Через нирки проходить величезна кількість крові. Через кожних 5 −10 хв. нирки пропускають усю масу крові людини: протягом доби через нирки проходить до 600-750л крові. Нирки є видільним органом. Який виводить з організму розчинені у воді непотрібні, шкідливі продукти обміну речовин і різні солі. Цими речовинами є головним чином продукти білкового розпаду (різні азотисті речовини).

Первинна сеча ре адсорбується в канальцях, повністю піддається зворотному всмоктуванню цукор, трохи менше — кухонна сіль і рідина, ще менше — сечовина, зовсім не всмоктується креатинін, сульфати. Тому при діагностиці захворювань нирок слід враховувати виділення азотистих шлаків: креатиніну і сечовини, а також продуктів білкового обміну, фосфатів і сульфатів.

Будова статевої системи

До чоловічих статевих органів відносяться яєчка (сім'яники) розташовані у калтитці, статевий член (пеніс) і додаткові залози та протоки, по яким секрет предміхурової залози, яєчок і сім'яних міхурців поступає в статевий член. У чоловіків сечовидільний канал має довжину 12- 15 см. До жіночих статевих органів належить: яєчники, маткові труби, матка, піхва (внутрішні); зовнішні — лобок, великі та малі статеві губи, клітор, пристінок піхви. Сечовидільний канал у жінки має довжину 3- 4 см (знаходиться позаду клітора на 1 −3 см).

 


Дата добавления: 2015-09-27 | Просмотры: 808 | Нарушение авторских прав







При использовании материала ссылка на сайт medlec.org обязательна! (0.006 сек.)